Annika Sörenstam nousi maailman kaikkien aikojen parhaaksi naispelaajaksi kovalla työllä ja robottimaisen suorilla lyönneillä. Huippu-uran jälkeen ruotsalaistähti on rakentanut itsestään arvokkaan brändin.
Sörenstam on Ruotsin golfin ylivoimaisesti merkittävin pelaaja kautta aikojen. Hän kehittyi 1990-luvun alussa maailman parhaaksi amatööriksi siirryttyään USA:n Arizonaan opiskelemaan. Ammattilaiseksi ryhdyttyäänkään Sörenstam ei aikaillut: European Tourilla hänet valittiin Vuoden tulokkaaksi 1993.
Ruotsalainen oli liian hyvä pelkästään Eurooppaan. Tulokaskaudellaan LPGA Tourilla 1995 hän hätkähdytti voittamalla kisoista arvostetuimman, US Openin, jonka ykköstilaa hän puolusti menestyksekkäästi seuraavalla kaudella.
Annika Sörenstamin paneutuminen harjoitteluun, suoritustason varmuus ja lyöntien suoruus olivat ensimmäisestä vuodesta asti omaa luokkaansa kiertueella, jota olivat vuosikymmeniä hallinneet USA:n omat pelaajattaret. Ruotsalaisen noustua kuningattareksi jo ensimmäisellä kaudellaan kesti 20 vuotta ennen kuin seuraava USA:n pelaaja nousi maailman ykköseksi.
Sörenstam voitti vuosien 1993–2008 aikana ympäri maailman 90 ammattilaiskilpailua, joista 72 tuli LPGA Tourilla. Niistä kymmenen oli majoreita. Huippuvuosinaan Sörenstam hallitsi suuria kisoja lähes yhtä ylivertaisesti kuin Tiger Woods miesten sarjoja. Molemmat asuivat Orlandossa lähellä toisiaan ja jopa harjoittelivat yhdessä vaihtaen ajatuksia peliensä kehittämiseksi.
Ruotsissa suuri idoli
Kotimaassaan Sörenstam sytytti valtavan golfkuumeen. Ruotsissa pidetyissä European Tourin kisoissa hän oli yleisön ja etenkin nuorten tyttöjen palvonnan kohde, jonka nimeä juniorit jaksoivat laulaa pitkään ja hartaasti kisojen viimeisinä päivinä ja palkintojenjakojen yhteydessä.
Vaikka Babe Zacharias saavutti 15 major-voittoa vuosikymmeniä ennen Annikan aikaa ja samalla aikakaudella vaikuttaneella Cathy Whitworthilla on enemmän LPGA Tourin voittoja, pidetään Annika Sörenstamia maailman kaikkien aikojen parhaana naispelaajana. Hän toi lajiin paljon uutta, etenkin henkisten valmiuksien kehittämiseen ja fyysiseen harjoitteluun.
Ujo tyttö vältteli voittoja. Tukholmassa syntynyt ja kasvanut Sörenstam harrasti nuoremman sisarensa Charlottan kanssa menestyksekkäästi tennistä ja laskettelua, joissa molemmissa hän oli maansa kärkiosaajia. Tenniksessä Sörenstamin syöttö ei kuitenkaan ollut riittävän tehokas. Laskettelu-ura jäi siinä vaiheessa, kun valmentajat ehdottivat hänelle muuttoa Pohjois-Ruotsiin parempien harjoitusolosuhteiden perään.
Golfura käynnistyi verraten myöhään. Sörenstam aloitti vasta 12-vuotiaana Tukholman pohjoispuolella Bro-Pålstan kentällä, joka edelleenkin on hänen kotiklubinsa. Vanhemmat hankkivat sisaruksille yhteisen mailasarjan: Annika sai käyttöönsä setin parittomat mailat, Charlotta parilliset.
Tunnolliseen harjoitteluun muissa lajeissa tottunut Annika kehittyi nopeasti ja menestyi hienosti kilpailuissa. Golfiin liittyvät voittopuheet olivat kuitenkin golfpäivien vaikein osuus. Niinpä hän antoi viimeisillä viheriöillä voiton luisua kilpakumppaneille putaten useita kertoja välttääkseen itselleen kiusallisen puheen.
Sörenstam pääsi kuitenkin irti puhekammostaan varsin pian noustuaan juniorien ja naisten maajoukkueisiin.
”Mrs 59”
Annika sörenstam on ollut melkoinen muurinmurtaja naisten golfissa. Hän nosti eurooppalaisen naisgolfin arvostusta ympäri maailman paitsi omilla saavutuksillaan myös Euroopan ja USA:n välisen Solheim Cup -kilpailun tähtenä. Sörenstam oli tähti, joka antoi muille vanhan mantereen pelaajille mahdollisuuden aiemmin lähes voittamattomien jenkkien kukistamiseen.
Erityisen juhlavia olivat kaksi Ruotsissa pelattua Solheim Cupia, joissa katsomot olivat loppuunmyytyjä ja ruotsalaispelaajat Sörenstamin johdolla varsin suuressa roolissa.
Sörenstam sai uuden ja edelleen varsin merkityksellisen lempinimen ”Mrs 59” maaliskuun 15. päivänä 2001, jolloin hän alitti ensimmäisenä naisena LPGA Tourin kilpailussa 60 lyönnin rajan.
”Tuo perjantai ei poikennut alkuun muista päivistä. Olin aamulla tavoistani poiketen jopa hieman jäljessä valmistautumisaikataulustani. Lämmittely rangella tuntui suoritusten osalta korkeintaan keskinkertaiselta”, Sörenstam muistelee juhlapäivää kotisivuillaan.
”Sain kuitenkin hyvän startin kierrokselle, tein birdien ensimmäisellä, samoin toisella ja kolmannella. Kun onnistuin jatkamaan sarjaa vielä neljään, kysyin caddieltäni, montako perättäistä birdietä hän on nähnyt tehtävän. Vastaus oli neljä. Oma ennätykseni oli kuusi British Openissa. Jatkoin vauhtiin päästyäni ennakkoluulottomasti ja pidin ajatukseni positiivisina”, Sörenstam kertoo kierroksestaan, jonka alkuun hän taiteili kahdeksan birdietä.
Valmentaja Pia Nilsson oli myynyt Sörenstamille jo juniorina ajatuksen nimeltä Vision 54, jonka mukaan tavoitteeksi kierrokselle voi hyvin asettaa tuloksen 54, joka vaatisi birdien tekemistä jokaisella reiällä.
”Olin kahdeksan birdien jälkeen jo varsin hermostunut, ja mieleeni tuli tuo Vision 54. Kerroin caddielleni olevani tyytyväinen, mikäli tekisin seuraavalla vain parin”, Sörenstam kertoo.
Näin myös tapahtui, mutta sisääntulossa Sörenstamin hurja vire jatkui. Hän teki neljä birdietä putkeen ja oli 12 alle parin 13 reikää pelattuaan.
”Tässä vaiheessa tajusin, että tämä ei olisikaan enää mikään tavanomainen päivä. Kun onnistuin vielä tekemään 17:lla birdien, tiesin, että par viimeisellä riittäisi tulokseen 59”, hän kirjoittaa.
Päätösväylällä Sörenstamilla oli mahdollisuus tehdä jopa tulos 58. Hänellä oli birdieen vajaan kolmen metrin putti, joka kuitenkin päätyi vajaan metrin päähän.
– Sydämeni hakkasi hurjasti, tunsin yleisön odotukset. Hoin itselleni, että olin harjoituksissa upottanut vastaavia putteja tuhansittain, Sörenstam muistelee.
Hän upotti puttinsa ja nousi historiankirjoihin.
”59 on yhä onnennumeroni, joka muistuttaa siitä, että unelmien toteuttaminen ja historian tekeminen ovat mahdollisia.”
Fyysinen harjoittelu
Golflahjakkuuden menestys perustui tietokonemaisen varmaan peliin, jossa ei ulkonaisesti ollut mitään sävähdyttävää.
Hänen vahvuutensa perustui viivasuoraan lyömiseen, omien suoritusten hallintaan ja pelistrategisiin taitoihin.
Ruotsalainen ei käytännössä osannut kääntää lyöntejään draw´n tai faden puolelle. Viheriön ympäristössä hän oli hyvä, mutta puttaajana vain keskinkertainen. Pitkän uran aikana ei varsinaisia syviä notkahduksia tullut, mutta Sörenstamin pitkäaikainen ykköshaastaja Karrie Webb kuitenkin työnsi hänet kakkoseksi kolmen kauden aikana.
Annika Sörenstam innostui 2000-luvun alussa fyysisestä harjoittelusta. Viitenä päivänä viikossa tehdyt monipuoliset treenit toivat avauksiin puhtia, parissa vuodessa mittaa tuli lähes 20 metriä.
Annika on asunut lähes koko aikuisikänsä USA:ssa. Nykyään hänellä on myös uuden kotimaansa passi. Hän tapasi ensimmäisen miehensä, välinevalmistaja Pingillä työskennelleen David Eschin 1994. Pariskunta avioitui 1997, mutta erosi 2005.
Toinen puoliso Mike McGee löytyi hänkin lähipiiristä. McGee oli manageritoimiston palveluksessa ja vastuussa Annika-brändin kehittämisestä.
He avioituivat tammikuussa 2009, vain kuukausi sen jälkeen, kun Sörenstam oli pelannut uransa viimeisen virallisen kisan Dubaissa.
Sörenstam oli tuolloin 38-vuotias ja vielä varsin hyvässä iskussa, vaikka Meksikon Lorena Ochoa oli syrjättänyt hänet maailmanlistan ykkösen paikalta.
Bisneksiä ja kenttäsuunnittelua
McGee vastaa edelleen vaimonsa bisneksistä ja brändin kehittämisestä. Annika Sörenstam aktivoitui kaupallisiin toimiin vasta uransa loppuvaiheilla, mutta on uransa päättymisen jälkeen ollut erittäin aktiivinen.
Hänellä on valmennukseen ja opetukseen keskittyvä ANNIKA Academy Orlandossa yhdessä valmentajansa Henri Reisin kanssa. Golfkenttäprojekteista ensimmäinen valmistui Mission Hills Golf Clubille Shenzeniin vuonna 2003, toinen Etelä-Afrikkaan 2008.
Annika Sörenstam oli mukana myös tarjouskilpailussa, itseJack Nicklaus aisaparinaan, koskien Rio de Janeiron olympiakenttää. Valinta osui kuitenkiin Gil Hansen suunnitelmaan.
Varsin merkittävä päänavaus Eurooppaan on Estonian Golf & Country Clubille suunniteltu Sörenstamin kenttä, joka valmistuu vuonna 2019.
Annika Sörenstamilla on yhteistyösopimuksia ja -projekteja monilla muillakin aloilla. Vaatemerkki Cutter & Buckin kanssa ruotsalaistähdellä on oma mallistonsa, korkealaatuisten viinien tuotannossa yhteistyökumppani taas on Wente Vineyards.
Kotimaassaan Ruotsissa Sörenstam vaikuttaa nykyään varsin vähän. Ruotsalaisilla on edelleen menestyviä kansainvälisiä pelaajia, mutta Annika Sörenstamin kaltaista supertähteä ja kosmopoliittia tuskin länsinaapuriimme syntyy pitkään aikaan.
Aasialaiset ja uutta nousua tekevät USA:n pelaajattaret ovat nousseet pääosiin. Kiristyvä kilpailu naisgolfin huipulla on johtanut siihen, että Annika Sörenstamin ennätysten rikkojia ei ole näkyvissä.
Suomessa Sörenstam kävi vuoden 2004 British Openin jälkeen. Tuolloin hän pelasi näytösottelun Minea Blomqvist-Kakkoa vastaan Kulloossa.
USA:ssa merkittävä osa pelaajista on syvästi uskovaisia. Annika Sörenstam on tunnustautunut ateistiksi, joka vannoo akatemiansa opetussanomassa visioinnin nimeen.
”Oman kierrostulokseni 59 kautta rohkaisen oppilaitani näkemään mahdollisuuksia omassa pelissään. Meillä kaikilla on mahdollisuus pelata paremmin tasosta riippumatta”, Annika sanoo.
Kun sinulla on visio siitä, mitä tavoittelet, näet itsesi helpommin toteuttamassa sitä. Tärkeintä on keskittyä ja pysyä siinä hetkessä, lyönnissä joka on käsillä, kuuluu Annika Sörenstamin ohje lajin harrastajalle.
Lähteet: Annika Sörenstamin kotisivut annikasorenstam.com, Golf Digest ja Wikipedia.
Annika Sörenstam, 44
Ura: 90 voittoa ammattilais-kiertueilla 1993–2008. 10 major-voittoa. Ainoa nainen, joka on pelannut LPGA Tourilla tuloksen 59. Ainoa nainen, joka on ylittänyt LPGA Tourilla 20 miljoonan dollarin ansiot.
Perhe: Aviomies Mike McGee, lapset Ava (s. 2009) jaWilliam (s. 2011).
Asuu: Floridassa Yhdysvalloissa.
Teksti Teemu Tyry Kuvat Getty Images