Kävin edellisellä kerralla Katinkullassa syksyllä 2012 ja kiertelimme toimitusjohtaja Jari Koivusalon ja kenttämestari Jarmo Saajanteen kanssa kenttäalueella.
Miehet olivat kiireisiä, sillä samaan aikaan oli valmistumassa Lappeenrantaan/Joutsenoon Rauhaan uuteen Holiday Club Saimaan yhteyteen täysimittainen Jari Koivusalon suunnittelma pay&play -kenttä, joka avattiin kesän alussa.
Ja eikä tässä vielä kaikki: Jari oli myös samaan aikaan suunnittelijana kesäkuun lopulla avatun Himos Patalahti Golfin 18-reikäisellä kentällä. Auton mittariin kertyi vuoden aikana kilometrejä kuin suosituimmilla keikkalaulajille eli 75 000.
Katinkullan uudistuksen hahmottaminen oli ensin hieman hankalaa, sillä olin pelannut vain niin sanottua vanhaa, ruotsalaisen Jan Sederholmin suunnittelemaa kelpo 18 -reikäistä kenttää.
Lisärakentamisen tarve oli huutava, sillä yksi 18-reikäinen ei enää riittänyt kasvavalle pelaajamäärälle. Tiiausajat olivat lomakuukausina kortilla ja omien osakkaidenkin oli vaikea saada lähtöaikoja.
Kun maakaupat oli saatu tiukkojen ja pitkällisen vääntöjen jälkeen tehtyä, alkoi uuden rakentaminen. Nuas-kentälle on rakennettu 9 uutta reikää, jotka on suunnitellut Skotlannissa Edinburghissa golfarkkitehtuuritutkinnon suorittanut Katinkullan oma poika Jari Koivusalo.
Hänellä hyvänä apuna on ollut kenttämestari Jarmo Saajanne, joka on meritoitunut golfkenttärakentamisessa myös Kytäjällä ja Aulangolla.
Edullista tekemistä omana työnä
Lähes kaikki työt tehtiin ns. omana työnä. Näin rakentamiskustannukset saatiin pudotettua hämmästyttävän alas: Kustannuksia on kertynyt Nuaksen neljän reiän, Tenetin neljän reiän ja Vuokatin kolmen reiän kokonaisuuksista noin 900. 000 euroa. Kaikki työt on tehty ns. omana työnä.
Kenttämestari Saajanteen mukaan muotoilijat ovat rakentaneet useita kenttiä Suomessa ja heidän kanssaan on ollut helppo rakentaa suunnitelmien pohjalta.
– Suunnittelu ja työn johtaminen on tapahtunut omasta organisaatiosta. Suunnitelmat ovat ”istutettu” maisemaan ja niitä on ollut helppo muuttaa, koska organissaatio on ollut paikan päällä koko ajan.
Vuonna 2008 aloitetussa laajennuksessa vanha kenttä on jaettiin ensin kahteen eri kenttään: 18 -reikäiseen Nuakseen ja 6-reikäiseen Tenettiin. Lisäksi rakennettiin 6-reikäinen jokamiehen par 3 – Vuokatti kenttä.
Jotta lukija ei mene heti sekaisin, jätetään välivaiheet pois ja lähdetään suoraan ensin nykyiselle Nuakselle, joka otettiin lopullisessa muodossaan käyttöön tänä kesänä.
Männikökankaasta rantamaisemiin
Vanhan kentän kaksi ensimmäistä par nelosta on poistettu käytöstä ja niiden tilalle on tullut 9-reikäiseksi laajenettu parkolmonen Vuokatti harjoitusalueineen. Jokamiehen kentässä on parhaillaan viimeistelytöitä vailla olevat päärakennuksen ja hotelliosan läheiset kolme väylää.
Nuaksen ensimmäinen väylä, lyhyehkö parnelonen lähtee aivan klubitalon edestä. Griinin takana siintelee Nuasjärvi. Komea alku kentälle. Loppuosa väylästä on vanha kolmosväylä, parkolmonen, jonka griinin edessä on lampi.
Kakkonen ja kolmosväylä ovat vanhoja ja sen jälkeen tuleva parkolmonen (entinen kuutosväylä) on jätetty pois käytöstä ja nyt siirrytään suoraan entiselle parvitoselle ja sen jälkeen pitkälle parneloselle.
Kun pitkä parnelonen on pelattu, jätetään vanha taukotuvalle johtava parvitonen väliin ja lähdetään uusille väylille, joista ”mäntyportista” pelattava parkolmonen ensimmäisenä. Sen jälkeen siirrytään tien yli rantamaisemiin, jossa käydään Tenetinvirran rannassa kahden parnelosen verran ja palataan takaisin vanhalle parkolmoseksi lyhennetylle parneloselle.
On aika nauttia kahvit tai oluet taukotuvassa.
Ja sitten links-väylille…
Kenttä muuttaa luonnettaan linsktyyppiseksi. Ensin pelataan parkolmonen, noustaan pieni mäki, jolta avautuu taas Tenetinranaan johtava vaikeahko parnelonen, jossa kakkoslyönti yli greeniä vartiovan puron viheriölle vaatii hyvä lyönnin.
Sitten noustaan parnelosta takaisin harjanteelle. Nelosen jälkeen palataan takaisin taukotuvalle pitkin parvitosta, jonka erikoisuutena ovat laaja hiekka-alue ja -bunkkeri.
Loppuosan väylät ovatkin taas vanhaa kenttää ja 18 -väylä päättyy aivan klubitalon läheisyyteen.
Kerran pelanneena kokonaisuus vaikuttaa hyvältä. On vaikeutta ja upeita maisemia. Kenttä ei ollut väylien osalta aivan ”timmissä”, mutta viheriöt ovat loistavat.
Palloränniltä kierrokselle
Alkuperäisestä kentästä erotetut väylät 9-13 muodostavat uuden Tenetti-klubikentän ytimen. Ensimmäinen väylä lähtee vanhalta taukotuvalta ja päättyy myös siihen eli viimeinen väylä on parvitonen vanhan kentän yhdeksäs väylä.
Tenetin klubikentäksi nimetty kenttä toimi Koivusalon mukaan ennakkoluuloista huolimatta ensin kuusireikäisenä hienosti, sillä kentän kiertämiseen kului aikaa tunnin verran ja se sopi monelle perheelliselle mainiosti muun touhun lomassa. Kierrosmäärät yllättivät kaikki.
Nyt yhdeksänreikäisenä ja pallorännillä kenttä toimii myös hyvin. Odotellessa voi nauttia taukotuvan antimista tai puttailla harjoitusgriinillä.
Kolmesta uusista väylästä kaksi – molemmat parnelosia – hipovat Tenettijoen rantaa. Iltapelaaja voi jäädä hetkeksi tanssi-iltana nauttimaan vastarannalla sijaitsevan Naapurivaaran huvikeskuksesta kantautuvasta musiikista.
Uudet väylät on otettu käyttöön heinäkuun puolessa välissä ja olivat vielä ruohonkasvultaan huonossa kunnossa.
Peli-iloa parkolmosella
Vuokatti eli jokamieskenttä tuottaa taatusti paljon iloa Katinkultagolfin jäsenille ja Holiday Clubin osakkaille. Kenttä oli jo nyt hyvässä ruohossa, ja siellä pelaili paljon innokkaita lapsiperheitä. Alueella on myös erinomaiset harjoitus- ja opetusalueet.
Tasoja ja kallistuksia
Pelaajien kommenttien mukaan uudistuksen myötä vesistö tulee erittäin näyttävästi esille. Tenettiä kuvaillaan helpon letkeäksi, mutta vaihtelevaksi. Sitä kierretään mielellään, ”kun halutaan ottaa iisisti”.
Uusien väylien griinit koetaan miellyttävän monimuotoisina; on tasoja ja kallituksia, joita ei ole vanhoilla griineillä.
Championship course Nuas on pelillisesti ja näyttävyydeltään huomattavasti parempi kuin aikaisemmin. Esimerkkinä mainitaan parnelonen kakkosväylä (vanha nelonen), joka oli ns. ”kikkaväylä”, jossa parnelosta ei voinut pelata kuten niitä kuuluu pelata.
Jokaisessa kenttähankkeessa tulee yllättäviä mutkia matkaan ja Katinkullankin pelaajat saavat odottaa vielä ainakin ensi kesään, jotta kaikki on kunnossa. Väyläruoho ja griinit ovat vielä ”herkässä kunnossa” kuten oli odotettavissa.
Lisää panostusta kentänhoitoon
Katinkullassa panostetaankin entistä enemmän laajenevien golfalueiden hoitoon. Toimintaa golfviheriöillä tehostetaan ns. kahden kenttämestarin mallilla.
Katin Golf Oy:n palkkalistoilla oleva kenttämestari Jarmo Saajanne toimii tilaajan edustajana ja valvoo Vuokatin Nurmi Oy:n kanssa tehdyn uuden sopimuksen toteuttamista. Saajanteen vastuulla ovat lisäksi erityisesti kenttien kylvöt, lannoitukset ja kastelu.
-Jarmon työt keskittyvät jatkossa yksin Katinkultaan. Sillä taataan sovitun hoitotason toteutuminen, toimitusjohtaja Koivusalo vakuuttaa.
Kentän hoidosta vastaavan Vuokatin Nurmi Oy:n puolelta kenttämestari Sanna Polvinen toimii käytännön työnjohtajana. Molemmat kenttämestarit ovat aloittaneet vastikään Golfkenttämestarin erikoisammattitutkinnon suorittamisen.
-Vaikka toimija ei vaihtunut, niin toimintatapa vaihtui. Kävimme talven aikana perusteellisesti asiat läpi. Käytännössä kirjoitimme sopimukset täysin uusiksi. Meidän tärkein tavoitteemme on saada asiat pelaamaan paremmin ja kentät huippukuntoon, Koivusalo korostaa.
”Priimaa” odotettavissa
Kaiken kaikkiaan Katinkulta Golf on tehnyt aimo harppauksen. Eikä valmista ole vieläkään, vaan suunnitelmia on ”mapillinen”. Muutamia väyliä vielä korjataan panostamalla erityisesti turvallisuuteen ja samalla kohennetaan pelattavuutta muun muassa lyöntipaikkoja ja griinejä uudistamalla.
Kun kaikki alkaa olla valmista, ”priimaa” on odotettavissa.
Teksti Jouni Flinkkilä/ Kuvat Jouni Flinkkilä ja Anzel Oy