[6][5]

James Kingston Etelä-Afrikan mestariksi

Angel Cabrera voitti Padraig Harringtonin PGA Grand Slamin uusinnnassa © Getty Images

James Kingston saavutti ensimmäisen ET voittonsa hämärän jo laskeutuessa kentän ylle &copy Getty ImagesEuroopan Tourilla kolme karvelevaa kakkostilaa kokenut 42-vuotias James Kingston saavutti uransa makeimman voiton Pearl Valleyn kentällä. Hän voitti jännittävässä lopputaistossa lyönnillä Englannin Oliver Wilsonin jonka putteri jäätyi täysin viimeisillä reiíllä. Kingston oli kotiyleisölle mieluisa voittaja ja jo seitsemäs perättäinen etelä-afrikkalainen tittelinhaltija. Kingston on toki aiemmin voittanut useasti kotimaassaan pienempiä kisoja, samoin Aasian Tourin taistoja. Hän oli kuitenkin jäädä historiaan ensisijaisesti miehenä joka onnistui kahdesti peräkkäin (2005-2006) tyrimään raskaasti Hongkongin mestaruuden muille. Noilla kerroilla Kingstonin korvien väli ei toiminut toivotusti, jännitys otti toiminnasta vallan Oliver Wilson on nyt samanlaisessa putkessa, kakkostiloja on jo neljä, voitot ovat kiertäneet neljättä kauttaan ET:lla kiertävää miestä. Wilson on ”huolellinen hinkkaaja” hänen rutiininsa kuuluvat Tourin pelaajista hitaimpiin. Palloon asettumisen jälkeen lyönti lähtee vasta noin 18-20 sekunnin kuluttua. Wilson etsii rutiiniensa aikana grippiä kuin Sergio Garcia pahimmillaan. Aamun sade viivästytti peliä joka saatiin loppuun vasta pimeän jo laskeutuessa Kapkaupungin kupeessa sijaitsevalle kentälle. Positiivisimpia yllättäjiä olivat kolmanneksi noussut Darren Clarke sekä tuloslistan seitsemäs, vain neljä lyöntiä voittajalle hävinnyt Greg Norman joka suunnittelee alueelle tulevaa toista kenttää. Ernie Els töppäsi mahdollisuutensa jo lauantaina. Sunnuntain 69 nosti hänet 16:ksi, mutta eräs pitkä sarja katkesi. Els ei voittanut yhtään lyöntipelikisaa vuonna 2007, tätä ei ole tapahtunut sitten vuoden 1990…

Oliver Wilson eurooppalaisten toivona Etel&#228,-Afrikassa

Oliver Wilsonilla sunnuntaina mahdollisuus saavuttaa uransa ensimmäinen ET kisan voitto &copy Getty ImagesEnglannin 27-vuotias Oliver Wilsonpelasi loistavan kauden 2007, mutta ET uran ensimmäinen voitto on vielä saavuttamatta. Etelä-Afrikan mestaruuskisojen kolmantena päivänä hän pelasi bogittoman kierrostuloksen 68 ja nousi lyönnin johtoon ennen isantämaan James Kingstonia Etelä-Afrikan mestaruus on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan vahvasti paikallisten temmellyskenttää. Ernie Els, Retief Goosen, Tim Clark,Trevor Immelman ja David Frost ovat voittaneet yhteensä kahdeksan kertaa, naapurimaan Zimbabwen Mark McNulty kerran. Eurooppalaisten ainoa ykköstila tältä jaksolta on Mathias Grönbergilla, (2000) joten englantilaisen mahdollinen voitto olisi tavallista juhlavampi. Wilsonin (-4) takana tuloslistalla on seuraavina peräti kuusi isäntämaan edustajaa. Vahvat tykit ovat melkeinpä menettäneet pelin. Trevor Immelman loukkaantui torstaina kaksi reikää pelattuaan, Retief Goosen on kuusi lyöntiä kärjestä. Ernie Els menetti täydellisesti mahdollisuutensa kolmannen päivän sisääntulossa, yhteistulos +7 varmistaa sen, että Big Easy jää kuluvan vuoden aikana ilman lyöntipelikisan voittoa. Greg Norman hätyyttelee edelleen kärkeä, eroa Wilsoniin on viisi lyöntiä, sijoitus kymmenes.

Greg Norman k&#228,rjen uhkana Etel&#228,-Afrikassa

Greg Normanista tulisi mahdollisen ykköstilan myötä ET:n kautta aikojen vanhin voittaja &copy Getty ImagesMaailmanlistan pitkäaikainen ykkönen, kilpagolfista käytännössä jo muutamia vuosia sitten luopunut Greg Norman antaa kovaa työnäytettä Pearl Valleyn kentällä Kapkaupungin lähistöllä. 52-vuotias Norman (+1) kiristi toisena päivänä tahtia, sai tuloksekseen vaativissa, tuulisissa olosuihteissa 70, ja nousi jaetulle kuudennelle sijalle.Kärjessä on James Kingston (-2) lyöntiä paremmalla tuloksella. Darren Clarke (+1) on myös ollut positiivinen yllätys, Ernie Els (+3) hivuttautui jo viiden lyönnin päähän johtavasta pelaajasta. Angel Cabrera (+9) pääsi niukasti jatkoon, toisen päivän paras oli viimeisellä yhdeksiköllä vain kahdeksan kertaa putannut Hollannin Joost Luiten (80-67).Luitenin nimi kannattaa laittaa mieleen, edellisvuonna Etelä-Afrikassa amatöörien maailmanmestaruuden voittanut nuorukainen on varsin kirkassilmäinen pelaaja. -Aloitin harjoittelun noin kuukausi sitten valmistautuakseni isä-poika-sekä Shoot Out-kisoihin. Muuten pelaamiseni on ollut koko kauden hyvin vähäistä, harjoittelu olematonta, Norman kertoi perjantaina lehdistölle. Virtaa itseensä ja olemukseensa Norman on selkeästi saanut uudesta kumppanistaan, tennnistähti Chris Evertista. Pari kihlautui matkalla Etelä-Afrikkaan ja Evert on kentän laidalla tukemassa Normania. Voitto on vielä kaukana, mutta mitä lähemmäs ratkaisuja mennään, sitä vaarallisemmaksi White Shark tulee. Hän tietää nimittäin melkoisen paljon siitä, miten kisoja voitetaan.

Robert Rock hallitsi tuulet Kapkaupungissa

Robert Rock on kovan paikan edessä, johtopaikka Etelä-Afrikan avoimissa on uusi kokemus &copy Getty ImagesJack Nicklauksen suunnnittelemalla Pearl Valleyn kentalla otetaan totisesti miehesta mittaa viikonloppuna. Avauspaivan tulokset olivat valilla 70 / 90. Englannin 30-vuotias Robert Rock pelaa jo kuudetta kauttaan ET:lla ja aiemmin valmentajana toiminut mies metsästää edelleen ensimmäistä voittoaan. Rock pääsi Tourille vuonna 2003 sattuman kautta, parilla villillä kortilla hän sai hyviä sijoituksia kymmenen joukkoon ja riittävästi rahaa kortin saavuttamiseen. Tähdeksi Rock ei ole noussut, jokaisen vuoden päätteeksi hän on ollut rahalistan sijoilla (114-177) jotka ovat joko pakottaneet hänet karsintoihin tai olleet lähellä sitä. Edellisvuoden päätteeksi Rock oli 127:s, paikka Tourille aukeni taas karsinnoista. Etelä-Afrikan mestaruuskisoisssa hän on yllätysjohdossa tuloksellaan 70. Kovassa tuulessa tulostaso oli varsin heikko, vain neljä pelaajaa 153:sta alitti parín. Haitari oli varsin leveä, peräti 67 pelaajaa joutui tyytymään tulokseen joka oli 80 tai sen päälle, näiden joukossa Angel Cabrera (80). Darren Clarke (72) viihtyy kovassa tuulessa, jo edellisviikon kisa Leopard Creekilla oli irkulle lupaava. Retief Goosen (74) on ollut keväästä asti poissa tolaltaan lyöntipeleissä, Ernie Elsille (77) toinen heikko kierros voisi olla jopa kohtalokas jatkoonpääsyn suhteen. Greg Norman esiintyi pirteästi, 12:n reiän jälkeen hän oli vielä yhden alle, kierroksen (75) päätteeksikin sijalla 26:s.

Angel Cbrera ja Greg Norman haastavat Afrikan t&#228,hdet

Etelä-Afrikan mestaruuskisa on vuoden viimeinen ET:n kisa. Perinteitä tihkuva kilpailu on kuulunut Euroopan Touriin 90-luvulta ja isännät ovat saaneet varsin hyvin vuosien varrella tähtiään mukaan. Ernie Els puolustaa voittoa edelliskaudelta jolloin hän tyrmäsi päätöskierroksella Trevor Immelmanin . Nyt haavoitettuna leijonana kisaan lähtee Els joka tuhri unohtumattomalla tavalla voittonsa sunnuntaina. Immelman sai tuhdin annoksen itseluottamusta voitettuaan vastikään 1,2 miljoonaa taalaa kotimaansa suurimmasta kisasta Nedbank Challengesta. Toissavuoden ykkönen Retief Goosen on ollut täysin alavireessä lähes koko kauden, hänen menestyksensä olisi melkoinen yllätys. US Openin,PGA Grand Slamin ja Singaporen kisan kuluvalla kaudella voittanut Angel Cabrera hävisi Wentworthin finaalin Elsille. Pearl Valleyn kentälle hän lähtee tietysti yhtenä suosikeista. Kausi on ollut loistava, vaikka menestystensä vastapainoksi Cabrera on ollut pitkiä jaksoja kisoissa täydellisenä jononjatkeena. Mielenkiintoisin vieras on eittämättä Greg Norman joka kilpailee hyvin harvakseltaan. 52-vuotias Norman pelaa nyt jo kolmannen perättäisen kisansa, PGA Tourin isä&poika-kisassa hän oli kolmas, Merrill Lynch parikisassa sunnuntaina niukasti toinen. Henkilökohtaisen kisan pelaaminen on luonnollisesti kaksinverroin haastavaa. Suuri yllätys ei olisi sekään, että White Shark roikkuisi kärjen tuntumassa 2-3 päivää. Voittoon yltäminen tuntuu etukäteen liian hurjalta toiveunelta. Mielenkiintoista on sekin, että Norman valitsi Etelä-Afikan mestaruuskisaan osallistumisen kotimaansa vastaavan kisan asemasta. Padraig Harrington valittiin ET:n kauden 2007 pelaajaksi. Valintaa on helppo perustella British Openin ykköstilalla. Irlantilainen katkaisi Majoreissa eurooppalaisten kahdeksan vuotta kestäneen voitottoman jakson. Edellisvuonna hän oli rahalistan paras, mutta tuolloin kauden pelaajan titteli meni Paul Caseylle. Päättyneen kauden paras rahassa mitattuna oli enimmäkseen USA:ssa pelannut Justin Rose.