21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golf ja kulttuuri lyövät kättä Savossa

Osmo Ruuska (vasemmalla) ja Pekka Laaksonen Tarinagolfin maisemissa.

Kuopion uusittu kaupunginteatteri ja savolaiset golfkentät ovat aloittaneet uudentyyppisen yhteistyön. Pähkinänkuoreen puristetusti kyse on siitä, että Kuopion kaupunginteatteri näkyy sekä Siilinjärvellä sijaitsevan Tarinagolfin että Nilsiällä sijaitsevan Tahko Golf Clubin kentillä.

Talviaikaan teatteria tuodaan myös Tahkolla vierailevan hiihtoväen tietoisuuteen. Vastaavasti golfväki pääsee tyydyttämään kulttuurinnälkäänsä teatterin tarjonnassa, josta esimerkiksi Taringolf on varannut syksyllä yhden koko näytöksen, 464 paikkaa.

Yhteistyön idean kylvi vuosi sitten Kuopion kaupunginteatterin johtovastuun ottanut Pekka Laasonen.

”Mukana on toki omaa innostusta, mutta kyllä ajatus yhteistyöstä lähtee puhtaasti teatterin tarpeista. Olen itse sekä urheilun että kulttuurin suurkuluttaja ja uskon, että Suomessa on huomattavan paljon ihmisiä, joille kulttuuri ja urheilukokemukset ovat elämässä aivan yhtä tärkeässä roolissa”, Laasonen kertoo.

Golfiin teatterinjohtaja hurahti viitisen vuotta sitten. Kierroksia kertyy vuodessa satakunta ja kaikki lomat suunnitellaan lajin ehdoilla. Suosikkikohde ulkomailla on Etelä-Afrikka, jossa Laasonen on käynyt vaimonsa kanssa pelaamassa neljästi. Tasoitus on lähellä yksinumeroista.

Näkyvyyden lisääminen on teatterille ajankohtaista, sillä Kuopion kaupunginteatteria on kunnostettu ja laajennettu viime vuosina lähes 30 miljoonalla eurolla. 464-paikkainen päänäyttämö sai rinnalleen 212 henkeä vetävän kakkosnäyttämön.

Mistään pienen piirin piiperryksestä ei ole muutenkaan kyse, sillä Itä-Suomen suurin ammattiteatteri työllistää kokopäiväisesti lähes 90 ihmistä ja sen vuosibudjetti liikkuu viiden miljoonan euron tietämillä.

Teatterin ohjelmistossa on näytäntökaudella 2014 mm. musikaaliklassikko Sound of Music, Aleksis Kiven elämän ja teot Monty Pythonin hengessä uusiksi laittava Kaikki Kivestä ja Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja.

Yhteistyötä myös muiden lajien kanssa

Suomessa kulttuuri ja urheilu on perinteisesti pidetty liiankin erillään toisistaan. Esimerkiksi golfin suhteen rajalinja kestää arvostelun paineessa heikosti, sillä golfin harrastajissa on tutkimusten mukaan paljon sekä keskivertoa paremmin toimeentulevia ihmisiä että eläkeläisiä – molemmat ryhmät kuluttavat tunnetusti keskimääräistä enemmän myös kulttuuritarjontaa.

Tahko Golfin toimitusjohtaja Jukka Ilva suhtautuu uuteen yhteistyöhön innostuneesti.


”Yhteistyö on vahvasti kaksisuuntaista. Me tulemme esimerkiksi viemään näytäntökaudella omia osakkaita ja jäseniämme teatteriin Kuopioon ja TarinaGolf on varannut syksyllä koko näytöksen, johon myös me otamme osaa. Tämä ”Kaikki Kivestä” -näytös tulee varmasti saamaan myös valtakunnallista huomiota, sillä sen on käsikirjoittanut ja ohjannut Petteri Summanen. Näytelmä rikkoo teatterin perinteisiä rajoja monella tapaa”, Ilva avaa.

Golf ei ole ainoa laji, jonka kanssa Kuopion kaupunginteatteri tekee yhteistyötä. Talvella se näkyy Tahkon laskettelurinteillä ja jääkiekkojoukkue KalPan otteluissa. Tänä kesänä Kaupunginteatteri oli yksi kalakukkokaupungissa järjestettyjen Kalevan kisojen suurimmista yhteistyökumppaneista.

”Olen koko 15 vuotta kestäneen teatterinjohtajan urani ajan yrittänyt taistella kulttuurin ja urheilun vastakkainasettelua vastaan. Minusta se on turha ja keinotekoinenkin asetelma. Aion tehdä jatkossakin kaikkeni sen eteen, että raja madaltuu. Kuopiossa urheilupiirien vastaanotto on ollut erittäin positiivinen ja lupauksia herättävä”, Laasonen sanoo.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)