9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Henrik Stenson ilman draiveria Sun Cityn ylivoimainen ykkönen

Loistaako Sergio Garcia taas muita kirkkaampana Sun Cityssa? © Getty Images

<a href=Henrik Stenson on loppuvuoden menestystensä johdosta suosikkeja tulevissa suurkilpailuissa &copy Getty Images">Ruotsalaisia golfjuhlia on pidetty kuluvan kauden aikana ympäri maailman, loppuvuotta kohden vauhti vaan paranee. Edellisviikolla Henrik Stenson ja Robert Karlsson voittivat World Cupin, sunnuntaina Stenson juhli jo avauspäivänä pohjustamaansa Nedbank Challengen ykköstilaa Etelä-Afrikassa. Viimeiselle kierrokselle kahdeksan lyönnin johdossa lähteny Stenson kasvatti eron parhaimmillaan jo 11 lyöntiin, kahdella viimeisellä Kenny Perry kavensi voittomarginaalin kahdeksaan. -Tämä oli kautta aikojen paras Nedbank Challenge Henrik Stensonin upean esityksen johdosta, hehkutti kisan palkintojenjakotilaisuudessa Dale Hayes joka itse aikoinaan voitti ET:n kisan 19-vuotiaana. -Olen aina pitänyt Gary Player Country Clubin kentästä, tämä sopii silmääni ja peliin. Minulla oli kisassa heikompiakin vaiheita, mutta ylivoimainen voitto kauden loppuvaiheilla maistuu tosi hyvältä, yhdessä World Cupin kanssa hyvästä vuodesta on hetkesssä tullut pari astetta parempi, Stenson summaili yhteensä hänelle kaksi miljoonaa taalaa (!!!) tuoneiden voittojen arvoa. Hyvin harvoin on viimeisten vuosikymmenten aikana voitettu suurta kisaa, tässä tapauksessa epävirallista ”Afrikan Majoria” käyttämättä kertaakaan draiveria. Stenson joutui päätöspäivänä jopa lyömään avauksia puunelosella kun hänen luottomailansa, spoonin varsi meni poikki ruotsalaisen varattua sitä vasten painoan kivutessaan tiiauspaikalle. Stensonin avaukset pysyivät kolmanneksi tarkimmin väylällä, viheriöosumissa ja puteissa hän oli selkeästi paras. Ruotsalaisen ”rakkaussuhde” Gary Player Country Clubiin syveni oleellisesti. Hän on ollut kolmella vierailukerralla toinen, neljäs ja ensimmäinen. Paras tulos on 63, heikoin 72. Yhteensä 12 kierrosta ovat menneet 31 alle parín, keskiarvo on 69,5. Kenny Perry nousi 600.000 dollarin arvoiselle kakkostilalle pelattuaan neljännen kierroksen parhaan tuloksen 65, Robert Karlsson oli kolmas ( 400.000) Suosikkeihin lukeutuneet Sergio Garcia ja Lee Westwood jäivät 17 lyöntiä voittajalle jakaen viidennen tilan. Garcia oli tarkin avaaja, mutta lähestymiset menivät laidasta laitaan. Westwood löi pisimpiä avauksia ja oli griiniosumissa toinen, hänen puttipelinsä oli 12:sta pelaajasta heikointa. Henrik Stenson jää Etelä-Afrikkaan, hän osallisuu puolentoistaviikon kuluttua käynnistyviin maan mestaruuskisoihin joissa vastaan asettuvat mm. Ernie Els, Rory Sabbatini, Justin Rose, Lee Westwood, Darren Clarke, Trevor Immenlman ja Retief Goosen.

Ruotsalaisilla huippuvuosi, Stenson World Rankingilla kymmenen joukkoon

Maailmanlistalla kymmenen joukossa, <a href=Henrik Stenson ja Robert Karlsson &copy Getty Images">Ruotsalaisittain golfvuosi 2008 on ollut ehkä parempi kuin koskaan. Vaikka pelaajamäärät ja kierrokset maassa ovat vähentyneet ja kentillä on suuria taloudellisia vaikeuksia, kulkee kisoissa loistavasti. Tässä mainetekoja jollaisista minkään muun Euroopan maan on turha edes uneksia. Ruotsalaiset menestyvät laajalla rintamalla, myös amatöörien sarjoissa. -Euroopan Tourin rahalistan voitto ( Robert Karlsson) -Nedbank Challengen voitto ( Stenson) -World Cupin voitto ( Karlsson & Stenson) -Kolme ET kisan voittoa ( 2xKarlsson, Mikael Lundberg) -Kolme PGA Tourin kisan voittoa ( Chopra, Johnson, Pettersson) -ET:n karsintafinaalin voitto ( Oscar Henningsson) -Kuusi LPGA Tourin voittoa ( 3x Sörenstam, 2x Alfredsson, Friberg) -Neljä LET kisan voittoa ( 2x Wahlin, Sörenstam,Zachrisson) -Naisten MM-kulta amatöörien joukkuekisassa -Kolme EM-kultaa amatöörien joukkuekilpailuissa Erityisen vahvoja nimekkäät ruotsalaiseti olivat Kiinassa pelatuissa kisoissa. Helen Alfredsson voitti kautta aikojen ensimmäisen Kiinassa järjestetyb LPGA Tourin kisan, Annika Sörenstam teki saman tempun LET:lla. Karlsson ja Stenson loistivat salamavalojenl loisteessa Mission Hillsissa World Cupin voiton jälkeen. Listaan on vielä syytä lisätä sekin, että ensimmäistä kertaa kaksi ruotsalaismiestä tulee olemaan kalenterivuoden vaihtuessa WR:lla kymmenen joukossa( Karlsson, Stenson) Toiseksi suurin palkintoshekki Nedbank Challengen voitto on ruotsalaisten kautta aikojen toiseksi suuri rahasssa mitattuna. Vain kolme ruotsalaista on saavuttanut yhdessä kisassa yli miljoona taalaa, Stenson on ainoana yltänyt tähän kahdesti. Ruotsalaisten suurimmat shekit golfkilpailuissa 1.Henrik Stenson, World Tourin reikäpelimestaruus 2007 1,350 milj D 2.Henrik Stenson, Nedbank Challenge 2008 1,2 milj. D 3. Daniel Chopra, Mercedes Championships 2008 1,1 milj D 4. Carl Pettersson , Memorial 2007 1,035 milj. D ————————————————————– 5.Carl Pettersson, Wyndham Championships 2007 918,000 D 6 Henrik Stenson& Robert Karlsson, World Cup 2007, 800.000 D ( per mies) Karlsson ja Stenson paransivat Major-saldoaan Ruotsalaismiehet ovat voittaneet nyt lähes kaiken mahdollisen muun paitsi major-kilpailun. Katseet kohdistuvat tulevana vuonna entistä leimallisemmin Robert Karlssoniin ja Henrik Stensoniin. Voiton odotuksille on nyt vankkoja perusteita. Aiempina vuosina Karlsson oli osallistunut 23 kertaa majoreihin, vain kerran, vuonnna 1992 hän oli kymmenen joukossa ( BO 5.) Päättyneellä kaudela top-ten-sijoituksia tuli kolme lisää, huonoimmassaankin Karlsson oli 20:s. Stenson oli yrittänyt tuloksetta 11 kertaa ennen kautta 2008.,Ensimmäiset kaksi sijoitusta kymmenen joukkoon hän saavutti tämän vuoden British Openissa (3.) sekä PGA Championshipissa ( 4.)

Ruotsalaisn&#228,yt&#246,s meneill&#228,&#228,n Nedbank Challengessa

Omassa luokassaan! <a href=Henrik Stenson juhlii sunnuntaina 1,2 miljoonan dollarin arvoista ykköstilaa &copy Getty Images"> On ne kovia nuo ruotsalaiset! Etelä-Afrikassa 12 miehen kisassa ykköstila menee ensimmäistä kertaa länsinaapureille, ja vieläpä täysin ylivoimaisen esityksen jälkeen. Pitkä lauantaipäivä kulki ruotsalaistahtiin Sun Cityssa 12:n pelaajan kutsukilpailussa jossa voittaja kuittaa 1,2 miljoonaa dollaria. Toinen kierros saatiin pelattua loppuun vasta lauantaina aamulla, Henrik Stenson (63-71) lähti kolmannelle Rory Sabbatini ( 68-70) kirittäjänään. Kierroksen alkuvaiheilla etelä-afrikkalaisella oli muutama mahdollisuus kaventaa eroa,mutta kun Stenson onnistui tekemään reiíllä 9-11 kolme peräkkäistä birdietä, ei kierroksen jälkeisestä tilanteesta ollut enää epäselvyyttä. Stenson pelasi viimeiset kymmenen reikää kuusi alle vaikka hän missasi viimeisellä vielä noin kolmemetrisen birdieputin. Kierrostulos 65 oli päivän paras. Toiseksi, ja Stensonin sparraajaksi päätöskierrokselle nousi Robert Karlsson joka on kahdeksan lyöntiä jäljessä. Ruotsalaiset tulevat sunnuntaina kunniaportista kohden Gary Player Country Clubin päätösviheriötä, ainoa suuri kysymys on se, saavuttavatko länsinaapurit kaksoisvoiton joka juuri nyt vaikuttaa erittäin todennäköiseltä. Rory Sabbatini on kolme lyöntiä Karlssonista, Kenny Perry neljä. Stensonin voitto nostaisi ( nostaa) hänet takaisin World Rankingilla 10:n joukkoon. Tämä johtaisi siihen, että ensimmäisen kerran ko.listalla olisi vuodenvaihtuessa kaksi ruotsalaista kymmenen joukossa. Henrik Stenson on voittanut kuusi kertaa ET:lla, lisäksi World Cupin ja kolmasti Challenge Tourilla vuonna 2000. Reikäpelimestaruus 1,027 milj. euroa on ykköstiloista arvokkain palkintosummaltaankin. World Cupista Stenson tienasi 800.000 taalaa, sunnuntaina neljän kierroksen työstä lyödään käteen 1,2 miljoonaa. Mikäli Stenson&Karlsson saavuttavat kaksoisvoiton, tulee heidän yhteisansioikseen kahden perättäisen viikon kisoista 3,4 miljoonaa taalaa.

Henrik Stensonin ote pit&#228,&#228, Etel&#228,-Afrikassa

Henrik Stenson (-12) ei hätkähtänyt avausreiällä perjantaina tekemäänsä bogeyta. Yhdeksällä seuraavalla hän teki neljä birdietä ja kasvatti johtonsa ainakin hetkellisesti kuuteen lyöntiin 28:n reiän jälkeen. Peli jouduttiin keskeyttämään ukkosen takia, pelikaveri Rory Sabbatini oli juuri vetämässä liikkuvia taakse birdieputtiin summerin soidessa. KJ Choi oli tuohon asti päivän kuumin pelaaja (-5). Toinen kierros pelataan loppuun lauantaina aamulla kello 8.30 alkaen. Kolmas kierros käynnistyy tämän jälkeen, noin kello 11.10.

Henrik Stenson omilla luvuillaan Etel&#228,-Afrikassa

Fanny Sunesson ja Henrik Stenson loysivät avauspäivänä hurjan viereen Sun Cityssa &copy Getty ImagesTäydellinen yhden miehen show! Näin voidaan yksiselitteisesti kuvailla Nedbank Challengen ensimmäistä päivää. Henrik Stensonpommitti hienoja lähestymisiä metrin, kahden päähän koko kierroksen ajan missaten vain yhden viheriön. Birdejä syntyi kahdeksan, tämän lisäksi eagle kentän viimeisellä par -viitosella sisään menneen chipin seurauksena. Ainoan bogeynsa ruotsalainen teki erehdyttyään niukasti viheriöstä kentän toisella par-kolmosella. Pitkästä karheikosta lähestyminen oli myös muille kisan tähdille myrkkyä. Miguel Angel Jimenez oli todellinen uhri, hän löi kaksi hutia peräkkäin pallon alta. Stensonille osallistumiskerta Sun Cityn kisaan on kolmas. MIehen voi olettaa pitävän kentästä, sillä aiemmilla kerroilla hän on ollut toinen ja neljäs. Perjantaihin hän pääsee viiden lyönnin johdossa, isäntämaan alavireisesti koko kauden kiertänyt Rory Sabbatini kiersi ainoana tekmättä yhtään bogeyta ja sai tulokseksen 68. Kolmas parin alittaja oli Lee Westwood, 70. Yleisin tulos oli 72 jonka pelasi puolet 12 pelaajasta. Henrik Stenson ei ole voittanut henkilökohtaista kisaa sitten World Tourin reikäpelimestaruuden helmikuussa 2007. ”Tappioita” on yli 40 peräkkäin, joten World Cupin ykköstilan jälkeen myös Nedbank Challengen voittto olisi tosi mieluinen. Ruotsalaisen ohjelma on ollut hyvin hektinen. Etelä-Afrikan kisa on jo kuudes seitsemän viikon sisällä. Hän pelasi kahdesti peräkkäin Espanjassa, siirtyi Kiinaan josta väliviikon jälkeen Japaniin, ja takaisin Kiinaan. World Cupin voittojuhlallisuudet taisivat jäädä sopivn lyhyiksi vireen löydyttyä välittömästi. Stenson on pelannut viimeiset 37 reikää yhteensä 19 alle parin, näistä 18 viimeistä Kiiinassa Robert Karlssonin kanssa nelinpelinä. Sun Cityn voittoa ei kenellekään ole luvattu avauspäivän jälkeen, mutta nykyisen tatsin säilyessä muiden mahdollisuudet tuntuvat kovin pieniltä…

Sergio Garcia miljoonapotin per&#228,ss&#228, Sun Cityssa

Viikonloppuna pelataan Etelä-Afrikassa kisa joka oli pitkään ykköspalkinnnon osalta suurin kaikki golfkisat mukaanlukien. Sankaruutta ja 1,2 miljoonaa on tarjolla nytkin, mukana on kova tusina pelaajia, näistä peräti neljä tulee kisapaikalle leveä hymy huulillaan, takataskussa voitto edellisestä kilpailustaan. Sergio Garcia on selkeä suosikki Gary Player Country Clubilla pelattavassa Nedbank Challengessa. Espanjalainen on voittanut kalenterivuoden aikana kolme kertaa, viimeksi Shanghaissa HSBC Champions kilpailun. Toukokuussa hän juhli Players Championshipissa ja lokakuussa kotikentällään Murciassa. Katkeria tappioita on useita, mutta kokonaisuutena loistavilla esityksillään espanjalainen on noussut maailmanlistan kakkoseksi. Viikonloppuna hän pelaa kilpailussa jossa on saavuttanut uransa suurimman yksittäisen shekin, kaksi miljoonaa dollaria vuonna 2001. Garcia uusi ykköstilansa 2003, tuolloin ykköselle oli tarjolla, kuten tulevassakin kisassa, 1,2 miljoonaa taalaa. Kilpailu kulki pitkään nimellä Million Dollar Challenge. Ian Woosnam sai ykköstilastaan tuon summan jo vuonna 1987, suhteutettuna rahan arvoon oli voitto tässä kisassa aikoinaan todella arvokas. Eurooppalaisista ovat miljoonapotin kuitanneet myös Bernhard Langer, Nick Faldo sekä Colin Montgomerie. Seve Ballesteros oli kahdesti peräkkäin paras 80-luvun alkupuolella, mutta hän sai tyytyä 300.000 dollarin tienesteihin. Sun Cityn lomakeskukseen kokoontuneet 12 pelaajaa jakavat keskenään noin 4,4 miljoonaa taalaa, viimeisellekin jää 200.000. Kilpailussa jaetaan nykyään myös sen kutsukisan luonteesta huolimatta myös World Ranking-pisteitä joka pitää Garcian mielen entistä vireämpänä. Mikäli Tiger Woods ei palaa kentille ennen Mastersia, on Garcia vahvin ehdokas hänen paikkansa täyttäjäksi. Vastus Etelä-Afrikassa on kivikovaa vaikka maan kaksi suurtä tähteä, Ernie Els ja Retief Goosen ovat poissa. Henrik Stenson on ollut kahdella osallistumiskerrallaan toinen ja neljäs. Robert Karlsson on ensikertalainen, samoin Skineissä viikonloppuna voittanut K.J.Choi. Lee Westwood on noussut maailmanlistalla kymmenenneksi vaikka edellinen ykköstila on syyskuulta 2007. Tuon jälkeen englantilainen on ollut 13 kertaa sijaluvuilla 2-5. US Openissa oli isoa sankaruutta tarjolla kun Westy pelasi päätöspäivän Tigerin kanssa jääden lyönnin päähän ja kolmanneksi. Luke Donald sai paikan kisaan Anthony Kimin loukkaantumisen johdosta &copy Getty ImagesLuke Donald palaa kisakentille yli kuuden kuukauden tauon jälkeen. Rannevamma pakotti lopulta leikkaukseen joka oli hyvin samanoloinen kuin kahdesti Sun Cityssa voittaneella Jim Furykilla joka ei nyt ole mukana. Donald on ollut parhaimmillaan World Rankingilla seitsemäs, viikonloppuna hänen menestyksensä pitkän tauon jälkeen olisi kuitenkin jättiyllätys. Isäntämaan värejä puolustavat kisan viimevuotinen voittaja, Mastersin sankari Trevor Immelman, huonon jakson keskellä oleva Rory Sabbatini sekä veteraani James Kingston. Konkarisarjaan kuuluvat myös Kenny Perry ja Miguel Angel Jimenez. ET:n rahalistan vuoden 2007 ykkönen Justi Rose pelaa synnyinmaassaan, mutta edellisellä kerralla Immelmanin kanssa voitosta taistellut englantilainen on ollut varsin vaisu kauden aikana eikä hänelle anneta etukäteisarvioissa paljoakaan mahdollisuuksia. Gary Playerin suunnnittelema kenttä on todella kovan luokan taidonmittari jolla ei kukaan menesty vahingossa. Pituus on yksi tärkeistä avuista tulosta tehtäessä, alueen runsaista sateista johtuen karheikot ovat tavallista pidempiä joka suosii suoraan lyöviä. Erot kärjen ja tyven välillä tulevat olemaan taas melkoisen suuria. Henkilökohtainen veikkaukseni on, että voittaja löytyy kolmikosta Garcia, Stenson ja Westwood.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje