Aihe: kummalta puolelta? - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

kummalta puolelta?

Etusivu Foorumit Yleistä kummalta puolelta?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen pelannut ikäni kaukalopalloa, lätkää, salibandyä yms. leftiltä, vaikka olen oikeakätinen. Tämä johtuu siitä, että jääkiekkoa ymmärtämätön äitini osti ensimmäiseksi mailakseni leftin mailan. Näin opin pelaamaan ’väärältä’ puolelta. Kun marssin ensimmäisen kerran golfpron luo viime syksynä, hän kysyi kumpi kätinen olen ja tökkäsi tietysti vastauksen kuultuaan käteeni rightin golfmailat ja olen nyt opetellut niihin.. Voisin kuitenkin kuvitella saavani ihan eri ’tatsin’ mailaan ja palloon jos vaihtaisin myös golfissa leftiksi. Onko muilla vastaavia kokemuksia? Kannattaisikohan vaihtaa lyöntipuolta?

    Itse pelasin lätkät ja sählyt myös leftiltä. Pesäpalloa lyön oikealta. Olen myös oikeakätinen. Golfia pelaa selkeästi leftiltä.

    Onneksi olkoon jos pystyt pelaamaan molemmilta puolilta, taito sekin.

    Kokeile ja tunnustele. Prot varmaan suosivat rightia, mutta päätä itse.

    Sama vika rahikaisella, kaikki muut paitsi golf menee leftistä vaikka oikeakätinen olen.

    Ilosen valmentaja Rauhalalta (Tyrykö se kysyjä oli?) kysyttiin tätä samaa joku kuukausi takaperin, ja antoi aika hyvän vastauksen joka meni jotakuinkin siten, että koska swingi on enemmän heittävä liike kuin lyövä liike, tulee rytmitys ’oikeammaksi’ ja on pelaajan pitkän tähtäimen kehittymisen kannalta tärkeää, että pelaa siltä puolelta miltä heittää palloa.

    Oikeakätinen voi rightilta kehittyä alkuun hyvin nopeasti, mutta jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. Selitys tuntui hyvin loogiselta.

    Olen kokeillut muutaman kerran rightilta lyöntiä, mutta kyllä se on venyttelyksi jäänyt. Suositeltavaa tosin on silloin tällöin hutkia toisinaan vääränpuoleisella mailalla, pysyy välilevyt kondiksessa.

    ’Pääsääntöisesti’ oikea kätiset pelaavat kiekkoa leftiltä, tosin poikkeuksia on.

    Kiekottomana luistellessahan mailaa pidetään kiinni vain yhdellä kädellä, eli oikealla, joten laukaiseminen lähtee leftiltä.

    565

    Käteeni osui muutaman vuoden takainen Suomen Golflehti, jossa oli ohjeita swingiin. Eräs niistä vertasi swingiä nimeen omaan heittoon. (Niin kuin aiemmin jo x14 mainitsi.) Ohjeessa neuvottiin tavoittelemaan tunnetta, joka syntyy silloin, kun heittää ”leipiä” (litteitä kiviä pomppimaan veden pinnalla). Olet varmaan tehdyt sitäkin. Näin ollen kannattaisi varmaan opetella pelaamaan siltä puolelta, kummaltako puolelta heität ”leipiä” luontevammin.

    On olemassa myös golfareita, jotka lyövät oikealta mutta puttaavat vasemmalta.

    Mä olen täysverinen vasuri – eli kaikki mailat vasemmassa kädessä(tennis, squash, pingis jne.)

    Lätkää pelasin skidinä rightilta ja jostain kumman syystä löin pesäpallomailalla taas kuin oikeakätiset.

    Jotenkin tuntui luontevammalta kun aloitin golfin peluun että lyön oikealta. Jos ajatellaan lätkämailaa niin eihän se ole muuta kuin oikean käden siirtämistä lähemmäs vasempaa joka on nk. yläkäsi.

    Olen itse oikeakätinen ja lyön golfissa leftiltä, kuten muissakin mailapeleissä. Suurin osa oikeakätisistä tosiaan pelaa esim. lätkän leftiltä, joten siihen ei kannata ehkä kauheasti verrata. Mielestäni parempi vertailukohta on se, kummalta puolelta lyöt pesäpalloa. Useimmat leftin lätkäpelaajat lyövät pesistä oikealta. Itse lyön senkin vasemmalta. Lyönnissä tapahtuu paljon samankaltaisia asioita kuin golfswingissä (vartalon kierto, ranteiden käyttö). Pesäpallon lyönti vain tapahtuu suurin piirtein vaakasuoralla tasolla, kun taas golfissa swingin taso on pystympi.

    Perusteluja ’oikean’ puolen valinnalle on monia (välineiden saatavuus, pron on helpompi opettaa, vasurilta kehitys tyssää jossain vaiheessa, kätisyys näkyy lähipelissä jne) Itse kokeilin molempia puolia ja aloitin siltä, mikä tuntui luontevammalta. Ammattilaisurasta en haaveile, joten nautin mielelläni pelistä jo nyt enkä huolehdi siitä, että kehityksessä tulee seinä vastaan. Kahden kauden aikana tasoitus on tippunut 54>18,4. Onpa ainakin selitys valmiina, jos tähän jämähdän.

    Tuo ’kehitys tyssää jossain vaiheessa’ on kyllä paras kuulemani selitys, mihinköhän ko. väite perustuu ? Maapallokin oli joskus litteä…

    Itse olen kätisyyteni suhteen aika sekasikiö. Kynä pysyy vain vasemmassa kädessä, mutta pallo lentää vain oikealla kädellä heitettynä. Junnuaikana fudista pelatessani olin vasen laituri, lätkää pelasin taas ihan yhtä hyvin molemmilta puolilta. Kun aloitin golfin sattui ekoilla kierroksilla olemaan tarjolla vain oikean käden mailoja, joten lyönti tuli opittua oikealta puolelta. Ikuiseksi arvoitukseksi tulee jäämään olisinko jo singeli (nyt 12,6) jos olisin opetellut lyömään vasemmalta puolelta.

    Olen muuten kerran nähnyt yksissä kisoissa kaverin lyövän oikealta puolelta, mutta kädet väärin päin gripissä, eli vasen käsi alempana. Oli aika koomisen näköistä muuten.

    Olen samaa mieltä Happy Gilmoren kanssa siitä, että golfswingiä ja -lyöntiä kannattaa verrata pesäpallon tai lähinnä baseballin swingiin ja lyöntiin (stanssi samankaltaisesti hartia- ja varvaslinjat kohteeseen päin, mailanpään nopeuden tuotto vartalonkierrolla, myöhäinen ja oikea-aikainen ranteiden vapautus, jne.) Tämä pätee tietysti kummankin lajin (golf, baseball) tayteen swingiin, ei näpyihin ja chippeihin jne. Joidenkin hyvien baseball-pelaajien lyönnin loppuasento on yllättävänkin paljon samankaltainen kuin golflyönnin loppuasento (elleivät irroita toista kättä mailasta). Lätkässähän mailaa näytetään käyttävän enemmänkin kaikkeen muuhun kuin kiekon lyömiseen (vastustajassa roikkumiseen, vastustajan vahingoittamiseen, kamppaamiseen, joskus jopa kiekon kuljettamiseen, jne.), joten tarvittava ote muodostunee näiden kaikkien tarpeiden jonkinlaisena kompromissina.

    Tästä tulikin mieleeni baseballissa esiintyvät nk. ’switch hitterit’, jotka siis syöttäjästä riippuen lyövät eri puolilta. Sellaisia ei ole näkynyt golfkentillä (paitsi tuo jo mainittu puttaaminen, mikä onkin eri lyönti). Sellainen taito helpottaisi kyllä aika paljon joissain hankalissa tilanteissa. Eikä tarvitsisi opetella lyömään kuin drawta tai fadea, tai rinteessä vain pallon ylä- tai alapuolelta, jne. Toki 14 mailaa voisi alkaa tehda tiukkaa.

    Minun peli- ja harjoitusmäärilläni tämä on lähinnä hauskaa ajatusleikkiä, mutta entäs te satoja kertoja vuodessa pelaavat ja harjoittelevat.

    Hauskaa viikonloppua ja lämpimiä ajatuksia kaikille, että saataisiin kimpassa nuo lumet sulamaan.

    Kannattaa varmaan mennä tuon ’kehityksen pysähdys’-väitteen kanssa sylttytehtaalle, eli soita fil.tri T. Rauhalalle ja kysy itse.

    Mielenkiintoinen ja henkilökohtainen kysymys minustakin. Vailla vastausta edelleen.

    Itse aloitin oikealta, pelaan vasemmalta ja mietin puolen vaihtoa varsin usein. Tiedän, että 3-4 VK:n sisäänajon jälkeen voin omalla tasollani ja sarjassani kilpailla yhtä hyvin kummalta tahansa. Uskon, että moni pystyisi samaan. Koska seinä tulee kehityksessä vastaan riippuu monesta muustakin tekijästä kuin puolenvalinnasta.

    Senkin olen monta kertaa huomannut, että antaessani vasurin mailan jollekin kokeiltavaksi henkilö on selvästi jäänyt pohtimaan puolikysymystä omakohtaisesti tarkemmin.

    Kumpi puoli vastustaa mailan luonnollista liikettä ja rataa vähiten – tykönään tutkimustyötä riittää. Olennaista on myös kysyä kumpijalkainen on.

    Tieteellisen vastauksen löytänevät ja tietänevät prot ja muut ’biomekaanikot’. Esitetty heittoanalogia lienee oikean suuntainen ja riittää ratkaisuperusteeksi monille.

    Nimetön

    Ei sitä pysty vaihtaan nin kuin jotai kalsareita tai paitaa. Mä oon pelannu golfia nelisen vuotta, ja koitin viime kesänä demopäivänä jotain titun vasurimalleja niin eihän niillä voi lyödä. Ellet oo ollu joku lätkäammattilainen, niin suosittelisin jatkamaan rightilla.

    Nykypäivänä useimmat golfin aloittavat ovat pelanneet muita mailapelejä ja tottuneet jommalta kummalta puolelta pelaamiseen, oikeakätiset yleensä leftiltä pelaamiseen. Sitten he golfia aloittaessaan pakottavat itsensä rightin puolelle. Onkin sanottu että maailmassa olisi paljon enemmän huippugolfareita, jos jatkettaisiin samalta puolelta mihin on totuttukin.

    Toisaalta golf on vanha laji ja lajin alkutaipaleella aloittelijat eivät olleet muita mailapelejä pelanneet ainakaan niin usein kuin nykypäivänä. Silloin perimätiedon mukaisesti oikekätiset oppivat paremmin pelaamaan rightilta.

    Kummalta puolelta pelaa on siis pelkkä tottumiskysymys. Siihen kummalta puolelta pelaamalla kehittyisi paremmaksi ei voine antaa varmaa vastausta paitsi ehkä samanlaisen harrastus taustan omaavilla identtisillä kaksosilla testaamalla. Olisiko joku jo testannutkin? 🙂

    Ehdottomasti oikeakätinen rightiksi ja vasenkätinen leftiksi (vaikkakin Phil Mickelson on oikeakätinen). Aiemmin jo annettiinkin hyviä perusteluja tähän (vrt. heittoliike), ja itse jatkan samalla linjalla. Tottakai svingin voi oppia kummalta puolelta tahansa (kätisyydestä riippumatta), mutta helpommin (ja paremmin) dominoivan käden puolelta.

    Koska HYVÄSSÄ golfsvingissä olennaista on, että oikea käsi hallitsee rightiltä lyövää ja vasen käsi leftiltä lyöjää (vrt. heittoliike). Huonoja svingejähän maailmassa on vaikka muille jakaa, loppupeleissä kyse kuitenkin on svingin hiomisestä ts. loputtomasta harjoittelusta, jolla hyvä svingi tehdään.

    Lopuksi tarina tosielämästä: Kaveri aloitti golfin vasurilta (oikeakätinen), pelasi lähes kymmenen vuotta. Saavutti hieman yli kympin tasoituksen, mutta aina oli slaissi lyönnissä ongelmana. Sitten kaveri päättää vaihtaa puolta (kymmenen vuoden jälkeen!), hioi päättäväisesti koko talven sisähallissa rightin lyöntiä. Ja voilá, kesällä on oikeakätisesti pelattuna slaissi kadonnut ja tilalle tullut kiva pikku draw (siis kierteen suunta fyysisesti pysynyt samana, oikea->vasen)! Tasoitus on pysynyt samoissa lukemissa (huonon lähipelin takia), mutta lyönti kuulemma paljon parempi kuin ennen. Tapahtui vuosi sitten talvella…

    No oma on Iron Man päätöksesi, mutta suosittelen jatkamista oikealta puolelta. Hyvän golfsvingin kehittymiseen menee joka tapauksessa aikaa useita (kymmeniä?!) vuosia. Harjoittele paljon pro’n ohjauksessa, ja elämästäsi tulee paljon helpompaa…

    Älä vaihda. Meillä on sama kätisyys ja pelasin myös lätkää poikasena leftiltä. Oikea puoli tuntui kieltämättä väärältä aluksi mutta se johtui ehkä siitä että tuo lätkämaila ja sen ote oli alitajunnassa. Kokeilin vasurien mailoja pari kesää sitten ja toimihan se ehkä paremmin kuin oikealta puolelta eka kertaa, mutta uskon kokeneempia kun sanovat että pidemmän päälle kannattaa oikeakätisen pelata oikealta puolelta. Olen kyllä svingaillut vasuriltakin ihan tasapuolisuuden vuoksi ja koettanut ottaa vihjeitä sen ’luonnollisemmasta’ tuntumasta.

    Kaikkea mitä Suomen Golflehti kirjottaa ei tarvitse uskoa(Svingi vinkit). Siellä on 60% ihan asiaa ja loput on huonoja vinkkejä.

    Joku vertasi täällä pesäpallolyöntiä golfsvingiin.. Hyvä vertaus, mutta vielä parempi on jääpallolyönti. Yhteistä näille 2 lajille + golfille on, että mailasta otetaan mahdollisimman takaa varresta kiinni, ja kädet ovat hyvin lähellä toisiaan.

    Kun asiaa tarkemmin mietin, muistui mieleeni muuan tärkeä yksityiskohta noilta kaukalopallovuosiltani. Vaikka rannelaukaukset ja lämärit (jääkiekossa) lähtivätkin vasemmalta puolelta, löin kuitenkin jääpalloilulle tyypilliset golfsvingin kaltaiset lyönnit automaattisesti oikealta puolelta. Samoin pesäpallolyönnit.

    Sähly, kaukalopallo, lätkä yms. mailapelit eivät kerro totuutta kummalta puolelta tulisi svingata. Lyönti on niin erilainen. Kannattaa mieluummin muistella pesäpallo/jääpallo lyöntejään ja valita svingipuoli näiden mukaan.

    Itse olen vahvasti vasenkätinen ja -jalkainen. Tulin kuitenkin aloittaneeksi golfinpeluun oikealta puolen, josta on aiheutunut kaikenlaisia teknisiä hankaluuksia swingissä. Suosittelen vahvasti golfin pelaamisen siltä puolen jolla pystyy paremmin heittämään esim. kiviä alakautta. Tätä kivien heittelyä on sittemmin tullut harjoiteltua enemmänkin oikealla kädellä, eikä vieläkään toimi hyvin! Downswingissä vahvempi vasen käsi vetää liikaa ja aiheutta pullia, kun optimi olisi oikean puolen vahvempi käyttö. Lyönnin suuntaamisessa on suuria ongelmia koska heikomman oikean käsi pitäisi koordinoida tätä. Oikea käsi ei myöskään saa tuotettua tarpeeksi voimaa lyönnissä. Vasemmalta puolen lyödessä on lyönti erilainen siinä suhteessa, että etujalka pysyy jämäkämpänä ja sitä vasten. Oikealta lyödessä etujalka (vasen) antaa helposti periksi. Jos taas etujalkaa pitää tarkoituksella jäykkänä, niin lantio ei kierry tarpeeksi. Vasemmalta puolen kiertyminen on helpompaa. Suosittelen kuitenkin lyömistä molemmilta puolilta ettei tule kieroselkäiseksi. Jatketaan harjoituksia, onhan Tiikerikin sentään vasenkätinen ja sehän antaa toivoa meille kaikille ’väärältä puolelta ’ pelaaville, joita tuntuu tässä lätkämaassa olevan melkoisen paljon. Olisi kiinnostavaa kuulla niiden pelaajien kommentteja, jotka lyövät molemmilta puolin, onko swingi samanoloinen?

    Joo, ei ku hulunna testaamaan kavereitten mailoja ja valitte sitten ne oikeat.

    Mä pelaan lätkää eri puolelta ku salibandya (olenko viallinen?). Pesäpalloa löin molemmilta puolilta, koska oli kiva kääntää siepparin mieli sekaisin.

    Kirjoitan molemmilla käsillä, mutta golfia pelaan oikealta, kun vasurilta se yksinkertaisesti ei onnistu.

    Olen oikeakätinen.

    Kyllä switch hittereitä löytyy golfkentiltäkin.

    Itse olen pelannut kaverin kanssa, jolla oli rauta-7:aa lyhyemmät mailat vasureita ja sitä pidemmät oikeakätisiä. Eikä muuten ollut aloittelija vaan vahva singeli. Taitaapa kaveri kirjoitella tännekin silloin tällöin (Kehtaakohan tunnustaa julkisesti?).

    Meni muuten aika monta reikää ennenkuin aloin ihmettelemään, että kaverissa on jotain outoa 😮

    Kädet väärinpäin (eli vasen alapuolella oikeakätisellä) pelaavia on ilmeisesti ollut enemmänkin. Joku on tainnut yrittää sitä rahakentilläkin. Lankomies ekana kesänä yritti moista ja selitti sen tuntuvan luontevammalta, mutta tunti prolla lopetti leikin lyhyeen.

    Väärältä puolen pelaavat on invalideja!

    Invalidi on mielestäni turhan voimakas sana tähän, mutta olen samaa mieltä kanssasi, ei väärältä puolelta kannata pelata.

    Itse pelaan oikealta puolelta, joka minulla on vasen, vaikka muissa mailapeleissä ja kirjoittamisessakin olen oikeakätinen.

    Olen oikea kätinen.Pelaan kaikkea leftiltä myös golffia…en vain tiedä onko se niin hyvä asia..

    Täällä on paljon puhuttu että pitäisi lyödä siltä puolelta miltä heittää paremmin alakautta. Se varmasti on pitkälle totta liikeradan kannalta, mutta eihän alakäden pidä olla swingissä kuitenkaan voiman tuottaja, eihän!?

    Koulukuntia taitaa olla ainakin kahta. Joko alakäsi on swingissä vain tukikäsi tai sitten se osallistuu vahvemmin swingiin. Esim. kuvissa joillain ammattilaisilla on alakäsi lähes irti gripistä jo osumahetkellä, toisilla hyvinkin vahvan näköinen ote.

    Paremmin tietävät, mitä mieltä olette?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
Vastaa aiheeseen: kummalta puolelta?

Etusivu Foorumit Yleistä kummalta puolelta?