18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Bobby Mitchelliä juhlitaan viikonloppuna Torniossa

Nokia river Golfin range on ollut Bobby Mitchellin työmaa kesäisin jo 90-luvun jälkipuoliskolta.

Nokia

Bobby Mitchellilla on ikää 67 vuotta ja USA:n PGA Tourilta varsin menestyksekäs ura takanaan. Suomeen hän joutui hivenen sattumalta, pelit eivät 90-luvun alussa enää kulkeneet kummoisesti, suomalaisen tutun kautta tieto avoimesta paikasta Torniossa tuli Mitchellin tietoon ja alkoi ensimmäinen kesän mittaiinen keikka. Nyt on meneillään 20:s, paikkakunta vaan on vaihtunut Torniosta Nokiaksi.

”Olen oppinut näiden vuosien aikana varsin paljon opettamisesta, oikeastaan kaiken. Luen ja katselen paljon, mietin ja kehittelen päässäni harjoitteita pelaajille. Kunnon drillit ovat kaikentasoisille pelaajille erittäin tärkeitä. Mitchell määrittää.

Nokialla hän on hyvin työllistetty, oppilaita tulee myös muualta. Jack Nicklauksen kukistajan tarinat ovat kuulemisen arvoisia, hän on pelannut myös lähes kaikkien muiden aikansa legendojen kanssa.

”Suuret mestarit ovat muita parempia hallitsemaan itseään ja tekemisiään. Pää toimii ja antaa oikeita toimintasignaaleja. Minun urani kaatui liian varhain, 70-luvun puolivälissä. Aloin viskata mailaa oikealla kädellä väärälle radalle. En osannut sitä korjata, eikä tuolloin ollut nykyiseen malliin valmentajia tyrkyksi asti auttamassa, Mitchell muistelee. Hän oli tuolloin vain reilun 30 vuoden ikäinen…

”Nyt osaisin lääkitä itseni, lyön taas palloa varsin hyvin vaikka sairaskertomukseni onkin niin pitkä että yksi kierros ei riitä sen kertomiseen”.

Bobby Mitchell on tehnyt uransa aikana 18 hole-in-onea, joista yhden US Openissa Pebble Beachin kentällä viidennellä reiällä vuonna 1972. Tuo reikä on nyt uusittu kokonaan.

”Se oli unohtumaton suoritus. Pallo meni lennossa kuppiin eikä edes rikkonut reiän reunaa, niin käy äärimmäisen harvoin”, hän muistelee syystäkin ylpeänä.

Unohtumaton oli myös Nicklauksen ja Mitchellin uusintaan mennyt kohtaaminen PGA Tourin suuriin kisoihin kuuluvassa Tournament of Championsissa.

”Se oli tietysti henkien taisto. Puttasin tuolloin erinomaisesti ja Nicklaus oli siitä selkeästi ihmeissään. Muistan ikuisesesti sen, että en katsonut yhtään hänen lyöntiään. Tämä rauhoitti minua. Miksi näin tein, sitä en tiedä. En ole jälkeenpäinkään käyttänyt samaa metodia”.

Mitchell ei ole ajatellutkaan eläkkeelle vetäytymistä, hän viipyy Nokialla elokuun loppuun ja suuntaa taas Virginiaan palatakseen alkukesästä 2011 Suomeen.

River Golfissa pitkä kausi

Kun

Nokia River Golf on kasvanut 20 vuoden aikana varsin toimivaksi golfyhteisöksi. Reikiä on 27, jäseniä noin 1700 ja valmentajiakin kolme. 18-reikäinen kenttä oli kesäkuun lopulla oikein hienossa kunnossa. Starttimäärä on vuosittain todella kova, 55.000 . Tähän on laskettu luonnollisesti mukaan yhdeksänreikäisen pelit, kunnon kenttä sekin.

18-reikäinen kenttä on toimiva kokonaisuus, hyvä peruskenttä joka on varsinkin harrastelijoille miellyttävä kierrettävä. Tilaa on ollut käytössä melko niukasti, joka näkyy joillain kohdin kierrosta. Ristiinpelaamisia tai riskikohtia ei kuitenkaan ole. Range, klubitalo ja sen palvelut toimivat varsin hyvin, istuvat siis maisemaan.

Satu”Pääsimme avaamaan kuluvalla kaudella ensimmäisenä koko maassa. Se on arvokas asia myös kassan kannalta. Me pyrimme toimimaan aktiivisesti osakkaittemme ja jäsenten etujen mukaisesti. Silti vieraspelaajat ovat erittäin tervetulleita, markkinoi toimitusjohtaja Erkki Mommo joka toi 90-luvun puolivälissä Mitchellin mukanaan Torniosta.

Mitchellin lisäksi valmen,tajina toimivat Juha Pentikäinen, sekä Satu Kankkonen, Anssin vaimo joka on saanut uutta lentoa naisten opetukseen ja aktivoinut näiden tekemistä.

”Nautin oikein todella Nokialla toimimisesta. Hyvä meininki ja kivoja ihmisiä. Kotikulmillenihan minä palasin, joten siksikin oli helppoa. Olen huomannut, että naisille suuntaamani uudet opetuspaketit liittyen tuloksenteksemiseen, pelistrategiaan ja lähipeliin ovat innostaneet paljon sellaisiakin pelaajia jotka aiemmin eivät ole opetuksessa käyneeet, Satu Kankkkonen iloitsee.

Nokia River Golfin menestys ammattilaisten ja amatöörien kisoissa on ollut viimeisten vuosien aikana erinomaista, suurimmat tähdet Janne Mommo sekä Elina Nummenpää toimivat junioreille oivina esikuvina.

14:s reikä on näkemisen arvoinen

Nokian kentän reiístä ehdottomasti muistiinjäävin on 14:s, miesten tiilaupaikalta yli 200 metrinen par-kolmonen joka pelataan 35 metriä alempana olevalle viheriölle. Näky on henkeäsalpaava, lyönti ainakin ajatuksissa jokaisen golfarin unelma. Takana ja vasemmalla on kaunis jokimaisema. Viheriö on kohtuullisen tasainen, bunkkerit väylän juhlavaan ilmeeseen verrattuna vaatimattomia.

River

Tämä reikä valittiin Golf Digestin syksyn äänestyksessä Dream18-kenttään. Kun kentällä on kerran käynyt, ymmärtää täysin syyn, miksi mm. Markku ”Näppis” Leinonen pitää sitä suosikkinaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että miesten tiiauspaikalla ko. reiällä on varsin suuri Mirage -golftekonurmi alue jolta lyöminen on kokemus. Monille, kuten allekirjoittaneelle erittäin miellyttävä sellainen mikäli vaihtoehtona on hiemankin heikkokuntoisempi, lähes ruohoton alue.

”Mielipiteitä tämä toki jakaa, mutta kentänhoidollisesti matossa on ideaa. Kisoissa pelaajila on aina mahdollisuus lyödä matolta tai ruohoalueelta, kertoo Erkki Mommo.

Tammer Golf jäänyt haastajan asemaan

Pirkanmaan alueella River Golf on noussut monella mittarilla ykköskentän asemaan. Kovasti on menty eteenpäin kokonaisuutenakin. Lakeside Golf Vammala on hyvässä hapessa , kenttiä on kaksi. Pirkkala Golf kehittyy toiminnallisesti vauhdilla, pelaajia riittää.

Perinteisin kenttä, Tammer Golf on jäänyt kilpailuasetelmassa jo edellämainitusta kolmikosta jälkeen. Kaikentasoisia kenttiä Suomeen tarvitaan, silti TG:ssa vieraileminen häkellyttää. Fiilis on hieman kuin 70-luvulla varsinkin kentän osalta joka ei ole pysynyt ”ajan hermolla” . Facelifting ei toki ole pakollinen, mutta tuntuisi siltä, että nyt jätetään paljon mahdollisuuksia käyttämättä. Kentän layoutia voisi varmasti terävöittää, uusia joitain kulahtaneita viheriöitä ja kiinnittaää huomiota myös hoidon tasoon. Kuvaavaa on se, että heinäkuun alussa 35-vuotiaiden SM-kisoissa kentällä oli talvisääntö voimassa-mailanmittaisena.

Ison plussan Tammer Golf saa taukokioskin toiminnasta. Loistavaa palvelua ja ovet avoinna kello 22:een vaikka pelaajia oli kentällä enää kourallinen.

Teemu Tyry

Golf Digest, Dream18

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje