Villit tarinat osaavat olla hauskoja, mutta tässä jutussa jäljempänä kerrotut asiat ovat paikkaansa pitäviä. Ainakin näin, jos 59-vuotiasta eläkkeellä olevaa merijalkaväen upseeria, Patrick Willsiä ja hänen pelikavereitaan on uskominen. Wills pelasi maanantaina Yhdysvaltain Virginiassa, Laurel Hill Golf Clubilla tuloksen 57, ja taiteili haamukierroksensa kuorrutteeksi kolme ”ässää”.
Golfstylesonline.com-sivuston julkaisemassa jutussa Michael Keating toteaa, että ”kyseessä on hyvin todennäköisesti paras koskaan pelattu golfkierros”. Keatingin ajatus on sinänsä hypoteettinen, mutta poikkeuksellisen isosta onnistumisesta on joka tapauksessa kysymys.
Keatingin mukaan Wills pelasi Lortonin kaupungissa sijaitsevalla 54-reiän kesäpäivänseisaus-turnausta, ja pamautti hurjan tuloksensa kisan toisella kierroksella. Ässistä kaksi tuli par-nelosilla. Mainitulla kierroksella Willsin pelikavereina olivat hänen poikansa Charlie (insinööri) ja Christopher (Afganistan-veteraani) sekä ilmavoimien majuri Matt Ghormley.
Tasoituksella +4 pelaava Wills löi samassa kilpailussa muutama vuosi sitten tuloksen 58. Hän ymmärtää, että hänen tuloksellaan ja kolmella holarillaan on omat epäilijänsä.
”Olen taistellut tämän maan vapauden puolesta eri puolilla maailmaa 10-12 kertaa”, hän sanoi. ”Ihmiset saavat uskoa mitä haluavat. Mutta minä ja pelikaverini, sekä muut kisassa olleet tiedämme tarkalleen, minkälaisen tuloksen pelasin turnauksessa.”
”Olen taitava amatööri. Tein ensimmäisen kenttäennätykseni, kun olin 16-vuotias – tulos oli 65 tai 66. Ja olen tehnyt senkin jälkeen muutaman kenttäennätyksen lisää. Kuka tahansa, joka on pelannut kilpailukierroksen kanssani, tietää mihin pystyn. He ovat nähneet sen. Ihmiset voivat siis uskoa, mihin haluavat, mutta olen aina pitänyt golfista, koska se heijastaa yleistä käsitystäni moraalista. Minulla ei ole vaikeuksia antaa itselleni penalttia tai jopa diskata itseäni, kunnioitan sen verran tätä peliä.”
Laurel Hill isännöi vuonna 2013 U.S. Amateur Public Links Championshipiä. Maanantaina kenttää lyhennettiin kierros kierrokselta siten, että toisella kierroksella sillä oli pituutta 5505 metriä.
Wills teki kuuden ensimmäisen reiän jaksossa neljä birdietä ja jopa yhden bogin nelosella (par-3). Todelliset tähtihetket alkoivat seiskalta, 254 metriä pitkältä par-neloselta, jonka pituudeksi hän mittasi kiikarillaan 229 metriä viheriön eteen. Lyönti puukolmosella lähti matkaan kevyellä draw-kierteellä.
”Yritin olla realistinen, joten hain palloa ensiksi griinin takaa.” Todellinen löytöpaikka oli iso yllätys.
Wills pelasi ulosmenon 29 lyönnillä. Hän avasi 10. reiän (284 metriä) draiverillaan, ja lyönti näytti heti hyvältä, mutta Wills oli lähes shokissa, kun hänen pelikaverinsa kertoivat pallon olevan jälleen reiässä.
”Sanoin kirjaimellisesti itselleni, ’älä haihattele’. Luulin että he kiusaavat minua”, hän sanoi. ”En olisi voinut villimmässäkään mielikuvituksessa ajatella, että tekisin kaksi hole-in-onea samalla kierroksella.”
Jatkossa tarvittiin vieläkin villimpää mielikuvitusta. Hän löi 14. reiällä (par-3/161 metriä) tiilyöntinsä rautaviitosella ylämäkeen, ja nyt hänen pelikaverinsa olivat jo mykistyneitä. Kolmannen ässän jysäyttänyt Wills yritti itse vain pysyä rauhallisena.
”Minulla oli vielä neljä reikää pelaamatta”, hän sanoi. ”Tiesin että nyt on tulossa erityinen kierros, enkä halunnut heittää sitä hukkaan.”
Hän pelasi loput neljä reikää yhden alle, ja sai tuloksekseen 57 (-14). Score oli voinut olla vieläkin parempi. Wills löi 18. reiällä (par-5) pallon kahdella griinille, mutta otti 5,5 metrin matkalta kolme puttia. Aivan kuten Dustin Johnson päivää aiemmin U.S. Openissa.
”Tiedän nyt melkein, miltä hänestä (Johnsonista) tuntuu”, Wills sanoi.
Wills kertoi pelanneensa lukuisia kertoja viitosella alkavan tuloksen, ja uran hole-in-one-saldo näyttää nyt lukemaa 25 – näistä kuusi on tullut par-nelosilla. Hän suunnitteli uraa Champions Tourilla täytettyään 50 vuotta, mutta ei selviytynyt tuolloin karsinnoista eteenpäin. Kilpailulliset tavoitteet piti sittemmin unohtaa, kun hänen vaimonsa terveys alkoi käydä huonompaan suuntaan.
Laurel Hill Golf Clubin toiminnanjohtaja Gene Orrico vahvisti Willsin tuloskortin ja tuloksen.
”Hän (Wills) on todella, todella hyvä pelaaja. Olen pelannut golfia 43 vuotta, hän voisi heittää minulle edes yhden ässän”, Orrico vitsaili.
Wills pelasi viimeisen kierroksen 66 lyönnillä, ja voitti luonnollisesti koko kilpailun.
”En ole koskaan kuvitellut mitään tuollaista koko elämäni aikana”, hän sanoi. ”Olin kyllä aivan päästäni pyörällä.”
Marko Kuivasaari
Kuka kehtaa enää epäillä kimin alltime parasta kierrosta. Täysin mahdollinen tulos.
Kannattaisi seniorin pelata ammattilaiskisoja niin rikastuisi. Juuri kuvatun kaltaisia holareita syntyy paljon. Myös tietämättämme turistikentillä. Greeniä ei voi tiiltä nähdä ja joku käy laittamassa greenin lähelle tulleen pallon reikään. Ja juhlat saadaan aikaan.
En tunne yhtään holarin tehnyttä ihmistä. Kyseessä illuusio ja joukkokusetus kaikkien ns. holarintekijöiden kohdalla. Viinanhimoisten epärehellinen leikki ainoastaan kyseessä.
Hyvä Jorma Urponen, tuo valtaisia positiivisuus vain loistaa sinusta niin paljon, että jatka samalla asenteella jatkossakin kommentoimistasi, ja niin…., toivottavasti saat myös sinäkin niitä ”huijari” holareita elämäsi aikana ja paljon. Tarjoaisin sinulle birkku pullon, jos törmätään, ettei jäisi paha maku suuhusi….
Kaksi holaria par-kolmosilla olisi vielä mahdollisuuksien rajoissa, mutta holari ja kaksi albatrossia samalla kierroksella; ei ikinä. Suurempi todennäköisyys voittaa lotossa päävoitto kolmella peräkkäisellä kierroksella. Yhta albatrossia kohden lienee vähintään kymmenentuhatta holaria maailmassa. Kyseessä joko yhteistuumin tehty vedätys teekkarijäynien tyyliin tai sitten kaverit vedätti pelaajaa toimittamalla pallot reikiin pelaajan huomaamatta. Kuka tämän holariuutisen uskoo, uskoo Kreikan maksavan joskus velkansa tai suomalaisten johtajien osallistuvan taloustalkoisiin vapaaehtoisesti yms. Totuus näistäkin holareista paljastunee tulevaisuudessa.
Kolmeen holariin pystyy suomessa vain hyvigolfin proo.
Hei Jorma Urponen, ”Kusetus” lienee tarkoitettu vitsiksi. Minä TUNNEN amatöörigolfarin, joka on tehnyt holarin (par 3, 175 m, rauta 1:lla). Myös olen vaimoni kanssa todistanut Vihti Golf’illa meidän kanssapelaajamme tehneen hole in onen, ilman mitään trikkiä. Ehdotan Urposen pelaamaan enemmän ja tutustumaan muihin amatööreihin. Birdie, alabatros ja hole in one ovat todennäköisyyksiä, jotka lisääntyvät pelaajan taitojen parantuessa.
Olen tehnyt 2 holaria ja nähnyt yhden kaverin tekemän. Kaikki toki eri kierroksilla. Olen myös ollut todistamassa Royal Columbo (Sri Lanka) kentällä kun meitä huijattiin eagle bonuksen takia ja pikkupojat kävi siirtämässä maskigreeni osumat kuppiin. Kaikki on mahdollista – tai sitten ei….