Golfkentällä ei ole toista asiaa, joka negatiivisuudessaan peittoaisi ohittamisen.
Joka kesä kentällä tulee muutaman kerran vastaan tilanne, jossa meidän peliryhmän pitäisi päästä edellä menevästä ryhmästä ohi tai päinvastoin antaa tietä takaa tulevalle porukalle. Näihin kohtaamisiin kulminoituu golfin pelaamisen ylivoimaisesti hermostuttavin hetki.
Otetaan ensin käsittelyyn keskinäisen ”kamppailun” johtoryhmä. Yleensä kysymys on 3–4 hengen porukasta, jossa peli ei ole välttämättä edennyt sutjakkaan tahtiin. Jokin asia tai asiat ovat kestäneet todennäköisesti liian pitkään. Usein siihen liittyy pallojen etsiminen tai varsinkin viheriöiden läheisyydessä tapahtuva ylimääräinen hierominen.
Takana oleva peliryhmä kolkuttaa jaloille, ja ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa heidät täytyisi päästää ohi. Kaikki peliryhmän jäsenet havaitsevat kollektiivisesti asian. Seuraavaksi aletaan pohtia, onko tilanne todellakin se, että latua on annettava. Nopeimmin vastauksen pohdintaan saa katsomalla eteensä. Jos edessä on tyhjä väylä, kannattaa näyttää vihreää valoa takana tuleville ja antaa heidän jatkaa peliään omaan tahtiinsa.
Miksi ohittamisesta on muodostunut hermoja raastava yltiönegatiivinen hetki pelin tiimellyksessä?
Hypätään ohittajien porukkaan. Siellä on jo ehditty tiuskia edessä menevän ryhmän hitautta. Miksi he eivät päästä meitä ohi nyt ja tässä, eikä vasta klubitalolla? Päässä alkaa kiristymään, ja suurin raivo on puhkeamaisillaan korvista, ja joskus myös suusta, ulos.
Ohitustilanteeseen kuitenkin päästään. Ohittajat tulevat puolijuoksua tiiboksiin, avaavat minne avaavat ja jatkavat peliä. Usein ohitushetkellä lyödään ja hosutaan ja pahimmillaan pilataan meneillä oleva hyvä kierrostulos.
Ohitettavan ryhmän jäsenet pohtivat mielissään, miksi nämä tumpelot piti päästää ohi, kun he eivät osu avauslyönneillään lähellekään väylää. Molempien ryhmien jäsenet eivät juurikaan vaihda katseita, sanoista puhumattakaan. Suusta saattaisi suoltaa sellaista tekstiä, jota joutuisi myöhemmin pahoittelemaan vähintään klubin henkilökunnan välityksellä.
Golfareiden kannalta on sanottava, että onneksi ohitus ylipäätään tapahtui. Mikään ei ole hermostuttavampaa kuin katsella koko ajan taakseen, ja arvuutella tuleeko se porukka sieltä ja kuinka kovaa. Ja mikään ei ole raivostuttavampaa kuin odotella edellä menevien katseita ja kertoa eleillä, että me olisimme valmiita painelemaan teistä ohi.
Tilanne muuttuu räjähdysalttiiksi siinä vaiheessa, kun takana oleva ryhmä on saavuttanut puhe-etäisyyden. Yleensä melko selkeästi artikuloitu kysymys, voimmeko mennä ohi, nostaa tunteet pintaan, puolin ja toisin. Mikäli kysymykseen tulee edellä olevalta ryhmältä kieltävä vastaus, alkaa vähintään henkinen nyrkkeilykamppailu kahden peliporukan välillä. Kerran oli itse asiassa lähellä ihan fyysinen nyrkkeilymatsi, kun takana olevan ryhmän jäsen ilmoitti suorasukaiseen tyyliinsä: ”Me tulemme ohi, ja te pidätte turpanne kiinni!”
Miten ohittamisongelma ratkaistaan?
Miksi ohittamisesta on muodostunut hermoja raastava yltiönegatiivinen hetki pelin tiimellyksessä? Eikö niin, että kenenkään aika ei ole arvokkaampaa kuin jonkun toisen? Viime vuosituhannen puolella golfia pelanneet kertovat, että ohittaminen oli aiemmin normaali pelitilanne, ja lähes kaikki ymmärsivät sen. Nykyään yhteisymmärrykseen marssijärjestyksestä golfkentällä päästään harvoin.
Varsinkin golfkauden kiihkeimmillä hetkillä kentät pullistelevat pelaajia. Osa menneiden vuosikymmenten kasvatteja, toiset tämän päivän tulokkaita. Monet asiat Suomen verrattain nuoressa golfkulttuurissa ovat menneet parempaan suuntaan, mutta ohittaminen ja sen sisäistäminen on jäänyt muodista pois, kaikilta aivan yhteisesti.
Väitän, että kukaan ei ole valmis ottamaan asiasta syytä niskoilleen, sillä kukaan ei asiasta kysyttäessä pelaa hitaasti ja ole toisin sanoen tien tukkona.
Kaikki yhdessä pystyvät kuitenkin ohittamisdilemman ratkaisemaan – ja se käy lopulta varsin yksinkertaisesti. Kun seuraavan kerran päädyt ohittamistilanteeseen, mieti kummalla puolella ”kehää” olet, ja toimi sen mukaan. Lopputuloksena kaikki voittavat.
Ohittamisesta keskusteltiin myös alla olevassa Golfpiste Podcastin jaksossa.
Ohittamistilanteen lyhyt oppimäärä
Edellä menevä ryhmä:
1. Katsokaa, onko edellä tyhjä väylä tilaa.
2. Seuratkaa, odottaako takana tuleva ryhmä lyöntejään.
3. Päästäkää nopeampi ryhmä ohi.
4. Antakaa tilaa ohittavalle ryhmälle.
5. Ohittaminen voi tapahtua missä päin kenttää tahansa.
6. Olkaa kohteliaita.
Takana tuleva ryhmä:
1. Pelatkaa ohittamishetkellä normaalisti.
2. Jos päädytte ohittamistilanteeseen, pelaatte jo valmiiksi nopeammin kuin edellä menevät, joten juoksemiseen ei ole tarvetta.
3. Kiittäkää edellä menevää ryhmää ja toivottakaa hyviä pelejä.
4. Olkaa kohteliaita.
Tämä on hyvä kirjoitus neuvoineen. Lisäisin siihen kuitenkin yhden näkökohdan. Pelin suositeltu nopeus perustuu yleensä neljän hengen ryhmän pelitahtiin. Keskiarvo kierroksen kestoon kentästä riippuen lienee jossain 4,5 tunnin paikkeilla.
Kentällä pelaa kuitenkin myös kahden ja kolmen hengen flaitteja ja usein ryhmän kaikki jäsenet pelaavat autolla. On selvää, että vähälukuisemmat ja autoa käyttävät flaitit haluaisivat pelata kierroksensa nopammin kuin neljän hengen flaitit. Samoin ne neljän hengen ryhmät, jotka pelaavat jotain nopeampaa pelimuotoa, kuten Greensomea.
Minun mielestäni kaikkien pelaajien tulee tyytyä neljän hengen ryhmän normaalivauhtiin. Ohitusluvan vaatiminen (tai saaaminen) tulisi olla vain poikkeustapauksin rajoittuvaa, sillä nopeasi pelaavan ryhmän jatkuva ohittelu kentällä hidastaa takana tulevien peliä 0,5 – 1 tuntia. Niin ei saa tapahtua.
”Minun mielestäni kaikkien pelaajien tulee tyytyä neljän hengen ryhmän normaalivauhtiin” –
No tässä se on, koko ongelman kulmakivi! Siellä pelaa ihmisiä jotka ajattelevat näin ja siitä syntyy nämä ongelmat. Jos edessä on tyhjä väylä päästäkää ohi takana tulevat odottelijat, oli nopeutenne mikä tahansa! Tämän pitäisi olla automaattinen tapahtuma. Kaksi hyvää golfaria pelaa kentän 2h30min, jos ei ole muita edessä. Ohituksen ei tarvi olla monimutkainen tapahtuma, eikä se todellakaan hidasta takana tulevia se enempää kuin te siinä tulppana koko kentälle pelatessanne. Pelisilmää omaavat näkevät kyllä tilanteen ja suhteellisen vauhtinsa muihin.
Jos taas on näkyvät väylät täynnä edessä, ei tietenkään ohittamisessa ole järkeä, mutta sanonpa vaan että siellä edessä on jokin ryhmä jonka edellä on tyhjää. Jono syntyy kun tyydytään olemaan siellä takana ja mennään jonon keulan tahtia koko kiekka.
Kuten sanoin, tyhjä väylä edessä ja takana seisotaan: automaattisesti seuraavalla reiällä annetaan tilaa ohitukseen. Odotetaan boxissa kun omat avaukset on lyöty, odotetaan väylällä takaa tulevat avaukset ja lyödään sitten omat lähestymiset, tai annetaan takana tulevien lyödä griinille ennen omaa puttaamista. Sujuvia ohitusmalleja on.
Kyllä, jos väyliä on selvästi vapaana, kannattaa varsinkin 2 hengen ryhmä päästää ohi. Pitää kuitenkin muistaa, että jos 4 hengen ryhmä pelaa tavoitevauhdissa, ei se silloin ole hidas ryhmä, vaikka tilaa edessä olisikin. Kannattaisiko 2 hengen ryhmän ohittamisen sijaan silloin keskittyä omaan pelaamiseen paremmin. Hieroa sitä puttia vähän enemmän ym. sen sijaan, että tehdään golfista nopeuskisa.
Viime aikoina tätä kiireen tuntua on tullut enemmän ja enemmän vaikka jokaisella kuuluu golfissa hetki lyöntiin keskittymiseen. Joillain pelaajila saattaa myös olla eri tavoitteet, kuin klubipelaajalla. Halutaan esimerkiksi valmistautua kilpailuun ja tutustua kenttään.
Itseäni harmittaa se, että usein kuuluu klubilla, olipa hyvä keirros, ei mennyt aikaa kuin tunti ja vartti 9 reikään tai 2,5 tuntia 18 reikään. Mitä iloa siitä on? EI tuossa ajassa pysty kukaan keskittymään oikeasti golfin pelaamiseen ja jokaiseen lyöntiin.
Toisaalta jos lähdet autolla matkaan ja edellä oleva ryhmä kävelee, ei se anna takana autolla tulevalle ryhmälle ajaa toisten päälle ja lyödä kintuille. Tätäkin tapahtuu valitettavan usein. Usein myös hitaan ryhmän edessä on oikeasti toinen ryhmä, jota takana tuleva ryhmä ei ehkä edes kunnolla havainnoi.
Sitten jos ohittamista pyydetään, eikö sitä voi tehdä ystävällisesti kysyen? Se ei ole kovin rakentavaa, jos tullaan huutamaan, että siellä on väylä vapaana, pelatkaa nopeammin. Väylä voi olla vapaana siksi, että edessä on mennyt 2 hengen ryhmä tai ryhmä autoilla. Eikä syynä siis ole välttämättä 4 hengen ryhmän hitaus vaan edellä menneen ryhmän nopeus. 9 reijälle 2 tuntia on hyvä aika ja 18 reijälle usein 4 – 4,5 tuntia. Jos siihen pelaa, ei kenelläkään pitäisi olla mitään valittamista.
Tämä koskee myös ryhmän sisällä samassa lähdössä olevia pelaajia. Mikään ei ole rasittavampaa kuin se, että samassa lähdössä 2 klubipelaajaa kiirehtii ja haluaa edetä vauhdilla ja toiset kaksi ehkä keskittyä tekemiseen.
Mihin siinä pelin aikana on oikein kiire?
Kuten huomataan, meitä on moneen junaan. Tämä on todella asia joka golfareita pohdituttaa. Mielipideiden valtaosa on selkeästi sen kannalla, että ohittamisen ei pitäisi olla kauhean pohdinnan arvoinen asia hitaammille. Eikä varsinkaan mikään kierroksen ihanneaikaan sidottu. Huolestuttavaa huomata nämä porukan ajatukset, että kun pelataan ”ihanneaikataulussa” ei tarvisi selvästi nopeampia päästää ohi.
2,5h kierokseen ei seniori-ikäisenkään tarvitse juosta ja puttejakin voi hieroa – kunhan jalka nousee ja toimitaan eikä haahuilla ja ne turhat hieromiset jätetään. Lajia pitää osata toki ja nopealla kieroksella on ne parhaat tuloksetkin syntyneet. Sitten jos ei nopeus riitä, ei jäädä sinne jääränä puolustamaan hitaan pelaamisen oikeutusta.
Kiire on asiana vähän eri asia kuin ripeä ja sujuva eteneminen kentällä. Moni kaipaa sujuvaa toimintaa ja etenemistä, ei välttämättä ole kiire juuri mihinkään.
Kiire sitten taas on pään sisällä oleva tunne, mutta tunne se on siinä missä muutkin tunteet vaikka se ei tavoittelemisen arvoinen olekaan. Turha sitä on hitaamman kellotaajuuden yksilöiden nopeampia moitiskella, me olemme erilaisia. Ei se niin mene että jos minä naatiskelen hittaasti, pitää muiden hidastaa myös, koska minusta se on oikea tyyli. Sama toisin päin, ei hitaan tarvi muuttua nopeaksi. Hitaasti pelaaminen ei ole mikään synti, mutta jääränä edessä pysyminen ja eri määritelmiin nojaten muiden ohittamisen estäminen on sitä syntistä touhua. Ohi päästäminen ei paljoa vaadi, edelleen hidas voi hidastella ja naatiskella senkin jälkeen.
Sinun kaltainen pelaaja ja ajattelumalli on juurikin syy miksi kentät ovat tukossa vaikka kaikki lähdöt eivät olisi täynnä. Tuo 4h-4,5h ihanneaika on täysin höpöhöpöä. Toivon, etten koskaa satu samalle kentälle kanssasi.
”…nopeasti pelaavan ryhmän jatkuva ohittelu kentällä hidastaa takana tulevien peliä 0,5 – 1 tuntia.”
Mihinköhän matematiikkaan tämä väite perustuu?
Sujuvassa ohituksessahan kaksi ryhmää pelaa väylää osin samanaikaisesti, ja nopea ryhmä pelaa kokonaisen väylän 10 min aikana.
Ohitettava ryhmä saattaa kärsiä ohituksessa muutaman minuutin, mutta kaikki takana letkassa tulevat voittavat samalla lähtövälin verran.
”Minun mielestäni kaikkien pelaajien tulee tyytyä neljän hengen ryhmän normaalivauhtiin”
Tässä lainauksessa on juuri syy miksi ohittaminen on niin vaikeaa. Jos edessä on tyhjää niin tulee päästää ohi vaikka itse pelattaisiin ihanne vauhtia.
Ja neljän hengen ryhmäkin pystyy pelaamaan lähemmäksi 3,5 tuntia useimmilla kentillä ellei sitten ole tukkona näitä ”ihanneaikapelaajia”.
Ohituksessa ohittava flaitti tulisi katsoa ohitettavasta ryhmästä eteenpäin, onko väylä/väyliä vapaana. Mikäli kaikki väylät ovat miehitetty, ei ole mitään järkeä lähteä surffaamaan ja sekoittamaan useamman flaitin pelejä, rauhassa vaan muiden tahtiin tai sitten tulee ostaa oma kenttä ja pelata yksinään.
Ihanneaikapelaajat täyttävät kentät iltapäivisin, siksi en koskaan mene silloin pelaamaan. Olen tavannut tälläisen kerran, ehdotin että lasketaan takana odottelevat rouvat ohi. Ei tarvitse, olemme ihanneajassa.. Lopussa rouvat näyttivät minulle hapanta naamaa, minähän olin vieraspelaaja kun muut olivat jäseniä.
Minulle ihanne aika on alle 3 tuntia. Ei koskaan 4,5h. Neljä normaalia seniori pelaa kevyesti alle 4h.
Toivottavasti emme koskaan satu samaan lähtöön. Mikään ei ole rasittavampaa, kuin saman lähdön henkilö, jolla on koko ajan kiire. Kannatasi opetella keskittymään niihin lyönteihin. Joillain pelaajilla saattaa myös olla oikeasti jokainen kierros tavoittellinen ja osa suunnitelmallista harjoitus ja kilpailuohjelmaa. Siinä sitten joku klubipelaaja kiirehtii ja hoputtaa, kun hän ei oikeasti ymmärrä golfista yhtään mitään. Jos nopeudella kilpaillaan, kannattaa vlita lajiksi vaikka juoksu tai pyöräily. Sitä puttia saa viilata 40 sekunttia, kuten myös muitakin omia lyöntejä. Jos pelaaja on ensimmäinen lyömässä, tuolloin lyöntiin saa käyttää aika 50 sekunttia. Noin kentän ihanne/tavoite-aikaan jokaisella on oikeus pelata. Golfissa ratkaisee nopeuden sijaan tulos, montako lyöntä yli tai alle parin henkilö pelasi.
Ripeään pelaamiseen tottuneilla ei ole kiire vaan lyöntiin on valmistauduttu ja kun oma vuoro tulee niin ei tarvitse hieroa jokaista lyöntiä 40-50 sekuntia. Bägit on viety lähtösuuntaaan, toisten avauksia ja muitakin lyöntejä seurataan huolella, niin palloja ei tarvitse kauaa etsiä. Ei jäädä griinille höpisemään ja muutenkin keskitytään peliin. Sen sijaan turha odottelu pilaa suorituksen. Kiireen tuntu voi syntyä niille ketkä eivät ole tottuneet ripeään pelaamiseen.
Jos 18 reikää pitää saada pelata 2,5 tuntiin, on se aivan liian nopeasti. En tarkoita, etteikö lyönteihin olisi valmistauduttu ja normaalisti jokaista lyöntiä ei hierota maksimiaikaa, mutta PGA tuorillakin moni pelaaja lyö lyönnin n. 35-37 sekunnissa. Tämä on kokonaisaika siitä, kun edellinen on lyöntinsä lyönyt. Toki myös bägit viedään oikeaan paikkaan sekä greenin läheistyydessä mukaan otetaan tarvittaessa myös wedge ja myös putteri, eikä bägille juosta viemään wedgeä ja hakemaan putteria.
Jokainen ryhmässä myös menee jo sinne omalle pallolle valmistautumaan, ellei sitten olla linjassa aiempaa lyövän kanssa, jolloin voidaan odottaa hieman sivussa ja valmiina liikkumaan omalle pallolle.
En siis puolustele oikeasti hidasta pelaamista, missä ryhmä kävelee jonossa joka pallolle ja odottaa, että yksi lyö, siirtyen siitä sitten seuraavalle pallolle. Tätäkin on näkynyt.
Redigolfia voi ja kannattaa pelata, mutta mikään itseisarvo ei se 2,5 tunnin 18 reijän kierros saa olla. Lähtöajat on mitoitettu niin, että jokainen ryhmä pelaa noin siihen ihanne/suositusaikaan kierroksen. Yksi tätä nopeampi tai hitaampi ryhmä sotkee kaikkien peliä.
Samanlainen toivomus mullakin on, Tänään meitä oli 3, edessä menevät katosivat horisonttiin mutta takanatulevat jäivät meistä. Kaverini on hidas lyönti toimissaan mutta liikkuessaan ihan ripeä . Jos kentällä löntystellään ja haahuillaan ties missä niin en ymmärrä miten se auttaa lyömistä. Reipas liikkuminen ja valmistautuminen riittää.. Meillä kierros kesti reilu 3 tuntia. Ei ollut kiirettä eikä hoppua. Vätysten kanssa en jaksa lähteä ollenkaan .
Mutta puhe oli ohittamisesta ja ihanneajasta. Pitääkö neljän kävelijän laskea ohi pienempi ryhmä vai. Tottakai pitää, varmasti useimmat ymmärtää ettei toisten kiusaaminen kuulu kentälle. Kaikilla voi olla ihan kivaa. Kun edessä on tyhjää ja takaa tulee nopeampia, laskekaa ne ohi ja unohtakaa ihanneajat. Ette menetä mitään. Sen verran tulisi seurata kentän tilannetta.
On olemassa nopeampia kuin minä ja kaverini. Kun on tilaa, tarjoamme aina ohitusta. Kuka sitten ei ymmärrä golfista mitään.
Jos edessä on tyhjä väylä ja takaa tuleva ryhmä on nopeampi, niin on kaikkien kannalta miellyttävintä antaa nopeammalle ryhmälle ohituslupa. Kaikkein juohevimmin ohitus tapahtuu vähän kuin liikenteessä liitettäisiin liikennevirtaan eli vetoketjuilmiöllä. Par-kolmosella kaikki lyövät avauksensa ja ohittava ryhmä pelaa ensin reijän loppuun jatkaen seuraavalle tiille. Aivan samalla tavalla muillakin eli par 4/5 reijillä. Annetaan takaa tulevien lyödä, lyödään yhdessä seuraavat lyönnit ja ohittava ryhmä jatkaa. Jos nykyään annetaan ohituslupa, niin hyvin usein jäädään seisoksimaan keskelle kenttää tai tiille ja odotellaan, että ohittava ryhmä menee alta pois. Hyvä tietysti jos annetaan ohittaa, mutta turha jäädä seisoksimaan. Kaiken kaikkiaan on kaikille miellyttävämpää, että annetaan ohituslupa, kun takaa tulee nopeampi ryhmä ja edessä on tilaa, ollaan sitten ns. ihanneajassa tai ei.
Todella itsekästä, jos ryhmä hituroi yli 4 tunnin vauhtia eikä päästä reippaasti pelaavia ohi. Ohittaminen sujuu helposti, kun ohitettavat lyövät avauksensa normaalisti ja kertovat sitten takana tuleville että pääsevät ohi. Sitten ohittava ryhmä lyö avauksensa ja kaikki kävelevät palloille mukavia jutellen. Tämän jälkeen ohittavat jatkavat peliä ja ohitettavat odottavat vähän aikaa. Tämä pikku odotus on pientä siihen verrattuna että nopeammat joutuisivat odottamaan joka ikistä lyöntiään, vaikka tilaa olisi hitaan ryhmän edessä. Kuten on todettu, niin nopeammat on päästettävä aina ohi, jos edessä on tilaa, täysin riippumatta hitaampien pelinopeudesta.
Olet niin oikeassa, noinhan ohitus kuuluisi tehdä eikä ohitettavien kannata eikä pidä ottaa hernettä nenään
Jokohan kaikki edellä pelaavien jaloille lyövät machot ovat sanoneet mielipiteensä kommentistani (= lisänäkökohdasta), jota eivät olleet näköjään lukeneet, eivät ainakaan ymmärtäneet?
Sanon asian nyt toisin sanoin: Nopeaan pelaamiseen pystyvillä (pienillä flaiteilla, autolla pelaavilla , greensomea pelaavilla jne.) ei ole oikeutta ohittamiseen silloin, kun kenttä vetää normaalisti. Ohitusoikeus syntyy vain, jos edessä pelaavillaq on tyhjä väylä edessään.
Olet oikeassa. Minunkaan mielestäni ryhmää, joka pysyy edellä menevien tahdissa, ei pidä pyrkiä ohittamaan. Väärinkäsitys aiheutui siitä, kun mainitsit että joku tietty pelinopeus muuten oikeuttaisi olemaan päästämättä nopeampia edelle. Ollaan siis sittenkin samaa mieltä.
Kentiltä pois näkyviltä kaikki ”ihanneaikataulut” ja tilalle selkeät ohjeet toisten huomioimisesta mukaanlukien ohitusluvan antaminen. Kaikille on tilaa pelinopeudesta riippumatta kunhan opetellaan toimimaan oikein. Artikkelissa asialliset ohjeet.
Olen samaa mieltä ihanneaikatauluista. Ne voivat jopa hidastaa joitakin ryhmiä, jotka ajattelevat pelaavansa nopeasti, koska ovat viisi minuuttia edellä. Ehdottaisin, että termi ”ihanneaika” korvattaisiin ”maksimiajalla”.
Seniorigolffarin molemmat viestit särähtävät korvaan. Ohituslupaa ei pitäisi tarvita pyytää, eikä siihen tulisi tarvita erityistä oikeutta – sen tulisi olla automaattista. Nopeammin pelaava ryhmä tulisi aina päästää ohi. Joissain tilanteissa on järkevää sekä ohittaa että päästää ohi, vaikka edessä ei olisikaan tyhjää väylää. Ohitus parantaa yleensä tunnelmaa molemmissa ryhmissä, eikä sen pitäisi olla kenellekään egon kysymys.
Olen itsekin pelannut monesti hitaissa ryhmissä, ja ainakin minulle koko kierros menee pilalle, jos oma ryhmä pelaa hitaasti. Vilkuilen jatkuvasti taaksepäin, ja suoritukset muuttuvat hätäisiksi. Jos palloni menee paikkaan, josta sitä ei heti löydy, hylkään sen liian nopeasti ja jatkan varapallolla. On vaikeaa saada omaa hitaasti pelaavaa ryhmää nopeutettua. Kommentit, kuten ”Ollaan pelattu hitaasti” tai ”Meidän pitää pistää vauhtia”, eivät yleensä auta. Ainoa asia, jonka voi tehdä, on päästää takana odottava ryhmä ohi.
Vähän asiaa sivuten oma mielipide Seniorigolffarin ”Edellä pelaavien jaloille lyövät machot” -kommentista.
Kannattaa myös muistaa että pitkälyöntiset tekevät kompromissejä paljon useammin kuin lyhyemmälle draivaavat. Monesti jätetään lyömättä se odotusarvoltaan järkevin lyönti sen takia että ei haluta tulppaa kentälle. Pelaaja jolla lyöntipituus riittää griinin lähettyville saattaa jättää sen tekemättä kun näkee että takana tulee jo ryhmä ja lyödään se layup väylälle.
Kun pallo tulee 20 metrin päähän, osa pelaajista sanoo, että se tulee koiville. ”Laitetaanpa tiin päälle pallo, niin ymmärtävät, ettei tapahdu toista kertaa.” Tätä ajattelutapaa minun on vaikea ymmärtää ja se hidastaa peliä entisestään. Jos joku on kerran vetänyt 280 metrin draivin, pitääkö hänen aina odottaa alle 300 metrin par4 tyhjäksi?
Suurin osa paljon pelaavista tietää tarkalleen, kuinka pitkälle pallo lentää ilmassa. Nämä Seniorigolffarin mainitsemat ”machot” tietävät sen yleensä vielä tarkemmin. Esimerkiksi, jos herra Macho tietää, että hänen pallonsa lentää ilmassa 245 metriä, ja edellä menevä ryhmä on 280 metrin päässä griinillä, pitäisikö hänen odottaa griinin tyhjentymistä? Macho lyö, koska tietää, että paras mahdollinen draivi saattaa juuri ja juuri rullata perille asti. Odottelu hidastaisi turhaan takana tulevien peliä ja 99 kertaa sadasta edellä menevät eivät edes huomaa koko lyöntiä.
On tietysti täysin eri asia, jos lyönti on ajattelematon ja vaarallinen. Kannattaa miettiä hetki, kuinka vaarallisesti pallo tuli lähelle. Olisiko takana tulevien pitänyt vielä odottaa, ennen kuin levitellään käsiä ja kaivetaan mersun tiitä esille?
Krister Jalosen kirjoitus on täyttä rautaa. Iso peukku tälle.
Myös readygolfista ja sujuvan pelaamisen ohjeet voisi olla hyvä artikkelin aihe?
Itselleni on suorastaan ahdistavaa pelata ryhmässä, jonka edessä on väyläkaupalla tyhjää ja takana odotellaan. Tämä tilanne voi hyvin syntyä, vaikka ryhmäni pelaa alle ”ihanneajassa”, jos kaikissa lähdöissä ei ole pelaajia. Huomattavasti mukavampaa on päästää nopeammat edelle. Joskus on tehty niinkin että on jääty istuskelemaan ja päästetty pari ryhmää edelle, kun on tiedetty että niiden takana on reilusti tyhjää. Tilannetaju auttaa sopivan ohitustavan valinnassa. Itse pelaan ripeästi, mutta joskus ryhmä silti on muita hitaampi ja silloin ehdotan että tehdään asialle jotain. Tupaten täydellä kentällä vaihtoehtona tosin on vain pelata nopeammin, joka ei silloin tarkoita nopeaa, vaan vähemmän hidasta pelaamista.
Ohittaminen on nopea toimenpide, jos ohitettavat lyövät avaukset ja antavat sitten tilaa ohittajille. Lähdetään sitten valumaan ohittajien perään pikkuhiljaa antaen ohittajille kuitenkin pelirauhan.
Jos edessä ei ole tilaa, ei ohittaminen ole tarpeen! Miksi olisi? Eihän hitaus ole silloin ryhmästä kiinni.