21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Galina Lundström emännnöi Nevaksessa....

Näppis Leinonen löi kesällä 2007 vasemalta puolelta loukattuaan kätensä moottoripyörällä kaatuessaan.

Perjantaina kello 6.06, Näppis ja Galina Lundström Nevaksen avausväylällä.Perjantaina Näppis pelaa Nevaksessa ( 27 reikää) sekä Kulloossa. Nevaksessa pelikaverina on Galina Lundström joka aloitti golfin 64-vuotiaana. Hän lienee Suomen naisgolfareista eniten kiertävä, viimevuonna täysiä kierroksia kertyi 303. Suorituksen tekee entistä arvokkaammaksi se, että Lundströmillä on ikää 76 vuotta, hänen tasoituksensa 21,1. -Lähdin tosi mielelläni mukaan, pelaan jokatapauksessa aikaisin aamulla. Yksin pelatessa kierros (18 reikää) kestää noin 2h 20min, Lundström kertoi perjantaina. Lämpömittari näytti 5,8 astetta. Näppis sai pelikaveriltaan tarkat speksit kentän mahdollisuuksista ja vaaroista, siitä huolimatta peli ei auennut vaan oli tuloksellisestikin vaatimatonta. Ensimmäiset 18 reikää vaativat peräti 87 lyöntä, kolmas yhdeksikkö 45. -En vaan saanut menemään, on se välillä ihmeellistä tämä pelaaminen, Näppis huokaili. Osansa asialla saattoi olla silläkin, että ruoka ei pysynyt sisällä vatsataudin johdosta.

N&#228,ppiksell&#228, tasokasta peliseuraa Pickalasssa

Jukka Utriainen, Marco Willberg ja Pekka Meriläinen olivat Näppiksen isäntinä Parkilla.Näppis matkasi torstaina varhain aamulla Pickalaan jossa maa oli yöpakkasten jälkeen huurussa. Ohjelmassa oli kolmen varsinaisen kentän lisäksi uuden kuusireiäisen par-kolmekentän kiertäminen. Ykkösen avauksesta viimeiseen, 60:n reiän puttiin kului aikaa 14 h ja 15 min. Pickalan vaikuttajiin kuuluva Jukka Utriainen toimi isäntänä pelaten kaikki 60 reikää, mukana olivat päivän mittaan myös tj. Esa Palosaari, Rune Nyström, Jussi Nurmio, Mika Piltz, Marco Willberg sekä Katinkullasta Pickalaan siirtynyt Pekka Meriläinen. -Tämä oli fantastinen kokemus. Olen aina pitänyt itseäni golfhulluna, mutta kyllä Näppis on luonut asialle aivan omat standardinsa. Huikea kaveri. Kun suoritusta katselee, kuvittelee helposti ettei tuolla svingillä voi osua palloon. Koukku toimii kuitenkin mainiosti, yhden käden chipin tarkkuutta ei voi olla ihastelematta, Utriainen suitsutti vierasta. Näppis pelasi jälleen tasaiset kierrokset 83-83-86. Merkillepantavaa oli se, ettei hukattuja palloja tullut kolmantenakaan päivänä.Takana on jo 159 pelattua reikää. -Olen vaihtanut palloa muutamaan otteeseen, mutta yhtään en ole hukannut. Tänään oli kyllä putteri jäässä, ei yhtään birdietä, miten se niin voikin mennä, Näppis harmitteli. Birdie jäi tekemättä myös Utriaisen ja Piltzin suunnittelemalla par-kolme kentällä jossa on Soppamies Syrjäsen soppakattilan muotoinen ja syvyinen bunkkeri. -Meidän osuutemme suunnittelussa on pieni. Ensimmäiset kentät toteuttanut Reijo Hillberg oli tehnyt alueelle varauksen pienestä kentästä, me suunnittelimme lähinnä viheriöiden paikat ja niiden muodot, vähättelee Utriainen uusinta kenttää. -Nämä Pickalan kaverit ovat todella hienoja tyyppejä. Tuntuu todella siltä, että heillä on noiden kaikkien kenttien kehittämisen suhteen kovasti nystyrät ylhäällä ja paljon terveitä ajatuksia päässä, Näppis puolestaan oma-aloitteisesti havainnoi. Rune Nyström Seasiden 16:n viheriöllä, Näppis taustalla.Kainuulaisen peliä seuraavat ihmettelevät poikkeuksetta paitsi omintakeista chippaamista, myös terhakkaa draiverin käyttöä väylällä. -Lyön minä keskimäärin useita kertoja kierroksen aikan sillä maasta, siihen on niin tottunut, Näppis perustelee. Päivän päätteeksi Utriainen vielä pohti mielessään Näppiksen urakan vaativuutta. -Kolme kierrosta toki menee kerran helposti useammaltakin. Mutta kun teet sitä päivästä toiseen, yhdistät matkustamisen, uudet kentät ja muut mutkat joita väkisin tulee, on haaste todella kova. Kunnioitan kovasti sitä, että hän on lähtenyt tällaista tekemään. Eikä voinut kuin hymyillä kuullessaan, että ”kesälomansa” aikana hän aikoo pelata joka päivä ja järjestää oman marathonin jossa pelaa jopa 200 reikää putkeen. Huh,huh, Näppis on ihan omissa sfääreissään, tällaisiakin kavereita laji tarvitsee, Utriainen summaili.

N&#228,ppiksell&#228, pallo hallussa my&#246,s toisena p&#228,iv&#228,n&#228,

Jukka Näräkkä oli kohtelias, mutta lopussa kylmän tehokas isäntä Espoossa.Näppiksen toinen päivä Espoossa ja Masterin kahdella kentällä sujui mainiosti. Kierrostulokset olivat tasaiset, 83-80 ja 84. Päivä alkoi pelien osalta kello 8.00 ja päättyi 22.00 -Hyvä alku ja loppu, taas oli upeaa pelata kolme kierrosta. Espoosa tein kakkosella birdien, päivän seuraavan vasta päätösreiällä , 51 reikää ja reilut 13,5 tuntia myöhemmin. Oli pitkä kuiva kausi, Näppis naureskeli. Lyöntipeli oli varmaa, hän pelasi jo toisen päivän hukkaamatta yhtään palloa. 99 reikää tässä tapauksessa ilman pallonmenetystä on melkoinen saavutus. Espoossa aiemminkin pelannut Näppis ihastui uusiin griineihin. -Pidän näitä uusia erinomaisina, eivät ole pannukakkuja. Hyvät muodot, nyt griinit olivat vielä hitaat kun leikkuukorkeus oli kuudessa millissä. Kesän edetessä ovat varmasti hyvät. Näppistä opasti ja koulutti EGS:n puheenjohtaja Jukka Näräkkä ( HCP 4,2). Aamuvarhaisella Näppis oli terävämpänä skineissä, vauhtiin päästyään puheenjohtaja otti kuitenkin valtikan käteen. -Kovaa peliä Jukalta, hän pelasi sisääntulon paríssa, olin voimaton. Seitsemän euroa meni taskunpohjalta mutta ei harmita yhtään. Espoossa nautitun lounaan jälkeen Touring Carsin matkailuauto vei marathongolfarin Mastersiin. Päivän kolmesta kentästä keskimmäinen , Mastersin Forest oli mieluisin. -Jotenkin vaan se on sellainen tarkan lyönnin rata, minulle sopiva. Tein kymmenen paría ja kahdeksan bogeyta, 80 lyönnin alitus jäi karvan päähän. Päivän huippuhetki ja paras lyönti nähtiin Master kentän viimeisellä. Näppiksen yhden käden chippi lähes 50 metrin matkalta päätyi 1,5 metriin, uponnut birdieputti toi monta skiniä ja vei päivän saldon positiiviseksi. Lämmittävin, ja yllättävin asia on Näppikselle ollut ventovieraiden golfarien tietoisuus projektista ja siihen liityvä kannustus. -Kovin paljon tulee onnentoivotuksia kentällä ja puhelimitse , se on mukavaa. Tämähän on selkeästi isompi juttu kun olin kuvitellutkaan, Näppis myönsi. Torstain Näppis viettää Pickalassa jossa Jukka Utriainen on järjestänyt pelit ja peliseuran. Ohjelmassa on kolmen täyden kierroksen lisäksi tutustuminen uuteen par-kolmekenttään joka on kuusireikäinen. Mika Piltz on mukana peleissä toisella kierroksella. Vieläköhän sama pallo kestää kastumatta matkassa?

Nelj&#228, birdiet&#228, ja iloinen mieli N&#228,ppiksen avausp&#228,iv&#228,n saldo

Lassi Tilander toimi Talissa Näppiksen paikallisoppaana.Näppiksen ensimmäisen päivän ohjelma oli varsin tiukka, tämä sopi vain lyhyeen yöuneen tottuneelle miehelle mainiosti. -Kiva päivä oli, todella mukava. Ihmisiä tapasin paljon ja jo Talissa oli kiva tunnelma. Peli lähti hyvin käyntiin vaikka muutama huono lyöntikin oli joukossa. Lähipelistä tulos tulloo ja kaikilla pelaamillani kentillä griinit olivat hienossa kunnossa, Näppis kiitteli illalla kokemaansa. Päivä käynnistyi MTV-3:n aamulähetyksen haastattelulla seitsemän jälkeen, heti kahdeksan jälkeen Talin klubitalolla järjestettiin pienimuotoinen matkallelähtöjuhla jossa HGK:n puheenjohtaja Leif Ekström lahjoitti Näppikselle seuran historiikin. Paikalla oli myös Ylen kuvausryhmä ja projektin yhteistyökumppaneita. Näppiksen hyvä ystävä, Viva lehden päätoimittaja Jouni Flinkkilä kätteli lämpimästi Kainuun miestä todeten tälle tervetulosanoinaan ; ”on se Näppis hullu mies, eikä se edes näyttele”. -Lassin kanssa on Talissa turvallista lähteä pelaamaan, hän on mukavaa peliseuraa ja tuntee kentän. Sillä mielellä lähden liikenteeseen, että loppuuun asti hoidetaan ja katsotaan miltä Suomen golfkentät näyttävät, Näppis julisti ykköstiille suunnatessaan. Päivän mittaan Näppis pelasi Talin, Vuosaaren ja Paloheinän ( yhdeksän reikää) kentät. Lyöntejä kertyi 199 (84-81-34), birdejä neljä. Varmaa pikku nakutuslyöntiä takova Näppis ei hävittänyt yhtään palloa. Askelmittarin yhteenlaskettu luku kierroksilla oli yli 29.000, huomionarvoista ja odotettuakin se, että Vuosaaren kiertäminen oli lähes 1,5 kilometriä pidempi savotta kuin Talissa. Näppiksen askeleen mitaksi on tässä laskettu hieman yli 70 senttiä. -Hyvin meni pelit,Vuosaaressa oli pieni holarin mahdollisuuskin, pallo meni ehkä 20 sentin päässä reiästä. Kaikki meni muuten kivasti, Vuosaaresta Paloheinään ajaessamme kuski ajoi hetken harhaan, mutta siitäkin selvittiin. Näppis Leinoselta puuttuu muutama normaali-ihmisen pahe. Hän ei ole eläissään juonut alkoholia tai polttanut tupakkaa, kahvia ei ole mennyt kurkusta alas sitten 70-luvun, ensimmmäisen kännykkänsä hän sai huhtikuussa. Pelipäivän jälkeinen sauna meni siis ilman olutta, päivän yhteenvetoa kirjoitettaessa hän nukahti kuin pikkulapsi sohvalle puolenyön aikaan. -Ei tuntunut raskaalta, ainoastaan Vierumäen fysiikkatesteistä on rintalihakset vähän kippeinä. Keskiviikkona on mukava päivä edessä. Mielenkiinnolla odotan millaisia ovat Espoon uudet viheriöt, Mastersin griinejä on minulle etukäteen kehuttu, Näppis hekumoi ennen sammumistaan. Avauspäivänä Näppis pelasi siis 45 reikää. Keskiviikkona on edessä kolme täyttä kierrosta eli 54 reikää, samoin torstaina Pickalassa. Ohjelma jatkuu päivittäin 36-54 reiän urakoilla, sunnuntaina Kurkin (27 reikää) ja Peuramaan kenttien kiertäminen on 63 reiän urakka.

N&#228,ppis todettiin kovakuntoiseksi Vierum&#228,en testeiss&#228,

Näppis osoitti hyvää golfkuntoa maanantain kierroksella Vierumäen Cooke Coursella. Kuva 18:lta.Näppis Leinonen valmistautui tiistaina alkavaan marathoniinsa maanantaina ”työn merkeissä” Vierumäellä. Ohjelmassa olivat aamutuimaan 18 reiän peli sekä myöhemmin vielä kuntotestit. Iltapäivällä hän ehti jo tutustumaan uuteen kotiinsa, Touring Carsin matkailuautoon. Jotta ohjelma ei olisi jäänyt puolinaiseksi, ehti Paltamon ikiliikkuja vielä Golf-Centeriin kenkäostoksille, sekä Talmaan pelaamaan par-3 kenttää… -Oli hyvä kenttä ja kiva kokonaisuus. Hienosti tehty, näkyy että rahaa on käytetty. Kyllä teillä on täällä kevät kovasti edellä verrattuna pohjoiseen, Näppis tuumi kierroksen jälkeen. Kierrostulokseksi tuli Cooke-Coursella klubitiiltä pelaten 80, tätä voidaan pitää erinomaisena miehelle jonka tasoitus on 5,2. -On se hyvä, olin yllättynyt itsekin. Kaksi birdietä tein, enempään ei olisi juuri kyllä ollut paikkojakaan. Viheriöissäkin on luonnetta. Nyt ne olivat hitaat, saa nähdä millaisiksi muodostuvat kun ovat kesällä nopeat, hän mietti. Omalla kiertueellaan Näppis pelaa Classicin sekä Cooke-Coursen heinäkuun 15:s päivä. Vierumäen golfin ”isä”, lajin urheiluopistolle lähes väkisin tuonut professori Tapani Ilkka on lupautunut peliseuraksi. -Me olemme aidosti ylpeitä siitä palautteesta mikä Cooke-kentästä tulee, uskon että se löytää tulevalla kaudella entistä selkeämmin paikkansa suomalaisten suosikkina, Tapani Ilkka myhäili.

Matti Heikkil&#228, ohjeisti venyttely&#228, ja hierontaa

Matti Heikkilä ohjasi Näppis Leinosta oikean suoritustekniikkaan ja....Suomen Urheiluopisto Vierumäellä toimii Näppis On Tourin virallisena testiasemana. Paltamon mies asetettiin ”työhöntulotarkastukseen” jonka suoritti alan ehdoton guru Matti Heikkilä, testiaseman johtaja. Hän on testannut noin 160.000 suomalaista ja ohjeistanut heistä suurta osaa parempaan itsensä huolehtimiseen. -Hyvin usein ihmiset kuvittelevat olevansa paremmassa kunnnossa kuin ovatkaan. Kyllä testejä tarvitaan, mutta ne eivät yksin riitä, pitää olla selkeitä yksinkertaisia toimintamalleja joita ohjattavalle voi antaa, kertoo Heikkilä. Näppikselle ja allekirjoittaneelle suoritettiin liiikkuvuus-ja lihaskuntotestit sekä rasituskoe pyörällä. -Näppiksestä näkee, että hän tekee raskasta työtä, varsinkin ylävartalollaan. Se on vahva kuin härällä. Peruskunto on kaikkiaan erinomainen, mies kuuluu ensimmäiseen kymmenosaan ikäluokastaan. Jalat eivät ole samaa tasoa, niitä Näppis et ole käyttänyt yhtä tehokkaasti vaikka pitäisi, Heikkilä tulkitsee tuloksiaan. Sitten alkaakin saarna jonka aikana Matti Heikkilä varsin tyylikkäällä tavalla kertoo asiansa. -Näppis. Sinun liikkuvuutesi on varsin heikkoa muihin fyysisiin kykyihisi. Olet ylävartalon osalta ihan juntturassa. Teemulla(kin) nämä tulokset ovat hyviä, Sinä jäät auttamatta jälkeen. Ei pallo voi lentää, liikeradat jäävät niin suppeiksi. Olenko oikeassa?, Heikkilä aloittaa. Näppis nyökkää ja allekirjoittanut on enemmän kuin samaa mieltä nähtyään Paltamon ihmemiehen tekemistä kentällä. Rutiinia on paljon , suoritukset ja svingit muistuttavat tavallista enemmän toisiaan. Näppiksen ainainen valitusvirsi, miksi en saa kroppaa toimimaan on varsin tavanomainen suurelle joukolle golfareita. -Uskon vakaasti että pystyt fysiikan osalta suoriutumaan 145 kentän urakasta. Oleellisempaa on nyt kropasta huolehtiminen, palautus pelien välissä Loukkaantumisriski on sinulla tavallista suurempi, joku yläkropan lihasryhmä voi tehdä yllättäenkin tenän, pelit voivat jäädä siihen. Sitä voi ennaltaehkäistä. Sinun pitäisi venytellä huolellisesti sekä saada pikaisesti kevyttä, palauttavaa hierontaa. Ihan totta Näppis, näin se on, Heikkilä paasaa asiaa fiksusti kerraten, syyllistämättä potilastaan. -Mielelläni tulen peliseuraksesi Vierumäen kierroksista toiselle jos se aikatauluihin sopii. On tämä niin upea juttu aiheena, innostuu Heikkiläkin. Näppis Leinosen elämäntavasta hän löytää filosofisesti paljon kadehdittavaa ja myönteistä. -Hänestä näkyy positiivisuus ja tasapaino itsensä kanssa. Näppiksellä ei ole paineita siitä mitä muut hänestä ajattelevat, Näppis on löytänyt elämälleen toivomaansa sisältöä ja missiota golfista. Tällaisia tapauksia kuuntelee ja katselee mielellään. Liian moni työelämässään uupunut ei osaa pitää itsestään huolta, se on kuitenkin kaikkein tärkeintä, Heikkilä muistuttaa. Venyttely, venyttely ja venyttely. Välillä myös hierontaa, evästi Matti Heikkilä Näppis Leinosta.Näppis sai siis selkeästi terveen paperit ja pääsee tiistaina aloittamaan pelinsä. -Tutkimme myös sydänkäyriä. Sekin puoli on kunnossa. Eikun menoksi vaan, mutta muista venyttelyt sekä hieronta, Matti Heikkilä heittää viimeisinä terveisinään. Kotiinviemisiksi matkailuautoon lähtivät myös venyttelyohjeet kuvineen. Allekirjoittanut huolehtii siitä, että ne ovat esillä ja matkan varrella helposti harjoitettavissa.

&#34,N&#228,ppis&#34, Leinonen MTV-3 kanavan aamul&#228,hetyksess&#228, tiistaina kello 7.17

Lähes 2500 reikä edessä, aikaa heinäkuun loppuun. Näppiksellä on urakkaa kerrakseen.Nyt se käynnistyy, ”Näppis Tour”. Markku ”Näppis” Leinonen pelaa kaikki Suomen 145 kenttää läpi 2,5 kuukauden aikana. Tähän väliin mahtuu viikon kesälomakin jonka aikana Suomen eniten pelaava golfriikki aikoo tietysti kiertää päivittäin omaa kotikenttäänsä Paltamoa. Näppis lensi sinivalkoisin siivin Kajaanista Helsinkiin sunnuntaina ja suuntasi välittömästi Vierumäelle kuntotesteihin jotka organisoi alan legenda Matti Heikkilä. Testit tehdään myös urakan päätyttyä, sen aikana mitataan monenlaisia asioita, mm. energiankulutusta ja käveltyjä kilometrimääriä. Maanantaiaamuna Näppis tutustui pelaamalla Vierumäen Cooke Courseen, iltapäivällä ovat ohjelmassa kuntotestit. Lassi Tilander kirittää Näppistä tiistain ensimmäisellä kierroksella Talissa.Tiistaina varhain aamulla kello 7.17 Näppis on kertomassa Touristaan MTV-3 kanavan aamulähetyksessä. Pitkään ei Paltamoin mies ehdi turinoida, jo 8.15 hän on Talissa lämmittelemässä ensimmäiselle kierrokselleen joka käynnistyy 9.00. Peliseurana on Lassi Tilander. Jo kello 14.10 ohjelmassa on peli Vuosaaressa, 19.30 vielä Helsingin kolmas kenttä Paloheinä, siellä tosin vain yhdeksän reikää… Ensimmäiset kymmenen päivää Markku ”Näppis” Leinonen kiertää pääkaupunkiseudun kenttiä 36-54 reiän päivävauhtia. Lisää rasittavuutta hommaan tulee kun matkailuautoon kertyy kilometrejä Näppiksen suunnatessa ensin kohden Varsinais-Suomea. -Kyllä minä kunnossa olen. Ei tämä fysiikasta jää kiinni. Joka päivä on nyt päästy Paltamossa pelaamaan, talvigriineille tosin, kylmä on ollut. Huhtikuussa vielä pelasin päivittäin omaa peltokenttää, välipäivinä olen pitänyt tuntumaa yllä lyömällä palloa pellolle tekemälläni rangella. Joinain talvina Näppis on lyönyt jopa 70.000 palloa mökin yhteydessä olevasta vajasta järven jäälle. Rutiininpuutteeseen tai lyönnin sekoamiseenkaan on vaikea uskoa. Allekirjoittanutkin uskoo, että Näppis selviää hommasta vaivatta, monta unohtumatonta kokemusta rikkaampana.

Markku &#34,N&#228,ppis&#34, Leinonen avasi kautensa Kuortaneella

Näppis Leinonen on valmistautunut huolella toukokuun 20:s päivä käynnistyvään golfmarathoniinsa jonka aikana hän pelaa kaikki Suomen kentät. Talvella Näppis pelasi kotipellolleen perinteisesti tekemänsä kentän lisäksi Thaimaassa, kahden viikon aikana 14 kierrosta. -Silloin kun kotimaassa ei pystynyt talvella pelaamaan, olen kuitenkin pitänyt lyöntituntumaa yllä lyömällä pellolle tai jäälle palloja. Hyvin muuten menee,mutta raivi ( draivi) vaan on kovin lyhyt. Nyt on sitten niinkin, että se mailakin on mennyt laittomaksi, uusi pitää hankkia, Näppis kertoi puhelimitse Paltamosta tuoreimmat kuulumisensa. 25:s huhtikuuta Näppis vietti 48-vuotissynttäreitään ”työn ääressä”. Hän matkusti Kuortaneelle pelaamaan kahdeksi päiväksi. Vaikka ajomatka kestää noin neljä tuntia, ehti ryhmä pelata kahden päivän aikana vajaat viisi kierrosta joista kolme ensimmäisenä. -Ei se raskaalta tuntunut, kyllä kolme kierrosta menee helposti oikealla asenteella. Toisena päivänä jäi vähemmälle kun kavereiden piti kotiin jo päästä. Keskiviikkona Näppis pääsi pitkästäa aikaa kotikentälleen Paltamoon joka avattiin talviviheriöille. Aikaa Näppis on Tour-kiertueen alkuun on vajaat kaksi viikkoa. -Kaikki hyvin, kyllä se Tour viedään loppuun asti, hän lupaa. Ohjelmassa on siis 2403 reikää, 133,5 kierrosta reilun kymmenen viikon aikana (20.5-31.7.2008) Juhannuksen tietämillä on viikon tauko jonka aikana Näppis aikoo pelata oman perinteisen marathoninsa Paltamossa, ennätys on noin kahden vuorokauden pelaaminen nukkumatta. Kun allekirjoittanut ehdotti Näppikselle muita välipäiviä, levähdyshetkiä Tourin aikana, hän kuittasi ja ”tyrmäsi” ne todeten: -Mitä minä välipäivänä tekisin muuta kuin pelaisin? Näppiksen golfmarathonista, Näppis on Tour-projektista lisää oheisen linkin alla.

Näppis on Tour

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje