-
JulkaisijaArtikkelit
-
Olen itsekseni pitkin kesää miettinyt, että miksi golf-kärpänen on aikoinaan minuakin päässyt puraisemaan. Olen harrastanut aktiivisesti urheilua koko nuoruusikäni ja Golfin ’löysin’ vasta parhaan urheiluikäni ohitettuani eli n. kolmekymppisenä. Harrastus alkoi viattomasti kaverin mukana ollessani, ensin kokeilin muutaman lyönnin rangella ja sitten seuraavat ja seuraavat, kunnes yhtäkkiä huomasin olevani upouuden bägin ja pelioikeuden omistavana kierrokselle lähdössä. Tämä pienenä johdantona otsikossa olevaan kysymykseeni, siis miksi Golf-kärpänen puraisee niin tiukasti ja etukäteen varoittamatta. Itselläni syynä saattoivat olla aktiiviurheilijan tausta, kilpailuvietti, nauttiminen luonnosta, hyvä seura jne. Ainoa asia jonka koen negatiiviseksi liittyen golfiin, on sen vaatima aikamäärä lajin harrastamiseksi. Mitkä syyt mahtoivat aikoinaan vaikuttaa teillä kullakin lajin harrastamisen aloittamiseksi, eli miksi se kärpänen pääsi puraisemaan? ’Koukussa ja syvällä’
Mä olen pienestä saakka ollut kiinnostunut golfista ja ihan pikkupoikana ollut jopa ’caddienä’.
Parikymmentä vuotta sitten ostin bladeputterin, mutta vasta toissa keväänä golfkärpänen puraisi kunnolla ollessani asiakasta viihdyttämässä golfdemossa. Tämän jälkeen ei paluuta entiseen enää ollut…
NimetönOmalta kohdaltani ’koukkuun’ jääminen tapahtui
samoin noin 20 v sitten.Nuorempana oli kilpailuvietti
ehkä päällimmäisenä.Parasta golfissa tänään on
hyvä seura,ei eritellä kirvesmiehiä ja lääkäreitä.
Plussaa on tietysti myös ulkoilu ja liikunta ja ennenkaikkea se että aina kun kentälle lähtee koen
olevani ’mini lomalla’ eli irti kaikesta muusta.
Itseäni golf-kärpänen puraisi 2 v. sitten. Olen aikaisemmin pelaillut eri sarjatasoilla 5 eri palloilulajia ja kerran golfia kokeiltuani totesin lajin ylivoimaisesti vaikeimmaksi lajiksi pelata. Se vei mukanaan. Millin heitto mailan lavassa vie pallon 30 m sivuun tähtäyspisteestä… Voit onnistua avauksissa ja väylältä, mutta lähipeli takkuaa. Joskus taas kaikki väylällä onnistuu mutta sitten puttipeli takkuaa. Peli on todella vaihtelevaa. Missä muussa lajissa voi samaa tapahtua. Jokaiseen suoritukseen joutuu keskittymään todella tarkasti. Peli myös kasvattaa pakosti pinnan kestävyyttä.
Nykyään laji kiehtoo peliseuran, kilpailujen ja lajin vaihtelevan luonteen vuoksi. Tietty myös ulkoilu on iso plussa tässä lajissa.
Isäntä meni golfkursseille pari vuotta sitten, käytyään ne hän kävi silloin tällöin rangella harjoittelemassa green card kokeeseen. Kerran hän pyysi mut mukaan rangereissulle. Meni ite lyömään, anto mulle putterin ja pallon ja sano että puttaile tolla harjoitusgriinillä. Jotenkin se puttailu oli niin kivaa..sitten teki mieli kokeilla pidempiä lyöntejä, no isä ei osannut tietenkään hirveästi opastaa, kun ei ollut kovin kauaa pelannut. Siis kävin aloittelija kurssin ja parin viikon päästä olin onnellinen pikkupoika green card taskussa.
Siitä se lähti, en tiedä mikä tässä viehättää. Kai se on se kilpailuvietti ja nimenomaan pahinta vastustajaa vastaan kilpaileminen, eli itseäni…
Hienot hoidetut maisemat, hyvien ystävien kanssa vietetty aika, pallon upea lentorata, ulkoilu, liikunta, uudet tuttavuudet, pelin haastavuus, pelin kulku-palkitsee hyvistä ja rankaisee huonoista suorituksista, rauhallisuus, kavereiden huulenheitto kierroksen aikana…
Aloitin pelkästä uteliaisuudesta.
TG:ssä oli silloin ’klubi-rakennuksena’ vanha junavaunu johon mahtui myös mailojen ja kärryjen säilytys. Jalkavaivainen vanha nainen (nimeä en enää muista…Mailis?) kummiskin ’caddiemaster’ kävi välillä keräämässä pallot rangelta käsin koriin ja kantoi vaunulle.
Ratoja oli muistaakseni 11 ja tee-aika oli aina kun näytti tilaa olevan, ja sitä oli aina. Eikä ratoja tarvinnut kiertää järjestyksessä. Hintoja en enää muista, mutta ei se paljon ollut.
Sittemmin nykyisinkin jatkuva hype on muuttanut homman luonteen lopullisesti, eikä välttämättä ainoastaan parempaan suuntaan. Vaikkakaan itse peli ei ole muuttunut miksikään.
Mailat on kehittyneet huimasti kuten muutkin varusteet. Pallot ei ole ikävä kyllä kehittyneet mitenkään. Ne lentelee edelleen mihin sattuu.
NimetönKaverit kehuivat et on hieno laji.
Tennistä aktiivisena pelannut yli 20 vuotta.
Kun lyö mailalla palloa ja lyönti onnistuu, niin tulee hyvä fiilis.
Minua innostaa tämän urheilulajin haastavuus – miten ihmeessä tuollainen pieni pallo voi pitää isoja ihmisiä pilkkanaan?
Minua innostaa myös lajin tarjoamat mahdollisuudet tarkkailla omaa kehitystään – yleismaailmalliset tasoitusjärjestelmät (vaikka ovatkin osin erilaisia maasta riippuen) sekä yleisesti käytetyt ja ymmärretyt pelin tilastointimenetelmät, joilla pystytään ymmärrettävästi keskustelemaan oman pelin vahvuuksista ja heikkouksista. Nämä tekijät mahdollistavat myös jatkuvan kilpailemisen omaa itseään vastaan, täten saan myös tyydytettyä oman kilpailuviettini. Minä en pidä kilpailutilanteen tuomasta ylimääräisestä jännityksestä.
Minua innostaa myös onnistumiset kentällä. Tikkusuorana lentävät draivit, lipun viereen putoavat lähestymiset ja reikään uppoavat putit. Ja ymmärrys siitä, että jotain pitää todellakin tehdä oikein, että onnistumisia tulee.
Joku on myös saattanut joskus huomata, että minua kiinnostavat myös ne välineet (erityisesti itsetehdyt), joilla tätä lajia harrastetaan – tuokin osa-alue lajista on addiktiivinen.
Upein tunne on kyllä se, kun joskus saa pallon käyttäytymään siten, miten on ennen lyöntiä suunnitellut.
Golf on parasta, mitä voi tehdä housut jalassa!
Oikeasti hienointa on se, mitä tapahtuu korvien välissä sitä pientä palloa tuijottaessa ja keskittyessä lyöntiin… kaikki muu unohtuu hetkeksi, jos ajatus vähänkin karkaa muualle, ei palloon osu. Tilanne lienee sukua mietiskelylle, pallo toimii mantrana. Mieli on rentoutunut ja kevyt aina kierroksen jälkeen, vaikka peli menisi päin mäntyä.
Yleensä golfia pelataan, liikunnan, esteettidyyden, kilpailun,
statuksen, high society-leimautumisen, rentoutumisen, hyvän seuran ja siistin lajin takia. Golfarilla on herran kukkaroissa olon tuntu.Isäni pelasi golffia,mutta pidin lajia koukkupolvisten lajina.
Sitten Wulff ja Aarne HALLAMA kutsuivat Krapihoviin Tuusulaaan ja Jusa Hämäläinen opasti swingin alkulähteille v. 1986. Kun puumaila osui ekan kerran kunnollla ja pallo lensin.130 metriä – olin myyty. Muta odotin 2 vuotta , että pääsin Innisbrookiin jenkkeihin oppimaan golfia oikeassa ympäristössä.
Olin 44 v ja ensi vuonna täytän 60 .
Golfissa on jotain tuoretta kuin mäkihypyssä , kun lähdet hyppyrimäkeen tai avaat 1. teellä – usein dreiverilla-
olet jossakin sfäärissä ja poissa arkipäivän murheista.
Sitten annat vaan mennä ….
Välttelin golfin aloittamista vuosikaudet, koska pinnani ei ollut pisimmästä päästä joitakin vuosia sitten. Ajattelin, etten osaisi pelata ja turhautuisin kokonaan. Ensimmäiset kierrokseni pelasin par-3 harjoituskentällä väärältä puolelta, kun ei sattunut olemaan vasurin mailoja saatavilla. Pelasin täysin harjoittelematta yhtä hyvin kuin muutamana kesänä golfia pelanneet kaverini. Sitten sain vasurin mailat käteeni, eikä siltä tieltä ole ollut paluuta. Pelasin ekana täytenä kesänä 114 kierrosta, tasoitus romahti 47:stä 20:n nurkille.
Ihastuin lajiin, koska huomasin osaavani lyödä harjoittelematta palloa kohtuudella, mm. greenfee-kokeessa pääsin puttaamaan vanhalla Vaaran (Oulussa) kakkosella birdietä (2x rauta-5). Moiseen urotekoon en ole sittemmin keltaiselta teeltä montaakaan ko. väylällä yltänyt.
Nykyään pelaisin vaikka päivittäin, jos aikaa olisi. Samoin kiertelisin vieraskenttiä vaikka viikottain, jos siihen olisi realistiset edellytykset taloudellisesti, maantieteellisesti ja ajankäytön suhteen. Kertaakaan neljän vuoden aikana en ole perunut varattua kierrosaikaani sään takia – pelaan sateessa, tuulessa, helteessä – jopa räntäsateessa olen kenttää kiertänyt. Pakkanenkaan – jos kenttä vaan on auki – ei ole minua pitänyt pois kentältä.
Mikä lajissa sitten edelleen viehättää – ainakin se pirullinen salakavala osaamisen tunne, joka hiipii takaraivoon hyvien kierrosten jälkeen vain kadotakseen, kun seuraavalla kerralla tuloskorttiin alkaakin kertyä liikaa tuplia. Viihdyn lähes kaikenlaisessa seurassa, joten summamutikassa valittu peliseura sopii minulle. On erittäin harvinaista, että pelaan ennaltasovitussa seurassa (1-2 kertaa kesässä, jos kierroksia vaimoni kanssa ei lasketa). Odotan innolla sitä kierrosta, jolloin kaikki taas loksahtaa kohdalleen. Onneksi tasoitusjärjestelmä pitää huolen siitä, että lajissa riittää aina tavoiteltavaa.
Niin, nykyään olen päättänyt, ettei pinna enää pala golfkentällä. Silti, 3 epäonnistunutta bunkkerilyöntiä samassa bunkkerissa mestaruuskisoissa saa mielen kiehumaan, mutta uskoisin selvinneeni tilanteesta melko tyynesti. Olen siis kasvanut ihmisenä ainakin himpun verran 😉
Tämä laji on ihmisille, jotka kaipaavat haastetta. Ihmisille jotka saavat perverssiä tyydytystä siitä, että vaikka kaikki on kunnossa ennen kierrosta ja pelin pitäisi kulkea kuin unelma niin toista lyöntiä haetaan jo metsästä 😉
Mikään vaatteet päällä tehtävä juttu ei voita fiilikseltään sitä, kun lyöt täydellisen avauksen PING-äänen saattelemana keskelle väylää, kauas. Pelitoverit lakonisesti toteavat ’hyvä lyönti’. Sisälläsi kihelmöi kun kävelet taas pallolle ja olet taas nollassa.
Mikään ei voita sitä, kun pitkä rauta päätyy 150m päästä lipun viereen.
Mikään ei voita sitä, kun sateessa rämmit ojan taakse ja yrität lyödä toivottomassa asemassa olevaa mutaista palloa ja se lentää 3 metriä päätyäkseen ojan pohjalle.
Tämä laji tarjoaa elämyksiä ja emme palaisi aina uudelleen kentälle jolleivät monet huonot kokemukset jäisi harvojen mutta orgastisten täydellisten suoritusten varjoon.
Teen montaa muutakin asiaa zenmäisellä antaumuksella, mutta golf tarjoaa jatkuvasti valaistumisen tunteita, kun tietää että seuraavalla lyönnillä on vain yksi rata eikä se voi epäonnistua. In-the-zone.
Viime keväänä 54 nyt 20,6
Ympäristön paine. Kenttä rakennettiin samaan kylään n. 15v. sitten. Pari vuotta välteltyäni asiaa, eräät kyläläiset houkuttelivat minut ensin caddieksi ja sitten kurssille. Ensimmäinen lyönti ilmaan ja olin myyty. Nyt täällä pelää lähes joka ukko ( ja jokunen eukkokin ).
Miksi puolet suomalaisista aloitti laskettelun takavuosina? Samoin joskus -70-luvun alussa ’kaikki’ pelasivat tennistä? Lähes koko maa pysähtyi seuraamaan BB loppuotteluita Wimbledonissa.
Silloinkin oli elämää ko lajien ulkopuolella ja kaiken aikaa on myös muita ilmiötä kuntoilussa, niinkuin muillakin inhimillisen elämän alueilla.
Kyllä tietyt sosiaalliset kuviot selittävät golfin suosion tällä hetkellä. Toinen aikuisväestön liikuntaharrastus, sauvakävely, sopisi useimmille meille paremmin, mutta siltä lajilta puuttuu näkyvät edustajat. Siinä ei saa haluttua leimaa otsaansa eliitin tai sopulilauman jäsenenä. Lähes kaikki ’celebs’ harrastavat golfia, eikä ketään sauvakävelyn harrastajaa tuoda julkisuuteen.
Siis sopulilauma johtaa sopulit haluamaansa suuntaan. Mutta kun asiaa tarkastellaan 20-vuoden kuluttua, on tilanne varmasti toinen. Golf on jäänyt lajiksi muidenjoukkoon ja sopulilauma suunnistaa uusiin seikkailuihin.
’Siis sopulilauma johtaa sopulit haluamaansa suuntaan. Mutta kun asiaa tarkastellaan 20-vuoden kuluttua, on tilanne varmasti toinen. Golf on jäänyt lajiksi muidenjoukkoon ja sopulilauma suunnistaa uusiin seikkailuihin.’
Eli tulevaisuus näyttää toudella valoisalta 🙂
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)