11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Anders Hansen voitti BMW Championshipin, Mikko Ilonen 12:s

Mikko Ilonen pääsi avauskierroksellaan jatkamaan kahta reikää lukuunottamatta väylältä © Getty Images

Anders Hansen ja <a href=Justin Rose tekivät onnistuneen pikavisiitin USA:sta Englantiin &copy Getty Images">Tanskan Anders Hanse nousi päätöspäivänä viiden lyönnin takaa uusintaan ja lopulta BMW PGA Championshipin voittajaksi Wentworthissa. Sateisena ja koleana päivänä tanskalainen pelasi tuloksen 69 ja ratkaisi pelin Justin Rosea vastaan play-offin ensimmäisen reiän birdiellään. Hansenille Wentworthin kisa on ollut uran kohokohta. Hän voitti myös vuonna 2002 suvereenisti kuudella lyönnillä, tuolloin ykköstila oli uran ensimmäinen, sunnuntaina tullut toinen. Vuosien varrella 37-vuotias Hansen on väläytellyt kykyjään, mutta ei ole kyennyt viemään kisoja kunnialla voittoon asti. -Tämä ykköstila merkitsee minulle jopa enemmän kuin ensimmäinen, tunne on uskomaton. Olen tehnyt niin paljon töitä pelini kehittämiseksi viimeisten vuosien aikana. Caddieni John McClaren oli mukana ensimmäistä kertaa ja hänen roolinsa oli ratkaiseva. John tuntui tietävän tarkalleen mitä ajattelen ja piti minut sopivasti hereillä sekä hyvällä tuulella, Hansen kiitteli. Alkuvuoden Hansen on pelannut USA:n PGA Touria jossa menestys on jäänyt vielä vaatimattomaksi ja viihtyminenkin ollut vain kohtuullista. Wentorthin kisassa Hansenista huokui hyväntuulisuutta joka ei aina ole ollut luontaisin ominaispiirre. Viimeisen kierroksen aikana kilpailua johti useampikin pelaaja kärkiparina liikenteeseen lähteneiden Paul Broadhurstin ja Ross Fisherin lisäksi. Englantilaiset murenivat totaalisesti, Broadhurstin tulokseksi kertyi 80, kotikentällään pelanneen Fisherin lukema oli masentava 84. Justin Rosen hyvät esitykset ja sijoitukset jatkuvat, voitot ovat kiertäneet heinäkuussa 27 vuotta täyttävää englantilaista viimeiset vuodet Australian viimevuotista ykköstilaa lukuunottamatta. Wentworthissa hänen kohtalonaan oli hävitä uusinta, Mastersissa ja parissa muussa PGA Tourin alkuvuoden kisassa Rosella on myös ollut loistavat mahdollisuudet voittoon. Tuloslistan kolme ensimmäistä lensivät kisapaikalle USA:sta. Vijay Singh aloitti kilpailun vaisusti tuloksin 73-72. Lauantain jälkeen (70) eroa englantilaisiin oli peräti yhdeksän lyöntiä, mutta sunnuntain 66 jätti marginaaliksi lopulliseen kärkipariin yhden lyönnin.

Mikko Ilonen: Hyv&#228, viikko

<a href=Mikko Ilonen palkittiin maaliskuussa myös">Mikko Ilonen pysytteli koko kisan ajan kärjestä muutaman lyönnin päässä. Sunnuntaina hän sai tuloksekseen 72, birdejä ja bogeja oli molempia neljä. Neljällä viimeisellä Ilonen teki kaksi bogeyta, 15:n ja 18:n avaukset karkasivat oikealle. -15:lla löin toisen lyönnin puulla hienosti viheriön vasemmalle puolelle, nostin kahden metrin päähän mutta putti livahti ohi. Viimeisellä seikkailin avauksen jälkeen puskissa ja tein bogeyn. Kokonaisuutena viikko oli erittäin hyvä. Sanoisin niin, että oli hyvä rytmi ja henki päällä , 12:sta tilastaan 63.183 euroa ansainnut Ilonen summaili tuntojaan tuoreeltaan kisan jälkeen. Suurempia palkintorahoja hän on saanut vain Indonesian voitosta ( 134.00) sekä Walesin kolmannesta tilasta ja British Openin yhdeksännestä tilasta jotka molemmat tuottivat hieman yli 100.000 euroa. Kisan jälkeen Ilonen myönsi että teipatulla kädellä pelaaminen vaikutti jonkinverran esitykseen. -Olen tyytyväinen tulokseen nimenomaan sen johdosta, että lyöminen oli hieman puolinaista, en ollut parhaassa iskussa, tuli niitä vanhan svingin lyöntejä joista olen pyrkinyt eroon. Lauantaina löin 20 harjoituspalloa, uskon että tiistaina ja keskiviikkona pääsen jo treenaamaan kunnolla, sitä tässä tarvitsen. Merkittävän osan menestyksestään Ilonen oli valmis antamaan ruotsalaiselle treenarille joka oli hänen ja muutaman ruotsalaispelaajan apuna Wentworthissa. -Fysiikkatreenari siis. Wentworthissa on upeat kuntosalit ja hän piti meille aamuin sekä illoin harjoitukset salilla. Siitä rakentui hyvä olo ja fiilis. Mikko Ilosen ohjelma jatkuu tiiviinä. Jo maanantaina hän osallistuu yhdessä neljän muun Aasiassa voittaneen pelaajan ( Jose-Manuel Lara, Peter Hedblom, Chapchai Nirat, Wen Chong Liang) kanssa taitokisaan jossa paras kuittaa hulppeasti 120.000 euroa, viimeinenkin 20.000. Melkoinen maanantai siis on luvassa. Torstaina käynnisyy Celtic Manorissa Wales Open jossa Ilonen oli vuonna 2002 upeasti kolmas. Viikon päästä maanantaina puolestaan on vuorossa US Openin kahden kierroksen mittainen karsinta Lontoossa Walton Heathin kentillä joten kiirettä riittää ja käsi toivottavasti on vertynyt kuntoon. Jos oli Ilosella varmasti hyvä viikko Wentworthissa, on syytä summata kulunut 12 kuukauden jaksokin. Kesäkuun alussa 2006 Ilonen pelasi Challenge Tourin kategorialla kunnes hänelle avautui ensimmäistä kertaa kauden aikana paikka Itävallan ET kisaan jossa hän pelasi päätöskierroksen parhaan tuloksen 65. Ranskasta oli pikkukisasta tuliaisina kymmenes tila. Lumipalloefekti käynnistyi British Openin karsinnoista, varsinaisessa kilpailussa Mikko oli 16:s. Vajaan vuoden aikana hän on pelannut 20 kisaa päätourilla voittanut kerran ja ollut yhteensä viidesti kymmenen joukossa. Rahaa on kertynyt 445.000 euroa, World Rankingilla Ilonen nousee Wentworthin menestyksen myötä ensimmäistä kertaa urallaan 150:n joukkoon. Jatkoa odotellaan suurella mielenkiinnolla.

Mikko Ilonen kuusi ly&#246,nti&#228, k&#228,rjest&#228, BMW Championshipissa

Ross Fisherilla on sunnuntaina elämänsä suurin tulikoe edessä &copy Getty ImagesMikko Ilonen aloitti lauantaina Wentworthin West Coursella vaisusti, hän oli viiden reiän jälkeen jo kolme yli. Hän onnistui tekemään kierroksen aikana edellispäivän malliin neljä birdietä, mutta kun bogeja oli yhteensä kuusi, kierrostulokseksi kertyi 74. Ilonen on 12:na seitsemän muun pelaajan kanssa, näiden joukossa ovat kahden viimeisen ET:n kisan voittajat Padraig Harrington ja Lee Westwood. Sunnuntaista on varmasti luvassa mielenkiintoinen, sillä kärkiparin muodostavat kotikentällään Wentworthissa pelaava Ross Fisher (-10) sekä kuusinkertainen voittaja Tourilta, 41-vuotias konkari Paul Broadhurst (-10). Fisher on lyhyellä ammattilaisurallaan ollut lähellä kärkeä ET:n kisoissa jo Kiinassa, Etelä-Afrikassa, Dubaissa sekä Singaporessa. Hän on tehnyt kullakin kierroksella Wentworthissa yhden tuplan mutta myös eaglen. Kotiyleisön hurratessa Fisherista otetaan sunnuntaina todella mittaa. Kakkosparin muodostavat Australian Marcus Fraser (-9) sekä Etelä-Afrikan Richard Sterne (-9). Yllätysnelikko on hieman irrallaan muista. Kun listaan lisätään Justin Rose (-7) sekä Miguel-Angel Jimenez (-6) lienevät potentiaaliset voittajakandidaatit lueteltu. Fisher voitti Talissa Finnish Amateurin vuonna 2003, Marcus Fraser puolestaan Talma Finnish Challengen samana vuonna. Ilosen kierrostulokset ovat olleet 68-71-74. Väyläosumissa osumatarkkuus on vähentynyt , (12-10-6), lauantaina kompastuskiveksi muodostui bogien tuplamäärä edellisiin kierroksiin nähden ( kuusi). Ilosella on edelleen hyvät mahdollisuudet, teoriassa jopa voittoon sillä kärkinelikon henkinen kantti on varsin kovilla ja kokemus isojen kisojen voitoista olematon. Takaa-ajajilla on vain voitettavaa. Wentworthissa saatetaan sunnuntaina taas juhlia yllätysvoittajaa joka kuittaa kunnian lisäksi peräti 725.000 euroa.

Mikko Ilosella hyv&#228, rytmi Wentworthissa

Mikko Ilosella on viikonloppuna taas mahdollisuus tehdä suomalaista golfhistoriaa &copy Getty ImagesMikko Ilosen hyvä vire jatkui perjantaina BMW Championshipissa jossa on koko vuosi huomioiden kovin pelaajakatras Euroopan Tourin tavallisissa kisoissa. Avauspäivän jälkeen seitsemäntenä tuloksella 68 ollut Ilonen teki kentän kaikilla neljällä par-viitosella perjantaina birdien, kolmella bogeylla höystettynä tulokseksi tuli 71. Yhteistuloksellaan viisi alle hän on upeasti kymmenentenä, kolme lyöntiä Angel Cabreraa sekä Justin Rosea jäljessä . Kahden viimeisen reiän birdiet syntyivät molemmat yhdellä putilla ( par-viitosia) ja nostivat Ilosen takaisin kärkikymmenikköön josta tämä oli hetkellisesti pudonnut. Maailmanlistan 15:sta parhaasta on Wentworthissa mukana seitsemän pelaajaa, näistä vain Irlannin mestaruuden edellisviikolla voittanut Padraig Harrington on suomalaisen edellä. -Minulla on ollut täällä koko ajan hyvä rytmi ajankäytön suhteen. Päivät ovat käynnistyneet hyvin lämmittelyissä, kenttä istuu hyvin silmään ja olen saanut hyvän tatsin putin vauhtiin. Se oli ratkaiseva parannus, tiistaina olin vielä ihan kahvilla griinien kanssa, Ilonen kertoi perjantaina kierroksensa jälkeen. Puttaamiseen Ilosella on ollut aikaakin, sillä ranteeseen heijastunut kipu keskeytti pelit edellisviikon perjantaina Irlannin kisassa jossa avauskierros vaati 80 lyöntiä. Ilonen ei ole asiasta elämöinyt, tarinaa kuunnellessa Wentworthin suorituksen arvo nousee entisestään. – Käsivarren sormiin kiinnittyvät lihakset ovat olleet varsin juntturassa, se aiheutti kivun ranteeseen. Saan siihen hoitoa päivittäin, nyt pelin jälkeen ranteessa on taas kaksi tukea. Kipukohdiksi minä kutsuisin niitä paikkoja joita hieronnalla on etsitty, hoitavat tahot puolestaan kertovat etsivänsä niitä pieniä kohtia lihaksissa jotka ovat tukossa, Ilonen muotoilee hoitotoimenpiteet. -Liikkuvuus käsivarressa on parantunut hoitojakson aikana huomattavasti. Tiistaina harjoituskierroksen jälkeen tiesin pystyväni pelaamaan. Harjoittelun olen jättänyt väliin, haluan lepuuttaa rannetta, yhtään ylimääräistä en ole lyönyt. Voittaessaan Indonesian kilpailun Ilonen joutui muiden pelaajien tavoin odottelemaan varsin paljon sään aiheuttamien katkojen johdosta ja päivät venyivät pitkiksi. Tuolloinkin hän vältti ylimääräistä rasitusta, tosin eri syystä, ”laistamalla” harjoitussessioista. Hyvä enne siis Wentworthissa menestykselle? <<a href=Justin Rosella on kotiyleisön tuki puolellaan viikonloppuna &copy Getty Images">Kierrosten aikana ranteessa Wentworthin kisassa on tuki joka on myös hieman ohjannut Ilosen otetta mailasta. -Olen hakenut vasempaan heikompaa otetta, tuen myötä olen hetkellisesti palannut vahvempaan. Heikolla gripillä kipu tuntuu, vahvemmalla ei. Pallot lähtevät nyt joissain tapauksissa enemmän oikealle kohteesta kuin mihin pyrin. Perjantaina iltapäivällä olosuhteet eivät olleet tuloksenteon kannalta parhaat mahdolliset. -Oli aika ”tricky” tuuli. Se pyöri puuskittaisena ja tuli melkoisia ylläreitä sen suhteen mihin pallo päätyi. Viheriöt kärsivät päivän mittaan suuresta pelaajamäärästä. Vaikuttaa myös siltä, että iltaa kohden ruoho alkoi työntää kukkaa. Tällaiset tiheäpeitteiset viheriöt alkavat painua iltaa kohden ja puttaaminen vaikeutuu. -Esimerkiksi yhdeksännellä reiällä, jolla tein molempina päivinä bogeyn, viheriö oli niin huonossa kunnossa, että kukaan ryhmästämme ei päässyt lähellekään reikää, naurahtaa Ilonen. Viheriöt ovat todella nopeat. Pitää jatkossa laittaa pallo niin lähelle kuppia, että sen voi puhaltaa sisään. Tänään otin yhdeksännellä kolme puttia seitsemästä metristä, joten reikää voi kuvailla haastavaksi. Muutoin lähipeli toimii ja tavoite on pitää kierrosten puttimäärät alle kolmessakymmenessä. Yllätysputoajina kahden kierroksen jälkeen BMW Championshipissa voidaan listatata mm. Retief Goosen, Michael Campbell ja Darren Clarke. Avauspäivänä Ilonen osui 12 kertaa väyliin, perjantainakin kymmeneen. -Tämä kenttä pelataan käytännössä varsin lyhyenä, on ollut kuivaa jo pidempään. Löin viisi avausta draiverilla, loput yhdeksän puukolmosella ja viitosella. Viikonlopulle Ilonen ei totutusti halua asettaa ainakaan julkisesti tavoitetta jonka voi osittain kuitenkin lukea rivien välistä. -Lauantaina haluan päästä asemiin jotta olisin päätöspäivänä mukana kahnauksissa, Ilonen suunnittelee. Kolmannen päivän kierrokselleen hän lähtee yhdessä Francesco Molinarin kanssa kello 14.36 Suomen aikaa.

Mikko Ilosella loistava avauskierros Wentworthissa

Mikko Ilonen teki torstaina Wentworthin West Coursella peräti seitsemän birdietä, kolmella bogeyllakin kierrostulokseksi tuli komea 68 ja jaettu seitsemäs sija. Edellisviikon rannevamman johdosta aiheutuneen keskeytyksen ja muutamien vaisujen kisojen jälkeen Ilosen upea tulos on iloinen yllätys. Samassa tuloksesssa on mm. Ernie Els, kaikki muut maailmantähdet ovat suomalaisen takana. Kierrokseen mahtui myös kaksi kolmen putin viheriötä, vastaavasti Ilonen upotti 11:n griiniosumansa jälkeen seitsemän birdieputtia josta muodostuu melkoinen prosentti. -Löin palloa tiiltä hyvin, peräti 12 väyläosumaa joka taitaa olla ennätykseni. Jos Wentworthissa pitää pallon väylällä avautuu yleensä myös paljon birdiepaikkoja, Ilonen kertoi lehdistölle hyvän kierroksensa taustoista. Ilonen on ollut Wentworthissa kerran 15:s, kivikovassa porukassa avauspäivän jälkeinen tilanne on varmasti mannaa Wentworthista kenttänä pitävälle Mikolle. Herra imuri, Paul Broadhurst käytti taikakeppiään 21 kertaa avauspäivänä &copy Getty ImagesKisaa johtavat kaksi lyöntiä paremmalla tuloksella Paul Broadhurst ja Mastersissa voitonsyrjässä kiinni ollut Justin Rose. Brodhurst osoitti taas kuinka hyvällä lähipelillä rutistetaan tulosta. Yhdeksän viheriöosumaa joista kahdeksan birdietä ja yhteensä vain 21 puttia! Vastaavia kierroksia ei Mr Hoover ( Broadhurst) kyennyt pitkällä urallaan tekemään. Maailmantähdille 70 lyönnin rikkominen oli Elsia lukuunottamatta torstaina ylivoimaista. Wentworthissa kolmasti lyöntipelikisan voittanut Colin Montgomeriesai tuloksekseen 70 kuten myös Jose-Maria Olazabal ja Henrik Stenson. Lee Westwood ja Luke Donald kirjauttivat 71 lyöntiä, Darren Clarke 72 ja Vijay Singh 73. Wentworthin reikäpelin kaksi viimeistä mestaria olivat tuuliajolla. Paul Casey 73, Michael Campbell 78. Kentän viheriöt, niiden pomppuisuuden pariin otteeseen haukkunut Retief Goosen löi 76 kertaa joista putteja 31. Kilpailun kaikki 150 pelaajaa lähtevät kierrokselleen ykköstiiltä. Ilonen ja hänen pelikaverinsa Peter Hanson sekä Sören Kjeldsen starttaavat perjantaina kello 16.10 Suomen aikaa.

Ernie Elsilla haasteita puttiosuman kanssa

Ernie Els on ykkössuosikki hänen kotikentällään Wentworth West Coursella pelattavassa BMW PGA Championshipissa. Kisa on perinteisesti ”tavallisista” kisoista ET:lla kauden paras pelaajakatraaltaan, 725.000 euron ykköspalkintoa tavoittelevat suosikkien joukossa myös mm. Vijay Singh, Luke Donald, Henrik Stenson, Padraig Harrington, Justin Rose, Lee Westwood, Retief Goosen ja Colin Montgomerie. Ernie Els asuu edelleen Wentworthissa jonka kenttää hän on viimeisten vuosien aikana suunnitellut hieman terävämpään uuteen muotoon. Edellisviikolla Els vietti Wentworthissa yhden aamupäivän tehdyn opetusmateriaalia Golf Digestille, maailmanlistan viitosella on ollut tämän jälkeen viikko aikaa valmistautua kisaan jossa hän on ollut kolmasti kakkonen, voitto puuttuu. Hassua sinänsä, sillä samalla kentällä pidettävästä reikäpelimestaruudesta Elsilla on kuusi voittoa. -Minulla on ollut haasteita puttini kanssa. Osumat ovat olleet lavan ala-osassa, pallo ei ole lähtenyt pyörimään toivotulla tavalla ja tulokset ovat olleet putin osalta sellaisia että ne ovat kaataneet mahdollisuuksiani liian usein. Olen hieman leventänyt puttistanssiani ja vahventanut vasemman käden grippiä. Uskon näiden auttavan, lyönti on niin hyvässä kunnossa että kykenen voittamaan kisan, Els kirjoittaa omillla nettisivuillaan. Els on siis ollut varsinainen kuningas Wentworthin reikäpelissä jossa hän viimevuonna hävisi pelinsä jo avauskierroksella, BMW PGA Championshipissa tuloksena oli vaatimaton 19:s sija. Edellisestä voitosta Wentworthissa on aikaa vajaat kolme vuotta, joten näyttöhalut kotimaisemissa ovat varmasti kovat. Viimevuotisen kisan voitti ylivoimaisesti viiden lyönnin erolla David Howell (-17). Yllättäjiä on ykkösten listalla melkoisesti viimeisiltä kausilta, tuoreimpina Andrew Oldcorn, Anders Hansen, Ignacio Garrido sekä Scott Drummond. Kukaan heistä ei ole voittonsa jälkeen päässyt maistelemaan ykköstilan makeutta. Mikko Ilosella on Wentworthista erittäin hyvät näytöt ( 2003 28:s, 2004 15:s) ja toiveet sitämyötä suomalaisittain korkealla vaikka pelit eivät olekaan sujuneet viimeisien viikkojen aikana. -Mikko kipeytti ranteensa Irlannin kisan alla lyötyään tiistaina varsin paljon palloja. Torstaina siihen sattui kierroksella varsin paljon eikä pelaaminen ollut mahdollista, tuoreinta tilannetta en tiedä, kertoi valmentaja Timo Rauhala keskiviikkona. Ilonen lähtee torstain kierrokselleen kello 11.45 yhdessä Peter Hansonin ja Soren Kjeldsenin kanssa.

Euroopan Tour,BMW Championships

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje