11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Hikkorigolfarit Muirfieldissa

Antti Paatolan tyylinäyte Muirfieldin kentältä, jossa Open pelataan seuraavan kerran heinäkuussa 2013.

Antti

Golfpiste on kaudella 2011 Finnish Hiickory Tourin virallinen yhteistyökumppani. Kiertueella on kuusi kilpailua, näiden lisäksi pidetään erikseen SM-kilpailut sekä maaottelu Ruotsia vastaan. Lisätietoa aiheesta sivuilta www.golfantiikki.fi

Mikä saa golfarin lähtemään Skotlannin perinteikkäimmille kentille pelaamaan 1900-luvun alkupuolen hikkorivartisilla mailoilla? Vieläpä maaliskuussa, jolloin kelit voivat olla varsin koleat. Ylivoimaisesti tunnetuin pelatuista kentistä oli Muirfied, joka on isännöinyt British Openia peräti 15 kertaa. Matkajohtaja Antti Paatolan matkaraportti seuraavassa.

Gullanen kylässä East Lothianissa, Skotlannissa, on golfkenttiä enemmän kuin Helsingissä. Gullane Golf Clubilla on kolmen linkskentän kokonaisuus. Rajanaapurina samaa Gullanen kukkulaa kiertää Luffness New Golf Club.

Toisella puolella kylää on The Honorary Company of Edinburgh Golfersin kotikenttä, tasaisin välein Openia isännöivä Muirfield. Kaikki edellä mainitut kentät ovat 1800-luvulta. Lisäksi alueella on muutama uudempi kenttä.

Ja puolen tunnin ajomatkan sisällä kymmenkunta vanhaa kenttää lisää, Dunbarista Musselburghiin. Kun Suomen Golfhistoriallinen Seura suunnitteli golfreissua ja ajatuksena oli pelata hikkorimailoilla, oli Gullane ja kentät sen lähistöllä oikea valinta. Koska golf oli alun perin talvipeli, sopi maaliskuun alku mainiosti matkamme ajankohdaksi. Matkamme tavoitteena oli pelata yli sata vuotta vanhoja linkskenttiä ja tavata vanhoja tuttuja.

Matkalle suunniteltiin kahta kohokohtaa, kaksipäiväistä reikäpeliottelua paikallisia hikkorigolfareita vastaan ja vierailua maailman vanhimman golfseuran upealla Muirfieldin kentällä. Säätila Skotlannissa on aina arvoitus. Kuitenkin, itärannikko on sään kannalta otollista seutua koko vuoden. Itse asiassa sää oli mitä mainioin koko reissun ajan, aurinko paistoi, oli tyyntä ja lämpötila kymmenen asteen paikkeilla.

Muirfield pelattuna oli upea kokemus. Kenttä ei näytä kummoiselta klubilta katsoessa mutta pelatessa huomaa nerokkuuden, miten kentän lähes 200 bunkkeria on sijoiteltu. Niiden välttely vaatii taitoa ja vielä enemmän taitoa vaatii niistä pois pääsy. Useimmat bunkkerit ovat pieniä, vain muutama metri halkaisijaltaan. Kuitenkin, kunnon linksin tapaan bunkkerit imevät kaikki pallot jotka tulevat alle viiden metrin päähän, kallistukset ovat sellaiset eikä mitään raffia ole pelastamassa ikävältä lopputulokselta.

Meillä oli onni pelata melko tyynessä säässä. Tuuli olisi tehnyt kentästä monta kertaa vaikeamman. Pitkähän kenttä oli hikkoreilla pelata. Vanhoilla brittikentillä on tapana määrätä tii, miltä vierailijat pelaavat.

Tällä kertaa saimme pelata kentän melko pitkänä. Joissain tapauksissa pelasimme jopa kaiken kauimpana sijaitsevilta lyöntipaikoilta, ehkäpä näin haluttiin tutustuttaa meitä jo vuoden 2013 Openin olosuhteisiin. Muirfildiin ei ole helppo päästä pelaamaan mutta ei se ylivoimaisen vaikeatakaan ole. Pitää vain olla rahaa ja suunnitelmat vuotta etukäteen kunnossa.

Skotlannin

Kenttä ottaa vieraita vastaan vain tunnin ajan tiistai- ja torstaiaamuisin. Kaudella 2011 kierros maksaa 190 puntaa. Jo ilmoittautuessa pitää olla pelaajien nimet selvillä, samoin tasoitukset. Suosittelukirje auttaa, samoin jos sattuu tuntemaan jonkun jäsenen. Tasoitusraja on 18.

Pelit maksetaan varauksen yhteydessä eikä rahoja palauteta vaikka suunnitelmat muuttuisivatkin. Jos päätät lähteä kokemaan Muirfieldin tunnelmaa, kannattaa ottaa koko hoito eli myöskin ruokailla klubilla. Lounas ja palvelu klubilla ovat viiden tähden tasoa. Muirfield on huikea kokemus. Aivan aiheesta se on millä tahansa listalla kymmenen parhaan kentän joukossa maailmanlaajuisesti.

Antti Paatola

Muirfield, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje