-
JulkaisijaArtikkelit
-
Katseltuani kentillä ihan upouusien golfarien koheltamista ja muistellen myös sitä ihan ekaa omaa kautta ja sen ensimmäisiä kierroksia, tulipa mieleen tällainen idea. Green card -vaatimuksiin voisi liittää sellaisen ukaasin, että osana kurssia/koetta pitää kiertää vaikkapa kaksi kierrosta jonkun kokeneen pelaajan (esmes vähintään 5 pelivuotta tahi joku hcp-raja) mailapoikana/tyttönä. Miksi? Siksi, että nykyään GC-kurssin pelikokeessa ja myös ekoilla kierroksilla tuoreet golfarit keskittyvät niin täysillä oman lyönnin mekaaniseen suoritukseen, että se muu toiminta mitä sujuvaan golfkierrokseen kuuluu unohtuu (jälkien korjaaminen ja pallojen merkkaaminen griinillä, divottien paikkaaminen, mihin kärryt tulevat, lyöntijärjestys, etiketin muut kiemurat etc). Caddiena kiertäessä on mahdollisuus tarkkailla ihan toisella lailla miten se oma pelaaja ja muut pelikaverit toimivat missäkin tilanteessa ja miksi. Tämä olisi hyvä tapa päästä golfkierroksen rytmiin kiinni jo ennen kuin itse pelaa ensimmäistäkään kierrosta.
Jep…asiaa.
Eilen just osuttiin sellasen nelikon taakse, että oksat pois. Meinas pimeys yllättää ennen vimosta reikää.
Kannatetaan!
Kyseessä ei taida olla mikään uusi keksintö, mutta vanha kannattaisi ottaa naftaliinista. Muistelisin kaverin aloittaessa joskus toistakymmentä vuotta sitten golfin TG:ssa hänen piti kiertää kerran kisoissa caddiena ja kai kerran harjoituskierroksella.
Joskus tosiaan kentällä näyttäisi menneen perunannostokone tai joku muu konekuokka.
Samalla tietty voitasiin kiinnittää huomiota ajankäyttöön.
Totta! Alussa, kun kaikki on uutta, olisi hyvä seurata vierestä miten hommat oikeasti etenee. Asiaa on kuitenkin paljon, jota opettaja saattaa pitää päivänselvänä tai vain unohtaa mainita.
Esim. Pelasin kerran kahden kaveruksen kanssa, jotka eivät olleet paljoa pelanneet. He vetivät mm. kärryä greenin yli vain bukkereita vältellen. Huomautin asiasta, jolloin toinen kommentoi: ’Aina joku valitaa, vaikka ei greencard kurssilla mitään asiasta sanottu eikä sitä kielletty.’
Greenillä olevista pallonjäljistä ei oikein voi aloittelijoista syyttää.
Lähestymislyönnit harvoin tulevat;
a) greenille
b) korkealta
Muuten kyllä toivoisin pelirutiinien treenaamista kurssilla.
Ei huono ajatus. GC-kurssin jälkeen kapteenin kierroksessa nuo jutut tietysti käytiin läpi ja tärkeimmät asiat tuli esille. Mutta kun nykysessä teletappi-maailmassa kukaan ei oikein usko mitään jos sitä ei kerrata tarpeeks monta kertaa. Menee vähän raskassoutuseksi hommaksi jos aletaan varmistamaan että tyhmempikin tajuaa.
Pienet etikettivirheet ei niin vaarallisia/haitallisia ole, ne selviää ajan myötä pelatessa. Joitakin uraansa alottavien golffareiden tavallisimpia virheitä vois ehkä kummiskin painottaa GC-kokeen ja kapun kierroksen aikana nykyistä enemmän.
1. Kohtuullinen pelinopeus, käyttäytyminen sen saavuttamiseksi.
2. Ympäristön tarkkailu, muiden pelaajien liikkuminen kentällä + vaaralliset oleskelualueet.
3. Ohittaminen, antaminen ja saaminen
4. Pallon etsintä, tekniikka ja aika (+ohittaminen)
5. Jälkien paikkaus, lyönnin ja pallon aiheuttamat.
Alottelijoilla menee enemmän aikaa kentällä. Uskosin että suurin osa haluaa tehdä sen niin että muiden peliä häiritään mahdollisimman vähän, jos vaan huomaa olla häiritsemättä…’ai niin, oliskohan sieltä joku tulossa…’
Erittäin hyvä ehdotus Tuopilta.
Pahimmat on ne aloittelijat jotka _luulevat_ osaavansa etiketin ja tekevänsä kaikki oikein. Esim. tuulessa kun pitää lippua syystä tai toisesta jo kädessä, viimeisen pelaajan putatessa, on mielestäni erittäin kohtuullista pitää lipusta kiinni kädellä ettei se liehu ja häiritse puttaamista. Tästä kun huomautin kerran koska tiesin sen häiritsevän kaveria, niin mulle naurettiin :).
Kapteeninkierroksia lienee useammassakin seurassa. Tällänen käddiekierroshan voisi hjuvinkin edeltää tätä?
…myös täältä suunnalta.
Voisi istua parhaiten ensimmäisen kotikentän toimenkuvaan. Silloin tulisi tarkempaa kenttäkohtaista tietoa niistä kohdista joissa pitää olla hereillä ja talon tapoja muutenkin.
Ja pääsisivät nämä kokeneemmat pelurit silloin tällöin vähän herraskaisempaan asemaan kun olisi joku huolehtimassa bagistä. Voisi keskittyä enempi kukkien haisteluun kierroksella 😉
Kannatan.
Itse en ole koskaan ollut missään greencard-kokeissa tms.
Sensijaan kiersin varmasti kymmeniä kierroksia kavereiden caddienä, ennen oman pelaamisen aloittamista. Samojen kavereiden opastamana kiertelin ensimäiset pelikierrokseni.
Siitäkin voi kiittää kavereitani, että ohjasivat heti alkuun osaavan pron kursseille, niin lyöntitekniikkakin tuli opittua suurin piirtein oikein.
Kannatetaan. Paljonkohan pitäisi saada kannatusta, että tämä otettaisiin käyttöön, mahd. pian ?
Voisipa tähänkin jotain vastata, mutta kun oon lopettanu tänne kirjottamisen 🙂
Ainii.. ja nyt täytyy mennä töihin, kun toi Seniori oli niin huolissaan mun toimeentulosta 🙂
Ehdottomasti kannatettava ajatus. Toisaalta ne ensimmäiset kierrokset ovat varmasti ratkaisevia jatkon kannalta, joten ehkäpä voisi laittaa painoa myös GC:n jälkeiselle ajalle. Esimerkiksi ensimmäiset 10 kierrosta pitäisi pelata ryhmässä, missä olisi vähintään yksi useamman vuoden pelannut tutor. Kapteeninkierroksia ei kuitenkaan kovin montaa jokaiselle uudelle pelaajalle riitä.
Nyt loppui mököttäminen! Perkele, aikuinen mies! Kakista ulos vaan..!
Kaikki ollaan jostain aloitettu ja toimittu samalla tavalla kuin nyt uudet aloittelijatkin. Virheitä on tehty ja niistä opittu. Miksi siis nyt uusien pitäisi olla täysin valmiita ja sopeutua täysin juuri Tuopin etikettiin ja rytmiin.
Tavataan erilaisia ihmisiä ja opastetaan samalla. Tehdään niille miellyttävä aloitus ja kannustetaan harrastuksen piiriin. Kaikki oppii, mutta se vaan kestää muutaman kierroksen. Luuletteko, että aloittelijalla on helppo tulla samaan ryhmään kokeneiden kanssa? Muistelkaa itse aloitusvuotta.
Pykäliä on jo aivan riittävästi, joten turhat dinosaurusaikaiset voivat jäädä unholaan. Aloittelijat korjaavat paremmin divotteja ja griiniosumia kuin vanhat jäärät.
Eli sillä ei ole mielestäsi mitään väliä, että tämä kyseinen pykälä olisi oikeasti parannus nykyiseen käytäntöön!? Eli ei muuteta huonoa käytäntöä sen takia, koska sitä huonoa käytäntöä on käytetty aina??
Itse ainakin kannattaisin tällaista käytäntöä! Olisi myös mukava tietää, kuinka moni palstalle kirjoittelevista on toiminut tällä tavalla ennen oman ’uran’ aloittamista? Itse nimittäin olen kiertänyt muutaman kierroksen caddiena ennen omaa ensimmäistä pelikierrosta.
Itse en ole kiertänyt kenttää lainkaan ennen kuin aloitin pelaamisen. Vuosi oli 1989 ja oli muuten ekat rundit vaikeita. Mutta minun mukana on näinä vuosina kiertänyt useampikin kaveri tutustumassa lajiin (jotkut useastikin) ja ovatpa muutamat ryhtyneet pelaamaankin. Kentän kiertäminen kokeneemman kanssa on ollut kuulemma antoisa kokemus.
Itse aloitin golfin ensimmäisen kerran ala-asteikäisenä, n. 20 v. sitten. Silloin oli vielä caddie-kulttuuriakin. Kytättiin ennen kisojen alkua klubilla, jos päästäisiin caddieksi tienaamaan muutama kymppi. Tosin niiltä ajoilta ei ole paljon käteen jäänyt.
Tulipahan vaan mieleen…
Tuopin etiketissä ja rytmissä ei ole mitään vikaa. Mielellänin näksin uusien pelaajien mukautuvan niihin. Juupas-eipäs, kivaa piirileikkiä vaIHteeks =)
Mjoo, harvinaisen yksimielistä porukkaa. (Ennenkuulumatonta tällä forumilla… 🙂
Emppu, on toki totta että tämä käytäntö vaan lisäisi pykälien määrää ja ehkä nostaisi lajin aloittamisen kynnystä. Mutta et voi tosissasi väittää että olisi huono asia, että kentälle ekaa kertaa tulevat olisivat ’valmiimpia’ kuin nykyään?! 🙂 Lisäksi, itse olen muutamaan otteeseen ulkoiluttanut kavereita ja tyttöystäviä caddienani ja ihan ovat tuntuneet kaikki viihtyneen. Ja jos itse olisin nyt aloittamassa lajia ilman muuta tarttuisin tilaisuuteen päästä näkemään sitä peliä kunnolla vierestä ennen kuin itse tartun mailaan.
Noista kapteeninkierroksista vain sen verran että itse en ole sellaista koskaan pelannut, joten oletan että kaikki aloittelijat eivät sitä koskaan käy. Suoritin GC:ni syksyllä -99 peuramaalla ’irtokurssilaisena’ ja ensimmäisen jäsenkorttini hankin eri kentälle, SHG:lle -00, ja keväällä erään toisen hcp54:n kanssa kävin ekan kierrokseni ’oikealla’ golfkentällä (vaikka joillakin Lakistosta on varmasti eriäviäkin mielipiteitä). Ja voi hyvää päivää sitä säätämisen ja häröilyn määrää! 😀 Siinä olisi ollut caddiekokemuksesta aivan korvaamaton apu.
Mutta jos tämä ehdotus oikeasti herättää näin herttaista konsensusta jopa täällä, niin mikäköhän olisi oikea taho jolle viedä asia eteenpäin ja esittää vanhan hyvän tavan uudelleenherättämistä?
Siinä samalla harjoittelun lomassa kiersin pari kierrosta caddiena kaverilleni. Siitä on jo aikaa, joten ihan ei muista kaikkea, mutta sai siinä mukavan tuntuman kentällä olemiseen ja siellä etenemiseen.
Ainakin pitäisi kannustaa aloittelijoita tekemään näin vapaaehtoisesti, jos ei ihan pakolla.
Toi ehdotus periaatteessa kuullostaa varsin hyvältä. En ainakaan itse näe siinä mitään pahaa. Luonnollisesti ensimmäisille kierroksille mukaan lähtevä ’parempi’ pelaaja(t) pitää olla tietoinen että nyt ulkoilutetaan vasta-alkajaa.
Kun itse aloin pelaamaan pelasin alussa luonnollisesti paljon kauniimman osapuoleni kera. Ja häneltä sain melkoisen ’oppitunnin’ muutamalla ekalla kierroksella. Meillä kun oli alussa tuollainen pienehkö 47 numeroa eroa hcp:ssä 🙂
’Kybällä reikään’ oli oikeassa siinä, että esim greenien kunto ja alastulojäljet ovat äärimmäisen harvoin aloittelijoiden tekemiä.
Toisaalta etikettiin liittyvät asiat opetetaan kurssilla ja ne pitäisi kokeessakin hallita, joten tiedollinen taso pitäisi olla olemassa.
Ensimmäinen itse pelattava kierros on joka tapauksessa edessä, jolloin tämä lyöntiin keskittyminen ja oman suorituksen ihailu on joka tapauksessa päällimmäisenä mielessä.
Silloin kun porukkaan aloittelijoita eksyy, niin jospa kerrankin opastettaisiin RAKENTAVASSA hengessä aloittelijaa esim pelin nopeuttamisessa, lyöntijälkien korjaamisessa jne. Tokihan on paljon mukavampaa kiukutella nettikeskusteluissa, mutta se harvoin edistää itse asiaa. Sitäpaitsi mulkeroita mistään pittaamattomia ääliöitä on myös alhaisella tasoituksella pelaavien joukossa yhtä lailla.
Totta on kuitenkin, että caddiena toimimisesta voi olla hyötyä oman pelin, sääntöjen soveltamisen ja etiketin opettelussa käytännössä.
NimetönEi varmaan huono idea, mutta yleistäminen on melko turhaa, että kaikki hitaasti pelaavat, jälkiä korjaamattomat, kärryjen väärinparkkeeraajat jne. olisivat kaikki juuri pelaamisen aloittaneita…
Olen kiertänyt yhden kilpailunkin (vaikka oma hcp 54) ja ei meidän ryhmä mun takiani kenttää tukkinut, vaikka keräsinkin lyöntejä kilpailussa eniten 🙂 Ja huomasin olevani juurikin se tunnollisin jälkien korjaaja ryhmässämme. Ennemmin jouduimme itse odottelemaan edellä menevien (hcp:t 15-25) takia…
Ainakin omalta osaltani voin sanoa, että GC-kurssilla saamani opastus oli riittävä pelaamisen aloittamiseen. Suurin painoarvo teoriaosuuksissa olikin juuri pelin sujuvuudella ja muitten huomioon ottamisella… Sääntöjen hienouksiin voi sitten palata, kun tilanne niin vaatii.
Itse nautin pelaamisesta kokeneempien kanssa siksi, että siitä ei silloin tule sellaista sähläämistä kuin voisi tulla, jos kaksi ekakertalaista olisi kahdestaa kierroksella. Eli tuossa olen kyllä samaa mieltä, että ensimmäiset kierrokset tulisi ehdottomasti pelata jonkun kokeneemman kanssa. Siinä sitä sitten oppii, niin pelaamisesta kuin etiketistäkin samalla pelistä nauttien 🙂
Harrastetaanko niitä käytännössä missään+ Onko yhtään seuraa, joka ei hyväksy jäsenekseen gc:n suorittanutta ilman kapteeninkierrosta? Toisaalta en tiedä yhtään pelaaja olisi ko. kierroksen suorittanut.
Ja kuka veisi kaukot kapteenikierroksille :-), voinee kait väittää huoletta että valtaosa kuluvan vuosituhannen uusista pelaajista tuskin edes tietää seuransa kapteenia.
Ei minulla menettelyä vastaan mitään ole, mutta oman gc:n vastaanottaja peluutti muutaman reiän osana kurssia eli olisihan mennettlyssä vähän torttua tortun päälle.
Jos peliä haluttaisiin oikeasti nopeuttaa, out -paaluja väylien reunoille ja kieltotaulut pallojen etsinnälle.
-
JulkaisijaArtikkelit