Oulun Golfista on kasvanut iso peluri. 2030-luvulla reikiäkin saattaa olla enemmän.
Oulussa on ollut pitkään melkoinen golfbuumi. Kentät ovat kirjaimellisesti täynnä. Alueen suurimmassa golfkeskuksessa Oulun Golfissa tehtiin kaudella 2024 peräti 84 000 varausta. Oulun Golfissa on kaksi 18-reikäistä kenttää ja lisäksi par 3 -kenttä, mutta silti luku on hurja. Hieman sitä vääristää se, että määrään lasketaan Oulun Golfissa mukaan yhdeksänreikäiset kierrokset.
Lähtöaikojen varausaste oli kuitenkin 92% ja pelaajia 3,05 per lähtö. Vilinää riitti par 3 -kentälläkin, jolle tehtiin edellä mainittujen lisäksi 10 000 varausta. Täyttä siis on.
Ja täyttä on koko seutukunnassa. Suomen Golfliiton olosuhdepolitiikkaselvityksen mukaan Oulun alueelle pitäisi rakentaa yli parikymmentä uutta reikää, jotta tarjonta vastaisi kysyntää. Golf on jo vuosia voinut Oulun alueella erinomaisesti, eikä ole näköpiirissä, että trendi muuttuisi.
Talousalueella vireillä olleet kenttähankkeet ovat kuitenkin yksi toisensa jälkeen kuivuneet kasaan. Osakepohjaisen golfkentän rakentaminen on Suomessa tänä päivänä niin pitkässä puussa, että sen mallin varaan uuden kentän rakentamista tuskin edes kannattaa laskea. Siksi Oulun golfissa on alettu ihan tosissaan pohtia, pitäisikö reikiä rakentaa itse lisää.
Ensin range
Kenttähanke on jo vireillä, mutta mennään siihen myöhemmin. Ennen uutta kenttää korjataan vanhaa. Tai oikeammin korjataan rangea. Syyskokouksessa lyötiin lukkoon arvoltaan noin 600 000 euron kieppeillä liikkuva remontti rangelle- ja harjoitusalueille. Se alkaa elokuussa 2026.
”Range on käytössä seuraavana keväänä. Pallojen alastuloalue, noin 25 000 neliötä, tehdään kokonaan keinonurmelle. Se on nyt huonossa kunnossa ja pallot uppoavat maahan. Lisäksi rangelle tehdään useita kohdeviheriöitä”, Oulun Golfin toimitusjohtaja Petri Väänänen kertoo.
Remontin yhteydessä tutkitaan myös mahdollisuutta hoitaa pallojen kerääminen jatkossa robotiikalla. Keinonurmialusta mahdollistaisi senkin. Rangelle lyödään kahdesta suunnasta ja rempan yhteydessä toiseen päähän tehdään viitisentoista lyöntipaikkaa lisää. Myös pro shop korjataan. Satsaus on iso, mutta range on kovalla käytöllä ja sen liikevaihto on vuodessa 150 000 euron luokkaa.
Tavoitteissa siintää myös kentälle johtavan tien parannus yhdessä kaupungin kanssa. Tie on kesät–talvet kovalla käytöllä, sillä sitä hyödyntävät myös muiden lajien kuten hiihdon harrastajat, ja tien kunto on ajoittain todella huono.
Uusi ysi Vaaralle
Kuten todettua, Oulun Golfissa on laskeskeltu, että uuden toimijan tuleminen markkinoille on epätodennäköistä. Kun golfkentän hoitoon ja pyörittämiseen tarvittava perusinfra on jo olemassa, lisäreikien rakentaminen on edullisempaa, kun kentän ulkopuolisiin alueisiin ja asioihin ei tarvitse investoida yhtä paljon rahaa.
”Pidän todennäköisimpänä, että Oulun alueelle uudet reiät tulevat joko meille tai Virpiniemeen, toivon melkein, että molempiin”, Petri Väänänen näkee.
Uuden ysin paikkaa on nimittäin ruvettu tutkailemaan Oulun Golfissa ihan tositarkoituksella. Hanke esiteltiin yhtiökokoukselle, joka antoi vihreää valoa valmisteluiden jatkamiselle.
Lupaavin paikka sijaitsee Sankivaaran alueella Kontiopalossa. Sen omistaa kokonaisuudessaan Oulun kaupunki, joka suhtautuu laajentumiseen positiivisesti. Juuri maan hankkiminen, ja sen hinta, on yksi kenttäprojektien suurimmista haasteista.
Ajatuksena on reitittää kenttä siten, että se muodostaa olemassa olevan Uuden vaaran yhdeksikön kanssa 18-reikäisen kokonaisuuden. Etuysin jälkeen kenttä tulee niin ikään olemassa olevalle taukokioskille, joka nyt palvelee vain Sanki-kentän kiertäjiä.
Oulun Golfin kentät ovat maineikkaan Ronald Freamin käsialaa. Perusparannusten takana on ollut Jari Rasinkangas. Suunnittelijaa ei ole vielä valittu, mutta Rasinkangas on vahva ehdokas.
Maa-alue on sellainen, että kaavoituksen pitäisi edetä nopeasti. Monien kenttäprojektien, kuten Pickala Rockin ja Vola Golfin kohdalla on kuitenkin nähty valitusten olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Kiirettä ei varsinaisesti ole ja Väänänen pitää todennäköisenä, että aikaisintaan rakennusvaiheeseen voidaan päästä 2030.
Projektin rahoittamisesta tai ylipäänsä sen aloittamisesta ei ole tehty päätöksiä. Yksi vaihtoehto on osakeanti. Kysyntää todennäköisesti olisi ja Oulun Golfissa osakkeella on arvoa. Kysyntä näkyy ja osakkeet vaihtavat omistajaa. Viime vuonna kauppoja tehtiin noin 60 ja keskihinta liikkui 4000 euron tietämillä. Golfpisteen pörssissä on myynnissä jutun julkaisuhetkellä yksi B-osake hintaa 4000 euroa ja yksi C-osake hintaan 10 900 euroa. Väänäsen mukaan osakkeen arvoon on tullut muutamassa vuodessa jopa tonni lisää.
Vastike Oulussa on noin 900 euroa, jota voi pitää 36-reikäiselle kentälle varsin kohtuullisena. Vuokrapelioikeuden hinta taas on reilut 1300 euroa, ja kaikki menevät kaupaksi heti kuin ne myyntiin laitetaan. Tarjolla on myös 10 ja 20 kierroksen kortteja.
”Pelituotteiden määrä on rajoitettu. Uusi ysi mahdollistaisi myös kausipelioikeuksien määrän kasvattamisen nykyisestä 250 ehkä sadalla. Siihen meidän pitää päästäkin. Nyt meillä on yli 300 nuorisojäsentä, joille on tarjolla noin 150 kausipelioikeutta, eli olemme oikeasti ihan täynnä”, Väänänen kertoo.
Kaikkinensa seurassa on 2640 jäsentä, joista 409 on junioreita. Junioreiden määrä on tuplaantunut viidessä vuodessa ja Oulun golfkerho ry on Suomen viidenneksi suurin golfseura. Tilausta uusille rei’ille siis olisi.