Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Vasen ranne kuperana koko swingin ajan
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Ainakin meidän seuran pro on mainostanut tätä että osumasta läpi mentäessä vasen ranne tulisi olla kuperana. Itselle tämä on tuottanut suuria vaikeuksia, koska olen tottunut flippaamaan palloa ranteilla. Olenkin miettinyt miksi vasenta rannetta ei voi heti alkuasennossa jo laittaa kuperaksi ja sitten vain yrittää pitää se sellaisena? Vasemman ranteen pitäminen läpi swingin kuperana vaatii yllättävän paljon voimaa, koska swingin eri vaiheissa täytyy pystyä vastustamaan voimia jotka yrittävät vääntää vasemman ranteen asentoa. Olen jonkin aikaa harjoitellut esimerkiksi yhdellä kädellä swingaamista siten että pidän vasenta rannetta kuperana koko ajan ja osaan jo tämän tehdäkin oikeassa swingissä aivan pisimpiä mailoja lukuunottamatta. Kysymys onkin, että jos pystyy pitämään vasemman ranteen kuperana aina alkuasennosta loppuasentoon asti kannattaisiko näin tehdä ja mitä hyötyjä tai haittoja tästä voi olla? Itseä kiinnostaa varsinkin se menetänkö lyönnistä pituutta ; )
Joo, kun tohon suunnanvaihtoketjuun on täysin hyödytöntä mitään kirjoittaa kun yksi aakkonen meuhkaa siellä itsestään selviä asioita vastaan. Pois se täältä häiritsemästä!
No itse asiaan, mun kädi kokemuksella;). Eli se mitä tässä on luultu opittavan on se että golfari ei missään nimessä tarvitse ranteita niiden aktiiviiseen työhön vaan nimen omaan vahvoja ranteita tarvitaan siihen että pystyy vastustamaan ranteiden tuloa mukaan lyöntiin, mailan aiheuttama momentti kun tahtoo niitä vääntää suurella voimalla. Jos tuon päästää valloilleen (pahimmassa tapauksessa ranneflippi) niin mailan liikkeen aiheuttamat momenttivoimat aiheuttaa käsinopeuden tippumisen, kehon kiertoliikkeiden lähes täydellisen pysähtymisen ja sitä myöten voi sanoa hyvästit toistettavalle lyönnille. Mielikuvana tulee siis olla käsinopeus, ei mailanpäännopeus. Noita mailanpäähän nopeutta laittajia on nähty noissa golfliiton alaisissa kilpailuissa ihan riittävästi ja palllot on säännönmukaisesti ihan jossain muualla kuin siellä missä pitäisi.
Jos tuon vasemman ranteen saa pidettyä kuperana niin ei varmaan huono asia, jos sen pysymään niin ettei mene vaakasuoran yli niin sekin on jo hyvä. Meillä oli yksissä kisoissa ongelma jota ei millään meinannnut selvitä mistä johtui. Kun katselin kädinä swingiä, niin yhtäkkiä tuli huomattua kuinka vasen ranne meni yli ja kun muu työ oli samaa kuin aikaisemmin niin vasemmallahan ne pallot oli koko ajan ei huukkina vaan suoraan sinne ja noin 30-40 metriä lyhyempinä. Tuon kun sai korjattua niin johan lähti pallot sinne mihin halusi ja pitkälle.
Jos siis ranne on kuperana tai suorana mailaan välittyy paremmin kokokehon voima ja pallot löytyy kauempaa. Jos ranne pääsee yli niin osumassa aivan varmasti antaa periksi ja voima katoaa johonkin matkalle osumassa.
Korostetaan nyt vielä sitä, että sen muunkin työn bsw:ssä ja dsw:ssä tulee olla jotenkin swingiä muistuttavaa ja tähän vielä liittyy paljon muutakin kuin pelkkä ranne työttömyys;)
Tämä siis vain mun näkemys, joku muu voi olla erimieltä. B kuitenkin pysyköön poissa, kommentteja ei kaivata sinulta.
Rauski kirjoitti: (15.11.2011 20:25:33)
Korostetaan nyt vielä sitä, että sen muunkin työn bsw:ssä ja dsw:ssä tulee olla jotenkin swingiä muistuttavaa ja tähän vielä liittyy paljon muutakin kuin pelkkä ranne työttömyys;)
Itsellä on sellainen tunne että tuo vasemman ranteen kuperuus pakottaa tekemään muitakin asioita swingissä oikein. On pakko pyöriä kropasta kovasti auki ja muuta. Ja tuo kädet menee varmasti vauhdikkaammin osumasta läpi kun niitten ja hartioiden liike ei pääse hidastumaan niinkuin crossaamisessa.
greeninone kirjoitti: (15.11.2011 18:53:52)
Ainakin meidän seuran pro on mainostanut tätä että osumasta läpi mentäessä vasen ranne tulisi olla kuperana. Itselle tämä on tuottanut suuria vaikeuksia, koska olen tottunut flippaamaan palloa ranteilla.
Huippuammattilaisissakin on flippaajia. Pitää erottaa selkeästi tuuppariflippi ja pro-flippi. Niitä on käsitelty nettigurujen toimesta.
Flippi voi olla haitallinen parista syystä ainakin: tuupparicasting+ rataongelma+ chickenwing-korjaus on klassinen. Ei vauhtia mailanpäässä ja huono osuma.
Se, että mailanpää alkaa osumassa ohittaa etukäsivarren linjaa ei ole itsessään haitallinen, jos mailanpäänopeus on lyöjän voimantuottokapasiteetin mukainen ja jos osumageometria on fitattu parhaaksi mahdolliseksi. Oikeassa pelissä tulee mukaan lisäksi pituuskontrolli ja toistettavuus.greeninone kirjoitti: (15.11.2011 18:53:52)
Vasemman ranteen pitäminen läpi swingin kuperana vaatii yllättävän paljon voimaa, koska swingin eri vaiheissa täytyy pystyä vastustamaan voimia jotka yrittävät vääntää vasemman ranteen asentoa.
Se ei punttisalilla parane. Pitää tarkastella koko svingiä. Liikejärjestys, ajoitus ja voimantuoton suunta tähtäimeen.
greeninone kirjoitti: (15.11.2011 18:53:52)
Olen jonkin aikaa harjoitellut esimerkiksi yhdellä kädellä swingaamista siten että pidän vasenta rannetta kuperana koko ajan ja osaan jo tämän tehdäkin oikeassa swingissä aivan pisimpiä mailoja lukuunottamatta.
Paljon mahdollista, että nimenomaan sulkeva kierto osumaan tullessa korvautuu oikean ’käden’ aikaistetulla tulituksella. Se voi hyvin olla pivot-ongelma :hartiakierto aikaistettu.
greeninone kirjoitti: (15.11.2011 18:53:52)
Kysymys onkin, että jos pystyy pitämään vasemman ranteen kuperana aina alkuasennosta loppuasentoon asti kannattaisiko näin tehdä ja mitä hyötyjä tai haittoja tästä voi olla? Itseä kiinnostaa varsinkin se menetänkö lyönnistä pituutta ; )Ei ja menetät melko varmasti.
greeninone kirjoitti: (15.11.2011 23:31:47)
Itsellä on sellainen tunne että tuo vasemman ranteen kuperuus pakottaa tekemään muitakin asioita swingissä oikein. On pakko pyöriä kropasta kovasti auki ja muuta. Ja tuo kädet menee varmasti vauhdikkaammin osumasta läpi kun niitten ja hartioiden liike ei pääse hidastumaan niinkuin crossaamisessa.
Dust in pitää ranteen kuperana jo suunnanvaihdossa ja tuloksia tulee. Kaveri kuitenkin on Golf Digestin äskettäisten kyselyjen mukaan kiertueensa urheilullisimpia eli sopiiko kuperuus meikäläisillekin? Ts sanoo Hoganin sanoneen, että ’salaisuutensa’ on kupittaminen suunnanvaihdossa. Tarkoittaako kupittaminen dorsaalifleksiota? Silloin, auttaisiko kupittaminen suunnanvaihdossa siis koveruuteen ynnä muuhun osumassa?
Rauski kirjoitti: (15.11.2011 20:25:33)
Eli se mitä tässä on luultu opittavan on se että golfari ei missään nimessä tarvitse ranteita niiden aktiiviiseen työhön vaan nimen omaan vahvoja ranteita tarvitaan siihen että pystyy vastustamaan ranteiden tuloa mukaan lyöntiin, mailan aiheuttama momentti kun tahtoo niitä vääntää suurella voimalla.
Mailaan laitetut liike-energiat siis vääntävät ranteet (jos flippaaminen ei ole pelaajan tarkoitus). Ratkaisu voisi olla muualla kuin vahvoissa ranteissa eli vääntöön johtavaa lyöntitekniikkaa tai kropan nopeutta/voimaa jne. olisi parannettava. Miten, siitä olisi kiinnostavaa lukea itseäni perehtyneempien kantoja.
Nips kirjoitti: (19.11.2011 11:30:55)
[ Miten, siitä olisi kiinnostavaa lukea itseäni perehtyneempien kantoja.Ensin varmaan pitäisi saada kytekttyä käyttiksestä pois päältä se vaistomainen halu kiihdyttää lapaa käsivarsien lihaksilla.
Sen jälkeen tuon toteuttamiseen auttaa todellinen ymmärrys liikesuunnista ja niiden kiihtyvyyksistä / hidastuvuuksista, sekä noiden liikesuuntien muutoksista swingin eri vaiheissa. Ja juuri nuo elementit puuttuvat täysin kaksivipuisen ja tasolla liikkuvan heilurin tarkastelusta.
Täällä monesti vilahtelee teksteissä ’vahvat ranteet’. Oletko TS kuinka aktiivisen käskytyksen kannalla, vai tuottavatko oikeat liikesuunnat nuo ranteiden asennot lähes itsestään, mikäli kehon muu toiminta on oikeaa?
duffeli kirjoitti: (19.11.2011 12:13:47)
Täällä monesti vilahtelee teksteissä ’vahvat ranteet’. Oletko TS kuinka aktiivisen käskytyksen kannalla, vai tuottavatko oikeat liikesuunnat nuo ranteiden asennot lähes itsestään, mikäli kehon muu toiminta on oikeaa?Mä uskon lavan karkaavan väärälle reitille itsestään, jos kehon liikesuunnat ovat hyvät ja käsivarsissa ei riitä voima ohjaamaan sitä oikealle. Kuulostaa toki hieman paradoksaaliselta, mutta ei ole.
Mihin suuntaan maila itse pyrkii? Tämä voi olla jopa parempi tieto, kuin kuulla mihin sitä pitäisi pakottaa.
Tulin innolla katsomaan vastaustasi, mutta pettymykskseni sitä ei näkynyt. Luin tuon edellisen oman viestini ja se oli sen verran idioottimaisen näköinen, että saattoi vaikuttaa jopa vit……ta. Mutta sitä se ei todellakaan ollut, olin aivan tosissani. Itselläni homma menee helposti vaakatason pyörimiseksi, ja maila ei vapaudu varren heilahdussuuntaan oikein. Olisi kiva kuulla muiden tuntemuksia.
duffeli kirjoitti: (19.11.2011 13:16:34)
Tulin innolla katsomaan vastaustasi, mutta pettymykskseni sitä ei näkynyt. Luin tuon edellisen oman viestini ja se oli sen verran idioottimaisen näköinen, että saattoi vaikuttaa jopa vit……ta. Mutta sitä se ei todellakaan ollut, olin aivan tosissani. Itselläni homma menee helposti vaakatason pyörimiseksi, ja maila ei vapaudu varren heilahdussuuntaan oikein. Olisi kiva kuulla muiden tuntemuksia.En ole missään vaiheessa kokenut viestejäsi hyökkääviksi, eli huoli siitä pois. Kysymys oli hyvä ja asiallinen ja vieläpä varsin olennaisen ympärillä pyörivä.
Viittaan kuitenkin aiempiin viestihini ja totean tilannetta arvioitavan ehkä tuossa vuoden päästä taas uudelleen.
Käyn keväällä jollain duunireisssulla kääntymässä, mikäli saan lyönnin talven aikana mieleisekseni. Otan tunnin neljädeetä niin näen totuuden
Minua askarruttaa sama kysymys. Tämä olisi voinut olla hyvä viestiketju mutta asiantuntijoilla meni energia muuhun kuin itse asiaan. Tai sitten ranteiden asennolla ei ole merkitystä swingin eri vaiheissa … ei näin voi tietenkään olla.
Minkä itse näen vielä melko selvästi on se, että pelaajilla vasemman ranteen asento vaihtelee suuresti ainakin backswingin yläasennossa. Oikea käsi on sitten gripissä kiinni, joten se kai myös mutta siihen en ole kiinnittänyt huomiota enkä sitä edes näe. Suurimmalla osalla hyvistä pelaajista vasen ranne on melko suorassa, siis kämmenselkä on kyynärvarren suuntainen (Woods, Donald jne). Joillakin vasen ranne on hyvin kupera eli asento on kai seurauksena vasemman ranteen flexiosta backswingin aikana (esim. Johnson) ja joillakin taas kovera (Couples). Miksi vasemman ranteen asento vaihtelee niin suuresti eri pelaajilla? Minusta kupera rannekulma yläasennossa korostaa helposti drawta ja kovera taas fadea. Kuitenkin monella pituuslyöjällä vasen ranne on kovera yläasennossa (esim. Miller ja Sadlowski) ja tuskin lyövät fadea.
ts kirjoitti: (19.11.2011 12:17:50)
Mä uskon lavan karkaavan väärälle reitille itsestään, jos kehon liikesuunnat ovat hyvät ja käsivarsissa ei riitä voima ohjaamaan sitä oikealle. Kuulostaa toki hieman paradoksaaliselta, mutta ei ole.
Miten voima saadaan riittäväksi? Ja missä eli tarkoitatko tosiaan käsivarsia (hauiksia&ojentajia) vai kenties käsivarsia liikuttavia lihaksia olkapään lähistöllä? Otaksun että kyse on kyynärvarsilinjan hallinnasta.
Nips kirjoitti: (20.11.2011 15:39:00)
ts kirjoitti: (19.11.2011 12:17:50)
Mä uskon lavan karkaavan väärälle reitille itsestään, jos kehon liikesuunnat ovat hyvät ja käsivarsissa ei riitä voima ohjaamaan sitä oikealle. Kuulostaa toki hieman paradoksaaliselta, mutta ei ole.
Miten voima saadaan riittäväksi? Ja missä eli tarkoitatko tosiaan käsivarsia (hauiksia&ojentajia) vai kenties käsivarsia liikuttavia lihaksia olkapään lähistöllä? Otaksun että kyse on kyynärvarsilinjan hallinnasta.
Yli 95% täällä nähdyistä päästää lavan karkaamaan käsien ulkopuolelle varsin aikaisin. Loppu 5% menestyy kilpakentillä. He ovat vaistojen kautta yleensä kehittäneet nuo vastakkaiset liikeet, eivätkä edes yleensä tiedä tai myönnä niitä tekevänsä.. paitsi kun näyttää ne kuvista 🙂
Nips kirjoitti: (19.11.2011 11:28:01)
greeninone kirjoitti: (15.11.2011 23:31:47)
Itsellä on sellainen tunne että tuo vasemman ranteen kuperuus pakottaa tekemään muitakin asioita swingissä oikein. On pakko pyöriä kropasta kovasti auki ja muuta. Ja tuo kädet menee varmasti vauhdikkaammin osumasta läpi kun niitten ja hartioiden liike ei pääse hidastumaan niinkuin crossaamisessa.
Dust in pitää ranteen kuperana jo suunnanvaihdossa ja tuloksia tulee. Kaveri kuitenkin on Golf Digestin äskettäisten kyselyjen mukaan kiertueensa urheilullisimpia eli sopiiko kuperuus meikäläisillekin? Ts sanoo Hoganin sanoneen, että ’salaisuutensa’ on kupittaminen suunnanvaihdossa. Tarkoittaako kupittaminen dorsaalifleksiota? Silloin, auttaisiko kupittaminen suunnanvaihdossa siis koveruuteen ynnä muuhun osumassa?
Korjaus: viimeisessä lauseessa piti olla kuperuuteen: Silloin, auttaisiko kupittaminen suunnanvaihdossa siis kuperuuteen tai muuhun osumassa?
MItä Hogan tarkoitti kupittamisella? Ymmärtääkseni kupitttaminen tarkoittaa dorsaalifleksiota. Yhdeltä videolta katsottuna vasen ranne on suunnanvaihdossa suorana. Vai onko video edeltävältä ajalta…
Vaikuttaa erittäin lupaavalta tämä vasemman ranteen kuperuus. Itse koen että sillä onko ranne suorana ja kuperana ei niinkään ole merkitystä kunhan se ei pääse koveraksi. Vaikka rannetta yrittää pitää kuperana kokoajan on varsinkin hetki osuman jälkeen lähes mahdotonta saada ranne pysymään kuperana varsinkin isoilla moukareilla. Kun vasemman ranteen saa kuperanan menemään osumasta läpi ei käsien tai hartioiden nopeus pääse putoamaan –> suurempi mailanpään nopeus ja lapa pysyy pitempään squarena. Kohta menee 130mph rikki !!! : Dd
periferia kirjoitti: (20.11.2011 14:12:46)
Miksi vasemman ranteen asento vaihtelee niin suuresti eri pelaajilla? Minusta kupera rannekulma yläasennossa korostaa helposti drawta ja kovera taas fadea.Gripitkin vaihtelevat kuten asennot osumassa jne. ja lopulta kai lienee kyse siitä, että vasemman ranteen asento sopii osana pelaajan kokonaisuuteen, joka on johtanut luotettaviin ja pitkiin lyönteihin.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Vasen ranne kuperana koko swingin ajan