Justin Rose pelasi vain 12 kilpailua ja nousi ET:n valtiaaksi vaikka voittaminen olikin vaikeaa © Getty Images">Justin Rosen voitto ET:n rahalistalla on suuri yllätys sitä taustaa vasten, että hänen ei pitänyt edes pelata tarvittavaa määrää kisoja (11). Kun menestystä tuli, englantilainen muutti loppukauden ohjelmaansa ja pelasi 12 kisaa joista voitti kaksi, Volvo Mastersin lisäksi marraskuun lopulla 2006 pelatun Mastercard Mastersin Australiassa. Rosen sarja on vakuuttava, hänen heikoin sijoituksensa ET:n kisoissa oli 21:s (Portugal), Majoreissa ja World Tourin kisoissa hän oli poikkeuksetta sijiolla 2-12. Rose teki myös ennätyksen rahalistan voittajan alhaisessa kisamäärässä. 2000 luvulla muut voittajat ( Els 2x, Goosen 2x, Harrington, Montgomerie ja Westwood) pelasivat keskimäärin 20,3 kertaa saavuttaakseen ykköstilan. Lähimmäksi Rosea on päässyt Els ( 15 kisaa), Colin Montgomerie joutui urakoimaan vuonna 2005 yhteensä 25 kertaa. Harva muistaa sen, että Rose siirtyi amatöörinä (1998) saavuttamansa Openin neljännen sijan jälkeisenä maanantaina ammattilaiseksi. Hän karsiutui tuon jälkeen 17 kertaa peräkkäin ET:n kisoissa kausilla 1998-1999. Finnish Mastersissakin hän kävi pelaamassa (Challenge Tour), tuloksena selkeä karsiutuminen. Padraig Harrington oli rahalistan ”tappiostaan” huolimatta Euroopan menestynein pelaaja. British Openin voitto, ensimmäinen Majorien ykköstila sitten heinäkuun 1999 oli suorituksena vertaansa vailla. Hän voitti myös 25 vuoden tauon jälkeen ensimmäisenä irlantilaisena Irish Openin joka on vihreällä saarella varsin arvostettu saavutus. Jo jotta totuus ei unohtuisi, on hyvä muistuttaa, että Tiger Woods ansaitsi jälleen kerran eniten rahaa ET:lla (4,05 milj euroa ). Häntä ei kuitenkaan huomioida listoilla, koska Woods ei ole Tourin jäsen. Tiger pelasi kauden mittaan yhdeksän ET:n kisaa, voitti kolme, oli kolmasti toinen, kerran kolmas, yhdeksäs ja 12:s.
18 ensikertalaisvoittajaa, Ilosella kaksi ykkö,stilaa
Euroopan Tour levittäytyy entistä vahvemmin varsinkin Aasiaan. Uusina maina tulevat kaudella 2008 mukaan kisanjärjestäjinä Korea ja Intia. Ensikertalaisvoittajien lista kaudella 2007 on ennätyksellisen pitkä, heitä oli vuoden aikana peräti 18. ET:lla tehtiin myös historiaa kun Portugalin mestaruuden huhtikuussa voitti amatöörien kirjoissa ollut Espanjan Pablo Martin. 117 pelaaja uusi korttinsa rahalistan kautta, viimeisenä sen teki konkari Jarmo Sandelin jonka ansiot olivat reilut 212. 000 euroa. Mikko Ilonen aloitti kautensa kahdella karsiutumisella, flunssa oli näihin osasyynä. Jo kolmas kisa Malesiassa tuotti seitsemännen sijan, Indonesian kilpailu historiallisen ensimmäisen ykköstilan ET:lla. Keväällä ja kesällä menestyksiä kertyi lisää, mutta Skandinavian Mastersin ykköstila nosti Ilosen todella katapultin tavoin pari luokkkaa ylöspäin. Toukokuussa Irlannissa tullut rannevamma on rajoittanut harjoittelua, sen suoranaista vaikutusta on vaikea arvioida. Mikään yllätys ei kuitenkaan olisi, jos kauden jälkeen Ilonen rientäisi suoraan leikkauspöydälle ja hoitava lääkäri toteaisi (Ilosen luvalla) ettei tuolla kipeällä kädellä ( rustorepeämä) pelaaminen pidemmän päälle olisi ollutkaan järkevää ja syksyn pelit vamman johdosta puolinaisia. Odotamme kuitenkin innolla ja toiveikkaina marraskuun kolmea kisaa ( Shanghai, Japani, Mission Hills) Ilonen pelasi ET:n kaudella 2007 24 virallista kisaa, pääsi 13 kertaa jatkoon ja ansaitsi 833.000 euroa. Kun mukaan lasketaan Seve Trophyn ansiot (75.000) sekä Irlannin taitokisan ykkösrahat (reilut 90.000) euroa, ollaan lähes tasan miljoonasssa eurossa. Virallisella rahalistalla Ilonen oli 34:s. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun hän oli listalla sadan joukossa vuonna 2001 alkaneella ammattilaisurallaan.
Martin Kaymer kauden tulokas
Saksan Martin Kaymer teki hämmästyttävän kovan sisääntulon Challenge Tourille kaudella 2006. Hän singahti listojen kärkipäähän ylivertaisila esityksillä jollaisia ei Tourin historiassa rookeilla ole nähty. ET:lla saksalainen haki alkukaudesta tahtia, mutta kun hän sen löysi, oivalsivat epäilevät tuomaatkin sen, että kyseessä on suurella todennäköisyydellä suuri tulevaisuuden tähti. Skandinavian Mastersissa Kaymer kisaili viimeiselle reiälle asti Ilosen kanssa voitosta. Volvo Mastersissa 22-vuotias lupaus oli tähtien seassa hienosti kuudes. Benhard Langerin saavutuksiin on matkaa, mutta Kaymerilla on valtava potentiaali. Virallisesti tulokas nimetään vasta myöhemmin syksyllä, mutta Kaymerin syrjäyttäminen olisi melkoisen tyylitön teko brittitoimittajilta, jotka muodostavat valintakomiteassa enemmistön ja ovat ennenkin vetäneet kotiinpäin. Toinen vahva ”rookie” oli Irlannin vasta 18-vuotias Rory McIlroy joka varmisti ammattilaiseksi siirtymisensä jälkeen kortin tourille kaudeksi 2008 vain muutamassa kisassa.
Tanskalaisilla kulki kovaa
Skandinaavit voittivat Tourilla kymmenen kertaa, ruotsalaisten ykköstilojen määrä ”romahti” viiteen. Ilonen oli kahdella voitollaan kauden positiivisimpia yllättäjiä, tanskalaiset loistivat kokonaisuutena. Sören ja Anders Hansen ottivat voitot, samoin Mads Vibe-Hastrup ensimmäisensä . Sören Kjeldsen pelasi taas loistokauden vaikka jäi ilman voittoa, Thomas Björnin kuntopuntari osoittaa myös selkeästi ylös vaikeiden jaksojen jälkeen. Sören Hansen oli rahalistan kahdeksas, kolme pelaajaa oli 18:n joukossa. Kaikki viisi kortin omaavaa mahtuivat 61:n joukkoon, kadehdittava suoritus. Ruotsalaisten määrä ET:lla on vakiotunut 20:n paikkeille. Voittoja tulee tasaisesti muutama kaudessa. Stenson oli loppukauden takeltelustaan huolimatta rahalistan neljäs, Niclas Fasth täytti odotukset tasaisemmin. Robert Karlssonilta ja Johan Edforsilta odotettiin edelliskauden perusteella huomattavasti enemmän. Hyvä kysymys onkin, missä on seuraava NUORI ruotsalaistähti? Golfissa kypsyminen ottaa aikansa, mutta kaikki Ruotsin tähdet ja lupaukset ovat 30 ikävuoden paremmalla puolella.
Ryder Cup joukkue romahti
Euroopan Ryder Cup-joukkue murskasi USA:n vastaavan syyskuussa 2006,luvut olivat toistamiseen 18,5-9,5. Joukkue ansaitsi kosteat juhlansa, mutta syksyn 2006 jälkeen useimmilla on mennyt naama peruslukemille, henkilökohtaisissa sarjoissa Padraig Harrington voi olla erittäin tyytyväinen, Lee Westwood samoin. Henrik Stensonin kausi oli kaksijakoinen, Dubain voiton ja reikäpelimestaruuden jälkeen piti alkaa USA:n valloittaminen, Stenson on kuitenkin jäänyt nurkkaruusuksi. Lyöntipeleissä hän on sijoittunut helmikuun jälkeen kaikki kisat huomioiden vain kahdesti ( kahdeksas ja yhdeksäs) kymmenen joukkoon. Selkeä pettymys, pelikirja on tällähetkellä pahasti sekaisin. Muut yhdeksän jäsentä, Colin Montgomerie, Sergio Garcia, Paul McGinley, Paul Casey, Luke Donald, Robert Karlsson, David Howell ,Jose-Maria Olazabal ja Darren Clarke, ovat vaipuneet enemmän tai vähemmän jononjatkeiksi. Loukkaantumisetkin ovat toki vaivanneet, mutta silti voidaan puhua melkoisesti romahduksesta. Megatähteyteen ainekset omaava kolmikko Garcia, Casey ja Donald jäi ilman ykköstiloja, tätä olisi ennen kauden alkua ollut hyvin vaikea uskoa. Valderramassa he olivat täysin tusinamiehiä. On helppo ennustaa, että 12:sta Irlannin sankarista vain muutama uusii paikkansa Nick Faldon joukkueeseen. Sukupolvenvaihdoksen myötä liipasimella ovat ensimmäisinä Clarke, Olazabal ja McGinley. Syksyn 2008 joukkueessa saatetaan jo nähdä nuoria pelaajia kuten Martin Kaymer, Rory McIlroy, Ross Fisher. Varmista varmin tapaus joukkueeseen on tietysti ensikertalaisista Justin Rose. Pitkään ei tarvitse uutta kautta ja sen alkamista odottaa. ET:n kauden 2008 ohjelmassa on vielä ennen joulua kaksi kisaa Kiinassa, yksi Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa ja kaksi Etelä-Afrikassa. Shanghain kisa käynnistyy torstaina, ET:n karsintojen toinen vaihe jossa on peräti yhdeksän suomalaista jo tulevana tiistaina.