Aihe: Mailojen ostaminen - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Mailojen ostaminen

Etusivu Foorumit Välineet Mailojen ostaminen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko kellään tietoa mailojen ostamiselle otollisimmasta ajasta? Erityisesti kiinnostaisivat Titleistin AP1 714 -mailat, ja osa ainakin verkkokaupoista tarjoaa jo nyt jonkinlaista alennusprosenttia setille. Ovat vaan omalle opiskelijabudjetille normaalihintaisena hieman liian kalliit.

    #1184159 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Nyt on hyvä aika! xD

    Joskin näinä päivinä pyörivät golfvälineliikkeiden alennusmyynnit toivat pienen pettymyksen, kun olin luullut että tämä ala olisi harhaanjohtavan markkinoinnin yläpuolella..:/
    ”Kaikki mailat -50%!” Öö..no ei sitten näköjään olekaan.
    Ja joidenkin mailojen ovh (josta -50% on laskettu) on sellainen hinta ettei mailat/mailat ole ikinä siihen hintaan ollutkaan myynnissä..

    #1184174 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Golf bidderistä saa aika edullisesti vähän käytettyjä.

    #1186094 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minkä tasoiselle pelaajalle sopii Cobra King f7 one lenght? Itse olen eläkeläismies ja tasoitukseni on 24. Kävisikö minulle?

    #1186114 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Minkä tasoiselle pelaajalle sopii Cobra King f7 one lenght? Itse olen eläkeläismies ja tasoitukseni on 24. Kävisikö minulle?

    Kokeilemalla selviää.

    Tasapitkien mailojen etu on sama swing path. Haittapuolena on rautasetin kokonaislyöntimatkan kaventuminen, mikä on kohtuullisen helppo kompensoida hybrideillä ja wedgeillä. Mutta sitten koko tasapitkän setin idea oikeastaan vesittyy…

    Henkilökohtaisesti en ole koskaan lämmennyt tuolle ajatukselle, mutta se on oma mielipiteeni.

    #1186116 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ^ sama.
    Aina välillä harkitsen sellaista ”välimallin” mailasettiä, jossa muuten normaalit pituiset varret (wedget-rauta 7) ja raudat 6, 5, 4 ja 3 olisivat sitten rauta 6:n tai 7:n pituisia. Mutta ei ole vielä tullut alettua kikkailemaan…

    #1186159 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Käy kokeilemassa One Length -mailoja.

    Itse hankin sellaiset (4-sw, KBS Tour FLT 120) keväällä mielenkiinnosta ja olen ollut tyytyväinen. Itse asiassa golfkauteni oli tasaisin (20 vuotta ja hcp 7): 30 kierrosta keskiarvolla 32 pistettä.

    Lyhyillä raudoilla (7-sw) lyöntipituudet ovat samat kuin kellarissa olevalla setillä (mizuno MP-H5, Cleven wedget), mutta pitkillä raudoilla (4-6) tuli pituutta lisää.

    Itse olin kokemaani siinä määrin tyytyväinen, että jatkan One Length -mailoilla ja Mizunot pysyvät kellarissa.

    #1186165 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Lyhyillä raudoilla (7-sw) lyöntipituudet ovat samat kuin kellarissa olevalla setillä (mizuno MP-H5, Cleven wedget), mutta pitkillä raudoilla (4-6) tuli pituutta lisää.

    Ovatko settien loftit samat?

    Aiheellisempi kysymys oli varmaankin, ovatko pallon lähtökulma, lähtönopeus ja kierre samat. Vai ovatko arvot hieman erilaiset kuitenkin toisensa sopivasti kumoten niin, että lyöntimatkat ovat melko samat? Mitä väliä niillä staattisilla lofteilla on kun pallo ei sitä tiedä? Mitä väliä on yhtään millään jos mailat lyövät palloa toivotulla tavalla?

    Minkälaisia arvoja sitä sitten pitäisi saada? Mikä on optimilähtökulma ja -kierre?

    Mitään mistään tietämättä – jos oletetaan, että on tyyntä, niin olisiko sellainen lapa- ja varsiyhdistelmä paras, jolla pallo tulee mahdollisimman jyrkästi alas ja lentää mahdollisimman pitkälle?

    Jos lyön kahdella eri mailalla yhtä pitkälle, niin eikö se maila ole parempi, jolla pallo vierii vähemmän? Eli pääsen mailalla griinin edessä olevan bunkkeri yli niin, että pallo pystähtyy griinille mahdollisimman lähelle alastulokohtaa. Vai mikä on paras lapa-varsi -yhdistelmä?

    PG

    KL1

    Lyhyillä raudoilla (7-sw) lyöntipituudet ovat samat kuin kellarissa olevalla setillä (mizuno MP-H5, Cleven wedget), mutta pitkillä raudoilla (4-6) tuli pituutta lisää.

    Ovatko settien loftit samat?

    Erittäin hyvä kysymys, onhan loft yksi tärkeimmistä pallon lyöntipituuteen vaikuttavista tekijöistä.

    Mitzuno MP-H5:n loftit löytyvät täältä https://www.thehackersparadise.com/mizuno-golf-mp-h5-irons-review/
    ja KBS Tour FLT 120 -varsilla varustetun Copra Kingin One Lengthin loftit täältä https://www.cobragolf.com/king-forged-one-length-iron-set

    Copran One Length –mailojen nostokulmat ovat siis vain 1° pienemmät kuin Mizunon MP-H5 mailojen, esim. i4:lle 23° vs. 24° ja i7:lle 33° vs. 34°. Näin pieni ero tuskin selittää i4–i6 -rautojen lyöntipituuseroa One Lengthin hyväksi, varsinkin kun kyseisten mailojen varsien pituudet ovat 0,5”–1,0” Mizunon varsia lyhyemmät. Itse veikkaan, että havaittu ero on ollut seurausta paremmista osumista.

    PG

    ”Pelaatko sopivilla loft-kulmilla?”, kysyy Markku Huotelin 20 vuotta vanhassa jutussaan (elokuu 3/97). http://www.kolumbus.fi/ringsidegolf/suomi/clubfit.htm Itse hän vastaa kysymykseensä näin:

    Eräs asiakkaani sanoi lyövänsä 5-puullaan yhtäpitkälle, ellei jopa pidemmälle kuin 3-puulla. Tarkistin lapojen nostokulmat ja totesin edellisessä sen olevan pienemmän kuin jälkimmäisessä. Rakensin hänelle uuden 3-puun, jossa nostokulma oli kohdallaan, jolloin lyöntietäisyys piteni. Tämän jälkeen asiakkaani pystyi tavoittelemaan myös pitkät par 4 väylät kahdella päälle.

    Samassa jutussa on taulukko, josta selviää sekä vanhan standardin että uuden (nyt jo 20 vuotta vanhan) käytännön mukainen loft eri mailoille. Esim. 4 -raudan ’vanha’ loft oli 28° ja ’uusi’ 26° (25°-28°), rautaseiskalle vastaavasti ’vanha’ 40° ja ’uusi’ 38° (36°-40°).

    Vuosien saatossa mailojen nostokulmat ovat edelleen pienentyneet. Kymmenen vuotta vanhassa Callaway X-20 -setissäni 4-raudan loft on 24° ja 7 -raudan 33°. Uudessa Callaway Epicissä näiden mailojen nostokulmat ovat vastaavasti 20,5° ja 30°. Myös Cobran tasapitkistä löytyy malli, jonka nostokulmat ovat tuota luokkaa (4-rauta 20° ja 7-rauta 30°) https://www.cobragolf.com/king-f7-one-length-iron-singles. Titun 718 AP1 -mallissa nuo ovat 21° ja 31°. Jne.

    Taidanpa hankkia seuraavaksi Epic Star -setin vuosimallia 2017 – rauta 4:n loft vain 18°, r7:n ainoastaan 26°ja r9:n vain ja ainoastaan 34,5°.

    Tai ehkä sittenkin menen mieluummin fittaajalle.

    Sita on meinaan paljon mukavampi lyoda sinne griinille ysilla kun seiskalla…

    Noklas: Se paras yhdistelmä selviää kokeilemalla ja fittaamalla ammattilaisella. Miksi pelaaja haluaisi pallon vielä pysähtyvän nopeasti jos esim rauta-vitosella lyö ilmassa 140 metriä?

    Käsittääkseni modernit ns. game improvement -mailat toimivat siten, että varret ovat mahdollisimmat nostavia ja lavat mahdollisimman vähän spinnaavia, jotta pallo saadaan korkealle pienellä spinnillä ja näin lentomatkaa pidennettyä. Lisäksi lavat ovat anteeksiantavampia, jolloin sweet spotin sivuun osuneilla palloilla säilyy paremmin lähtönopeus ja suunta. Se, miten mailan lavasta saadaan sen tyyppinen on esimerkiksi siirtämällä painopistettä taakse päin, kuten esimmerkiksi mailan offsetillä tai lyöntipinnan taakse sijoittuvalla massalla saadaan aikaiseksi. Nämä ovat satunnaisilta youtube-videoilta ja artikkeleista ym. lukemiani asioita, joten paremmin tietävä voi tarkentaa mikäli meni aivan metsään. Älkää uskoko kaikkea mitä luette.

    One lengthien ja normaalien mailojen pituuseroa voisi selittää myös esimerkiksi mailan rakenteesta johtuva vähentynyt spinni ja dynaaminen (osuman hetkellä oleva) nostokulma. Jos esimerkiksi one lenghtissä on varsi, minkä ansiosta osuman hetkellä mailassa on x määrä enemmän kulmaa ja pallo lähtee lavasta kovempaa sekä pienemmällä spinnillä, lopputulos voi olla aivan erilainen kuin vastaavilla spekseillä (staattinen loft ja mailan pituus) varustetulla ns. normaalilla mailalla.

    Tätä juttua kannattaa tosiaa kysyä mailan fittaajalta tai klubin pro:lta, joka toivottavasti ymmärtää asiasta jotain, jos haluaa asialle varmuuden eikä forumgolfaajien arvailuja.

    #1187348 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jos lofteista puhutaan niin pidän seteissä tärkeimpänä lyhyiden mailojen lofteja. Valmistajilla on paha taipumus myydä mailoja lyöntpituuksilla ja johtaa myös epäterveisiin ratkaisuihin.
    Lähtökohtaisesti jokaisen golfarin bagistä löytyy 56 asteinen SW. Ideaali setti rakentuisi niin että bägissä olisi mailoja tuosta alaspäin neljän asteen välein. 52, 48, 44 jne.
    Jos ostaa setin jossa lofteja on ”modernisoitu” nin silloin PW:n lofti voi olla paljon pienempi kuin old-school-standard 48. Silloin joutuu ostamaan ylimääräisiä väliwedgejä joka on turhaa rahanmenoa.
    Tällaisissa pituusoptimoiduissa seteissä on myös sellainen typeryys että kun lyhyet mailat on yliloftattu niin pidemmässä päässä loftit ovat lähellä toisiaan koska muuten niistä tulisi aivan liian pieniloftisia ja mahdottomia pelata.
    Ilmainen vinkki. Älkää ostako settiä missä PW:n loft on pienempi kuin 48 astetta.

    Tässä esimerkki setistä jossa annetaan pelaajalle henkistä laastaria lyöntipituuksiin loftaamalla mailat päin h***iä ja keksimällä ylimääräisiä wedgejä täyttämään aukko.
    http://www.golfalot.com/equipment-reviews/wilson-staff-d300-irons-review-3762.aspx

    Ei näin.

    #1187355 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Älkää ostako settiä missä PW:n loft on pienempi kuin 48 astetta.

    Kuinkakohan monta vuotta täytyy mennä taaksepäin, jotta löytyy tällaisia settejä joita ihmiset voivat ostaa? Vai pitäisikö uudet mailat vain tilata 1-4 astetta vakiota heikompina? Isoista valmistajista kun ei taida yksikään tehdä tällä hetkellä edes bladejä, joissa PW:n loft olisi enemmän kuin 46 tai 47 astetta. Ja anteeksiantavammissa seteissä loftit ovat sitten vielä vahvemmat.

    #1187367 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Niin minä mieleni pahoitin tästä nykyajan menosta. En kyllä näe mitään muuta kuin kaupallisia syitä yliloftata lyhyemmän pään mailoja. Pelaamisen kannalta olisi ehdottomasti parempi että wedget olisivat lyöntipituudeltaan lähempänä toisiaan.
    null

    null

    #1187428 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Muutoin olen sitä mieltä, että mailojen pohjassa olevan numeron pitäisi kuvata loft-kulmaa. Vähenisi tämä yksinkertaisempien mailanostajien kusetus.

    #1187429 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ”yksinkertainen” on turhan karu sana kuvamaan normigolfaria mailojen loftin suhteen.
    Enemmän olen pettynyt kaikkien mailanvalmistajien taipumista markkinointiosaston vietäviksi.
    Onneksi autotallistani löytyy lähes iskemätön rautasetti old-school lofteilla. Pelaan nykyisen setin siihen saakka kunnes urat ovat kuluneet pois ja jatkan autotalli-setillä siitä eteenpäin. Mailakauppaan ei ole asiaa tässä elämässä.

    #1187479 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Jos esimerkiksi one lenghtissä on varsi, minkä ansiosta osuman hetkellä mailassa on x määrä enemmän kulmaa ja pallo lähtee lavasta kovempaa sekä pienemmällä spinnillä…

    Yleensä suurempi loft antaa suuremman spinnin kuin pienempi loft.

    #1187480 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Parti: Onneksi autotallistani löytyy lähes iskemätön rautasetti old-school lofteilla.

    Ja myös old school -urilla..?

    Vuosi 2024 alkaa olla jo lähellä…

    #1187507 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hieman hämmennystä aiheutti itsellenikin, kun kävin Tagissa ”fittauksessa”, mielestäni tilaisuus oli enempi myyntitilaisuus ja todellisesta minulle soveltuvasta mailasetin hakemisesta ei ollut kyse. Okei, ihastuin muutaman kokeiln jälkeen Titun uuteen 718 AP1 mailaan, kun tuntui että sillähän lähtee, pääsin siinä vaiheessa kokeilemaan vain seiskaa, kun suomessa ei vielä muita ollutkaan.

    Omaan aloittlijasetin seiskaan verrattuna mailahan oli aivan mainio ja löin varmaan 20m pidemmälle sillä uudella. Sain tarjouksen setistä 5-P ja melkein tuon ostinkin, mutta jäin asiaa hieman miettimään ja haeskelin netistä arvioita tuosta uudesta sarjasta. Ja kuinka ollakkaan osui silmiin loftitaulukko noista tarjotuista mailoista ja Uuden setin Pitcheri on 43 asteinen, kun nykysettini P on 48 asteinen, eli kait aika ”standardi”. Jos olisin vain sokeasti ostanut tuon tarjotun uuden setin, olisin ehkä hieman ihmetellyt mailojen käyttäytymístä, kun Todellisuudessa uusi P on vanha ysi ja minun wedgesetin pienin on 52 asteinen ja tuohon olisi siis jäänyt mailan reikä. Kuten tuossa aiemmin mainittiin, niin olisi ollut pakko-osto 48 wedgeen edessä, mutta jäi setti ostamatta ja jatketaan toistaiseksi vanhalla vaikka päivitys olisi muuten ollut mailoissa tarpeen ja kyseinen Titu aivan mainio. Mielestäni todella huonoa myyntiä Tagissa tässä kohtaa, ehkä ei oletettu että aloittelija asiaan ja mailojen lofteihin kiinnittää huomiota.

    Edit: olisin siis odottanut myyjältä/fittaajalta enemmän ammattitaitoa ja halua kertoa se, että kokeilemani Titun seiska itseasiassa vastasi nykysettini kuutosta ja se osittain johti parempaan lyöntimittaan ja jos haluan itselleni oikean setin, niin ostan vanhaan settiin verrattuna 6-48 setin, en mailoja väliltä 5-P.

    #1187523 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ja myös old school -urilla..?
    Vuosi 2024 alkaa olla jo lähellä…

    En muista milloin olen viimeksi palauttanut tuloskortin ja sama politiikka varmaan säilyy jatkossakin, joten laittomilla mailoilla pelaaminen ei sinänsä olisi minulle ongelma.
    Mutta aivan uteliaisuudesta: Mistä tietää onko jokin vanha mailasetti uusien sääntöjen mukainen? Miten vuoden 2024 klubikisoissa määritellään onko pelaajan mailat ok vai ei? Luulisi että osa vanhoistakin mailoista on uusien sääntöjen mukaisia.

    #1187524 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    PG

    JPuu
    kokeilemani Titun seiska itseasiassa vastasi nykysettini kuutosta

    Kokeilemasi Titun seiskan loft on 30°. Koska nykysettisi P:n loft on 48°, niin todennäköisesti seiskan loft on 36°, kuutosen 32° ja vitosen 28° (ei tietenkään välttämättä). Ehkä kannattaisi vielä käydä Tagissa omien mailojen kanssa. Jos lyöntien pituudet jäävät omalla kuutosellasi Titun seiskasta vain vähän jälkeen, ei vielä aihetta vaihtamiseen (mikäli kuutosesi loft on Titun seiskan loftia suurempi). Mutta jos vitosellakin tulee lyhempiä tai huonompia lyöntejä, niin mailojen vaihto saattaa kannattaa, varsinkin jos nykysettisi vedget 48°, 52° ja SW (56°?) sattuisivat vielä olemaan käyttökelpoiset.

    #1187554 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Mutta aivan uteliaisuudesta:
    1) Mistä tietää onko jokin vanha mailasetti uusien sääntöjen mukainen?
    2) Miten vuoden 2024 klubikisoissa määritellään onko pelaajan mailat ok vai ei?
    3) Luulisi että osa vanhoistakin mailoista on uusien sääntöjen mukaisia.

    1) Valmistajan nettisivuilta asia selviää. Kätevä työkalu löytyy myös Randan sivuilta.
    2) Pelaaja on vastuussa välineittensä sääntöjenmukaisuudesta. Jos epäselvyyksiä ilmenee, katso kohta 1.
    3) Olisin perin hämmästynyt, jos noin olisi.

    #1187557 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    PG

    Käsittääkseni modernit ns. game improvement -mailat toimivat siten, että varret ovat mahdollisimmat nostavia ja lavat mahdollisimman vähän spinnaavia, jotta pallo saadaan korkealle pienellä spinnillä ja näin lentomatkaa pidennettyä. Lisäksi lavat ovat anteeksiantavampia, jolloin sweet spotin sivuun osuneilla palloilla säilyy paremmin lähtönopeus ja suunta. Se, miten mailan lavasta saadaan sen tyyppinen on esimerkiksi siirtämällä painopistettä taakse päin, kuten esimmerkiksi mailan offsetillä tai lyöntipinnan taakse sijoittuvalla massalla saadaan aikaiseksi.

    ’Game improvement’ -mailat tulivat markkinoille 80 -luvun puolivälissä. Ensimmäinen rautasettinikin, jonka ostin -93, on sellainen (PowerBilt TPS Tournament Players Series).
    PBi41
    Kuten kuvasta voidaan päätellä, ainakin cavity-backia, offsettia, alhaalla olevaa painopistettä ja lyöntipinnan takana olevaa massaa löytyy. Täällä juttua lisää: https://www.ebay.com/urw/PowerBilt-TPS-Iron-Set-Golf-Club/product-reviews/45079537#).

    Pari päivää sitten tein kokeilumielessä kierroksen, jolla käytin sekä ensimmäisen että nykyisen settini
    x-20
    rautaseiskaa par-kolmosten avauslyönneissä ja muutamissa lähentymislyönneissä.

    Molemmissa mailoissa on grafiittivarret. X-20:n grippi vaihdettu kesällä, Power Biltin grippi alkuperäinen (siis 25v!), mutta hyvänä säilynyt. PB tuntui jonkin verran painavammalta.

    X-20:n loft on 33° ja PB:n silmämääräisesti arvioiden hieman suurempi (34 – 36°?). Siitä huolimatta PB ei hävinnyt X-20:lle lyöntipituuksissa, hyvien osumien osalta mieluummin päinvastoin. Syynä lienee PB:n suurempi massa, joka ilmeisesti kompensoi suuremman loftin.

    Hyvissä osumissa X-20 oli selvästi tunnottomampi ja PB palkitsevampi. Toisaalta huonot osumat X-20:llä eivät ehkä vaikuttaneet pituuteen ja suuntaan niin paljon kuin PB:llä. (Tämän havainnon osalta lisäkokeilut ovat vielä tarpeen). Joka tapauksessa ensi kesänä aion siirtyä takaisin vanhaan PB -settiini, sillä silloin tulen lyömään vain hyviä lyöntejä…

    Grippejä en missään tapauksessa vaihda…
    PBgrippi3

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
Vastaa aiheeseen: Mailojen ostaminen

Etusivu Foorumit Välineet Mailojen ostaminen