23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golf Balancen jättimyymälässä hienot harjoitusalueet

Mailarivistö toimitusjohtaja Vesa Tikkasen takana näyttää Golf Balancen uudessa myymälässä loppumattomalta.

Golfin erikoisliikkeiden koko kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös sen ulkopuolella. Esimerkiksi GolfPoint on ottanut lisätilaa käyttöön Lahdessa. Tilantarve perustuu oikeastaan kahteen asiaan: mailat ostetaan yleensä fitattuina ja siksi myymälään tarvitaan lyöntipaikkoja ja samalla niistä on rakentumassa pienimuotoisia harjoituskeskuksia.

”Draiverien ja rautojen kaupasta noin 80 prosenttia syntyy fittauksen kautta ja siksi tätä varten pitää olla kunnon tilat ja laitteet. Nykyisin jopa aloittelijat tulevat joko omasta innostaan tai opettajan kehotuksesta hakemaan juuri heille sopivia mailoja. Hyvin harvoin kukaan enää kävelee ovesta sisään ja sanoo, että otan tämän setin”, selvittää Golf Balancen toimitusjohtaja Vesa Tikkanen kehityksen suuntaa.

Samanaikaisesti kenttien perinteisten pro shoppien rooli on muuttunut. Golf Balancellakin on kymmenisen pro shopia pääkaupunkiseudulla, mutta niistä harvoin enää ostetaan mailoja. Kauppaa tehdään enemmän palloilla, hanskoilla, asusteilla ja muilla varusteilla.

Uutta lyöntipaikkaa testaava Pete Seppälä on Golf Balancen omia valmentajia.

Uutta lyöntipaikkaa testaava Pete Seppälä on Golf Balancen omia valmentajia.

Golf Balance on kulkenut pitkän matkan tuosta Gumbölen vajaan 15 neliön parakista kahdeksi jättimyymäläksi. Vantaan tiloja laajennettiin viime vuonna lähes tarkalleen samaan aikaan ja nyt oli vuorossa muutto Suomenojalta Olariin, jossa asiakkaille on tarjolla lämmin parkkihalli.

”Emme oikeastaan olleet etsimässä uutta liiketilaa, mutta kiinteistövälittäjältä tuli vinkki tästä Olarin vanhasta kauppakeskuksesta”, kertoo Tikkanen.

Pääkaupunkiseudun kaikki jättimyymälät (Golf Balance, Peltomäki Golf, Golf Center) ovat joko Espoossa tai Vantaalla.

”Olari oli meille hyvä paikka, koska Länsiväylä on keskeinen väylä länteen. Helsingistä ei oikein tahdo löytyä tällaiselle liikkeelle tiloja tai jos löytyy, ovat neliövuokrat aivan eri luokkaa kuin Espoossa tai Vantaalla”, arvio Tikkanen suuntausta.

500 neliön harjoitusalue

Kasvuvauhti on ollut kovaa eikä siihen ole maailmantalouden myllerrykset juurikaan vaikuttaneet. Viime vuonna liikevaihto oli 4,2 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ennuste on 4,7.

”Näiden tilojen myötä ensi vuonna liikevaihdon pitäisi alkaa jo numerolla viisi”, myöntää Tikkanen.

Reilun 100 neliömetrin chippi- ja puttialueesta Vesa Tikkanen on ylpeä. Viheriöissä on myös kallistukset.

Reilun 100 neliömetrin chippi- ja puttialueesta Vesa Tikkanen on ylpeä. Viheriöissä on myös kallistukset.

Olarin yli 1600 neliön tilat jakautuvat noin 1000 neliön myymäläksi ja reilun 500 neliön harjoitustilaksi. Harjoitusalueella on 11 lyöntipaikkaa, noin 100 neliön chippi- ja puttialue sekä viimeisintä huutoa oleva Sports Coach –simulaattori. Sekä tietysti kaikki tarvittavat tekniset vempaimet mailojen fittaukseen sekä svingin että pallon lentokaaren analysointiin.

”Tästä harjoitusalueesta olen erityisen ylpeä. Chippi- ja puttialue on interGreensin Jouni Syrjän tekemä ja sen pohjana on 10 tonnia hiekkaa, joten olemme saaneet viheriöihin muotoja”, selvittää Tikkanen.

Simulaattori analysoi ja viihdyttää

Yksi syy harjoitusalueiden kehittämiseen on saada golfkauppa ympärivuotiseksi eli Tikkasen sanoin jalkapareja pitää saada liikkeelle. Harjoitusalueiden käyttö tuo tuloa ja samalla saattaa myymälästäkin tarttua jotain mukaan.

”Omien opettajiemme lisäksi tilojamme hyödyntävät myös esimerkiksi seurojen juniorit valmentajineen.”

Teknisen kehityksen myötä myös golfsimulaattorit ovat nykyisin hyvin pelinomaisia ja niissä on valtava määrä analysointitekniikkaa. Pelinomaisuutta korostaa se, että nykyisin kierrostulokset ovat samaa luokkaa kuin ulkokentilläkin eli kone todella kertoo totuuden osaamisesta.

Sports Coach -simulaattori kertoo kaikki tiedot Aki Kuivaniemen lyönnistä.

Sports Coach -simulaattori kertoo kaikki tiedot Aki Kuivaniemen lyönnistä.

”Meidän simulaattorimme antaa periaatteessa kaikki lyöntiin ja pallon lentoon liittyvät tekniset tiedot eli tällä voi tosissaan harjoitella ja kehittää lyöntiään. Tai sitten vain pelailla itsekseen tai kaveriporukassa”, korostaa Olariin simulaattorin toimittanut Golf Coatin Aki Kuivaniemi.

Yksin pelaava kiertää simulaattorilla 18 reiän kentän tunnissa. Golf Balancessa tunti maksaa ennen kello 16.00 25 euroa ja iltatunnit 30 euroa.

Elektroniikkaa pukinkonttiin

Golfliikkeillä on kovia joulunajan tarjouksia ja kauppakin käy. Mitkä ovat suosituimpia lahjoja, Vesa Tikkanen.

”Elektroniikka käy kaupaksi, erityisesti Garminin kello ja GolfBuddyn tuotteet sekä etäisyysmittarit. Myös työnnettävät golfkärryt ovat suosittuja lahjoja. Mailoja ei juurikaan lahjaksi osteta, koska ne pitäisi fitata”, toteaa Tikkanen.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

    Kari Ketteri says:

    Voisiko joku Golf Balancesta kertoa mitä teidän fittaukseen kuuluu? Mitä fittaus sessio pitää sisällään? Kuka mailat loppujen lopuksi rakentaa ja kauanko sopivien mailojen saamiseen menee? Kiitos.

    Karrikoira says:

    Fittauksessa etsitään asiakkaalle oikea varsi/mailanpää yhdistelmä sekä lie-kulma, varren pituus, jäykkyys, grippi ja sen paksuus. Sessio pitää sisällään 30 min- 60 min analyysin käyttämällä apuna flight scope tutkaa ja varsianalysaattoria. Flight scope kertoo kaikki tärkeimmät tiedot lyönnistä (pallon lähtönopeus mailanpään-nopeus lähtökulmat jne.) Kaikki mailat rakennetaan eri merkkien tehtailla ja jos ei hyllystä löydy sopivaa settiä niin toimitus mailanvalmistajalta liikkeeseen kestää noin 1-3 viikkoa riippuen mailanvalmistajasta. Lisätietoa custom-fittauksesta sivuilamme http://www.golfbalance.fi

    Pego fani says:

    Erona se, että Pegossa asiakkaita palvelee pelkästään PGA prot. Jos aiotte mennä fittaukseen ainoa oikea osoite on Peltomäki golf.

    jylppy-nypyttäjä says:

    Tiedoksi, että valitettävästi pga-ammattilaisuus ei ole tae osaavalle fittaukselle. En väitä etteikö Peltomäet osaisi mutta fittauksen ammattilaisia löytyy muistakin kuin pga proista.

    Pelaaja says:

    Pelaava/valmentava ammattilainen ei ole läheskään sama asia kuin välineammattilainen. Välineistä tietävät ne jotka ottavat asioista selvää, esimerkiksi monet ammattilaiskiertueiden pelaajat eivät edes tiedä minkälaiset välineet heillä itsellään on. Välineiden tuntemus vaatii paljon opiskelua, ja jatkuvasti uusiin varsiin, lapoihin jne. tutustumista. Mailojen fittaajan tulee tuntea todella monien mailojen ominaisuudet, ja tietää erilaisten ominaisuuksien vaikutuksesta lyöntiin. Lisäksi fittaajan pitäisi vielä osata tunnistaa erilaisten pelaajien swingin temmosta, nopeudesta, liikesuunnasta jne. minkälaiset mailan ominaisuudet sopivat juuri heille. Enkä tarkoita etteikö PeGon kaverit osaisi fitata. Syynä vain ei ole se PGA status.

    Ari Koutuaniemi says:

    PGA jäsenyys ei vielä takaa sitä, että olisi välineasiantuntija. Asiantunteakseen on sitä opiskeltava ja opeteltava. Tähän pystyy kuka vain, joka on asiasta tarpeeksi kiinnostunut. Näin voisin kuvitella myös Peltomäki Golfissa ja muualla olevien asiantuntijoiden ajattelevan. PGA Suomessa kouluttaa opettajia ja valmentajia. Välineistä koulutuksessa puhutaan kohtuulisen vähän. Ainakin näin oli kun itse koulutukset läpi kävin. Ystävällisin terveisin Ari Koutuaniemi PGA golf professional Golf Balance Oy