7.5. – 14.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Draivisi lyhenee, jos suunniteltu golfpallojen sääntömuutos menee läpi

Kuva: Getty Images

Muutokset astuvat voimaan vasta vuosien päästä.

Kolmisen vuotta kestänyt projekti golfpallon lentopituuden rajoittamiseksi on tulossa päätökseensä. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan useat sisäpiirin lähteet ovat lipsauttaneet golfin säännöistä vastaavien järjestöjen USGA:n ja R&A:n valmistelleen sääntömuutoksen, joka astuisi voimaan vuonna 2028 ja joka rajoittaisi pallojen lentopituutta.

Ensimmäisessä vaiheessa sääntömuutos koskisi vain kilpagolfia, mutta kahden vuoden siirtymäajan jälkeen, vuonna 2030, samat säännöt koskisivat kaikkea golfia.

Tarkkoja tietoja sääntömuutoksista ei ole vielä julkaistu, mutta todennäköisen skenaarion mukaan parisataa metriä draivaavan harrastajan lyönti tulisi lyhenemään uusien pallojen myötä kymmenisen metriä. Ammattilaisten kohdalla matkasta lähtisi pois pidempi siivu, pitkälyöntisimpien pelaajien kohdalla viitisentoista metriä.

Mitta liittyy tapaan, jolla golfpallot testataan. Tällä hetkellä golfpallojen lentomatkaa on rajoitettu 317 jaardiin (noin 290 metriä), kun mailanpäännopeus testissä on 120 mph. Uudessa standardissa käytettävä mailanpäännopeus olisi 125 mph. Viisi mailia suurempi mailanpäänopeus lennättäisi nykypalloja noin 15 jaardia (13,5 metriä) sallitun 317 jaardin rajan yli, joten pallovalmistajat joutuvat suunnittelemaan pelivälineet uusiksi siten, että niiden lentomatka pysyy vanhoissa raameissa, vaikka mailan vauhti kasvaa.

Ensimmäiset ehdotukset pallojen lentopituuteen vaikuttavista rajoituksista tuotiin julkisuuteen kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen eri intressiryhmillä, kuten välinevalmistajilla, osakkeenomistajilla ja pelaajilla on ollut mahdollisuus kommentoida asiaa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kilpagolfissa olisi otettu käyttöön golfpallo, joka lentää lyhyemmälle kuin tavallisten harrastajien käyttämät pallot. Sääntöehdotus herätti kuitenkin niin vahvaa vastustusta, että siitä on mitä ilmeisimmin päätetty luopua.

Sääntömuutosehdotuksen takana on huoli siitä, että välineteknologian kehityksen myötä kasvaneet lyöntipituudet uhkaavat muuttaa peliä siten, että golfkentät käyvät liian lyhyiksi. Kun lyönnit kantavat nykyään huomattavasti pidemmälle kuin kenttien suunnittelun aikoihin, sijaitsevat myös esteet ja muut pelilliset elementit pian väärissä paikoissa.

Huoli saattaa kuitenkin olla siinä mielessä turha, että pidentyneet lyönnit eivät ole erityisen suuri ongelma tavallisten harrastajien keskuudessa, kun taas nykyhuiput pommittavat palloa huomattavasti pidemmälle kuin takavuosina.

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana avausten keskimitta miesten pääkiertueilla ei kuitenkaan ole kasvanut aivan niin paljon kuin voisi kuvitella. Vuodesta 2003 vuoteen 2021 mennessä avausten keskipituus on PGA Tourilla kasvanut 12 jaardia (noin 11 metriä) ja DPWT:llä eli entiselle European Tourilla noin 10,6 jaardia. Naisten kovatasoisimmalla ammattilaiskiertueella LPGA Tourilla avauksiin on tullut mittaa lisää noin 7,6 jaardia (vajaat 7 metriä).

Pituus on kuitenkin vain osa yhtälöä. Esimerkiksi Adam Scott otti hiljattain kantaa asiaan arvioimalla, että siinä missä draiveri vielä pari–kolmekymmentä vuotta sitten oli bägin vaikein maila, on se tätä nykyä bägin anteeksiantavin. Scottin mielestä draiverilla on nykyään liian helppo lyödä verrattuna takavuosien pienilapaisiin draivereihin, joilla lyötäessä huonoa osumaa ei yksinkertaisesti saanut anteeksi.

”Pallo on pallo, mutta draiveri, joka ennen oli bägin hankalin maila, on nykyään se, millä lyödään tiukimmassa paikassa, kun hermot ovat pinnassa. Mielestäni rangaistus huonosta draivista ei ole enää riittävän suuri, kun puhutaan huippugolfista. Haluan korostaa tätä. Jos pelaajat haluavat lyödä pienilapaisella draiverilla 130 mailin mailanpäännopeudella, niin onnea vaan matkaan!” Scott sanoi Golf Magic -medialle.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje