-
JulkaisijaArtikkelit
-
FORE! Huuto jota harvoin kuulee golfkentällä. Mikäli FOREa huudettaisiin useammin poistuisi monet vaaratilanteet kentiltä ja se säästäisi monet ärsyyntymiseltä. Muutamia esimerkkejä; ’ Ruukin kuudenella väylällä odottelin vuoroa lyödä kakkoslyöntiä. Vastaantulevalta seiskän tiiltä lähti draivi, flyerinä, suoraan mun bägiin. Pallo pysähtyi siihen ja putosi bägini alle. Ei mitään FORE huutoa. Draivaaja käveli minun luo ja kysyi olenko nähnyt hänen palloaan…’ ’ Talmassa ( en muista väylän numeroa ) tultiin tiille eikä ketään näkynyt edessä. Kakkoslyönti sokkona metsän yli kohtii greeniä. Lyöntini osui melkein naisen päähän joka oli päättänyt miehensä kanssa jäädä greenin viereen merkkaamaan krttia. Miehen mukaan olin melkein tappanut vaimon ja siitähän soppa syntyi…Olisiko minun pitänyt huuta FORE kun tiesin että pallo laskeutuu väylälle mutta en nähnyt onko ketään alla??’ ’ Keimolassa ei ketään edessä koko kierroksen aikana. Avattiin B9 Par 5, pallon alastuloa ei näe. Kun tultiin pallolle huomattiin että oikenapuolimmaisessa vesiesteessä oli pariskunta onkimassa palloja. Mitä jos pallo olisi osunut heihin. Olisi varmaan ollut mun vika’ Eli kysymykseni. Koska teidän mielestä pitää huutaa FORE / koska huudatte FORE. Pitäisikö varmuuden vuoksi hutaa jokainen kerta kun doglegillä tulee lyötyä ns. sokkolyönti. Huudatteko varmuuden vuoksi esim kun pallo ’häviää’ aurinkoon? Miten reagoitte kun pallo tulee jalkoihin eikä huutoa kuulu? Muistakaa huutaa kovaan ääneen, älkää kuiskatko kanssapelaajille!!
Huudan ensi for ja vasta sitten lyön… hehe, vitsivitsi.
Foree huudan esimerkiksi silloin kun aurinko paistaa silmiin, kun pallo lentää metsään ja luonnollisesti silloin kun jostain kumman syystä lyönti sattuukin kohdalleen (+50m ’normaali lyönnistä’) ja edessä on ryhmä.
toi on valitettavasti totta ettei huutoja kuulu tarpeeksi.
uskon että kasvumurroksessa on jäänyt hieman rakoja etikettipuolen tärkeimpään osa-alueeseen, eli kanssapelaajien huomioimiseen. on selvää kun golfareita on syntynyt tähänkin maahan niin perhanasti ja innostus kentille pääsystä lähes kaikilla helkkarin kova että perehtyminen näihin asioihin on jätetty taka-alalle. kentälle on päästävä hinnalla millä hyvänsä. onneksi rangella pääsee harjoittelemaan lyöntejä mutta ei olisi pahasta käydä ensimmäisiä kierroksia ystävien ’cadinä’ ja niin että perehdyttäisiin muuhunkin kuin svingiin ja uusiin keppeihin – joustavaan liikkumiseen, turvallisuuteen jne.. – lista valitettavan pitkä.
FORE huudon jne. käytösominaisuuksien käyttö ei tietenkään koske yksinomaan aloittavaa golfaria.
porukka keskustelee mitä on laittanut tavoitteeksi, mulla yksi tavoite on parantaa myös tätä osa-aluetta, eli toisten huomioiminen – FORE kuuluu tähän kategoriaan. toisaalta täytyy myös oppia suhtautumaan eri tilanteisiin uudella tavalla, kyllä on lähtenyt sellasta tekstiä kun pallo on tullu jalkoihin että huh huh, kaippa sitä voisi itse hieman rakentavamminkin asian ilmaista ja täytyy ymmärtää myös asiasta ilmoittajaa se varmasti oli lähempänä pallon laskeutumista kun lyöjä.
linja kuitenkin että huutoa peliin eikä saa pahastuta jos hieman opastetaan näissäkin tilanteissa.
Minä pyrin kajauttamaan aina kurkun täydeltä FORE jos näyttää siltä että pallo on vaaraassa osua muihin pelaajiin tai kentällä olijoihin tai on epäilys siitä että pallon alastulopaikalla saattaa olla ihmisiä (siis silloin kun alastulopaikkaa ei näy), esim löyn draivin joka lähtee slaissina tai hukkina metsän yli viereiselle väylälle/griinille jolloin siis pallon alatulopaikka ei näy ja mahdollisuus siitä että kyseisellä paikalla on pelaajia on FORE huuto paikallaan.
Kun pallo lentää selvästi metsään en FOREa huuda vaikka metsässä joku marjastaja saattaa ollakkin.
Noissa sinun Talman ja Keimolan tapauksessa olisi kyllä minultakin FORE huudot jääneet huutamatta koska oletuksena yleensä on että edessä oleva väylä/griini on tyhjä ellei selkeää näyttöä ole että edessä saattaa ihmisiä olla, esim on tiedossa että edessä suht.lähellä (1-2 väylää edellä) kulkee ryhmä.
Metsässä saattaa joku toinen epäonninen haeskella palloaan. Aika epätodennäköinen tilanne toki meikäläiselle.
Tässä myös erittäin oleellinen vinkki: ota kurkun avaaminen mukaan valmistautumistoimenpiteisiin ennen lyöntiä siinä kuin mailan heilutuskin. Varsinkin, jos tiedät, että kohta forea mahdollisesti tarvitaan. On käynyt pari kertaa niin, että kurkusta pääsee vain sellainen murrosikätyyppinen korina-kiljaus, kun on hiljakseen vain jutellut koko kierroksen ajan muiden kanssa. Hävettää törkeästi sen kiljaisun jälkeen. Ehkä jopa enemmän kuin se sikahukki (jyrkkä draw siis..) naapuriväylän griinille.
Tapahtui vammalassa.
Olin lyömässä aloituslyöntiä driverillä 1-tiillä.
Pallo suuntautui kohti omalla väylällä olevaa bunkkeria.Pallon ollessa ilmassa ilmestyy vastaantulevaa väylää pelaava mies etsimään palloa ykkösväylältä,jonka seurauksena huudan fore.Pallo menee parin metrin päästä ko.herrasmiestä väyläbunkkeriin.Mennessäni lyömään palloa alkaa ko.mies valittamaan,että fore tuli myöhään ja meni aivan vierestä.En viitsinyt selitellä ko.tapahtumaa.
NimetönKannattaa myös muiden kuin lyöjän huutaa se FORE heti kun aihetta ilmaantuu. Lyöjä ei aina joko tiedä mihin pallo meni, ei tunne kenttää, on vielä sen verran ujo, että pää vain vetäytyy hartioiden väliin kunnon koukun jälkeen.
Vielä sekin, että vastatuuleen 150-200 metrin päässä ei siitä FOREsta kuulu pihaustakaan.
Fore pääsee suusta silloin, kun näen, että pallon lentosuunnassa on muita ihmisiä, suuntautuu se sitten väylälle tai viereiselle. ina en huonon lyönnin jälkee varoitusta huuda, jos kerta näen, ettei ketään ole vaarassa. Nimittäin toinen puoli asiassa on se, että välillä täysin turhaan huudetut foret saattavat aiheuttaa enemmän haittaa.
Kerran utse ollessani juuri lyömässä avausta kuului karmea kiljaisu lähellä olevalta tiiltä. Oma lyöntini meni täysin reisille, noi kymmenen metriä duffatun draivin seurauksena. Katsoin ympärilleni, sattuiko johonkuhun, mutta kaverini kertoi, että fore oli huudettu OB:hen saviselle pellolle suuntautuneen avauksen jälkeen. Ei paljoa naurattanut.
Toiseen kysymykseen, mitä teen kun putoaa viereen, on pakko tunnustaa seuraava. Nokialla on kutosen viheriö niin, että täysin epäonnistunut avaus ykkösen tiiltä voi lentää metsikön yli sinne. Tätä paikkaa ei avauspaikalta näe. Olin kaverini kanssa puttaamassa greenillä, kun täysin ilman huutoa pallo putosi metrin päähän suoraan greenille ja siitä pompulla jalkoihin. Ei se sattunut, mutta sen verran kismitti, että napakan heiton jälkeen pallo makasi tien toisella puolella outissa. Huonoa käytöstä tiedän, eikä tule toistumaan.
Joskus pallon tultua kintuille eikä lyöjää näy, eikä FORE huutoa ole kuulunut. Olen nostanut pallon tiin päälle. Siinähän sitten lyöjän pitäisi tajuta että joku on ollut lähellä.
Tapahtui Katinkullassa viimekesänä.
Väylä neljä on dogleg vasemmalle. Avasin mielestäni aika hyvän avauksen (kylläkin vähän ylipitkä) reilut 220m joten pallo päätyi lähelle mutkanjälkeistä ojaa. Päästyäni lähelle palloa, nousi ojan pohjalta kokonaan vihreään maatonväriseen pukuun pukeutunut kentänhoitaja ja oli vihainen, koska ei ollut kuullut FORE-huutoa. Seitin kylää hänelle, että olisimme kyllä varmasti huutaneet, jos olisimme nähneet väylän vieressä ihmisen. Mutta Maaston väriseen, pensaan edessä, osittain ojassa olevaa henkilöä ei kukaan meidän ryhmässä havainnut.
Luulisi että kentänhoitajilla oli sen verran järkeä ettei valitse työasuksi ”maastopukua”. Tai sitten itse osaavat varoa jos haluavat maastoutua näkymättömäksi. En tiedä vieläkö kentän hoitajilla ko. kentällä on vihreä työpuvut. Ainakin he lupasivat miettiä niiden vaihtamista, edes vähän paremmin erottuviin.
Miulla on ainakin yksi selkeä juttu liittyen tähän, eli jos on kanssapelaajia niin heidän kuuluisi lyöntiä seuratessa huutaa fore tarvittaessa. Aina pitää varmistaa, että onko väylä vapaa oman lyönnin oletettuun matkaan +50-100, ja sitten vasta lyö.
Sama juttu kentän hoitajilla, että pitäisi olla jokin merkki olemassa olosta väylällä, vaikka jokin kone, eikä pelaajat saisi lyödä ennen kuin kentänhoitaja antaa luvan.
Aivan samaa tiiausmenettelyä olen käyttänyt, kun palloja tulee kantapäille eikä forea kuulu. Viime kesänä Ruotulassa pelasi kerran takana porukka, joka oli lähes joka väylällä kantapäillä; puolimatkan krouvilla huomautin jopa heille asiasta, mutta sama homma taas heti seuraavalla väylällä. Mieli teki kyllä jo vetää reboundi siinä tilanteessa…
Itse huutelen forea silloin kun aihetta on. Kotikentällähän tämä on helppoa koska vierekkäin menevät väylät yms. tuntee ja osaa huomioida. Vieraskentällä tilanne on vähän toinen… Tulee ehkä hiukan liian vähän huudettua.
Sattuipa viime kesänä: Pelasin kaverin kanssa kotikentälläni ja jo toisella reiällä saimme avaralla par nelosella pallon jalkoihin. No tästä emme sen kummemmin välittäneet mutta kun muutaman reiän jälkeen taas tuli koiville ilman huutoa vaikka näköyhteys tiiauspaikalle/lta oli täysin esteetön, avauduin aika estoitta ja suureen ääneen. Takana tuleva pariskunta sai tästä tarpeekseen ja poistuivat kentältä. Kun kysyimme CM:ltä ketä meidän takana oikein oli saimme tietää että ko. mieshenkilö oli yhden suuren golf’keitaan’ KAPTEENI. Eli ei aina toimi heilläkään…
Tuosta jaloille lyömisestä ja sitä seuraavasta pallon tiiaamisesta yksi oma kokemus. Avasin kerran tutulla par-4:lla siinä vaiheessa, kun edellä menevä pari oli selvästi ohittanut pisteen, jota pidemmälle en koskaan ole kyseisellä väylällä lyönyt. No, lyönti lähti kieltämättä hyvin, mutta putosi odotetusti alas reilusti tuon edellä olevan parin takana. Yleensä pallo ei ole rullinut paljoakaan, mutta nyt se otti ihmeellisen pompun ja jatkoi matkaansa maata pitkin ainakin reilut 50 m pysähtyen lopulta tuon edellä olevan parin tasalle heihin kuitenkaan osumatta. Tuostahan se toinen edellämenevistä tietysti hermostui, ilmaisi muutaman kommentin ja tiiasi palloni. Myönnän toki nyt, että olisi pitänyt antaa heille enemmän ennakkoa, mutta sillä hetkellä tuollainen lyönnin lopputulos ei tuntunut mitenkään mahdolliselta. Pointti on kuitenkin se, että en huutanut kyseisessä tilanteessa FORE, koska a) näin heti että pallo ei missään tapauksessa lennä sinne asti missä edellämenijät olivat ja b) mielestäni maata pitkin rulliva pallo ei ollut enää vaarallinen, itse asiassa FORE olisi saanut pelaajat todennäköisesti kyykistymään ja pään lähemmäksi maata ja palloa, joten teoreettinen loukkaantumisriski olisi vain kasvanut. Ymmärrän kuitenkin, että tuosta voi hermostua, sillä edellämenijät eivät nähneet pallon saapumista, joten heistä varmaan tuntui siltä, että se oli pudonnut hyvin lähelle.
Huudan aina, kun on vaara, että lyöntini tai jonkun muun lyönti ryhmässä saattaa osua johonkin henkilöön (sokkolyönti, epäonnistunut lyönti naapuriväylälle tms.). Jos tilanne on kuitenkin se, että osuma saattaa tulla ylipitkällä rullilla, eli ei mitään vaaraa, niin silloin en myöskään huuda.
Nigerin esimerkeistä Talmassa olisin ehdottomasti huutanut (sokkolyönti metsän yli) mutta Keimolassa en, koska jos palloa ollaan etsimässä, tulee bägi jättää keskelle väylää, niin että seuraavat näkevät ettei väylä ole vielä vapaa. Tai tietysti vaihtoehtoisesti voi antaa ohitusluvan ja siirtää bägin sivuun.
Silloin huudetaan kun menee ihmisiä päin. Pari kertaa on käynyt niin että on jäänyt huutamatta kun pallo on mennyt viereiselle väylälle ja näkyvyyttä ei ollut, siellä olisi voinut olla joku. Ilmeisesti kannattaisi valmistautua tuohon huutoon myös, jotta tarpeen tullen saisi tuon huudon lähtemään välittömästi.
aika koomistahan se voisi olla jos ensimmäisellä tiillä alkaisi rykimään ja avaamaan ääntään kuin oopperalaulaja ikään ihan vaan sen takia kun kohta tarvitsee kuitenkin huutaa FORE!
vois siinä kavereilla olla hymy herkässä:)
Hyvä kysymys ja tärkeä asia, -Niger-.
Itse joudun huutelemaan aika usein, koska olen vielä sillä tasolla, että on varsin tavallista, että pallo lähtee aika lailla eri paikkaan kuin mihin oli tarkoitus. Saapahan ainakin pelikaverit herätettyä, kun kajauttaa komeasti.
Mielestäni joskus aikanaan saamani ohje on edelleen pätevä. FORE pitää huutaa aina, jos ei voi olla varma, että pallon laskeutumispaikalla ei ole ihmisiä. (’En huutanut, koska en tiennyt, että siellä on ihmisiä.’ ’Tiesitkö, että siellä ei ollut ?’)
Myönnän, etten aina noudata tätä itsekään. Umpimetsään lyödyn pallon perään ei kyllä yleensä tule huudeltua, vaikka toki siellä saattaa marjastaja ollakin. Joskus taas ei kerta kaikkiaan ehdi, kun pallo lähtee melkein 90 astetta oikealle ja singahtaa kaverin korvan vierestä.
Jos joutuu lyömään sokkolyönnin, pitää varmistua siitä, ettei kohdealueella ole ketään. Sitä vartenhan esim. Keimolan B9:llä on nykyään se korotettu lava, jolta näkee sinne alas kohdealueelle. Samoin kaikki soittokellot ja peilit jne. Jos siis turvallisuudesta ei ole varmuutta ja kuitenkin joutuu lyömään sokkolyönnin, pitää huutaa.
Elikkä, turvallisuus ennen kaikkea. Pahin mahdollinen seuraus huutamatta jättämisestä on niin paljon vakavampi kuin teoreettinen haitta turhasta huudosta että parempi liian usein kuin liian harvoin.
PS. Keimolan B9:llä em. lavalta näkee muistaakseni koko ko. väylän avauksen kohdealueen. Jos pallosi olisi lähtenyt kohdealueen ulkopuolelle oikealle, olisi sinun mielestäni pitänyt huutaa. Jos pariskunta ei näkynyt lavalta, he olivat varmaankin pelaamassa C1:stä, joka ylittää ko. vesiesteen.
Äläpä yhtään hymyile. FORE:n huutaminen on tekniikkalaji siinä missä swingikin. 🙂
Olen pannut merkille, miten ihmiset huutavat kentällä FORE aivan liian hiljaa. Tämä joko ujouttaan, jottei kukaan vaan kuulisi, tai sen takia, etteivät osaa oikeata äänenmuodostustekniikkaa. Itse kajautan FOREn ilmoille aina oikeaoppisella laulutunneilla opitulla ns. palleatuella, jolloin ääni kantaa vastatuuleenkin ihan eri lailla, kuin väärin vajailla keuhkoilla huudettu FORE, joka ei kanna, vain rasittaa äänijänteitä kohtuuttomasti. (Palleatuki taas on ihmisen luonnollinen äänenkäytön mekanismi, jonka vauvat osaavat, mutta vanhetessa unohtuu. Yrittäkääpä karjua kilpaa pikkuvauvan kanssa, veikkaan että enemmistö väsyy ennen vauvaa. 🙂
Niinpä suosittelen, että kaikki turvaliisuuteen vakavasti suhtautuvat golfarit alkavat ottaa yksityisopetusta klassisen laulun äänenmuodostuksessa. (Puheterapia ajanee saman asian.) Niin jos nalli kentällä napsahtaa, ei tule ainakaan sanomista siitä, ettei se huuto kuulunut.
*Huom! 23.8% tästä viestistä on huuhaata. Mikä osa, sen selvittäminen jätetään lukijalle harjoitustehtäväksi. 😉
Ei FORE:n huutamiseen laulutunteja tarvita. Ihan tavallinen armeijassa opittu komentoääni riittää.
Siitä tulikin mieleeni …. Pitäisikö asepalveluksen suoritus asettaa Greencardin suorituksen ehdoksi? Riittäisikö siviilipalvelus? Voisiko greencard-kokeen vastaanottaja määrätä porukkaa laulutunneille, jos FORE ei kuulu tarpeeksi kauas? Riittääkö 200 metriä vastatuuleen? Paljonko 200 metriä on desibeleissä metrin päästä mitattuna?
😉
Tässä porukassa 200m vastatuuleen ei ole kuin hyvä alku. Kyllä FOREn täytyy kantaa vähintään 300m ja varmuuden vuoksi kaikkiin suuntiin, koska lyöntihetkellä on kuitenkin ollut silmät kiinni, eikä ole hajuakaan lähtikö pallo edes eteenpäin. 😉
Ja vakavasti ottaen, jos suoraan väylälle lyödyn pallon perään joutuu harkitsemaan FOREn huutoa, niin kannattanee miettiä tulikohan lyötyä turhan aikaisin. Itse en avaa ennekuin lyöntisuunnassa on tilaa käytettävän mailan max. pituus (se myötätuuleen lyöty onnenkantamoinen) +riittävästi varoetäisyyttä. Kintuille lyöminen ei käytännössä kuitenkaan nopeuta peliä.
Itse huutelen FOREa, jos pallo on matkalla jonnekin muualle kuin omalle väylälle, eikä voi olla varma onko siellä ihmisiä. Jos pallo lähtee metsään ja tiedän, että ko. suunnassa ei ole väyliä, jätän huutamatta.
PS. Kierroksen aikana patoutuneet tunteet kannattaa purkaa FOREen. Huutaminen helpottaa aina 😉
Tuoppi puhuu asiaa; ei foren kuiskuttelusta ole mitään hyötyä. Silloin kun FORE on tarpeen, on jonkinasteinen hätätilanne lähestymässä hämmästyttävän nopeasti, etenkin sen vastaanottavan osapuolen näkökulmasta katsottuna! Ja silloin olisi kovasti hyvä juttu jos se FORE tavoittaisi kuulijansa ennen palloa, eli sitä hätätilannetta.
Tuolla NGCC:ssä pelaa eräs golfkenttien suuri persoonallisuus ja todellinen herrasmies (nimi jääköön sanomatta) jolla on hieman kierot mailat (sinne slaissin puolelle). Tämän mailojen kierouden vuoksi hän joutuu aina silloin tällöin turvautumaan ko. äännähdykeen pelin tiimellyksessä. Oikein sydäntäni lämmittää kun Freamin rantaväyliltä kantautuu hänen sointuva FOO-oo-OORRR – huutonsa korviini jotka saattavat hyvinkin sijaita Benzin etuysillä! 😉
Olen paksupekan kanssa samoilla linjoilla. Aina huutoa perään kun ei näe pallon laskeutumista ja näinollen mahdollista väenpaljoutta, joka juuri siellä punnitsee omia lyöntejään ja mittailee etäisyyksiään.
Tämä ei johdu lyöntieni pituuksista vaan puuttumattomasta tekniikasta (mailoissa) 😉 jolloin pallon käyttäytyminen on joskus hieman ihmeellistä.
Eli riittävät turvamarginaalit, kuten joku viestissään kertoi.
Ja pitää muistaa että huudot ovat ilmaisia jopa vieraspelaajalla ja täytyyhän meillä olla joku paikka jossa golffari saa huutaa laillisesti (toisethan meistä huomaa huutaa vasta griinillä jne… ;-). Toisethan tekevät huutamisella jopa rahaa, jolloin jonkun siitä pitää maksaa 😉
Ainakin ne kerrat kun olen ’töpeksinyt’ huutoni puuttumattomuuden kanssa ovat johtaneet katumukseen / *******ukseen vaikka pallo ei sitten olekkaan osunut kehenkään.
nimim. kerran rintakehällä erään herrasmiehen avauksen kuolettanut. Selitys oli. Ei nähnyt mihin lähti. Tosin ei paljoa tarvinut nähdä kun kerran kuuli.
Eiköhän Tuoppi oteta Hyvinkään ykköstiillä ennen avausta koko ryhmän voimalla pieni palleatuen venytysharjoitus…hehheh.
-
JulkaisijaArtikkelit