Aihe: Ben Hoganin svingi - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

Ben Hoganin svingi

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Ben Hoganin svingi

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 85)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kiitoksia Makexille hienosta Hogan linkistä Ben Hogan Täällä on puhuttu paljon Hoganin svingistä ja samoissa yhteyksissä oikean olkavarren käyttäytymisestä downsvingin alussa. DS alussa oikea kyynärpää pitäisi vetää kylkeen kiinni vasemman pitäessä laajuutta yllä. Pisti vaan silmään tossa videossa että Benin oikea olkavarsi pysyy BS lähes täydellisesti kiinni kyljessä kaikilla mailoilla. Muistuttaa vähän Aaron Baddeleyn nykyistä svingiä tai siis toisinpäin. Aaronin svingi muistuttaa Hoganin. Fukke kirjoitti: Ensinnäkin Ben teki yhden asian täsmälleen päinvastoin kuin kirjoissaan sanoi – siis aloitti downsvingin vetämällä oikean käsivarren (siis kyynärpään) suoraan alas (siis kylkeen kiinni) samalla kun vasen lantio kiertyi vasemmalle. Hieman vektorigrafiikkaa, niin yllätys yllätys – maila kulkee tasossa – flätissä kylläkin, mutta ’Who is this Texas kid with such a flat swing?’. Siinä piilee ’sisältä ulos’ swingin yksinkertainen totuus. On syytä muistaa se, että Benin kirjoitellessa svingiteorioitaan Bobby Jones vielä eli. Bobby taas kirjoitti, että oikea käsivarsi on hyödytön siihen saakka kunnes se laskeutuu itsestään lantion korkeudelle. Ben taas jumaloi Bobbya yli kaiken eikä halunnut teilata hänen teorioitaan. Toisaalta siinä oli Benille hyvä paikka johdattaa koko golffaava ihmiskunta harhaan, jotta legenda voisi elää. Tämä kieroutunut ajatusmalli voisi puolestaan heijastua Benin lapsuuden tragedioista. (fukke diise saisse 19.8.2005 23:56:50) Jos Hoganin kyynärpää ei irtoa kyljestä BS:ssä ei sitä tarvitse sinne siksi enää takaisin asettaa. Riittää vaan että pyörittää lantiota ja antaa oikean suoristua itsestään. Mitäs mieltä olette?

    Se vaan irtoaa sen verran, että saa käskytyksen kuntoon. Ja toisaalta ei kukaan kiellä tekemästä asioita vielä paremmin kuin Ben 🙂

    Oikeen tarkkaan kun kattoo tuota Benin svingiä niin näyttää siltä että paino ei kävisi koskaan takajalalla? Eikös näin lyö juuri Baddeley ja tässä uudessa ’tour’-swingissä näin opeteta ? Mikä loppupeleissä sitten on sen painonsiirron hyöty? Ilmeisesti ilmankin saa ’voimaa’ yms lyöntiin?

    Nyt kun oikeen katsoi tuota baddeleyn svingiä niin on se niin hienon yksinkertainen!

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 12:25:26)
    Fukke kirjoitti:
    Ensinnäkin Ben teki yhden asian täsmälleen päinvastoin kuin kirjoissaan sanoi – siis aloitti downsvingin vetämällä oikean käsivarren (siis kyynärpään) suoraan alas (siis kylkeen kiinni) samalla kun vasen lantio kiertyi vasemmalle. Hieman vektorigrafiikkaa, niin yllätys yllätys – maila kulkee tasossa – flätissä kylläkin, mutta ’Who is this Texas kid with such a flat swing?’.

    ….. Jos Hoganin kyynärpää ei irtoa kyljestä BS:ssä ei sitä tarvitse sinne siksi enää takaisin asettaa. Riittää vaan että pyörittää lantiota ja antaa oikean suoristua itsestään. Mitäs mieltä olette?

    Ensinnäkin kyse on hermotuksesta, kuten ts mainitsi.

    Toiseksi kylki ’lähtee karkuun’, eli jos mainittua liikettä ei tee, siihen syntyy rako.

    Kolmanneksi Hoganin backsvingi lyheni uran edetessä (muustakin syystä kuin vanhenemisen seurauksena) ja esim. 40-luvulla rako ja liike on selvästi havaittavissa (vrt. Power Golf, sivut 70-71).

    Minä olen tulkinnut asian niin, että hänen tapansa hermottaa oikean olkavarren liikettä on pitänyt häntä ’positiivisessa kehitysluupissa’, jonka ilmentymä on yhä paremmin kyljen tuntumassa pysyttelevä oikea kyynärpää.

    Se ei kuitenkaan ole tapahtunut hetkessä, kuten ei mikään muukaan svingiä oikeasti kehittävä asia. Kaikki elää ja jos et nimenomaisesti pyri KOKO AJAN muuttamaan (kehittämään) svingiäsi oikeaan suuntaan, se menee itsestään väärään suuntaan. Paikallaan se ei pysy.

    Aaron

    Aaron ei ilmeisesti tee kyseistä liikettä ja kädet jäävät jälkeen. Osumahetkellä hartiat melkoisesti auki mutta mitä mieltä olette hänen svingistä. Toimiiko tulevaisuudessa Majoreiden viimeisillä reiillä.

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 16:27:41)
    Aaron

    Aaron ei ilmeisesti tee kyseistä liikettä ja kädet jäävät jälkeen. Osumahetkellä hartiat melkoisesti auki mutta mitä mieltä olette hänen svingistä. Toimiiko tulevaisuudessa Majoreiden viimeisillä reiillä.

    Mun mielestä AB lyö hyvin eikä oikea käsi jää ollenkaan jälkeen, vaikkei se ihan Hoganin luokkaa olekaan. Tonkin verran kyynärpään alaspäin sojottaminen vaatii voimakasta oikean olkavarren työtä (kiertovastus on nimittäin infernaalinen) sekä passiivista vasemman kyljen/olkapään seutua.

    Hmmm… Mä oon kelailut tota olkavarren toimintaa omassa svingissä melko paljon ja mulle on jäänyt sun jutuista sellainen kuva että olkavarren action olisi aktiivista liikettä läpi lyönnin. Mutta jos kyynerpää pysyy melko lähellä kylkeä BS (niinkuin mun svingissä) niin onko olkavarren päätehtävä pitää kädet kropan etupuolella ja oikeassa asennossa kun muu vartalo tulittaa kiertoliikkeenä.

    Taisiis unohda äskeinen

    kyllähän käsien on pakko tulla alas ja vähän eteen osumaan tultaessa.

    Jos nyt vielä vähän selventäisi.

    Mun mielestä olkavarsi AD:n svingissä näyttäisi pysyvän melko lailla samassa asennossa downsvingin ekan maagisen liikkeen jälkeen osumaan asti mutta käsivarsi eli kyynärpäästä alaspäin näyttäisi työntyvän pikkurillin puoleinen kylki edellä aluksi palloon ja sen jälkeen kohteeseen päin. Eli onko oikean käden toiminta DS:ssä muutakin kuin olkavarren liikettä kylkeen niinkuin muistaakseni jossain ketjussa puhuit. Varoittelit käyttämästä oikeaa rannetta.

    Tajuskohan tosta kukaan mitään?

    Joo määkin oon kännissä mutta koittakaa kestää.

    Vielä yksi ajatelma.

    Voisiko oikean kyynärpään ja olkavarren unohtaa downsvingin mielikuvassa ja sen sijaan keskittyä ranteen pikkurillin puoleisen kyljen vetämiseen alas ja ja etuviistoon eli palloon päin.

    Over and out

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 17:26:19)
    Eli onko oikean käden toiminta DS:ssä muutakin kuin olkavarren liikettä kylkeen niinkuin muistaakseni jossain ketjussa puhuit.

    Ihan sama mitä metaforista retoriikkaa käyttää, mutta mieti mitkä lihakset erityisesti operoivat tuossa flikissä n. 00:35-00:39.

    Jos oikea ranne vetää ja työntää oikeassa asennossa mailaa palloon niin vasemman käden voi kokonaan unohtaa. Oikea vie vasen vikisee.

    Oikeesti tää oli viimeinen

    Jepjep. Nyt mä tajusin. Vaikka olkavarsi on periaatteessa paikollaan kylkeä vasten niin silti kainalokuopan takainen leveä selkälihas kääntää käsivartta eteenpäin ja alaspäin.

    Silti ajatuksena toi edellinen rannejuttu toimii mulla.

    Joka päivä oppii jotain uutta.

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 17:05:13)
    Hmmm… Mä oon kelailut tota olkavarren toimintaa omassa svingissä melko paljon ja mulle on jäänyt sun jutuista sellainen kuva että olkavarren action olisi aktiivista liikettä läpi lyönnin. Mutta jos kyynerpää pysyy melko lähellä kylkeä BS (niinkuin mun svingissä) niin onko olkavarren päätehtävä pitää kädet kropan etupuolella ja oikeassa asennossa kun muu vartalo tulittaa kiertoliikkeenä.

    Voi olla, etten osaa hyvin selittää, mutta yritän kuitenkin.

    Oikean olkavarren työ on sen suuntaista, että kyynärpää tulee alas kylkeen kiinni ja siitä alempien kylkiluiden ohi. Tällöin siis toimivat lihakset, jotka ovat kiinni olkavarressa ja tulevat kainalokuopan takapuolelta kylkeen ja selkään. (Kainalokuopan etupuolelta rintaa kiinnittyvät lihakset saavat akaan olkapään liikkumisen, mikä on kiellettyä).

    Kun tätä liikettä tapailet, niin huomaat, että niillä ei pitkää läpilyöntiä onnistu tekemään – aivan, siis golfissa läpilyönti ja pitkä saatto on perseestä. Oikean olkavarren liike on siis aktiivista liikettä ym. lihasten liikelaajuksien rajoissa.

    Kun oikea olkavarsi lyö ja jos vasen puoli on toiminut oikein (pitänyt laajuuden ja kiertänyt vastapäivään), oikea käsi lyö vasenta kättä vasten, joten oikealla kädellä on helvetinmoinen vastus edessään (sekä vasen käsi että svingin kiertovastus). Siitä johtuen oikean käden työ ei näy kovinkaan suuren liikkeenä. Sen vipuvaikutus on kuitenkin mieletön mutta vielä tärkeämpää on se, että se mahdollistaa maksimaalisen kontrollin kohtalaisella svinginopeudella.

    Selvennän vielä vasenta kättä vasten lyömistä. Vasen käsi pitää yllä svingin laajuuden, ohjaa svingiä sisältä ulos ja kiertyy vastapäiväisesti (toisin päin kuin krossausliikkeen perusteella voisi olettaa). Kun näin tapahtuu, oikea käsi pääsee hyvin ’slottiin’ ja sill voi lylödä vaikka kuinka kovaa ilman krossauksen pelkoa. Jos svingikuvissa näkyy päinvastaista, niin se johtuu keskipaikoisvoiman vaikutuksesta (anteeksi Pappa Tykki), joka kääntää kaiken näkymään toiselta kuin mitä tehdään.

    Tässä ketjussa olevassa Hoganin svingissä noin puolivälin kieppeillä BH itse tapailee oikean käden (ei olkavarren) liikettä svingin aikana (pyöräyttää kohteeseen osoittavan kämmenen suoraan ylöspäin). Tämä on hänen lihasmuistissaan oleva ’action’. Aika ihmeellistä, se on siis toisin päin kuin yleensä luullaan että pitää tehdä.

    No nuo jututhan saavat mailanpään kulkemaan oikealle ja lavan jäämään auki – niinpä – mutta sitä varten on lantioliike ja keskipakovoima. Lantiotyöllä siis toteutetaan kiertoliike, käännetään sisältä ulos kulkeva rata eli plane kohteeseen ja annetaan käsille tilaa svingata suoraan. Kolme kärpästä yhdellä iskulla. Keskipakoisvoima suoristaa varren ja lavan siitäkin huolimatta, että kädet osuma-alueella työskentelevät tätä vastaan. Olennaista on siis saada aikaan suuri keskipakoisvoima downsvingissä, mikä onnistuu kierrolla ja terävällä rannekulmalla (late hitting).

    Inhimillinen mieli ei tätä usko, vaan haluaa tehdä kaiken primäärisesti käsillä.

    fukke diise saisse kirjoitti: (24.8.2007 17:55:32)
    Vasen käsi pitää yllä svingin laajuuden, ohjaa svingiä sisältä ulos ja kiertyy vastapäiväisesti

    Tässä on nyt ilmeisen väärinymmärtämisen mahdollisuuden paikka. Tarkennatko vähän: Missä nimenomaisessa vaiheessa? Muuten menee tulkitsijoilla metsään.

    Kiitoksia. Olin tosiaan ajatellut olkavarren toimintaa vähän pitempänä liikkeenä.

    Tästä haluaisin vähän selvennystä.

    Tässä ketjussa olevassa Hoganin svingissä noin puolivälin kieppeillä BH itse tapailee oikean käden (ei olkavarren) liikettä svingin aikana (pyöräyttää kohteeseen osoittavan kämmenen suoraan ylöspäin).

    Oikea vai vasen. Miten kumpikaan kämmen voi osoittaa svingin puolivälissä osoittaa kohteeseen. Vai oliko kyseessä käden selkäpuoli.

    Scoop kirjoitti: (24.8.2007 18:05:29)

    fukke diise saisse kirjoitti: (24.8.2007 17:55:32)
    Vasen käsi pitää yllä svingin laajuuden, ohjaa svingiä sisältä ulos ja kiertyy vastapäiväisesti

    Tässä on nyt ilmeisen väärinymmärtämisen mahdollisuuden paikka. Tarkennatko vähän: Missä nimenomaisessa vaiheessa? Muuten menee tulkitsijoilla metsään.

    No niin onkin. Tarkoitan pyöräyttämistä vastakkaiseen suuntaan kuin mihin se näyttää lyöntkuvissä kiertyvän. Kellotaulua ajatellen se on myötäpäiväinen kierto, joka avaa lapaa.

    Kehotan katsomaan, miten Hogan pyöräyttää oikean käden kun selittää jotain vieressä oleville. Ne on siinä Hogan-clipissä. Molempia käsiä siis pyöräytetään tasaisesti läpi svngin näin päin.

    — joo joo slaissia se pukkaa jonkin aikaa.

    PS. Puhun aina oikeakätisestä pelaajasta.

    Viestissä 11 sanoin:

    Voisiko oikean kyynärpään ja olkavarren unohtaa downsvingin mielikuvassa ja sen sijaan keskittyä ranteen pikkurillin puoleisen kyljen vetämiseen alas ja ja etuviistoon eli palloon päin.

    Tämä muuten toteuttaa kello 8-7 kohdalla downsvingissä reverse releasen koska vasemman kämmenen selkäpuoli on taivasta kohti.

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 18:15:20)
    Tästä haluaisin vähän selvennystä.

    Tässä ketjussa olevassa Hoganin svingissä noin puolivälin kieppeillä BH itse tapailee oikean käden (ei olkavarren) liikettä svingin aikana (pyöräyttää kohteeseen osoittavan kämmenen suoraan ylöspäin).

    Oikea vai vasen. Miten kumpikaan kämmen voi osoittaa svingin puolivälissä osoittaa kohteeseen. Vai oliko kyseessä käden selkäpuoli.

    No mähän sanoin että mä oon huono selittäjä.

    Molemmat kädet pyrkivät pyörähtämään svingin aikana tasaisesti niin päin, kuin Hogan tapailee klipissä oikealla kädellä.

    Siis kun laitat oikean käden eteesi niin, että kämmen osoittaa vasemmalle ja käännät sen ylöspäin.

    EI MUUTA KUN HYVÄÄ MESTISVIIKONLOPPUA

    Siis pitää nyt vähän täsmentää.

    Voisiko oikean kyynärpään ja olkavarren unohtaa downsvingin mielikuvassa ja vetää oikeaa kättä ranteen ulkokylki (pikkurillin puoleinen) edellä palloon.

    fukke diise saisse kirjoitti: (24.8.2007 18:29:21)
    Kellotaulua ajatellen se on myötäpäiväinen kierto

    Tätä vähän ounastelinkin. Hyvä niin – ainakin minä sitten ymmärrän ja allekirjoitan kaiken esittämäsi.

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 18:37:22)
    Siis pitää nyt vähän täsmentää.

    Voisiko oikean kyynärpään ja olkavarren unohtaa downsvingin mielikuvassa ja vetää oikeaa kättä ranteen ulkokylki (pikkurillin puoleinen) edellä palloon.

    Kyllä voi.

    Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta hiukan saivarrellen pidä olkavarren toiminta edelleekin mielikuvassasi (joka on laajempi käsite) mutta käytä kuvailemaasi liikettä svingiavaimena, joka palvelee mielikuvaa.

    fukke diise saisse kirjoitti: (24.8.2007 17:55:32)

    WannaBeTiger kirjoitti: (24.8.2007 17:05:13)
    Hmmm… Mä oon kelailut tota olkavarren toimintaa omassa svingissä melko paljon ja mulle on jäänyt sun jutuista sellainen kuva että olkavarren action olisi aktiivista liikettä läpi lyönnin. Mutta jos kyynerpää pysyy melko lähellä kylkeä BS (niinkuin mun svingissä) niin onko olkavarren päätehtävä pitää kädet kropan etupuolella ja oikeassa asennossa kun muu vartalo tulittaa kiertoliikkeenä.

    Voi olla, etten osaa hyvin selittää, mutta yritän kuitenkin.

    Oikean olkavarren työ on sen suuntaista, että kyynärpää tulee alas kylkeen kiinni ja siitä alempien kylkiluiden ohi. Tällöin siis toimivat lihakset, jotka ovat kiinni olkavarressa ja tulevat kainalokuopan takapuolelta kylkeen ja selkään. (Kainalokuopan etupuolelta rintaa kiinnittyvät lihakset saavat akaan olkapään liikkumisen, mikä on kiellettyä).

    Kun tätä liikettä tapailet, niin huomaat, että niillä ei pitkää läpilyöntiä onnistu tekemään – aivan, siis golfissa läpilyönti ja pitkä saatto on perseestä. Oikean olkavarren liike on siis aktiivista liikettä ym. lihasten liikelaajuksien rajoissa.

    Kun oikea olkavarsi lyö ja jos vasen puoli on toiminut oikein (pitänyt laajuuden ja kiertänyt vastapäivään), oikea käsi lyö vasenta kättä vasten, joten oikealla kädellä on helvetinmoinen vastus edessään (sekä vasen käsi että svingin kiertovastus). Siitä johtuen oikean käden työ ei näy kovinkaan suuren liikkeenä. Sen vipuvaikutus on kuitenkin mieletön mutta vielä tärkeämpää on se, että se mahdollistaa maksimaalisen kontrollin kohtalaisella svinginopeudella.

    Selvennän vielä vasenta kättä vasten lyömistä. Vasen käsi pitää yllä svingin laajuuden, ohjaa svingiä sisältä ulos ja kiertyy vastapäiväisesti (toisin päin kuin krossausliikkeen perusteella voisi olettaa). Kun näin tapahtuu, oikea käsi pääsee hyvin ’slottiin’ ja sill voi lylödä vaikka kuinka kovaa ilman krossauksen pelkoa. Jos svingikuvissa näkyy päinvastaista, niin se johtuu keskipaikoisvoiman vaikutuksesta (anteeksi Pappa Tykki), joka kääntää kaiken näkymään toiselta kuin mitä tehdään.

    Tässä ketjussa olevassa Hoganin svingissä noin puolivälin kieppeillä BH itse tapailee oikean käden (ei olkavarren) liikettä svingin aikana (pyöräyttää kohteeseen osoittavan kämmenen suoraan ylöspäin). Tämä on hänen lihasmuistissaan oleva ’action’. Aika ihmeellistä, se on siis toisin päin kuin yleensä luullaan että pitää tehdä.

    No nuo jututhan saavat mailanpään kulkemaan oikealle ja lavan jäämään auki – niinpä – mutta sitä varten on lantioliike ja keskipakovoima. Lantiotyöllä siis toteutetaan kiertoliike, käännetään sisältä ulos kulkeva rata eli plane kohteeseen ja annetaan käsille tilaa svingata suoraan. Kolme kärpästä yhdellä iskulla. Keskipakoisvoima suoristaa varren ja lavan siitäkin huolimatta, että kädet osuma-alueella työskentelevät tätä vastaan. Olennaista on siis saada aikaan suuri keskipakoisvoima downsvingissä, mikä onnistuu kierrolla ja terävällä rannekulmalla (late hitting).

    Inhimillinen mieli ei tätä usko, vaan haluaa tehdä kaiken primäärisesti käsillä.

    Krossauksesta Fukke…kun en edelleenkään ole tosiaankaan scratchin jullikka, niin kysyn…. . Eikös siis krossaus ole sitä, että oikea käsi kiertyy osuman jälkeen vasurin päälle…eli niin, että saatossa periaatteessa clubface katselee melkein kohteeseen päin??
    Ja siis ilmeisesti nyt on sitten niin, että tuota liikettä ei ainakaan tietoisesti pitäisi yrittää hakea??
    Sinällään erikoinen asia tuo, kun tosiaan swingikuvista voisi päätellä, että tuo on se ’tilanne’, mitä pitäisi koittaa tavoitella….eli koittaa krossata.
    Eli jos käsitin oikein, niin vasurilla pitäis koittaa vastustaa tota sinällään luonnollisen tuntusta krossaus-kiertoa, jotta oikealla voidaan pommittaa urakalla??
    Sorry nyt jos joudut jankkaamaan, mutta kun pitää koittaa saada näitä asioita itselle kaaliin.
    Kun …sen lisäksi, että koitan oppia swingaamaan hyvin, koitan tajuta mahd. paljon mitä siinä swigissä tapahtuu/PITÄISI tapahtua. …..auttaa sitten matkan varrelle tuo tietämys.

    Onko keneläkään tietoa Hoganin mailojen spekseistä?

    Rivelino lienee ollut vain 43 tuumainen ja swingipainoa reilusti, mutta löytyykö tarkemmin?

    Jos swingi kuin Hoganilla pitää ne mailatkin olla;)

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 85)
Vastaa aiheeseen: Ben Hoganin svingi

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Ben Hoganin svingi