Jäsenmaksu alas eikä ylös - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Jäsenmaksu alas eikä ylös

Vihti Golfin Janne Uotilan mielestä Golfliitosta on enemmän haittaa kuin hyötyä golfseuroille.

Suomalaiset suurseurat eivät koe hyötyvänsä Suomen Golfliiton toiminnasta. Asia käy selvästi ilmi, kun Vihti Golfin ja Revontuli Golfin vahvat miehet ottavat kantaa Golfliiton hallituksen esitykseen korottaa seurojen jäsenmaksua liitolle kahdella eurolla.

”Koko ajan on sellainen kysymys ilmassa, että mitä sillä jäsenmaksulla nytkään saa? Tänne asti liiton tarjoama apu ei näy”, toteaa Revontuli Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Kinnunen.

Vihti Golfin toimitusjohtajan Janne Uotilan arjessa Golfliiton toiminta sentään näkyy, joskin negatiivisena asiana.

”Vaikka strategiaan on vedottu, tuntuu, että liiton organisaatio on kasvanut vähän kuin huomaamatta nykyiseen tasoonsa. Henkilöstökulujen kolminkertaistuminen kolmessa vuodessa kuvaa tätä hyvin. Seurauksena on tilanne, jossa tästä mammuttiorganisaatiosta on tullut taakka meille seuroille ja koko kentälle”, Uotila naulaa.

Uotilan mukaan esimerkiksi jäsenkorttiuudistus, keskusrekisteri, tasoitusten vuositarkastukseen liittyvä ruljanssi ja osin myös green card -uudistus ovat tuoneet seuroille hyötyjen sijaan lisätöitä, mikä haittaa seuran perustoimintaa ja asiakaspalvelua.

”Olisi parempi, että palattaisiin entiseen aikaan, 2000-luvulle, jolloin liiton organisaatio oli järkevä eikä liitosta ollut meille mitään haittaa eikä hyötyä”, Uotila sanoo.

Jäsenmaksua tulisi laskea

Kuten edellä olleista kommenteista voi päätellä, suurseurojen pomot suhtautuvat nihkeästi jäsenmaksun korotukseen, johon Golfliiton hallituksen liittovaltuustolle ensi viikonlopun kokouksessa esittämä vuoden 2014 budjetti perustuu.

”Sinänsä on aivan sama paljonko jäsenmaksu on, jos vain osattaisiin hyvin perustella, mihin raha menee ja onko se oikeassa käytössä. Aika huonosti olen seurannut liiton touhuja, mutta vähän epäilen, ettei jäsenmaksun käyttö ole oikein asiallista”, Revontulen Markku Kinnunen sanoo.

”Toisaalta en osaa oikein liitolta pyytääkään mitään. Kyllä me täällä paikallisesti hoidamme meidän tarpeemme ihan omalla rahankeruulla”, hän jatkaa.

Vihti Golfin Uotilan viesti on samansisältöinen, mutta radikaalimpi. Hänen mielestään seurojen liitolle tilittämää jäsenmaksua tulisi noston sijaan laskea – ja vieläpä roimasti. Se toisi seuroille paremmat toimintaedellytykset.

”Se kaksi euroa ei muuta tätä hommaa mihinkään. Sen sijaan jäsenmaksusta pitäisi saada 10-15 euroa pois ja antaa se raha seuroille, jotta ne pääsisivät tekemään paremmin työtään oman alueen golfin kehittämiseksi”, hän sanoo.

”Liitolle parasta on se, että sillä on aktiiviset ja hyvät seurat, koska mehän sen työn teemme täällä paikallistasolla”, hän jatkaa.

Janne Uotila muistuttaa, että parasta Golfliitolle ovat aktiiviset ja hyvät seurat, jotka tekevät työtä paikallistasolla. Kuva Porvoo Golfista.

Janne Uotila muistuttaa, että parasta Golfliitolle ovat aktiiviset ja hyvät seurat, jotka tekevät työtä paikallistasolla. Kuva Porvoo Golfista.

”Kahvittelijat ulos”

Janne Uotila on mukana Vihti Golfin arjen toiminnassa vahvalla työpanoksella. Hän ei näe Golfliiton toiminnan tuoneen mitään hyvää golfseuran perustyöhön, etenkään kolmen viimeisen vuoden aikana.

Esimerkiksi Golfliiton satsaukset juniorityöhön eivät näy Uotilan mukaan mitenkään kenttätasolla vaan Vihdin menestynyt Pikkutiikerit-konsepti perustuu täysin golfyhtiön omiin panostuksiin, myös ohjaajakoulutuksen osalta.

”Tämän kaiken negatiivisen julkisuuden keskeltä pitäisi nähdä kokonaisuus. Ei tulisi puuttua yksittäisten johtajien palkkoihin tai edustuskuluihin vaan karsia radikaalisti henkilökuntaa ja koko kulurakennetta – tiputtaa ne kolmasosaan, kuten oli vuonna 2009. Töihin pitäisi palkata vain oman alansa teemu selänteitä ja heittää kaikki kahvittelijat ulos. Uskon, että toimintaa voidaan tehostaa paljonkin, vaikka kuluja leikataan – tai ehkä juuri sen takia”, Uotila sanoo.

”Eniten itseäni on harmittanut se, että kaikki toiminta puolustellaan hyväksytyllä strategialla, mutta eihän strategiasta ole mitään hyötyä ellei sitä, ja samalla omaa toimintaa, tarkastella vuosittain. Pitäisi katsoa mitä nyt tuhlatuilla rahoilla on saatu aikaan? Oman kokemani mukaan vain haittaa: on vaikeutettu meidän alan työntekijöiden arkipäivää ja osin jäsenentenkin. Tämä on oikeasti aika kallista leikkiä, mutta ei kai porukka sitä oikein ymmärrä, kun ei pelata omilla rahoilla”, hän jatkaa.

”Mallia Golfliitto voi ottaa vaikka freestylesta. Siellä Minna Karhu kiertää keskuksia, lapioi itse suorituspaikkoja nuorille ja laittaa itseään likoon jalkautumalla kentälle. Kenttä- ja koulutuspäällikkö on sananmukaisesti kentällä ja jalkauttaa lajia lapsille, eikä vain vedä kahvia ja kokoustele norsunluutornissa.”

Revontuli Golfin kohdalla Golfliittoon kuulumisessa nähdään myös hyötyjä – bisnekselle.

”Meille on ollut tosi hyvä juttu, että golfarit pakotetaan olemaan jonkin seuran jäsen. Me olemme kalastelleet etäjäseniä, ja jäsenistömme on toiminut hyvänä mainoskanavana levittää Revontulen muiden toimintojen ilosanomaa. Se on toiminut hyvin. Golf on kuitenkin koko yrityksemme kuvassa oheistoimintaa”, Markku Kinnunen kertoo.

Petri Peltoniemi muistuttaa, että seurat voivat vapaasti päättää ottavatko ne liiton tarjoaman avun vastaan.

Petri Peltoniemi muistuttaa, että seurat voivat vapaasti päättää ottavatko ne liiton tarjoaman avun vastaan.

Seurat päättävät ottavatko avun vastaan

Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi muistuttaa, että golfseurojen jäsenet saavat Golfliiton jäsenmaksua vastaan jäsenlehden, vakuutuksen, tasoitusjärjestelmän sekä jäsen- ja tasoituskortin.

”Sen lisäksi liitto tekee valtakunnallista lajimarkkinointia, kerää seurojen käyttöön tutkimus- ja tilastotietoja lajin kehittymisestä ja tarjoaa seurojen käyttöön markkinointi- ja opetusmateriaaleja. Seuroille ja niiden aktiivijäsenille tarjotaan myös laajasti valmentaja- ja sääntökoulutuksia – yhteistyössä seurojen kanssa toteutettavaa kilpailu- ja valmennustoimintaa unohtamatta”, hän listaa.

Samalla Peltoniemi muistuttaa, että seurat voivat vapaasti päättää ottavatko ne liiton tarjoaman avun vastaan.

”Joissakin seuroissa asia on ratkaistu niin, että ne saavat kilpailuetua toimiessaan eri tavalla kuin liiton muut seurat. Tämä on täysin hyväksyttävä valinta”, hän korostaa.

Uotilan kritisoiman junioritoiminnan osalta Peltoniemi haluaa nostaa esille liittovaltuustolle tulevana lauantaina esiteltävään ensi vuoden toimintasuunnitelmaan sisällytetyn, suoraan seurojen junioritoimintaan suunnatun Opetus- ja kulttuuriministeriön valtiontuen.

”Tuen saamiseksi seuroille järjestettiin nyt syksyllä avoin haku. Tukea haki lähes 70 seuraa ympäri maata.”

Janne Knuuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (15 kpl)

    mai says:

    Firma, jossa strategia menee budjetoidun rahan ohitse ei voi menestyä. AIvan selkeät ja vieläpä helposti tehtävät budjetoidut menoerät on ylitetty, tavallisessa firmassa siinä vaiheessa kun budjetoitu raha on käytetty vedetään hanat kiinni. Golfliitossa ei. Mitähän osakkeenomistajat osakeyhtiöissä sanoisivat, jos hallitus käyttäisi rahaa yli budjetoidun ja selittäisi sitä strategialla? Moni golfkenttä on tänäkin vuonna joutunut tinkimään monesta asiasta rahan puutteen vuoksi, miksi ei Golfliitto? Me jäsenmaksun suorittajat olemme kuin osakkeenomistajia, jotka maksamme Golfliiton tekemän tappion korotetuilla jäsenmaksuilla. Tappion kustannuksiin täytyy myös Golfliiton osallistua karsimalla henkilökuntaansa, yhdistämällä tehtäviä, pienentämällä edustusbudjettia yms. ja pysymällä siinä. Niin golfkentilläkin on pakko tehdä.

    pelaaja says:

    Muualla nipistetään, karsitaan ja eletään suu säkkiä myöten. Golfliiton rahastusautomaatti on kuin paisuva Yle-vero. Vastikkeetonta, ympäröivistä realiteeteista piittaamatonta, rahastusta.

    opas says:

    Nähdänköhän ensi kesänä ns. jäsenmaksu-vapaitakenttiä? Miksi minun pitäisi maksaa liitolle tai seuralle siitä, että pelaan muutaman kierroksen kesässä greenfeellä? En tarvitse tasoitusta enkä golflehteä. Vakuutuskin löytyy omasta takaa. Käyn talvisin silloin tällöin kerran laskettelemassa. Jäisi kyllä väliin, jos pitäisi maksaa hissilipun lisäksi lasketteluliiton jäsenyys. Löytyykö jostain listaus kentistä, joihin ei tarvitse liiton jäsenkorttia? Täällä olisi yksi asiakas. Maksan täyden green feen mukisematta.

    Jopi says:

    Tiedoksi, Suurin osa yhtiöpohjaisista kentistä ei tule vaatimaan minkäänlaista jäsenkorttia ensi kesänä. Täysi Green fee kelpaa kaikille riippumatta onko suomalainen tai ulkolainen vierailija.

    peejii says:

    Hyvä, että keskustelu heräsi vihdoin! Golfliitto on hölmöillyt ihan riittävästi. Viimeisin oli tämä lehtivedätys. Julkaisusopimus Otavamedian kanssa olisi purettava. Otavamedian tulisi maksaa Golfliitolle merkittävä summa, sehän saa 140.000 golfaajan osoiterekisterin käyttöönsä. Heidän tulisi tarjota Golf Digest -lehteä tilattavaksi, ei lehteä tarvitse kytkeä ”pakkopullana” jäsenaksuun. Printtimedia on tullut tiensä päähän nykymuodossaan. Yksi turha virka vähenee liitosta, tosin samalla voidaan kyllä harkita kolmen turhan ”päällikön” viran lakaustamista. Ne voidaan vaikka arpoa ja toiminta ei silti kärsi.

    Antti says:

    Golfliiton tasoituskortti on bonuskortti, jonka painaminen maksetaan mainosvaroilla, Golflehti on myös ihan puhtaasti mainoslehti. Oma seurahan minun tasoitustani pitää yllä. Ei liitto. Koko Golfliitto on tavallisen pelaajan kannalta vain vanhoollisten ukkojen kahvitteluseura, joka maksaa tavalliselle pelaajalle kohtuuttoman paljon antamatta mitään.

    Masa-hiiri says:

    Hienoa että Peltoniemi on tätä mieltä ”Samalla Peltoniemi muistuttaa, että seurat voivat vapaasti päättää ottavatko ne liiton tarjoaman avun vastaan”. maksuihinan se ei tietysti vaikuta- vaan golf”vero” menee silti jokaisesta jäsenestä.

    Leo Savonen says:

    On se jännä juttu, että golfari osaa aina valittaa. Golfosake ei menesty, greenfeet nousee, jäsenmaksu nousee jne. Ja aina vaaditaan jonkun päätä vadille – nimettömänä. Kyllähän jokainen tietää, että inflaatio nostaa maksuja – samoin kuin palkkojakin. Golfliitto käsittääkseni kustantaa maajoukkueiden kilpailu- ja treenimatkoja. Talvella kotimaassa ei voi pelata, joten pelaajat on vietävä etelään – ja se maksaa. Toimintaa pitää jonkun junailla ja sekin maksaa. Maksan mielelläni enemmän jäsenmaksua, sillä haluan jatkossakin seurata maajoukkueittemme menestystä maailmalla.

    Jeppe Arokanto says:

    Asiallisia mielipiteitä. Hyvä, että joku uskaltaa ottaa kantaa!!! P. Peltoniemi, katso peiliin ja eroa!!!

    Jussi Aaltonen says:

    Ihan oikea huomio, ei pidä nimimerkeillä huudella, vaan ottaa kantaa avoimesti. Mutta luettelemasi tehtävät ja vastuualueet tulevat hoidetuiksi puolet pienemmällä oranisaatiolla ja kustannuksilla. Lisäksi tulee muistaa, että etelänmatkailu ja siellä tapahtuva valmennus on tarkoitettu nuorille edustuspelaajille tai niihin tehtäviin pyrkiville, ei liiton pomoille. Liittoon enemmän todellisia tekijöitä, vähemmän johtajia ja ”sydänystäviä” suojatyöpaikkoihin.

    Annikki says:

    Erittäin hyviä ja osuvia mielipiteitä. Erityisesti Minna Karhun nostaminen esimerkiksi kuvaa hyvin tilannetta. Miettikää mikä ero on harrastajien kanssa hihat heiluen hyppyriä lapioivalla aktiivilla ja golfkentän reunalla palaveripöytäkirja kädessä kyhjöttävällä CatManDoo-takkisella ”liiton miehellä”. Kummasta jää sellainen kuva, että ollaan toiminnassa mukana? Kahvinryystäjien aika on yritysmaailmassa ollut ohitse jo vuosia. Viimeinkin olisi aika järkeistää toimintaa myös järjestömaailmassa.

    Eki says:

    Golfliiton jäsen/tasoituskorttijärjestelmä täyttää monessa suhteessa kartellin kriteerit. Golfseurojen markkinoille on käytännössä mahdotonta tulla, jos ei pysty tarjoamaan henkilöjäsenilleen Golfliiton jäsenkorttia. Tällaisessa asemassa olevan toimijan pitää olla hyvin varovainen paisuttaessaan toimintaansa ja jäsenmaksuaan. Kartellin purkaminen alkaa tehokkaimmin sillä, että golfosakeyhtiöt lakkaavat vaatimasta Golfliiton jäsenkorttia asiakkailtaan. Sama vakuutusturva ja tasoitusjärjestelmä voidaan hankkia kustannustehokkaammin muuta kautta. Kaikki muu Golfliiton toiminta on suurimmalle osalle golfareista turhaa. Se on toki arvokasta ja hienoa toimintaa, mutta sitä ei tule rahoittaa pakkojäsenmaksulla.

    Risto says:

    Suomalaista urheiluelämää on pitkään arvosteltu siitä, että liian suuri osa rahoista menee ylätason byrokraattien elättämiseen. Miksi golfväki on viime vuosina luonut ongelman, josta muissa lajeissa halutaan eroon? Resurssit ruohonjuuritason toimintaan ja valmennukseen. Golfliitossa ei tarvita kuin muutama energinen henkilö. Loput ulos.

    Ritva-Liisa says:

    Golfliitto on pelkkä pienen piirin rahastuskone. Vapaamuurari-veljet jakelevat toisilleen päällikköpaikkoja, ja liiton valmentajat jo 90-luvulta lähtien marssivat kännissä Puerto Banuksen bordelleihin. Siinä meillä oikein ”huippu-urheilun” asiantuntijoita. 80% viroista voisi lakkauttaa samantien, eikä kukaan huomaisi mitään muuta eroa kuin että kentällä asiat luistaisi paremmin. Rahat junioreille, kilpailujen järjestämiseen ja huippupelaajien talvileireihin. Kaikki muu on pelkkää pummien tukemista ja turhan organisaation kasvattamista.

    paavo korhonen says:

    Nyt täytyy kyllä alkaa seuraamaan tarkemmin näitten liiton miesten matkustelua. Saapa nähdä, ollaanko taas lähdössä suurella joukolla ryder cappiin, muka oppia hakemaan. Pitäisi jo Peltoniemenkin oppia pikku hiljaa sen verran taloudenpidosta, ettei taas tulisi kalossin kuvaa takapuoleen. Kyllä menojen pitäisi pysyä kurissa, kun tulot kilahtaa takuuvarmasti liiton kirstuun.