Valtion kulukuuri leikkaa tulevina vuosina myös Golfliiton avustuksia - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Valtion kulukuuri leikkaa tulevina vuosina myös Golfliiton avustuksia

Urheilun lajiliittojen saama valtionavustus pienenee lähivuosina. Kuva Getty Images

Avustusleikkausten tarkka euromäärä ei ole vielä tiedossa, mutta Golfliitossa varaudutaan jo tulevaan.

Suomen hallituksen esitykset erilaisista säästötoimista valtion talouden tasapainottamiseksi koskevat laajasti eri kohteita, eikä Suomen Golfliitto säästy valtionavustusten leikkauksilta tulevina vuosina. Golfliitto saa toimintaansa avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja sen tukea ollaan leikkaamassa monien muiden lajiliittojen tavoin.

Golfliitossa henkäistiin syvään, kun vuodelle 2025 kaavailtu 14 prosentin pudotus avustuksista ei toteutunutkaan. Se olisi Golfliiton tapauksessa tarkoittanut noin 80 000 euroa, mikäli juustohöylä olisi raapaissut jokaiselta lajiliitolta yhtä suuren siivun pois.

Ensi vuoden säästöt kohdistuvat sen sijaan esimerkiksi liikuntapaikkarakentamiseen, mutta urheiluliittojen avustuksiin leikkaus ei osu niin suuresti kuin pelättiin.

Leikkaustarve ei kuitenkaan katoa tulevina vuosina mihinkään, vaan vuosille 2026–27 on kaavailtu vielä suurempia säästöjä. Golfliiton kohdalla ne tarkoittavat noin 28 prosentin leikkausta avustuksiin.

”Jos silloin otetaan juustohöylällä, se tarkoittaisi meille noin 160 000 euroa. Se on jo aika kova paukku”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Golfliitto on ollut valtion kulukuurista tietoinen, ja että varustautuminen tulevien vuosien avustusten leikkauksiin on jo aloitettu. Säästökohteiden kartoituskin on käynnissä.

”Käymme koko toimintamme läpi ja katsomme, että se on järkevää ja tehokasta. Tarkistamme myös, että kaikki palvelusopimuksemme ovat meille kustannusedullisia. Kaikki käydään tiukalla kammalla läpi. Ja jos pitää alkaa säästämään, niin sitten aletaan säästämään, ei siinä mikään auta.”

”Golfin terveyshyödyt ovat niin valtavat, että ne vaikuttavat kansanterveyteen ja kansantalouteen.”

Golfliitto kerää jäsenseuroiltaan jäsenmaksua, joka on aikuisilta 30 euroa ja junioreilta 9 euroa. Jäsenmaksut ovat Golfliiton isoin tulonmuodostuskanava. Vuonna 2023 Golfliiton jäsenmaksutuotot olivat noin 4,3 miljoonaa euroa. Golfliiton jäsenmaksu on säilynyt vuodesta 2012 lähtien ennallaan.

Avustusten pienentymisen tarkka euromäärä ei ole vielä tiedossa, mutta Korhosen mukaan OKM:n kanssa neuvotteluja käyvä Olympiakomitea on pitänyt Golfliiton hyvin informoituna asiasta. Korhonen korostaa, ettei päätöstä tukien leikkauksista tehdä opetus- ja kulttuuriministeriössä, vaan leikkausten takana on poliittinen päätöksenteko.

”Toivottavasti yhteiskunnassa tajuttaisiin paremmin liikunnan ja urheilun merkitys. Se on investointi, joka tuottaa tulevaisuudessa”, Korhonen sanoo.

”Esimerkiksi golfin terveyshyödyt ovat niin valtavat, että ne vaikuttavat kansanterveyteen ja sitä kautta kansantalouteen. Kun ihmiset liikkuvat, käytämme vähemmän terveyspalveluja.”

Korjaus 5.10.2024 klo 10:15: jutun pääkuva ja kuvateksti vaihdettu.

Lue seuraavaksi: Golfliitto pestasi uuden talouspäällikön toisesta lajiliitosta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Chipping Eagle says:

    Kuvatekstin väittämä, että maajoukkuetoiminta voisi olla säästökohde ei käy ilmi liiton lausunnoissa. Ainakaan tässä artikkelissa. Millä perustein Golfpiste sellaisen johtopäätelmän tekee?

    Jere Jaakkola says:

    Kiitos palautteesta, nimimerkki Chipping Eagle. Huomiosi on hyvä ja aiheellinen.

    Kuvatekstiä ei ollut tarkoitettu asiaan kantaa ottavaksi, mutta siitä saattoi saada käsityksen, että juttu vihjaa säästöjen mahdollisesti kohdistuvan maajoukkuetoimintaan. Katsoimme parhaaksi vaihtaa sekä kuvan että kuvatekstin.

    Ystävällisesti,
    Jere Jaakkola
    Päätoimittaja, Golfpiste

    Jani2 says:

    Voisiko joku avata minulle mitä merkitystä kilpaurheilulla/maajoukkue toiminnalla on massojen liikkumisen kannalta. Kilpaurheilu//maajoukkue toiminta tulisi jokaisen siihen osallistuvan maksaa itse ja verorahat/jäsen maksut kohdentaa massojen liikuttamiseen. Itselle ei ole ongelma maksaa seuran/liiton jäsenmaksua vaikken siitä itse hyödykkään, mutta haluaisin että raha menee niille lapsille/nuorille joilla ei ole ”Pappa Betalar” verkostoa takana.