11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Ei se haittaa, miltä se näyttää

Bubba Watson. Kuva: © Getty Images

Golf Magazinen Top 100 –golfopettajien listalle kuuluvat saivat vastikään tehtäväkseen valita kymmenen huonointa svingaajaa, jotka ovat joskus voittaneet major-turnauksen. Tässä lehden julkaiseman äänestyksen satoa.

10. Lee Trevino (jaettu)

Lee Trevino svingasi niin avoimesta asennosta, että on eräänlainen ihme, kuinka tarkasti hän kykeni kontrolloimaan palloaan. Kuusi major-voittoa (U.S. Open, British Open ja PGA Championship kahdesti) kertovat että tekniikka oli hallinnassa, ja varmasti suunnitelmien mukainen. ”Hän näytti lyödessään siltä kuin lähtisi ajamaan palloa takaa väylällä”, Chuck Evans sanoi. Jos Trevinon kaltainen svingi takaisi kuusi majoria, moni yrittäisi parhaansa mukaan matkia sitä.

10. Corey Pavin (jaettu)

Edellisen Ryder Cupin kapteeni Corey Pavin voitti U.S. Openin vuonna 1995. ”On uskomatonta, kuinka pallonlyömisessä ja pituuksissa niin selvästi Greg Normania heikompi pelaaja jätti tuon ajan suurimman golftähden taakseen Shinnecock Hills’issä”, Henry Brunton sanoi. ”Hän oli aivan järjettömän hyvä puttaaja. Ja putteri on maila, jonka avulla major on yleensä mahdollista voittaa. Pavin ei välttämättä ansaitse yhtään korkeampaa sijoitusta tällä listalla, mutta asetelma Pavin vs. Norman oli sen verran vastakohtainen, että äänet riittivät Top 10:een.

9. Allen Doyle
Doyle ei selvittänyt varsinaisissa major-turnauksissa edes cut-rajaa, mutta voitti seniorikiertueella neljä majoria vuosina 1999-2006. Pelaaja itse puhui aina hitaamman svinginopeuden puolesta, jotta tarkkuus ei kärsisi. Steve Bosdoshin arvio Doylen svingistä oli varsin tyly: ”Ei sitä voi kutsua edes svingiksi. Se on lähinnä ’läimäys-chippi ankka koukku’ -lyonti.”

8. Nancy Lopez
Lopez on ainoa listalle päässyt nainen. Ironisesti kuitenkin yksi kaikkien aikojen parhaista naispelaajista. Kolmen LPGA Championshipin voiton lisäksi hänet valittiin neljästi vuoden pelaajaksi naisten pääkiertueella. Kuten monet hieman epäesteettisemmin svingaavat major-voittajat, Lopez teki lyönnistään toimivan. ”Kaunis tempo ja ajoitus kompensoivat hienolla tavalla huonon backsvingin”, Anne Cain sanoi.

<a href=Arnold Palmer. Kuva: &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/07/14070613203613.jpg" width="505">

Arnold Palmer. Kuva: &copy Getty Images

7. Arnold Palmer

Seitsenkertainen major-voittaja sai tässäkin äänestyksessä ylistäviä lausuntoja, mutta Kellie Stenzelin mielestä Palmerin ”villi” svingi näytti siltä kuin se ei olisi koskaan kontrollissa.

6. Bubba Watson

Watson on yksi kolmesta edelleen uraansa täysipainoisesti jatkavista listalle yltäneistä pelaajista, mutta ainoa, joka on voittanut majorin tällä vuosikymmenellä. Hän on kuin kotonaan tietyillä kentillä, kuten Augustassa. Watsonin liikerata on ylisvingaava ja epätasapainoinen, mutta onko jossain suurempaa suosikkia ensi vuoden Mastersin voittajaksi?

5. Gay Brewer

Brewer voitti Mastersin vuonna 1967, ja on siten ikuisesti osa vihreän takin ”jengiä”. Hänen saattoliikkeensä oli lievästi sanoen levoton. ”Täynnä käärmeitä olevassa korissa on vähemmän liikettä kuin Gay Brewerin svingissä”, Keith Lyford analysoi.

4. John Daly

Daly on eräs niistä harvoista pelaajista, jotka ovat päässeet tämän listan ohella parhaiden draivaajien –aateliin. Vaikka hänen pallonsa ovat joskus lentäneet lähes avaruuteen saakka, se ei liikeradan puolesta ole ollut aina yhtä kaunista katseltavaa. ”Minun olisi mentävä kiropraktikolle, jos joutuisin viemään mailan yhtä kauas backsvingissä, ja lyömään yhtä lujaa kuin hän”, Ted Sheftic sanoi. Dalylla on plakkarissaan kaksi major-voittoa 90-luvulta.

Jim Furyk. Kuva:  &copy Getty Images

Jim Furyk. Kuva: &copy Getty Images

3. Hubert Green

Green on tunnettu hermostuneesta svingistään. Kauneusarvoista viis, sillä hänenkin tekniikkansa tuotti voitot sekä vuoden 1977 U.S. Openissa että vuoden 1985 PGA Championshipissä. Top 100 –golfopettajien listalle kuuluva David Wright muistaa seuraavan tilanteen: ”Katselin rangen suuntaan, ja sanoin Pat Burkelle: ’Tuo caddie joutuu vielä vaikeuksiin, jos joku näkee hänen touhunsa.’ Pat nauroi ja sanoi: ’Sehän on Hubert Green.’

2. Ray Floyd

Floydin svingi äänestettiin listakakkoseksi, mutta harvalla pelaajalla maailmassa on taskussaan neljää major-voittoa. Hän on voittanut lisäksi neljä majoria seniorikiertueella. ”Floydin lyönti näyttää enemmän surmansilmukalta kuin vuoristoradalta”, Krista Dunton sanoi.

1. Jim Furyk

Furykin svingi sai tuloksissa ylivoimaisesti eniten äänestäjiä taakseen. Heistä 65 prosenttia arvioivat hänet ykköseksi omalla listallaan. Vuoden 2003 U.S. Openin voittaja itse tuskin kantaa huolta saamastaan ”kunniasta”. Hän on koonnut upealla urallaan 16 ykköstilaa PGA Tourilla ja lähes 60 miljoonan dollarin kilpailupalkkiot.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje