16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

Vola Golf on toiminut Mäntyharjulla vuodesta 2011 lähtien. Kuva: Vola Golf

Ajankohtaista

Golfpiste seuraa: Valitus pitkittämässä jälleen Vola Golfin laajentumishanketta

27.02.2024 16:31

Casper Simberg paras suomalainen Ecco Tourin Spanish Openissa

Casper Simberg oli paras suomalainen tänään tiistaina päättyneessä Ecco Tourin Spanish Open -kilpailussa Espanjassa. Simbergin tulos oli -6. Kisan voitti Ruotsin Christofer Rahm tuloksella -12. Rahm oli paras myös edellisessä koitoksessa viime viikolla.

Antti Ahokas ja Mikko Korhonen jakoivat toiseksi parhaina suomalaisina 24. sijan tuloksella -3. Leevi Hellberg (a) oli tuloksella -2 kilpailun 30:s, Saku Ellilä (-1) 31:s, Kim Koivu (par) 34:s ja Anton Roth (+5) 52:s.

Seuraava Ecco Tour Winter Seriesin kisa käynnistyy torstaina Camiral Golfissa, jossa nyt päättynytkin kisa pelattiin.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

27.02.2024 08:50

Tähtipelaaja palaa kisa-areenoille 12 vuoden tauon jälkeen

LIV Golf on vahvistanut, että Anthony Kim on mukana perjantaina Jeddahissa Saudi-Arabiassa käynnistyvässä turnauksessa. Tieto ei tullut yllättäen, sillä Kimin comebackistä on liikkunut huhuja pitkin talvea.

Kulttiasemaan faniensa keskuudessa aikoinaan noussut Kim, 38, on pelannut edellisen kerran turnausgolfia 12 vuotta sitten. Hän on saanut LIVille loppukaudeksi villin kortin. Kim voi pelata vapaasti sauditaustaisen kiertueen yksilöturnauksissa, mutta ei osallistu joukkuekisoihin.

Yhdysvaltalainen kilpaili viimeksi PGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa Wells Fargo Championshipissä vuonna 2012, mutta vetäytyi turnauksesta ensimmäisen kierroksen jälkeen leikkaushoitoa vaatineen akillesjännevamman vuoksi.

Vaivat jatkuivat, ja vuonna 2014 uutisoitiin, että PGA Tourilla kolme kilpailua voittanut ja maailmanlistalla parhaimmillaan kuudentena ollut Kim olisi ottanut 10 miljoonan dollarin vakuutuksen, mikäli hänen uransa katkeaa loukkaantumisen takia. Tämän on uskottu jarruttaneen hänen paluutaan lajin pariin.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

26.02.2024 15:45

Mikko Korhonen nousi kärkikamppailuun Ecco Tourilla

Mikko Korhonen palasi työmaalle noin yhdeksän ja puolen kuukauden mittaisen tauon jälkeen Ecco Tourin Winter Series -kilpailussa Espanjan Gironassa sunnuntaina.

Jos Ecco Tour Spanish Openin avauskierros sujui vielä tunnustellen, löytyi pelaamiseen korhosmainen varmuus toisella kierroksella, joka sujui 66 lyönnillä eli viisi alle parin. Bogeja Korhonen teki vain yhden ja birdiejä kuusi.

”Tosi mukavaa on ollut. Eilenkin oli jo hyvä kierros!” Korhonen kommentoi.

Sunnuntaina Korhonen pelasi Camiral Golf & Wellness -golfkeskuksen, eli entisen PGA Catalunyan, Stadium Coursen. Maanantaina hän kiersi Tour Coursen, jolla pelataan myös kilpailun viimeinen kierros tiistaina.

Korhonen (-6) jakaa kilpailussa neljättä sijaa oman kierroksensa jälkeen. Kisaa johtavaan Christofer Rahmiin on eroa kolme lyöntiä. Rahm on kovassa iskussa, sillä hän vei nimiinsä viime torstaina päättäneen Winter Series -kisan, jossa Matias Honkala oli toinen.

Kisan suomalaisyllättäjä voidaan pitää Leevi Hellbergiä, joka pelaa amatööristatuksella. Hellberg on kilpailussa jaetulla kahdeksannella sijalla tuloksella -5, kun hänellä on pelaamatta vielä kaksi reikää toisesta kierroksestaan. Antti Ahokas (-3), Kim Koivu (-2), Casper Simberg (-2/17 reik), Anton Roth (-1) ja amatööri Saku Ellilä (par) etenivät myös mukaan viimeiselle kierrokselle.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

25.02.2024 19:49

Korhonen palasi kentille – Roth ja Ruutu avauspäivän parhaat suomalaiset Ecco Tourilla

Huippugolfin kautta aikain menestyneimpiin suomalaispelaajiin kuuluvan Mikko Korhosen pitkä kisatauko päättyi sunnuntaina Gironassa. Edellisen kerran toukokuun alussa kilpaillut Korhonen on mukana Nordic Liigaan kuuluvassa Ecco Tourin kilpailussa, jonka avauskierroksella hän pelasi tuloksen 71 (-1). Se riittää ECCO Tour Spanish Openissa jaettuun 31. sijaan.

Korhonen aloitti kierroksen kolmella peräkkäisellä birdiellä, mutta tämän enempää hurjastelua ei häneltä Camiral Golf & Wellness -golfkeskuksen (ent. PGA Catalunya) Stadium Coursella nähty.

Korhonen hakee NL:n talvisarjasta pelituntumaa, ja siirtyy kevään edetessä varsinaiselle työmaalleen, DP World Tourille. Hän vetäytyi viime kaudella kisaruljanssista uupumuksen vuoksi ja pelaa tänä vuonna DPWT:llä kiertueen niin sanotun medical extensionin turvin.

Suomalaisista kahden kentän kilpailun parhaiten aloittivat Tour Coursella pelanneet Anton Roth ja amatööri Oliver Ruutu. He jakavat tuloksellaan 69 (-2) sijaa 17.

Turnauksen kärjessä on Ruotsin Axel Östensson (-7).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

25.02.2024 17:43

Jo kerran uransa lopettanut ruotsalaispelaaja juhli debyyttivoittoa haastajakiertueella

Etelä-Afrikassa Port Elizabethissä viikonvaihteessa käyty Challenge Tourin kilpailu päättyi Björn Åkessonin (-18) voittoon. Humewood Golf Clubin kentällä pelatun NMB Championshipin loppuhuipennus oli tiukka, sillä Englannin Lee Slattery hävisi ruotsalaiselle yhdellä lyönnillä.

Åkesson, 35, sai pelioikeuden silloiselle European Tourille kaudella 2013. Hän menetti korttinsa kauden 2016 päätteeksi, ja joutui hakemaan vauhtia Challenge Tourilta. Kun pelit eivät ottaneet sujuakseen myöskään haastajakiertueella, Åkesson päätti lopettaa kilpagolfin ja keskittyä valmentamiseen.

Mieli paloi kuitenkin takaisin kilpakentille, ja hän ilmestyi vuonna 2021 Nordic Liigan turnauksiin. Uuden kipinän löytänyt Åkesson voitti viime kauden päätteeksi Nordic Liigan kokonaiskilpailun, ja sai kortin Challenge Tourille.

Uran kovimman voittonsa hän saavutti kauden toisessa CT-kilpailussaan.

Kovan tuulen vuoksi 54 reiän kilpailuksi lyhennetyn NMB Championshipin ainoa suomalaisosallistuja Oliver Lindell ei selvittänyt turnauksen karsintarajaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

25.02.2024 16:05

Patty Tavatanakit otti pääkiertueilla toisen voittonsa peräkkäisinä viikkoina

Huippuvireinen Patty Tavatanakit on syttynyt helmikuussa kovaan vireeseen. Thaimaalainen otti kotimaassaan viikonvaihteessa käydyssä LPGA-kiertueen turnauksessa toisen peräkkäisen voiton jätettyään kakkoseksi kirineen Sveitsin Albane Valenzuelan lyönnin päähän. Tavatanakitin lopputulos Honda LPGA Thailand -kilpailussa oli 267 (-21).

Etelä-Korean Sei Young Kim ja Hye-Jin Choi (-18) jakoivat Chonburin turnauksessa kolmannen sijan.

Viikko sitten Ladies European Tourin ohjelmaan kuuluneessa rahakkaassa Saudi Ladies Internationalissa juhlinut Tavatanakit kuittasi voittoisista kisoista yhteensä noin 933 000 euron tienestit.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

24.02.2024 18:34

Koivistolle paras sijoitus LET:llä yhdeksään kuukauteen

Tiia Koivisto (-3) esitti mukavan nousun lauantaina Marokon Rabatissa päättyneessä Ladies European Tourin kilpailussa. Hän pelasi Lalla Meryem Cupin viimeisellä kierroksella tuloksen 70, ja kiipesi jaetulle 13. sijalle. Kyseessä on Koiviston paras sijoitus LET-kiertueella sitten toukokuun 2023.

Sanna Nuutinen (+2) jakoi 42. tilan ja Noora Komulainen (+5) päätyi sijalle T52. Ursula Wikström karsiutui.

Royal Golf Dar Es Salamin Blue Coursella pelattua kilpailua alusta asti johtanut Maria Fassi näytti vielä olevan finaalikierroksen puolivälissä matkalla kohti voittoa. Meksikolaisen takaysi oli kuitenkin synkkä, ja hän putosi jaetulle kolmannelle sijalle.

Voittoon rynnisti turnauksen kovimman tuloksen lauantaina pelannut Bronte Law (-13). Hän tehtaili 64 lyönnillä sujuneella kierroksellaan eaglen par-nelosella ja kaikkiaan yhdeksän birdieä. Englantilainen jätti toiseksi sijoittuneen Ranskan Pauline Roussin-Bouchardin kolmen lyönnin päähän.

Ykköstila oli Lawille uran kolmas Ladies European Tourilla.

Kenttäkeskuksen Red Coursella samanaikaisesti pelatun PGA Tour Champions -kiertueen kilpailun voitti Ricardo Gonzalez (-10). Tanskan Thomas Bjørn hävisi argentiinalaiselle lyönnillä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

24.02.2024 15:07

Kansainvälisillä kentillä rykäistiin jälleen viitosella alkava kierrostulos

Ammattilaiskiertueilla on pelattu viitosella alkava kierrostulos viime aikoina tiuhemmin kuin koskaan. Tuorein onnistuja oli Peter Lonard, joka pelasi PGA Legends Tourin kisan finaalikierroksella tuloksen 59. Parempaakin oli luvassa, sillä hän päätti urakkansa Rich River Golf Clubin kentän 18. reiällä bogiin.

Viimeisen kierroksen upea esitys nosti Lonardin lopulta Moama Mastersin voittoon yhden lyönnin marginaalilla. Majoreissa viisi top 20 -sijoitusta saavuttaneen australialaisen uratilastoista löytyy myös yksi voitto PGA Tourilta. Australian kiertueella Lonard on haalinut yhdeksän ykköstilaa.

Helmikuun alussa Joaquin Niemann pelasi LIVin kisassa Meksikossa tuloksen 59. Seuraavalla viikolla toinen chileläinen Christobal Del Solar tykitti USA:n kakkoskiertueen Korn Ferry Tourin kisan avauspäivänä 57 lyönnin kierroksen ja toisella kierroksella oli Etelä-Afrikan Aldrich Potgieterin vuoro alittaa 60 lyönnin raja tuloksellaan 59.

Del Solarin tulos on PGA Tourin alaisten turnausten ennätys.

Kuluvan kuun aikana on pari muutakin kertaa ollut haamurajan alitus lähellä: Wyndham Clark teki PGA Tourin kilpailussa Pebble Beachillä kenttäennätyksen, 60. Nick Taylor jäi Clarkin tavoin lyönnin päähän viitosella alkavasta tuloksesta jaettuaan Phoenix Openissa TPC Scottsdalen kenttäennätystä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

23.02.2024 19:10

Kolme suomalaista jatkoon LET-kiertueella

Tiia Koivisto (par), Noora Komulainen (+1) ja Sanna Nuutinen (+3) selvittivät tiensä Marokossa Rabatissa meneillään olevan Ladies European Tourin kilpailun finaalikierrokselle. Parhaiten (72) kolmikosta pelasi perjantaina Komulainen, joka jakaa 31. sijaa.

Koiviston (T19) tulos toisella kierroksella oli avauspäivän tapaan 73, Nuutinen (T49) käytti kierrokseensa lyönnin verran enemmän. Ursula Wikström (+10) pelasi tuloksen 76, ja karsiutui.

Meksikon Maria Fassi (-12) venytti johtonsa Royal Dar Es Salamin Blue Coursella käytävässä Lalla Meryem Cupissa neljään lyöntiin. Ranskan Pauline Roussin Bouchard (-8) nousi toiseksi.

Saman golfkeskuksen Red Coursella yhtä aikaa pelattavan PGA Tour Champions -kiertueen turnauksen kärkipaikkaa jakavat Etelä-Korean Y.E. Yang ja Argentiinan Ricardo Gonzalex (-7).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

23.02.2024 19:06

Kovalla tuloksella aloittanut Lindell luisui karsiutujien joukkoon

Oliver Lindell (-3) oli kuin varjo verrattuna Etelä-Afrikan CT-kilpailun avauspäivään. Hän käytti NMB Championshipin toiseen kierrokseen peräti 11 lyöntiä enemmän, ja putosi jatkosta. Pääsy viikonlopun kierroksille olisi vaatinut lyönnin verran paremman tuloksen.

Lindell oli kierrostaan kuusi yli, kun hän nostatti uudelleen toiveita jatkopaikasta lopun kahdella peräkkäisellä birdiellä. Karsiutumiselle tuli kuitenkin sinetti, kun hän joutui tyytymään Humewood Golf Clubin kentän 18. reiällä pariin ja kierrostulokseen 76.

Port Elizabethissa pelattavan kilpailun kärkipaikkaa nousivat jakamaan Ruotsin Björn Åkesson ja Etelä-Afrikan Keenan Davidse (-14).

Kilpailuun ei startannut Lindellin ohella muita suomalaisia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

23.02.2024 10:43

Charlie Woodsin karsinnasta tuli täydellinen pannukakku

Charlie Woods osallistui PGA Tourin Cognizant Classic -kisan esikarsintaan keskiviikkona Suomen aikaa. Tarjolla oli paikka varsinaiseen karsintaan kisan viidelle parhaalle. Woodsille paikkaa ei herunut, sillä nuorukaisen tuloskortissa komeili 86 lyöntiä. Tulos ylitti kentän parin 16 lyönnillä.

Charlien kisa lähti liikkeille takkuillen, eikä hän tehnyt kierroksellaan yhtään parin alittavaa tulosta. Ylityksiä tuli neljän bogin ja kahden tuplan muodossa. Karuin lukema oli kuitenkin peräti 12 lyönnin käyttäminen reiällä seitsemän, joka on par 4.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

22.02.2024 20:07

Suomalaisilta jäi par alittamatta LET-kisan ensimmäisellä kierroksella

Tiia Koivisto oli paras suomalainen Marokossa Royal Golf Dar Es Salamin golfkeskuksessa käynnistyneen LET-kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Hän pelasi Blue Coursella tuloksen 73 (par), joka oikeuttaa 18 reiän jälkeen jaettuun 26. sijaan.

Sijaa 51 jakavat Noora Komulainen ja Sanna Nuutinen (+2) käyttivät kierrokseensa kaksi lyöntiä enemmän, ja olisivat tahdin säilyessä perjantaina samanlaisena etenemässä finaalikierrokselle. Ursula Wikströmille päivä oli hankala: hän on tuloksellaan 80 (+7) vasta sijalla T97.

Lalla Meryem Cupin kärjessä on tuloksen 65 pelannut ja kahdeksan birdieä tehnyt Mexicon Maria Fassi (-8). Etumatkaa toisena olevaan Marokon Ines Laklalechiin on kolme lyöntiä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

22.02.2024 14:35

Charlie Woods hakee esikarsintakilpailusta paikkaa ensi viikon PGA Tourin kisaan

Charlie Woods, 15, on torstaina lähtöviivalla PGA Tourin esikarsintakilpailussa Floridassa. Esikarsintakilpailun viisi parasta etenee varsinaiseen maanantaikarsintaan, joka pelataan perinteisesti kisaviikon ensimmäisenä päivänä.

Tällä viikolla esikarsintakilpailuja on neljä. Woods jahtaa pääsylippua ensi viikolle Lost Lake Golf Clubin kisasta.

Ensi viikolla maanantaikarsinnassa on jaossa neljä paikkaa Gognizant Classic in The Palm Beaches -turnaukseen.

Esikarsintoihin osallistuvien pelaajien tasoitus saa olla korkeimmillaan 2,0. Woods pääsee +3,0 tasoituksellaan siten reippaasti kisaan mukaan.

Kirjoittaja: Krister Jalonen

21.02.2024 18:01

Matias Honkalalla Empordan NL-kilpailussa huippupäivä

Matias Honkala (-7) esitti erinomaista peliä Gironan seudulla Espanjassa jatkuneessa Nordic Liigan talvisarjan kisassa. Hän löi toisella kierroksella tuloksen 66, ja nousi jaetulle kolmannelle sijalle.

Honkala pelasi kahden kentän kilpailussa keskiviikkona Emporda Golf Clubin Forest Coursella. Hän ei tehnyt päivän aikana yhtään paria heikompaa reikätulosta, birdiejä Honkalalle kirjattiin kuusi.

Nevas Golfin pelaaja on kaksi lyöntiä GolfStar Winter Series Forest -kilpailun kärjessä jatkavaa Ruotsin Jesper Hagborg Aspia (-9) perässä.

Kim Koivu (-3) jakaa 15. tilaa ja Antti Ahokas (par) on sijalla T37. Muut suomalaiset karsiutuivat.

Honkalaa paremmin Forest Coursella tänään pelasi vain Tanskan Alexander George Frances, joka tekee suomalaiselle niin ikään Forest Coursella pelattavalla finaalikierroksella seuraa yhdessä Ruotsin Albin Bergströmin kanssa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 19:12

Major-voittaja pelaa ensimmäisen isomman kisansa linnatuomion jälkeen

Angel Cabrera on mukana torstaina Rabatissa Marokossa alkavassa PGA Tour Champions -kiertueen turnauksessa. Kyseessä on kaksinkertaisen major-voittajan ensimmäinen PGA Tourin alainen kilpailu sitten alkuvuodesta 2021 saamansa vankeustuomion.

Cabrera tuomittiin muun muassa kotiväkivallasta, ja hän suoritti rangaistustaan Brasiliassa ja Argentiinassa, kunnes vapautui 2,5 vuoden istumisen jälkeen elokuussa 2023. Joulukuussa Cabrera sai ilmoituksen PGA Tourilta, että on vapaa osallistumaan sen järjestämiin turnauksiin.

Aivan kylmiltään Cabrera, 54, ei tämän viikon Trophy Hassan II -kilpailuun starttaa, sillä hän haki pelituntumaa joulu- ja tammikuussa Argentiinassa käydyistä pienemmistä turnauksista.

Cabrera on entisenä Masters-voittajana oikeutettu osallistumaan kauden ensimmäiseen major-kilpailuun. Hänen pelaamisensa Augustassa riippuu kuitenkin siitä, saako argentiinalainen viisumin päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Marokon kisan jälkeen Cabrera pelaa Argentina Openissa, jonka voittaja saa paikan heinäkuun The Openiin. Edellisen kerran The Openissa vuonna 2014 kilpaillut Cabrera on voittanut kotimaansa avoimet kolmesti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 18:00

Honkala paras suomalainen NL:n talvisarjan kisan avauspäivänä

Matias Honkala pelasi Emporda Golf Clubin kentällä Espanjassa käynnistyneen GolfStar Winter Series Forest -kilpailun ensimmäisellä kierroksella tuloksen 70 (-1). Tämä oikeuttaa 18 reiän jälkeen jaettuun 15. sijaan. Muita suomalaisia ei mahdu top 20:een.

Honkalalla oli kahden kentän kisassa tiistaina vuorossa Links Course, jolla hän teki kolme birdieä ja kaksi bogia.

”Hyvä päivä tänään. Links oli todella haastava kovassa tuulessa”, Honkala sanoi.

Nevas Golfin pelaaja oli mukana viime viikonvaihteessa samoilla kentillä käydyssä turnauksessa, mutta kisa päättyi hänen osaltaan diskaukseen tuloserehdyksen vuoksi.

Nordic Liigan talvisarjan toista kilpailua johtaa Forest Coursella pelannut Ruotsin Jesper Hagborg Asp (-5). Hänen maanmiehensä Sebastian Petersen (Links Course) on lyönnin päässä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 17:08

Mäntyharjun kentän laajennuspyrkimyksellä jälleen mutkia matkassa

Etelä-Savossa Mäntyharjulla sijaitsevan Vola Golfin laajentumishanke ei ota edistyäkseen. Kunnanvaltuusto hyväksyi loppuvuodesta toistamiseen Peruveden ranta-asemakaavan, joka antaisi kaavalliset valmiudet kentän laajentumiselle ja golftoiminnan kehittämiselle.

Päätöksestä ei tullut tälläkään kertaa lainvoimaista vaan asia jää valituksen myötä Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi.

”Olemme kuitenkin toiveikkaita, että ranta-asemakaava kestää hallinto-oikeuksien tarkastelun”, kertoo Vola Golfin omistaja ja perustaja Tuomo Orasmaa.

Kentän laajentumissuunnitelmia esiteltiin ensimmäisen kerran jo toistakymmentä vuotta sitten. Venymisen taustalla on pääosin ollut pitkä valituskierre. Ensin valitukset kävivät yleiskaavan osalta täyden kierroksen korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ja ranta-asemakaava teki vuosikymmenen vaihteessa samanlaisen kierroksen.

Hallinto-oikeudet ovat yleensä ruuhkaisia, joten päätöstä ei ole odotettavissa 1–1,5 vuoteen. Mikäli asia etenee korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ratkaisu voi Orasmaan mukaan pitkittyä 2,5–3,5 vuoden päähän.

”Onhan tässä turnauskestävyyttä kysytty. Tila täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Eri sukupolvet ovat saaneet nähdä ja kokea kaikenlaista ja odottaa parempia aikoja, joten ei tämä uutta ja ihmeellistä ole.”

Orasmaa avasi kesällä 2011 rangen ja yhdeksänreikäisen par 3 -kentän kotitilansa mailleen, Mäntymotellin viereen.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 17:00

Kankaisten Golf isännöi ensi kesänä Nordic Liigan kilpailua

Suomessa pelataan elokuun lopulla kaksi satelliittitason ammattilaiskilpailua. Alastaro Golf isännöi tuttuun tapaan Timberwise Finnish Openia, jota seuraa Kankaisten Golfissa Maskussa käytävä Finnish Swingin jälkimmäinen kilpailu. Kankaisten Golfissa ei ole aiemmin pelattu kansainvälisiä turnauksia.

Molemmat kilpailut lukeutuvat 50 000 euron palkintopotillaan Nordic Liigan rahakkaimpiin koitoksiin.

Alastaron ja Kankaisten turnaukset kuuluvat myös Finnish Tourin ohjelmaan. FT:n kausi 2024 käynnistyy toukokuun puolivälissä Hirsala Golfin kentällä pelattavalla Finnish Tour Opening -kilpailulla.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 17:00

Kankaisten Golf isännöi ensi kesänä Nordic Liigan kilpailua

Suomessa pelataan elokuun lopulla kaksi satelliittitason ammattilaiskilpailua. Alastaro Golf isännöi tuttuun tapaan Timberwise Finnish Openia, jota seuraa Kankaisten Golfissa Maskussa käytävä Finnish Swingin jälkimmäinen kilpailu. Kankaisten Golfissa ei ole aiemmin pelattu kansainvälisiä turnauksia.

Molemmat kilpailut lukeutuvat 50 000 euron palkintopotillaan Nordic Liigan rahakkaimpiin koitoksiin.

Alastaron ja Kankaisten turnaukset kuuluvat myös Finnish Tourin ohjelmaan. FT:n kausi 2024 käynnistyy toukokuun puolivälissä Hirsala Golfin kentällä pelattavalla Finnish Tour Opening -kilpailulla.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 17:08

Mäntyharjun kentän laajennuspyrkimyksellä jälleen mutkia matkassa

Etelä-Savossa Mäntyharjulla sijaitsevan Vola Golfin laajentumishanke ei ota edistyäkseen. Kunnanvaltuusto hyväksyi loppuvuodesta toistamiseen Peruveden ranta-asemakaavan, joka antaisi kaavalliset valmiudet kentän laajentumiselle ja golftoiminnan kehittämiselle.

Päätöksestä ei tullut tälläkään kertaa lainvoimaista vaan asia jää valituksen myötä Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaistavaksi.

”Olemme kuitenkin toiveikkaita, että ranta-asemakaava kestää hallinto-oikeuksien tarkastelun”, kertoo Vola Golfin omistaja ja perustaja Tuomo Orasmaa.

Kentän laajentumissuunnitelmia esiteltiin ensimmäisen kerran jo toistakymmentä vuotta sitten. Venymisen taustalla on pääosin ollut pitkä valituskierre. Ensin valitukset kävivät yleiskaavan osalta täyden kierroksen korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ja ranta-asemakaava teki vuosikymmenen vaihteessa samanlaisen kierroksen.

Hallinto-oikeudet ovat yleensä ruuhkaisia, joten päätöstä ei ole odotettavissa 1–1,5 vuoteen. Mikäli asia etenee korkeimpaan hallinto-oikeuteen, ratkaisu voi Orasmaan mukaan pitkittyä 2,5–3,5 vuoden päähän.

”Onhan tässä turnauskestävyyttä kysytty. Tila täyttää tänä vuonna 350 vuotta. Eri sukupolvet ovat saaneet nähdä ja kokea kaikenlaista ja odottaa parempia aikoja, joten ei tämä uutta ja ihmeellistä ole.”

Orasmaa avasi kesällä 2011 rangen ja yhdeksänreikäisen par 3 -kentän kotitilansa mailleen, Mäntymotellin viereen.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 18:00

Honkala paras suomalainen NL:n talvisarjan kisan avauspäivänä

Matias Honkala pelasi Emporda Golf Clubin kentällä Espanjassa käynnistyneen GolfStar Winter Series Forest -kilpailun ensimmäisellä kierroksella tuloksen 70 (-1). Tämä oikeuttaa 18 reiän jälkeen jaettuun 15. sijaan. Muita suomalaisia ei mahdu top 20:een.

Honkalalla oli kahden kentän kisassa tiistaina vuorossa Links Course, jolla hän teki kolme birdieä ja kaksi bogia.

”Hyvä päivä tänään. Links oli todella haastava kovassa tuulessa”, Honkala sanoi.

Nevas Golfin pelaaja oli mukana viime viikonvaihteessa samoilla kentillä käydyssä turnauksessa, mutta kisa päättyi hänen osaltaan diskaukseen tuloserehdyksen vuoksi.

Nordic Liigan talvisarjan toista kilpailua johtaa Forest Coursella pelannut Ruotsin Jesper Hagborg Asp (-5). Hänen maanmiehensä Sebastian Petersen (Links Course) on lyönnin päässä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

20.02.2024 19:12

Major-voittaja pelaa ensimmäisen isomman kisansa linnatuomion jälkeen

Angel Cabrera on mukana torstaina Rabatissa Marokossa alkavassa PGA Tour Champions -kiertueen turnauksessa. Kyseessä on kaksinkertaisen major-voittajan ensimmäinen PGA Tourin alainen kilpailu sitten alkuvuodesta 2021 saamansa vankeustuomion.

Cabrera tuomittiin muun muassa kotiväkivallasta, ja hän suoritti rangaistustaan Brasiliassa ja Argentiinassa, kunnes vapautui 2,5 vuoden istumisen jälkeen elokuussa 2023. Joulukuussa Cabrera sai ilmoituksen PGA Tourilta, että on vapaa osallistumaan sen järjestämiin turnauksiin.

Aivan kylmiltään Cabrera, 54, ei tämän viikon Trophy Hassan II -kilpailuun starttaa, sillä hän haki pelituntumaa joulu- ja tammikuussa Argentiinassa käydyistä pienemmistä turnauksista.

Cabrera on entisenä Masters-voittajana oikeutettu osallistumaan kauden ensimmäiseen major-kilpailuun. Hänen pelaamisensa Augustassa riippuu kuitenkin siitä, saako argentiinalainen viisumin päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Marokon kisan jälkeen Cabrera pelaa Argentina Openissa, jonka voittaja saa paikan heinäkuun The Openiin. Edellisen kerran The Openissa vuonna 2014 kilpaillut Cabrera on voittanut kotimaansa avoimet kolmesti.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

21.02.2024 18:01

Matias Honkalalla Empordan NL-kilpailussa huippupäivä

Matias Honkala (-7) esitti erinomaista peliä Gironan seudulla Espanjassa jatkuneessa Nordic Liigan talvisarjan kisassa. Hän löi toisella kierroksella tuloksen 66, ja nousi jaetulle kolmannelle sijalle.

Honkala pelasi kahden kentän kilpailussa keskiviikkona Emporda Golf Clubin Forest Coursella. Hän ei tehnyt päivän aikana yhtään paria heikompaa reikätulosta, birdiejä Honkalalle kirjattiin kuusi.

Nevas Golfin pelaaja on kaksi lyöntiä GolfStar Winter Series Forest -kilpailun kärjessä jatkavaa Ruotsin Jesper Hagborg Aspia (-9) perässä.

Kim Koivu (-3) jakaa 15. tilaa ja Antti Ahokas (par) on sijalla T37. Muut suomalaiset karsiutuivat.

Honkalaa paremmin Forest Coursella tänään pelasi vain Tanskan Alexander George Frances, joka tekee suomalaiselle niin ikään Forest Coursella pelattavalla finaalikierroksella seuraa yhdessä Ruotsin Albin Bergströmin kanssa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

22.02.2024 14:35

Charlie Woods hakee esikarsintakilpailusta paikkaa ensi viikon PGA Tourin kisaan

Charlie Woods, 15, on torstaina lähtöviivalla PGA Tourin esikarsintakilpailussa Floridassa. Esikarsintakilpailun viisi parasta etenee varsinaiseen maanantaikarsintaan, joka pelataan perinteisesti kisaviikon ensimmäisenä päivänä.

Tällä viikolla esikarsintakilpailuja on neljä. Woods jahtaa pääsylippua ensi viikolle Lost Lake Golf Clubin kisasta.

Ensi viikolla maanantaikarsinnassa on jaossa neljä paikkaa Gognizant Classic in The Palm Beaches -turnaukseen.

Esikarsintoihin osallistuvien pelaajien tasoitus saa olla korkeimmillaan 2,0. Woods pääsee +3,0 tasoituksellaan siten reippaasti kisaan mukaan.

Kirjoittaja: Krister Jalonen

22.02.2024 20:07

Suomalaisilta jäi par alittamatta LET-kisan ensimmäisellä kierroksella

Tiia Koivisto oli paras suomalainen Marokossa Royal Golf Dar Es Salamin golfkeskuksessa käynnistyneen LET-kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Hän pelasi Blue Coursella tuloksen 73 (par), joka oikeuttaa 18 reiän jälkeen jaettuun 26. sijaan.

Sijaa 51 jakavat Noora Komulainen ja Sanna Nuutinen (+2) käyttivät kierrokseensa kaksi lyöntiä enemmän, ja olisivat tahdin säilyessä perjantaina samanlaisena etenemässä finaalikierrokselle. Ursula Wikströmille päivä oli hankala: hän on tuloksellaan 80 (+7) vasta sijalla T97.

Lalla Meryem Cupin kärjessä on tuloksen 65 pelannut ja kahdeksan birdieä tehnyt Mexicon Maria Fassi (-8). Etumatkaa toisena olevaan Marokon Ines Laklalechiin on kolme lyöntiä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

23.02.2024 10:43

Charlie Woodsin karsinnasta tuli täydellinen pannukakku

Charlie Woods osallistui PGA Tourin Cognizant Classic -kisan esikarsintaan keskiviikkona Suomen aikaa. Tarjolla oli paikka varsinaiseen karsintaan kisan viidelle parhaalle. Woodsille paikkaa ei herunut, sillä nuorukaisen tuloskortissa komeili 86 lyöntiä. Tulos ylitti kentän parin 16 lyönnillä.

Charlien kisa lähti liikkeille takkuillen, eikä hän tehnyt kierroksellaan yhtään parin alittavaa tulosta. Ylityksiä tuli neljän bogin ja kahden tuplan muodossa. Karuin lukema oli kuitenkin peräti 12 lyönnin käyttäminen reiällä seitsemän, joka on par 4.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

23.02.2024 19:06

Kovalla tuloksella aloittanut Lindell luisui karsiutujien joukkoon

Oliver Lindell (-3) oli kuin varjo verrattuna Etelä-Afrikan CT-kilpailun avauspäivään. Hän käytti NMB Championshipin toiseen kierrokseen peräti 11 lyöntiä enemmän, ja putosi jatkosta. Pääsy viikonlopun kierroksille olisi vaatinut lyönnin verran paremman tuloksen.

Lindell oli kierrostaan kuusi yli, kun hän nostatti uudelleen toiveita jatkopaikasta lopun kahdella peräkkäisellä birdiellä. Karsiutumiselle tuli kuitenkin sinetti, kun hän joutui tyytymään Humewood Golf Clubin kentän 18. reiällä pariin ja kierrostulokseen 76.

Port Elizabethissa pelattavan kilpailun kärkipaikkaa nousivat jakamaan Ruotsin Björn Åkesson ja Etelä-Afrikan Keenan Davidse (-14).

Kilpailuun ei startannut Lindellin ohella muita suomalaisia.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

23.02.2024 19:10

Kolme suomalaista jatkoon LET-kiertueella

Tiia Koivisto (par), Noora Komulainen (+1) ja Sanna Nuutinen (+3) selvittivät tiensä Marokossa Rabatissa meneillään olevan Ladies European Tourin kilpailun finaalikierrokselle. Parhaiten (72) kolmikosta pelasi perjantaina Komulainen, joka jakaa 31. sijaa.

Koiviston (T19) tulos toisella kierroksella oli avauspäivän tapaan 73, Nuutinen (T49) käytti kierrokseensa lyönnin verran enemmän. Ursula Wikström (+10) pelasi tuloksen 76, ja karsiutui.

Meksikon Maria Fassi (-12) venytti johtonsa Royal Dar Es Salamin Blue Coursella käytävässä Lalla Meryem Cupissa neljään lyöntiin. Ranskan Pauline Roussin Bouchard (-8) nousi toiseksi.

Saman golfkeskuksen Red Coursella yhtä aikaa pelattavan PGA Tour Champions -kiertueen turnauksen kärkipaikkaa jakavat Etelä-Korean Y.E. Yang ja Argentiinan Ricardo Gonzalex (-7).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

24.02.2024 15:07

Kansainvälisillä kentillä rykäistiin jälleen viitosella alkava kierrostulos

Ammattilaiskiertueilla on pelattu viitosella alkava kierrostulos viime aikoina tiuhemmin kuin koskaan. Tuorein onnistuja oli Peter Lonard, joka pelasi PGA Legends Tourin kisan finaalikierroksella tuloksen 59. Parempaakin oli luvassa, sillä hän päätti urakkansa Rich River Golf Clubin kentän 18. reiällä bogiin.

Viimeisen kierroksen upea esitys nosti Lonardin lopulta Moama Mastersin voittoon yhden lyönnin marginaalilla. Majoreissa viisi top 20 -sijoitusta saavuttaneen australialaisen uratilastoista löytyy myös yksi voitto PGA Tourilta. Australian kiertueella Lonard on haalinut yhdeksän ykköstilaa.

Helmikuun alussa Joaquin Niemann pelasi LIVin kisassa Meksikossa tuloksen 59. Seuraavalla viikolla toinen chileläinen Christobal Del Solar tykitti USA:n kakkoskiertueen Korn Ferry Tourin kisan avauspäivänä 57 lyönnin kierroksen ja toisella kierroksella oli Etelä-Afrikan Aldrich Potgieterin vuoro alittaa 60 lyönnin raja tuloksellaan 59.

Del Solarin tulos on PGA Tourin alaisten turnausten ennätys.

Kuluvan kuun aikana on pari muutakin kertaa ollut haamurajan alitus lähellä: Wyndham Clark teki PGA Tourin kilpailussa Pebble Beachillä kenttäennätyksen, 60. Nick Taylor jäi Clarkin tavoin lyönnin päähän viitosella alkavasta tuloksesta jaettuaan Phoenix Openissa TPC Scottsdalen kenttäennätystä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

24.02.2024 18:34

Koivistolle paras sijoitus LET:llä yhdeksään kuukauteen

Tiia Koivisto (-3) esitti mukavan nousun lauantaina Marokon Rabatissa päättyneessä Ladies European Tourin kilpailussa. Hän pelasi Lalla Meryem Cupin viimeisellä kierroksella tuloksen 70, ja kiipesi jaetulle 13. sijalle. Kyseessä on Koiviston paras sijoitus LET-kiertueella sitten toukokuun 2023.

Sanna Nuutinen (+2) jakoi 42. tilan ja Noora Komulainen (+5) päätyi sijalle T52. Ursula Wikström karsiutui.

Royal Golf Dar Es Salamin Blue Coursella pelattua kilpailua alusta asti johtanut Maria Fassi näytti vielä olevan finaalikierroksen puolivälissä matkalla kohti voittoa. Meksikolaisen takaysi oli kuitenkin synkkä, ja hän putosi jaetulle kolmannelle sijalle.

Voittoon rynnisti turnauksen kovimman tuloksen lauantaina pelannut Bronte Law (-13). Hän tehtaili 64 lyönnillä sujuneella kierroksellaan eaglen par-nelosella ja kaikkiaan yhdeksän birdieä. Englantilainen jätti toiseksi sijoittuneen Ranskan Pauline Roussin-Bouchardin kolmen lyönnin päähän.

Ykköstila oli Lawille uran kolmas Ladies European Tourilla.

Kenttäkeskuksen Red Coursella samanaikaisesti pelatun PGA Tour Champions -kiertueen kilpailun voitti Ricardo Gonzalez (-10). Tanskan Thomas Bjørn hävisi argentiinalaiselle lyönnillä.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

25.02.2024 16:05

Patty Tavatanakit otti pääkiertueilla toisen voittonsa peräkkäisinä viikkoina

Huippuvireinen Patty Tavatanakit on syttynyt helmikuussa kovaan vireeseen. Thaimaalainen otti kotimaassaan viikonvaihteessa käydyssä LPGA-kiertueen turnauksessa toisen peräkkäisen voiton jätettyään kakkoseksi kirineen Sveitsin Albane Valenzuelan lyönnin päähän. Tavatanakitin lopputulos Honda LPGA Thailand -kilpailussa oli 267 (-21).

Etelä-Korean Sei Young Kim ja Hye-Jin Choi (-18) jakoivat Chonburin turnauksessa kolmannen sijan.

Viikko sitten Ladies European Tourin ohjelmaan kuuluneessa rahakkaassa Saudi Ladies Internationalissa juhlinut Tavatanakit kuittasi voittoisista kisoista yhteensä noin 933 000 euron tienestit.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

25.02.2024 17:43

Jo kerran uransa lopettanut ruotsalaispelaaja juhli debyyttivoittoa haastajakiertueella

Etelä-Afrikassa Port Elizabethissä viikonvaihteessa käyty Challenge Tourin kilpailu päättyi Björn Åkessonin (-18) voittoon. Humewood Golf Clubin kentällä pelatun NMB Championshipin loppuhuipennus oli tiukka, sillä Englannin Lee Slattery hävisi ruotsalaiselle yhdellä lyönnillä.

Åkesson, 35, sai pelioikeuden silloiselle European Tourille kaudella 2013. Hän menetti korttinsa kauden 2016 päätteeksi, ja joutui hakemaan vauhtia Challenge Tourilta. Kun pelit eivät ottaneet sujuakseen myöskään haastajakiertueella, Åkesson päätti lopettaa kilpagolfin ja keskittyä valmentamiseen.

Mieli paloi kuitenkin takaisin kilpakentille, ja hän ilmestyi vuonna 2021 Nordic Liigan turnauksiin. Uuden kipinän löytänyt Åkesson voitti viime kauden päätteeksi Nordic Liigan kokonaiskilpailun, ja sai kortin Challenge Tourille.

Uran kovimman voittonsa hän saavutti kauden toisessa CT-kilpailussaan.

Kovan tuulen vuoksi 54 reiän kilpailuksi lyhennetyn NMB Championshipin ainoa suomalaisosallistuja Oliver Lindell ei selvittänyt turnauksen karsintarajaa.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

25.02.2024 19:49

Korhonen palasi kentille – Roth ja Ruutu avauspäivän parhaat suomalaiset Ecco Tourilla

Huippugolfin kautta aikain menestyneimpiin suomalaispelaajiin kuuluvan Mikko Korhosen pitkä kisatauko päättyi sunnuntaina Gironassa. Edellisen kerran toukokuun alussa kilpaillut Korhonen on mukana Nordic Liigaan kuuluvassa Ecco Tourin kilpailussa, jonka avauskierroksella hän pelasi tuloksen 71 (-1). Se riittää ECCO Tour Spanish Openissa jaettuun 31. sijaan.

Korhonen aloitti kierroksen kolmella peräkkäisellä birdiellä, mutta tämän enempää hurjastelua ei häneltä Camiral Golf & Wellness -golfkeskuksen (ent. PGA Catalunya) Stadium Coursella nähty.

Korhonen hakee NL:n talvisarjasta pelituntumaa, ja siirtyy kevään edetessä varsinaiselle työmaalleen, DP World Tourille. Hän vetäytyi viime kaudella kisaruljanssista uupumuksen vuoksi ja pelaa tänä vuonna DPWT:llä kiertueen niin sanotun medical extensionin turvin.

Suomalaisista kahden kentän kilpailun parhaiten aloittivat Tour Coursella pelanneet Anton Roth ja amatööri Oliver Ruutu. He jakavat tuloksellaan 69 (-2) sijaa 17.

Turnauksen kärjessä on Ruotsin Axel Östensson (-7).

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

26.02.2024 15:45

Mikko Korhonen nousi kärkikamppailuun Ecco Tourilla

Mikko Korhonen palasi työmaalle noin yhdeksän ja puolen kuukauden mittaisen tauon jälkeen Ecco Tourin Winter Series -kilpailussa Espanjan Gironassa sunnuntaina.

Jos Ecco Tour Spanish Openin avauskierros sujui vielä tunnustellen, löytyi pelaamiseen korhosmainen varmuus toisella kierroksella, joka sujui 66 lyönnillä eli viisi alle parin. Bogeja Korhonen teki vain yhden ja birdiejä kuusi.

”Tosi mukavaa on ollut. Eilenkin oli jo hyvä kierros!” Korhonen kommentoi.

Sunnuntaina Korhonen pelasi Camiral Golf & Wellness -golfkeskuksen, eli entisen PGA Catalunyan, Stadium Coursen. Maanantaina hän kiersi Tour Coursen, jolla pelataan myös kilpailun viimeinen kierros tiistaina.

Korhonen (-6) jakaa kilpailussa neljättä sijaa oman kierroksensa jälkeen. Kisaa johtavaan Christofer Rahmiin on eroa kolme lyöntiä. Rahm on kovassa iskussa, sillä hän vei nimiinsä viime torstaina päättäneen Winter Series -kisan, jossa Matias Honkala oli toinen.

Kisan suomalaisyllättäjä voidaan pitää Leevi Hellbergiä, joka pelaa amatööristatuksella. Hellberg on kilpailussa jaetulla kahdeksannella sijalla tuloksella -5, kun hänellä on pelaamatta vielä kaksi reikää toisesta kierroksestaan. Antti Ahokas (-3), Kim Koivu (-2), Casper Simberg (-2/17 reik), Anton Roth (-1) ja amatööri Saku Ellilä (par) etenivät myös mukaan viimeiselle kierrokselle.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

27.02.2024 08:50

Tähtipelaaja palaa kisa-areenoille 12 vuoden tauon jälkeen

LIV Golf on vahvistanut, että Anthony Kim on mukana perjantaina Jeddahissa Saudi-Arabiassa käynnistyvässä turnauksessa. Tieto ei tullut yllättäen, sillä Kimin comebackistä on liikkunut huhuja pitkin talvea.

Kulttiasemaan faniensa keskuudessa aikoinaan noussut Kim, 38, on pelannut edellisen kerran turnausgolfia 12 vuotta sitten. Hän on saanut LIVille loppukaudeksi villin kortin. Kim voi pelata vapaasti sauditaustaisen kiertueen yksilöturnauksissa, mutta ei osallistu joukkuekisoihin.

Yhdysvaltalainen kilpaili viimeksi PGA Tourin ohjelmaan kuuluneessa Wells Fargo Championshipissä vuonna 2012, mutta vetäytyi turnauksesta ensimmäisen kierroksen jälkeen leikkaushoitoa vaatineen akillesjännevamman vuoksi.

Vaivat jatkuivat, ja vuonna 2014 uutisoitiin, että PGA Tourilla kolme kilpailua voittanut ja maailmanlistalla parhaimmillaan kuudentena ollut Kim olisi ottanut 10 miljoonan dollarin vakuutuksen, mikäli hänen uransa katkeaa loukkaantumisen takia. Tämän on uskottu jarruttaneen hänen paluutaan lajin pariin.

Kirjoittaja: Marko Kuivasaari

27.02.2024 16:31

Casper Simberg paras suomalainen Ecco Tourin Spanish Openissa

Casper Simberg oli paras suomalainen tänään tiistaina päättyneessä Ecco Tourin Spanish Open -kilpailussa Espanjassa. Simbergin tulos oli -6. Kisan voitti Ruotsin Christofer Rahm tuloksella -12. Rahm oli paras myös edellisessä koitoksessa viime viikolla.

Antti Ahokas ja Mikko Korhonen jakoivat toiseksi parhaina suomalaisina 24. sijan tuloksella -3. Leevi Hellberg (a) oli tuloksella -2 kilpailun 30:s, Saku Ellilä (-1) 31:s, Kim Koivu (par) 34:s ja Anton Roth (+5) 52:s.

Seuraava Ecco Tour Winter Seriesin kisa käynnistyy torstaina Camiral Golfissa, jossa nyt päättynytkin kisa pelattiin.

Kirjoittaja: Sami Sarpakunnas

Lue seuraavaksi: Golfpiste seuraa: Suomen kärkikolmikko tavoittelee Riadin rahakkaassa kisassa menestystä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje