-
JulkaisijaArtikkelit
-
Tuosta pallo-taskuun jutusta tuli välittömästi mieleen, että kullekin opiksi ja ojennukseksi (miksei klubien ao. toimikunnillekin ohjeistuksen pohjaksi, jos hyviä ajatuksia löytyy) olisi kiva kuulla kommentteja hitaan pelin todellisista syistä. Olen itsekin sitä mieltä (vrt. pallo-taskuun jutut), ettei reiän loppuun pelaaminen ole kovin merkittävä tekijä. Itse pidän pahimpina kahta asiaa: 1) Joku on joskus varmaan green-card-koulutuksessa opettanut, että väylällä edettäessä yhden pelaajan lyödessä muut jähmettyvät hänen tasalleen odottamaan – niin yleiseltä tämä tuntuu. Jos oma pallo on lyöjän pelilinjalla, toki täytyy odottaa, mutta sivuilla voi ja mielestäni tulisikin kohtuudella ’kärkkyä’ toki tarkkaillen lyöjää ja sitä, ettei ajaudu lähelle mahdollista lyönnin sektoria. Tavallisissa klubipeleissä tai muutenkaan en jaksa uskoa, että lyöjän silmäkulmaan mahdollisesti näkyvä 1-2 pelaajan liikkuminen etäällä vaikuttaisi lyöntiin mitenkään. 2) Griinillä samantapainen ongelma on, että aina merkitään oma pallo, vaikka olisi kaukana kaverin lyöntilinjasta, ja jähmetytään kaverin putin ajaksi sen sijaan, että (ääneti) siirryttäisiin omaa seuraavaa puttia linjaamaan. Nämä tietysti vaativat valpasta asennetta ja pelin sosiaalisuus (jutustelu pelin aikana) kärsii, mutta sitähän varten ovat mielestäni lähinnä a) siirtymä tiiltä kakkoslyönnin paikalle, b) siirtymä seuraavalle tiille ja ennen kaikkea c) 19. reikä.
Olen samoilla linjoilla Ykän kanssa. Liian usein näkee sellaisia ryhmiä, että kimpassa liikutaan vuorotellen jokaisen pallon luokse ja sitten ihmellään yhdessä jokaisen lyöntiä. Kun sen sijaan olisi paljon fiksumpaa, että jokainen liikkuisi aina sen oman pallon perässä ja aina valmiiksi niin lähelle omaa palloa kuin mahdollista häiritsemättä edellistä lyöjää. Näin päästään tilanteeseen, jossa heti edellisen lyönnin jälkeen seuraava lyöjä on jo mahdollisimman valmis lyömään oman lyöntinsä, eikä tarvitse odotella koko ryhmän siirtymistä seuraavan pallon luo.
Toinen äärimmäisen hidastava tekijä on pallojen etsiminen (miksi jokaista palloa pitää etsiä se 5 min?). Ja usein sitä palloa vielä etsitään ihan väärästä paikasta, kun ei ole viitsitty katsoa, mihin se oikeasti meni..
Olen samaa mieltä Ykän esittämien väitteiden kanssa.
Lisäksi hitautta lisääviä asioita ovat:
-usean blueswingin otto (kyllä yksi pitäisi riittää!)
-paikallaan ’nykiminen’ ala Carcia tai vastaava
-omalla lyöntivuorolla ei olla valmiina sekä tiillä että pelikentällä (katsotaan&merkkaillaan tuloskorttia,juodaan,syödään,rupatellaan,tupakoidaan jne.)
-kärryjä ei osata viedä järkeviin paikkoihin
-jne….
Ja eiköhän osa pelaajista ole mentaalisesti niin hitaita että se lienee suurin syy (kuten kirjanpitäjät,insinöörit jne.).
Yks tosi hidas peluri sattu kerran pelaamaan edellä menevässä ryhmässä. Sekkarilla otettu aika yli 2 min 1.tiillä ennnen kun pallo oli ilmassa. No eihän se vielä mitä mutta kun kaikki lyönnit oli yhtä hidasta. Eikä siinä vielä kaikki vaan kävely oli kun hidastetusta filmistä. En itse pysty edes kävelemään niin hitaasti vaikka yrittäisin. Neljän väylän jälkeen oli edessä jo kaksi tyhjää väylää. Ei auttanut pelikavereiden kiirehtiminen mitään kun tuo yks käytti kaikkien ajan ja vähän enemmänkin. Eikä taida kaveri vieläkään myöntää pelaavansa hitaasti.
Asiaan. Suurin aikaa viepä asia on hidas siirtyminen omalle pallolle ts. lampsiminen kentällä.
Yksi merkittävimmistä hitaan pelin syistä on liiallinen riskinotto kentällä ja jatkuva tästä johtuva varapallojen lyönti, pallojen etsiminen väylienvierusmetsistä sekä liian monet dropin jälkeen otetut lyönnit.
Tähän syyllistyn usein itsekin. Mutta kun draivaaminen on kivaa 🙂
Onkohan tämä n:s ketju asiasta ja yhdyn suurimpaan osaa väitteistä. Harjoituskierroksilla puttivuoroista kiinnipitäminen on turhaa, samoin yletön merkkailu. Miksei honorista nouhottaminenkin.
Ne kärryt voisi viedä seuraavalle tiille johtavan polun alkuun ettei puttausten jälkeen mennä sik-sakkia väylän poikki. Tulosmerkinnät ehtii tehdä seuravalla tiillä, tuskin kukaan niin lyhytmuistinen on, että unohtaisi ne heti greenin ääreltä poistuttuaan.
Harjoisswingeistä olen eri mieltä. Itse en pahemmin harjoitusswingejä vetele ja joskus moitiskelin vaimoa huolellisesta gripin otosta (minusta hitaasta) ja harjoitusswingeistä (joskus 2-3). En oikein keksinyt vasta-argumenttia, kun hän kysyi kumpi hidastaa peliä enemmän, että hän lyö hätäisen valmistelun jälkeen 20-30 m:n duffeja kuin sen satasen kenttälyönnin väylälle pienen keskittymisen jälkeen?
NimetönTuo järkevä liikkuminen, jota Ykä kohdassa 1) kuvailee on todella tärkeä juttu.
Ainakaan harjoituskierroksilla ei kannata väylällä eikä griinilläkään olla kirjaimellisen tarkka siitä, että kauimpana oleva lyö aina ensin. Tässähän on järjenkäyttö sitten kuitenkin pakollista.
Pelaajat A (lähtee ensimmäisenä) ja B pelaavat peräkkäin yhden hengen ryhmässä tyhjään kenttään molemmat sadan lyönnin kierroksen kävellen käytännössä samaa vauhtia ja A käyttää pallon luokse saapuessaan keskimäärin 20 sekuntia siihen, että pallo lähtee liikkeelle ja B:llä tähän kuuluu keskimäärin 40 sekuntia. Oletetaan vielä, että viimeiset putit ovat lyhyitä ja molemmat selviävät niistä samassa ajassa. Näin siis ensin lähtenyt A on perillä vähintään 82*20=1640 sekuntia eli käytännössä puoli tuntia aiemmin. Lisäksi B:llä arvatenkin kuluu muuhunkin suhaamiseen ja säätämiseen enemmän aikaa kuin A:lla.
Ihan näin suoraviivaistahan tämä ei oikeasti ole, mutta jos kolmen A:n nopeuksisen ryhmä lähtee 10 minuuttia ennen kolmen B:n nopeuksisen ryhmää tyhjälle kentälle, voi olla (kentästä riippuen) että näköyhteys häviää ihan alkukierroksella ja A-ryhmä on käynyt saunassa ja jopa syönytkin ennen B-ryhmän saapumista klubille…
On tää golffi pirun vaikeeta…
Ilmeisesti aloittelijoille ei green gard-kurssilla opeteta tarpeeksi hitaamman väistämisvelvoitetta. Useamman kerran tänäkin kesänä on ollut sellaisia 4 pelaajan aloittelijaryhmiä, jotka eivät kiepin aikana edes vilkaisekaan taakseen, että pitäisikö takana oleva 2 pelaajan ryhmä päästää ohitse. Väyliä saattaa olla 2-3 tyhjänä edessä.
Keskitytäänkö kurssilla liikaa lyöntitekniikkaan ym ja etiketti pääsee unohtumaan.
Tiiboksissa tuntuu monet antavan pelikavereilleen liikaa henkilökohtaista tilaa. Kun kaveri on lyönyt ja nähty pallon suunta (varsinkin jos väylällä) pitäisi seuraavan kaverin pallo olla jo tiin nokassa. Tässä kohtaa usein lyöjä hetken sadattelee lyöntiään ja pohditaan menikö se nyt bunkkeriin vai ei ja kuinka viime viikolla oli parempi avaus. (Sen takia sanonkin usein tässä kohtaa ennen minua lyöneelle tämän nopean ja jämäkän ’hyvän’, jolla lähinnä tarkoitan, että älä nyt jaksa alkaa valittamaan kaikesta vaan siirry bägillesi. Tästä ’hyvä hyvä’:n toistelemisesta on vissiin jo pari viestiketjua avattukin, mutta se on eri tarina)
Toinen on tosiaan tuo pallolle kävely. Kun viimeisen kaverin pallo on ilmassa, toiset lähtevät jo kävelemään omille palloille. Toki kaverin lyönti seurataan, mutta lähinnä vain että löytyy. Varsinkin jos oma pallo on mennyt metsään tai raffiin tms. Mudissa olevan kaverin kuuluu sitten ottaa pari nopeaa askelta saadakseen muun ryhmän kiinni. (Jos ryhmässä on yksi nainen mukana, on toki kohteliasta vaikka yhden pelaajan, esim sen jonka pallo on lähimpänä lippua jäädä pitämään seuraa leidille, muuten tulee välillä aika yksinäinen olo naiselle.)
Usein pystyn kävelemään omalle pallolleni esim 230 metrin päähän raffiin ja etsimään pallonikin ennen kuin joku tuuppari joka ei edes lyönyt mudissa on lähelläkään omaa palloaan 160 m päässä.
Sosialisoimaan ehtii kyllä 4 tunnin golfkierroksella aivan tarpeeksi, ei sitä varten tarvitse erikseen järjestää aikaa kulkemalla edellisissäkin viesteissä mainutulla karavaanilla koko kentän läpi.
Tositapaus viime perjantailta. Lakeside väylä 11.
Edessä kahden pelaajan ryhmä. Odottelimme väylällä, kun KUMPIKIN pelaaja etsiskeli palloa väylän oikealta puolelta valkoisten paalujen tuolta puolen… Ei siinä vielä mitään. Noin viiden minuutin (turhan) etsiskelyn jälkeen toinen kaveruksista lampsi väylän vasempaan reunaan ja ryhtyi hakemaan palloaan vesiesteestä! Harvoin käämit palaa, mutta…
NimetönTässä kerran pelasin juuri aloittaneen tuttavani kanssa tyhjällä kentällä keskellä kaunista päivää.
Lahjakas kaveri, mutta armottoman kova keskittyjä. Viisi harjoitussvingiä joka suoritukseen (aivan oikein , siis 5,0). Kun en heti kehdannut puuttua, sitten en enää voinutkaan.
Kierros kesti reippaasti kävellen karvan verran yli 5 tuntia eli tehokeskittyminen toi reilusti puolitoista tuntia lisää kierrosaikaan.
Toistakoon tämän eksperimentin ken tahtoo, itse varon joutumasta samaan uudelleen.
Elkää nyt ******* avatko enää tähän aiheeseen liittyviä ketjuja.. Voisin kuvailla tämän tasoiseen viestiketjuun törmäämistä tilanteeseen jossa täysin tuntematon henkilö tulee kadulla vastaan ja potkasee täysillä palleille; tekis mieli lyödä kaverilta polttimot tummiks mutta kun sattuu niin kätenä ettei oo mitään tehtävissä..!
Asennevamma: Tulipa eräällä kierroksella Tuusulassa samaan ryhmään suht aloitteleva 50v-pariskunta. Olivat hitaita, seuraavat ryhmät hengittivät niskaan. Ehdotin noin puolessa välissä kierrosta että nyt pitäisi kiristää tahtia tai päästää nuo ohi. Nainen tiuskaisi minulle että ’me ollaan täällä ensimmäistä kertaa (niinkuin olivatkin), ei me nyt aleta hosumaan’. Olin hiljaa loppukierroksen.
Toinen tämän pariskunnan peliä hidastava tekija (pallojen sinne tänne roiskimisen lisäksi) oli täydellinen kyvyttömyys lyöntijärjestyksessä joustamiseen jo yllä mainitun väylällä lyöjän taakse jähmettymisen lisäksi. Esim, jos pariskunnan ukko oli bunkkerissa, josta löi griinille n 8 metriin, nainen ei ukon siivotessa bunkkeria tehnyt elettäkään putatakseen 4-metristänsä lähemmäksi lippua. Sanomattakin on selvää että kaikki yli 20-senttiset merkattiin. :-/
NimetönTuli mieleen, että reipas tunti per kierros ja allekirjoittanut seisoo golfkentällä 3-4 täyttä työviikkoa ylimääräistä kaudessa parhaimmillaan. No joo, se muuhan on tehollista peliaikaa ja skineissä joskus siis tuottavaa työtä.
Minä puolestani uskon, että alkeiskursseilla kerrotaan nopean pelitavan tärkeydestä. Mutta se kun ei riitä. Ei aloittelija voi tietä mikä on nopeata ja mikä ei. Kaikkien vielä painnottaessa kuinka tärkeätä etiketti on ja säännöt. Suurin osa on kauhuissaan kun pääsee ekoja kertoja pelaamaan. Se mikä voisi auttaa löytyy meistä kauemmin pelanneista-no ei kaikista-. Alusta asti pitäisi uusi jäsen opettaa klubilla hyvään ja nopeaan pelitapaan. Ei kuitenkaan hosumiseen. Edellisissä viesteissä on hyviä neuvoja, mutta kaikki ei välttämättä uskalla toteuttaa niitä. Klubeilla – meidän ja tiedän pari muutakin- opetetaan pelaamaan uudet jäsenet joutuisasti. En usko tälläistä tapahtuvan esim. Rinkussa, jossa kuulemma ilta kierrokset kestävät syntisen kauan. Eli jos huomaamme hitaasti pelaavan ja ehkä muutenkin hieman epävarman pelaajan niin hienovaraisesti voimme häntäkin ohjata ja näyttää ESIMERKKIÄ. Vanhat koirathan eivät opi uusia temppuja, joten ne kai voimme unohtaa. Sitä paitsi he ovat yleensä aina oikeassa ja ihan mielettömän hyviä pelaamaan… ainakin omasta mielestä.
Ainakin meikäläistä riepoo pelaajat jotka jokaista lyöntiä varten säätävät kaikkia lyönnin vaiheita. Olisi kiva tietää missä näitä opetetaan.
Ensiksi odotellaan hoomoilasena että oma vuoro tulee. Sitten mennään pallon luo, ruvetaan arpomaan mailaa. Stanssia suunnataan moneen kertaan, ennen kuin päästään hieromaan grippiä. Tämän jälkeen astutaan pois stanssista lyömään harjoituswingejä, lopuksi taas stanssataan pallolle. Siinä vielä viimeiset heilautukset. Tähän mennessä aikaa on kulunut suorituksessa jo reilusti yli minuutti.
Eikä tässä vielä kaikki.
Jokainen lyöntivuoro päättyy ns. jäykistymiseen. Pelaaja asettuu alkuasentoon, on liikkumatta vähintään viisitoista sekuntia, kaikesta näkee että hän keskittyy suoritukseensa. Lopultakin lähtee nopea nosto ja piiskamainen dawnswingi.
Pallo lentää mihin lentää, mutta onpa tosiaan piinallista seurata tällaista pelaamista.
Kun laskee yhteen 100 x n. puolitoista minuuttia joka lyönnille, niin voi arvioida miten kauan tällainen pelaaja viivästyttää koko ryhmää.
Onneksi näitä ei osu samaan ryhmään kovin mentaa kertaa kesässä.
Jos pariskunta on kierroksella ensimmäistä kertaa ?
Pitäisikö ymmärtää ?
Toisaalta nopeuttaminen on tosiaan mahdolllsta monilla eri tavoilla.
Yht´äkkiä huomasin, ettei putatessa tarvitse ottaa hanskaa pois – ei se juuri puttaamista haittaa ja hanskakaan ei kulu.
Tää antoi kivasti lisäaikaa ja rauhoitti.
No joku ei pidä hanskaa ollenkaan ja lyö paljain käsin.
Toisaalta jos olet itse nykivän kiireinen ei mikää ole riittävän nopeaa ei edes metron rullarappuset.
Omakohtaisesta kokemuksesta sanoisin seuraavaa:
1) Alhaisen tasoituksen omaavat, jotka ’lukevat’ greeniä ikuisuuden
2) klovnit jotka avatessaan tiputtelevat hiekkaa, ruohoa jne. tuulen arvioimiseksi ja suunnittelevat lyöntiään ikuisuuden
3) ne immeiset jotka ravaavat pallon ja bagin väliä uudestaan ja uudestaan, osaamatta päättää millä mailalla löisi.
4) kenttien layout, jossa väylät kulkevat liian lähekkäin -> epävarma lyöjä odottelee ikuisuuden että kaikki immeiset ovat poissa ’oletetulta osuma sektorilta’
5) ryhmät jotka päättävät pitää kahvi kekkerit joka saatanan pallon kohdalla.
nm. Satunnainen, jota ketuttaa pahasti Suomen kenttien tukkoisuus / vetämättömyys.
Juu näin on… paitsi että kohtaan neljä olen nähnyt jos jonkin näköistä pujottelua mm. Aulankolla, Peltolassa, Hyvinkäällä sekä Ruuhikoskella. Nämä episodit ovat kuitenkin menneet sen kummemmin tahtia hidastamatta … eli olisko sitten ollut vähemmän epävarmoi immeisiä liikenteessä…
Tottahan noi aikaisemmat kommentit ovat. Mutta oma näkemykseni (osasyynä) hitaaseen pelaamiseen ovat kasvaneet lyöntipituudet.
Ennen par 5:lla saattoi olla neljä ryhmää yhtäaikaa. Mut ei onnistu nykyään. Kun niitä lyödään kahdella päälle ja tämän vuoksi joudutaan odottelemaan pitkiäkin aikoja.
Sama pätee myös par 4:sia. Mut niissä edellisen ryhmän päästyä griinille vasta avataan. Tämä johtuu liian lyhyistä par 4:sta mikäli väylä on 350m pitkä ja draiverilla voi lentää onnistunut lyönti jopa yli 300 metriä (itse todistanut ja kokenut).
NimetönVedetään samantien koko etiketti pöntöstä alas! Mitä sillä tekee? Pääasia on että kierrosajat menisivät alle kolmeen tuntiin. Lopettakaa jo ja alkakaa keskittyä siihen omaan peliinne. Syy hitaaseen peliin löytyy lähempää kuin arvaattekaan.
Mikähän sun ammatti mahtaa olla?
Jos saa kysyä :))
En tiedä mikä on pahin, mutta itseäni ärsyttää tavattomasti nämä pilkkijät ja harjoituslyöntientekijät. Eilen Peuramaalla sattui ryhmäämme 1. kesäänsä pelaava nuori mies. Ja voi taivas sitä hitautta. 3-5 harjoitussvingiä ja pillkkimiset päälle. Se täytyy sanoa, että sen jälkeen, kun kaveri oli pallonsa saanut ilmaan, niin se lensi pitkälle. Ja puttaamiset sitten päälle. Kantilta ja kantilta tutkitaan ja sitten metri ohi 5 pitkäksi.
En tiedä onko ongelma se, että lyödään kahdella päälle, vai se että kuvitellaan kykenevänsä siihen.
Usein näkee kun koko lähtö töröttää rivissä jäykkänä kuin suolapatsaat ja katsoo odottaen 250 metrin päähän griinin vapautumista. Vasta 5 minuutin odotuksen jälkeen duffataan se spoonilyönti. Jos lyönti onnistuu lentää se kunnioitettavat 200 metriä, mutta on silti vajaa griinistä.
TIEDÄN, että osa meitä pääsee kahdellä päälle, mutta usein odottajina on neljä 50-70 vuotiasta miestä karmeilla svingeillä. Sori.
-
JulkaisijaArtikkelit