Golfin katsojaluvut ovat laskussa, eikä edes Masters sytyttänyt - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin katsojaluvut ovat laskussa, eikä edes Masters sytyttänyt

Vuoden 2010 Masters oli hitti, kun pettämiskohuissa ryvettynyt Tiger Woods palasi kisakentälle. Kuva: Getty Images

LIV Golfin aiheuttama markkinahäiriö näkyy karusti katsojaluvuissa. Kilpagolfin taloudelle se on akuutti ongelma.

Urheiluviihteen suosio mitataan tv:n katsojaluvuissa. Isot rahat pyörivät tv-diileissä, ja siksi jokainen silmäpari on tärkeä. Tässä kilpailussa golf on menettänyt asemiaan Yhdysvalloissa, joka on golfin tärkein tv-markkina. Yhdysvalloista on myös saatavilla tarkimmat katsojaluvut, ja siksi tässä jutussa ilmiötä tarkastellaan niiden kautta. Sama trendi heijastuu kuitenkin myös muille markkinoille.

Tarkemmin ottaen kilpagolfin suurin ja kaunein, PGA Tour, on menettänyt asemiaan. Naisten kilpagolfin ykköstuotteen, LPGA Tourin, katsojaluvut ovat kasvaneet viime vuosina.

Helppo selitys suosion putoamiselle on LIV Golf. Näin todennäköisesti onkin, mutta niin ei ole käynyt, että kaikki PGA Tourin katsomisesta luopuneet ihmiset olisivat siirtyneet seuraamaan LIV Golfin kisoja. Osa on näin tehnyt, mutta moni on menettänyt kiinnostuksensa koko urheilumuotoon ja luopunut golfin katselemisesta kokonaan.

Kuinka suosituksi LIV Golf sitten on kasvanut?

LIV Golfin kauden ensimmäinen kisa pelattiin Meksikossa. Mayakoban kisan viimeistä kierrosta katsoi Yhdysvalloissa 432 000 tuhatta ihmistä. Samana päivänä CBS näytti uusintana meneillään olevan PGA Tourin kisan kolmannen kierroksen, jota katsoi kolme kertaa suurempi määrä ihmisiä. PGA Tour -kisan jälkilähetys siis kiinnosti moninkertaisesti enemmän kuin LIV Golf livenä.

LIV Golfin kauden ensimmäisen USA:n kamaralla pelatun Las Vegasin kisan viimeistä kierrosta taas seurasi tv:stä 297 000 katsojaa. Samana viikonloppuna PGA Tourilla kisatun Phoenix Openin viimeistä kierrosta katsoi 1,7 miljoonaa ihmistä. Ero on suuri.

Mastersin katsojaluvut olivat poikkeuksellisen huonot.

Kokonaisuudessaan Phoenix Openin katsojamäärä putosi vuoden takaisesta peräti 35%. Siis paljon enemmän kuin LIV Golfin kisan katsojamäärän verran. Esimerkki on kuvaava.

Trendi on erittäin huolestuttava. Keskimäärin PGA Tourin kisojen katsojamäärät ovat pudonneet 10–20%.

Suurin syy on se, että  kilpagolf on hajaannuksen tilassa. Parhaat pelaajat eivät enää kohtaa toisiaan viikoittain PGA Tourin kisoiss, ja se syö kiinnostavuutta. Torailusta saa vetäviä otsikoita, mutta se ei hetkautua katsojia.

Onko majoreiden kohdalla toisin? Siellä sentään kohtaavat edelleen lähes kaikki isot nimet ja parhaat pelaajat. Valitettavasti näin ei näytä olevan ainakaan Mastersin kokemusten perusteella. Edes Scottie Schefflerin juhliin päättynyt Masters Tournament ei nimittäin houkutellut vastaanotinten ääreen samalla tavalla kuin viime vuosina.

Itse asiassa Mastersin katsojaluvut olivat poikkeuksellisen huonot. Sunnuntain kierrosta katsoi CBS:n mukaan 9,59 miljoonaa jenkkiä. Vähempään jäätiin edellisen kerran 1993. Vuosi aiemmin katsojamäärä oli 12,06 miljoonaa, joten laskua on 22,8%.

Kun edes majoreista odotetuin ei saa katsojia tv:n ääreen, on päivän selvää, että golfilla on käsissään suuri ongelma. LIV:n ja PGA Tourin torailu ja Scottie Schefflerin dominointi yhdistettynä kuluttajakäyttäytymisen yleisiin trendeihin eli laskeviin tv:n katselumääriin näkyvät karusti golfin kiinnostavuudessa.

Isossa kuvassa yhtälö on karu. LIV Golf loputtomine dollaripinoineen on kasvattanut pelaajille muillakin kiertueilla maksettavia korvauksia, mutta samalla tuotteen kiinnostavuus on laskenut merkittävästi. Markkinatalouden perusoppien mukaisesti hälytyskellojen pitäisi kilkattaa kovaa ja väsymättä tilanteen ollessa se, että kulut nousevat ja kysyntä vähenee.

PGA Tourin käynnistettyä vastaiskunsa sen ja oikeastaan koko amerikkalaisen golfmedian suuri tarina on ollut, kuinka paljon pelaajille maksetaan. Miten paljon tämän ja tuon kisan palkintopotti on noussut ja kuinka paljon kukin on tienannut. Kannattaisi jo tunnustaa, ettei se ole kiinnostavaa. Markkinoinnin keihäänkärki on veisteltävä muualta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (14 kpl)

    Sergio says:

    Niin on käynyt omalla kohdallakin, ET on menettänyt huippupelaajansa ja Samin PGA:lle, LIVin seuraaminen on typerää ajanhukkaa ja PGAn lähetysajat ei oikein nappaa. Olenkin irtisanonut Viaplayn ja aikaa jää viikonloppuisin muille asioille.

    MP-33 says:

    Samat fiilikset. Ei viitsi enää seurata ku Samia ja PGAta muutenkin. Muut suomalaiset ukot rypee jossain challenge tourilla, LET ei taida edes tulla mistään ja LPGA suomalaiset on koko ajan viimeisten joukossa 10-20 lyöntiä kärjestä. Käännettä parempaan odotellessa…

    bdt says:

    Eiköhän Mastersin katsojalukujen laskussa ole jonkinmoinen vaikutus striimauksella masters.com. Merkittävä vaikutus.
    Myös Liviä katsotaan paljon netissä. Tai siis katsojaluvut on pieniä kaikkinensa, mutta niistä merkittävä osa striimejä.

    Golf on ylipäätään lineaarisen televisioon aika huonosti sopiva tuote. Tapahtuma on pitkäkestoinen ja varaa sitten kanavapaikan pitkäksi aikaa, ja tietysti katsojakaan ei jaksa olla television edessä niin pitkään. Striimi on ratkaisu kumpaankin.
    Katsojalukujen lasku ei ole siis pelkästään huono asia vaan myös mahdollisuus parempiin tuotteisiin.

    hartikaari says:

    LIV ja striimaukset kyllä syövät katsojalukuja, mutta mielestäni eniten katsojaa kiusaa se, että pelitaphtumia ei näytetä vaan näytetään puskaa, pensasta, hotelleja yms. koska USAssa on mainoskatkoja 3-4 minuutin välein, niin golfin seuraaminen on häiristsevän katkonaista eikä kunnon pelin seuraamsiesta tule mitään. Esimerkiksi viime viikonlopun LPGAkisan aikana tällaisia ”puska” kuvaamista oli lähes 30% tunnista, joten ei siinä oikein pelin ja pelaajien seuraamisesta mitään tullut. Parempi oli katsoa nettistriimiä ja lukea kommentteja. Masterin osalta lähes 30€ pakettihinta ei vastannut tarjottua palvelua, joten turha ostos sekin.

    2holikka says:

    Streamien/appien kautta katselu on noussut voimakkaasti. CBS:n luvut ei näitä sisällä. Esim. Masterin katsoi heidän aplikaation kautta usempi meitsin kaveri kuin töllön kautta. VPN:llä vain kk-maksu ja lähetyksen laatu ja laajuus omaa luokkaa!

    Palmerin Arska says:

    Itse pelaan ennemmin kuin katson golfia. Voihan pga tourin ärsyttävä selostaja vaikuttaa negatiivisesti tv katsojaan, itseä ainakin ärsyttää pga selostaja, muttei niin paljoa kuin sössöttävä jalkapallo selostaja T.o..s Vi..k…n. En ilman ääntä viitsi katsoa joten olen unohtanut jalkapallon(Englanti) katsomisen kokonaan. Vaikuttaako huutavat juopot yleisössä mitään, vai kuuluuko se nykyään lajiin. Tosiaan juu vpn sydeemin kautta näkyy esim lpga ilmaiseksi, livescoring ja sieltä kun etsii watch live. Eli onko vpn isoin syy katoon vai lipun/kanavapaketin hinta vai pelaako porukka golfia nykyään enemmän. Suomessa on kohta kentät auki niin itse en pahemmin kesällä katso lajia töllöstä.

    Näprääjä says:

    LIV yhteislähto konsepti toimii.
    PGA toimet ovat olleet…no ei onnistuneita.

    Majorit ja Ryder Cup tietty kiinnostaa.

    Word Tour kun saadaan niin kiinostus palaa.

    Palmerin Arska says:

    Liv on golfin irvikuvatour ei enempää eikä vähempää. kommenttia moderoitu

    2holikka says:

    Katsojalukujen mittaaminen CBS:n katsojista on kuin laskisi urheilutapahtuman katsojat paperilipun ostajista

    Oldman says:

    LIV golfin näytöskisat tuhoavat yleisön mielenkiinnon ja LIV pelaajien tuntuman todelliseen kisaamiseen. Joukkuekisat täyttä pelleilyä. LIV omistaa kaikki kilpailijat ja joukkueet eivät edusta mitään.

      attaboy says:

      Juu, upeasti näyttelivät näytöskisan voittajat ja lähes sata tuhatta katsojaa kiinnostuneita -osa jopa innostuneita- tänään Adelaidessa.

      PGA Tour omistaa pelaajiensa mediaoikeuksien lisäksi myös heidän pelioikeutensa, maailmanlaajuisesti. Muiden kiertueiden kisoihin ei ole menemistä, vaikka ei mahtuisi mukaan edes oman kiertueen kisaan. LIV taas kannustaa pelaajiaan osallistumaan myös muiden kiertueiden kilpailuihin. Joukkueita yhdistää mm. yhteinen synnyinmaa tai -maanosa, äidinkieli tai vähintään manageritoimisto. Lisäksi kapteenit omistavat omat joukkueensa, fiksuimmat ovat jakaneet omistusta myös joukkuekavereilleen. Näkyi mm. tänään hienosti Australian ja Etelä-Afrikan maajoukkueiden eli Rippereiden ja Stingereiden huikeassa uusinnassa.

    Routagolf says:

    Kyllä oli huippua katsoa European Touria noin viiden vuoden ajan, kun suomalaiset pelasi siellä ja pärjäsi hyvin. Tällä kaudella en ole katsonut yhtään kisaa. LIV ei kiinnosta pätkääkään, eikä kiinnosta katsoa LIV-pelaajia edes majoreissa. kommenttia moderoitu

    Speedy says:

    Katsoakseen laajemmin golfia pitää olla kasa erilaisia suoratoistopalveluita ja kanavapaketteja. Kaikkia ei viitsi hankkia. hartikaaren mainitsema puskan katselu on myös todella turhauttavaa. Huono ja kallis tuote.