18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfvälinejätin isoimmat dollarit pyörivät aivan muualla kuin maila- tai pallobisneksessä

Yhdysvaltalaisperhe oli tullut viettämään hauskaa viikonloppua Las Vegasin Topgolfiin. Pelikseen he olivat valinneet Angry Birds -pelin.

Topgolf on osoittautunut todelliseksi kultakimpaleeksi yhtiölle.

Kun puhutaan Callaway Golfista, mieleen tulevat ensimmäiseksi totta kai mailat ja sen jälkeen ehkä pallot. Mutta Callaway Golfin bisnes on paljon muutakin. Itseasiassa Callaway Golfin tärkein tulonlähde oli viime vuonna aivan jotain muuta kuin maila- tai pallomyyntiä.

Hyökyaallon lailla etenkin pitkin Yhdysvaltoja levinnyt viihdegolfin uranuurtaja Topgolf oli vuonna 2022 Callaway Golf -yhtiön isoin bisneshaara. Topgolfin osuus emoyhtiön noin neljän miljardin dollarin kokonaismyynnistä oli peräti 39 prosenttia. Se jätti jalkoihinsa sekä golfvälinemyynnin (35 prosenttia) että yhtiön kolmannen kivijalan, Callawayn, Jack Wolfskinin, Travis Matthew’n ja Ogion muodostaman Active Lifestyle -segmentin (26 prosenttia).

Topgolf avasi viime vuonna 11 uutta viihdekeskusta, jotka lisäsivät kassavirtaa merkittävästi. Yhtiö suunnittelee avaavansa tänä vuonna toiset 11 toimipaikkaa, joten vahvan vireen voi ennustaa jatkuvan. Vuosi 2023 on ensimmäinen kokonainen kalenterivuosi, jonka Topgolf on Callawayn omistuksessa. Yhtiöt löivät hynttyyt yhteen 2022 vuoden alkupuolella.

Viihdepäivän hinnaksi Topgolfissa tulee helposti kolminumeroinen summa.

Yhdysvaltalainen National Golf Foundation on tutkinut Topgolfin asiakaskuntaa, ja viime vuoden 41,1 miljoonasta kävijästä peräti 15,5 miljoonaa oli sellaisia, jotka eivät muuten pelanneet golfia. Topgolf onkin tuonut vuosien saatossa miljoona harrastajia ”oikean” golfin pariin, kun he ovat ensiksi saaneet kipinän lajiin Topgolfin kautta.

Golfpiste kävi aistimassa Topgolfin vetovoimaa paikan päällä Las Vegasissa helmikuun puolivälissä, eikä tarvitse yhtään ihmetellä heidän talousnumeroitaan. Aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä Las Vegas Stripin välittömässä läheisyydessä oleva nelikerroksinen ja 120 lyöntipaikan range oli täynnä väkeä. Etenkin lapsiperheet olivat tulleet sankoin joukoin viihtymään.

Yhden lyöntipaikan tuntihinnat sunnuntaisin Las Vegasissa vaihtelevat 57–82 dollarin välillä. Siihen kun lisätään Topgolf-kokemukseen oleellisesti kuuluvat ruoat ja juomat, viihdepäivän hinnaksi tulee helposti kolminumeroinen summa.

Topgolfin viimeaikaisessa liidossa on myös pieni Suomi-kytkös, sillä Angry Birds -peli on ollut pelattavana Topgolfin paikoissa reilun parin vuoden ajan. Las Vegasissa osa lapsiperheistä olikin valinnut iltapäiväaktiviteetikseen vihaisten lintujen pelin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje