-
JulkaisijaArtikkelit
-
Uutta kenttäopasta selaillessa kiinnittyy huomio pelikierrosten aika kovaan hintaan. Tämä vie kyllä intoa kierrellä eri kentillä. Ongelmaksi tämä tulee ’kaukojäsenille’, jotka joutuvat maksamaan kaikista kierroksistaan kovan hinnan. Olisiko tämä tarkoituskin ! Omakohtaiseksi tämä tulee, kun itsellä on pelioikeus, mutta vaimo, joka pelaa vähemmän on ’kaukojäsen’ (ei kannata ostaa osaketta tai vuokrata pelioikeutta muutaman kierroksen takia). Olenkin ihmetellyt miksi etelän kentät antavat rahojen virrata maakuntien pikkukentille. Esimerkiksi Botnialla on yli 2500 jäsentä, joista uskoisin vain muutaman sadan olevan aktiivisia omalla kentällään. Nämä noin 2000 ’kaukojäsentä’ lähettävät siis noin 200 000 euroa (yli vanhan miljoonan) rahaa Kauhajoelle. Ja on niitä muitakin vastaavia seuroja. Mikseivät etelän seurat ota vuosijäseniä, jotka eivät ole osakkaita ja joilla ei ole vuokrapelioikeuttakaan. Heiltä perittäisiin tämä noin 100-150 euron jäsenmaksu ja sen vastineeksi heidän tasoitustaan pidettäisiin yllä. Jos heille vielä tarjoaisi green feet hieman halvemmalla (esim. osakkaan vieraan hintaan), saisivat etelän seurat varmasti satoja uusia jäseniä, jotka eivät kuitenkaan veisi varsinaisilta osakkailta mitään. Hehän kuitenkin ovat jossain kauempana jäseninä ja lähettävät nyt rahat sinne, mutta pelaavat täällä etelässä. Minä ainakin mieluummin antaisin 105 euroa omalle seuralleni SHG:lle kuin lähettäisin sen Kauhajoelle.
Olisikohan syy siinä, että jos joku otetaan seuraan jäseneksi, vaikka vain vuodeksi, hänelle pitää jo kohtuussyistä pystyä takaamaan edes teoreettinen mahdollisuus päästä kentälle useammin kuin pari kertaa kesässä? Ei jäsenelle voi myydä ei-oota samalla tavalla kuin puhtaille vieraspelaajille.
18 reiän kentälle mahtuu päivässä vain noin parisataa pelaajaa (lähdöt klo 8-16, 6 4 pelaajan ryhmää tunnissa). Suomessa seuroissa on keskimäärin 800 pelaajaa, suurimmissa 1300 ja enemmänkin. Jäsenet pääsevät siis nykyään pelaamaan suunnilleen kerran viikossa, jos pystyvät / suostuvat lähtemään kierrokselle työpäivinä heti aamusta kaatosateeseen.
Ja mitäs sitten tehdään, jos jäsenistön joukkoon on eksynyt urheiluhulluja, joista joidenkin tiedetään rehkineen ihan kaksikin kierrosta viikossa?Vieraspelaajalle !
Henkilö, joka haluaa pelata säännöllisesti, varmasti vuokraa tai ostaa pelioikeuden (tulee edullisemmaksi). Oma ehdotukseni koski ns. passiivijäseniä, jotka pelaavat vain muutaman kerran kesässä.
Ajattelin kertoa myös oman mielipiteeni kaukojäsenenä. Olen jäsen (tai olin vielä viime vuoden ja varmaankin liityn tänäkin vuonna) Rantasalmi Golfissa ja pelasin viime vuonna ainoastaan 2 kierrosta muualla kuin pk-seudun lähikentillä (Rantasalmi & Vierumäki). Käyn kuitenkin treenaamassa n. 3 kertaa viikossa yleensä Ringsiden kentällä.
Miksikö olen kaukojäsen? En pysty juuri opiskelut päättäneenä maksamaan kerralla n. 4000 vanhaa markkaa, jonka vuokrapelioikeus vaatisi pk-seudulla. Käyn kuitenkin pelaamassa n. kerran viikossa, joten ainoa vaihtoehto itselleni on maksaa jäsenyys jossain ’halvassa seurassa’ ja sen jälkeen pelata alkukesä aina green fee -maksuilla. Ehkä sitten heinäkuun lopulla voin ostaa pelioikeuden, kun hinnatkin on tippuneet.
Mielelläni hankkisin jäsenyyden jostain lähiseurasta, mutta 90-luvun lopulla Golfliiton silloinen PJ antoi muistaakseni suosituksen kentille, että aina jäsenyyden mukana tulisi myydä pelioikeus. Suosituksesta tunnutaan pitävän kiinni vielä tänäkin päivänä.
Ideana silloin ilmeisesti oli että näin pysyttäisiin ’karsimaan’ juuri näitä kaukojäsenyyksiä, koska kuka hankkisi pelioikeuden kentälle jos ko. kentällä ei pelaa. Onneksi kuitenkaan kaikki kentät eivät noudata tai ole koskaan noudattaneetkaan ko. ohjetta. Ainakin oma ’golfurani’ jäisi silloin unholaan…
Niinpä, voihan kuitenkin aina säästää liksastani talvella, jotta pääsisin kesällä pelaamaan. Koen kuitenkin, että joudun silloin luopumaan liikaa itselleni yhtä rakkaista harrastuksista kuin golf.
Itse maksaisin ilomielin oman jäsenmaksuni juuri esim. Ringsideen enemmin kuin Rantasalmelle ja olisin valmis maksamaan normaalisti green feet aina pelaamaan mennessäni. En usko, että ERG tai mikään toinenkaan pk-seudun kentistä pistäisi pahakseen sitä, että maksaisin heille 100euroa muutaman tasoituskortin laskemisesta.
Suomessa ei ehkä muutamia klubeja lukuunottamatta ole tunnustettu, että golfklubi muodostaa yhteisön. Yhteisön jäsenet tuntevat toisensa ja viihtyvät keskenään. Yhteisön jäsenet vievät klubiaan yhdessä eteenpäin.
Jo tänään jokaisella Suomen klubilla on oma imagensa, jota jokainen varmasti miettii tehdessään päätöstä klubista johon liittyy.
Botnia-golfin image on minulle ainakin ’postilaatikkoseura’.
Suomessa klubeihin vielä on mahdollista noin vain tulla, kun vain on rahaa maksaa osake. Esimerkiksi Irlannissa keskustelin yhden klubin (ei mikään premier klubi) intendentin kanssa, joka sanoi, että
heidän klubiinsa jäsenet valitaan. Henkilöiden taustat käydään läpi ja jäsenyys vaatii suosittelijat
ennen kuin jäsenyys hyväksytään.Itse uskoisin, että on parasta, että meilläkin olisi
monenlaisia klubeja: maksa ja pelaa jokamiehen
kenttiä (ehkä kunnallisia), yksityiskenttiä, joihin
pääsee rajoitetummin pelaamaan ja kenttiä, johon
on hyvin vaikea päästä pelaamaan, jos ei ole jäsen.Mielestäni tämä on oikea ja väistämätön suunta ja tämä on varsin kohtuullista, koska kentäthän ovat jäsenistön omistamia. Kyllä heillä tulee olla lupa päättää ketä heidän omistamallaan kentällä pelaa.
Itse green cardejahan ja tasoituskortteja varten ei mailmalla tarvita golfkenttää ja klubia. Niitä varten on ympäri maailmaa golfyhteisöjä, jotka voivat toimia esim. jossain pubissa, jossa on paljon golfhenkistä porukkaa.
Onkohan Suomessa yritetty yhtään tällaista yhteisöä golfliiton jäseneksi. Mikä estäisi ?
Tiedän, että USA:n golfliiton USGA:n jäsenenä
on pubissa toimivia golfyhteisöjä, jotka antavat sinulle jäsen ja tasoituskortin.Niin tuo rahavirta menee muualle. Minun tapauksessani meni näin. Viime vuonna olimme yhdessä vaimoni kanssa jäseniä lähellämme sijaitsevassa golf-seurassa. Idea siellä (Liiton suosittelema mutta ei virallisesti) jos haluat tasoituskortin niin on oltava pelioikeus, koska kierroksia kaudessa ei tule kovin montaa tulisi kovin arvokkaaksi pelaaminen. Nyt olemme kaukojäseniä muualla, saamme tasoituskortit ajallamme.
Yksi selitys on että taataan ruuhkattomuus ja jäsenille paremmin peliaikaa, ei pidä paikkaansa vaan aivan päinvastoin. Nyt 2 kpl pelaajaa ’lisää’ samalla kentällä.Asiallisia kommentteja nuo edelliset. Niinhän se on että pelaamme markkinataloudessa jossa rahat otetaan viimeistä senttiä myöten jos pystytään. Golfkentät ovat bisnestä. Suuri osa osakkeen omistajista on ostanut osakkeen sijoituksena. Osakkeen hinnat romahtaisivat jos käytäntö muuttuisi nopeasti – tätä eivät rahamiehet halua. UGH, olen puhunut.
Aivan. Markkinatalouden ilmiöitä lienee myös se että kysynnän ja tarjonnan suhteen vääristyessä täällä etelässä näin pahasti hinnat kohoavat naurettaviksi.
Ihmettelen vain, että miksei useampi kenttä ole käyttämässä varmasti huimia voittojansa laajentamiseen. Joka klubille toinen 18-lenkki helpottaisi akuuttia kenttäpulaa varmasti kovasti.
Ja ihan turha tulla väittämään, ettei klubeilla olisi rahaa. Vai miten mikään kenttä on pysynyt pystyssä n 10 v sitten, kun osakkeet maksoivat n 1/3 nykyisestä samoin kuin GF:t pelaajamäärien ollessa lisäksi paljon pienempiä?
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)