”Pitäisiköhän meidän suunnitella golfbägi?” Johan kysyi Lisetteltä – ja loppu on historiaa - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

"Pitäisiköhän meidän suunnitella golfbägi?" Johan kysyi Lisetteltä – ja loppu on historiaa

Yhdessä työskentely on opettanut Johan ja Lisette Laurinia näkemään toistensa vahvuudet.

Ruotsalaispariskunta alkoi suunnitella golfbägejä, kun Lisette sanoi Johanille ”kyllä”.

Johan Laurinilla oli takanaan menestyksekäs työura rautatie­teollisuudessa. Hän johti Fortune 300 -listan yhtiössä liiketoimintayksikköä, jolla oli 2500 työntekijää ja 600 miljoonan euron liikevaihto. Sitten saapui koronapandemia.

Johan teki etätöitä kokonaan Ruotsin Landskronassa ja vietti ilokseen paljon aiempaa enemmän aikaa perheensä kanssa, mutta työn tekemisen muuttuminen masensi häntä. Pelkkiä kokouksia kokousten perään, älytön määrä raportointia. Johanista tuntui kuin yrityksessä olisi haluttu näin varmistaa, että ihmiset varmasti tekevät töitä etänä. Hän alkoi kyseenalaistaa työnsä mielekkyyttä.

Johanin vaimo, Lisette Laurin, näki, miten hänen miehensä voi jatkuvasti huonommin ja työnsi tämän golfkentälle.

”Voitko kuvitella: minulla on vaimo, joka pyysi, että voisinko lähteä golfkentälle”, Johan nauraa.

”Vastasin kyllä, koska näin bägeille markkinan.”

Golf oli yksi harvoista urheilulajeista, joita saattoi pandemian jyllätessä edelleen harrastaa. Johan pelasi paljon nopeita, puolitoista tuntia kestäviä lyhyitä lenkkejä, mutta alkoi väsyä kantamaan kaikkia mailoja ja varusteita mukanaan. Hän mietti usein golfkentälle lähtemistä, mutta ahdistui sitten jo pelkästä ajatuksesta raahata kaikki varusteensa mukaan. Hän olisi vain halunnut napata bägin olalleen ja hilpaista pelaamaan.

”Olen yksi niistä tyypeistä, jotka yrittävät jatkuvasti parantaa prosesseja. Aloin miettiä, että minun täytyy keksiä jotain kevyempää yseille ja seitsemän reiän kierroksilleni, joita myös pelaan paljon”, Johan sanoo.

Eräänä aamuna hän tuli kierrokseltaan kotiin ja sanoi tunnustellen Lisettelle: ”Pitäisiköhän meidän suunnitella golfbägi?”

”Minulla on uusia ideoita melkein joka päivä, ja Lisette on tottunut tyrmäämään niitä. Nyt hän sanoi kuitenkin ’kyllä!’, enkä tiennyt mitä seuraavaksi tehdä. Se oli suunnilleen ensimmäinen kyllä ikinä”, Johan sanoo.

Laurinin kotikenttä Landskrona Golfklubbin komeat käppyrämännyt ovat olleet inspiraationa Pine-bägimallin kuoseille.

Lisette Laurin on taustaltaan molekyylibiologian tutkija, joka lopetti tieteentekijän uransa kymmenen vuotta sitten perheen esikoisen syntyessä. Hän oli tehnyt töitä 14–15 tuntia päivässä ja lähes asunut laboratoriossa.

”Ei kukaan minua siihen pakottanut, vaan se oli polku, jonka olin valinnut. Pidin jopa näytteitä jääkaapissamme”, Lisette sanoo.

”Eikä se jäänyt muuten siihen”, Johan huomauttaa. ”Jääkaappimme ovessa oli kuvia viruksista!”

Johan teki esikoisen syntyessä uraa ja matkusti ympäri maailmaa. Hän myös ansaitsi perheestä enemmän. Lisette lopetti uransa tutkijana, mutta taustasta ja säntillisestä laboratoriotyöskentelystä oli myöhemmin odottamatonta apua Johanin ja Lisetten käynnistäessä yhteisen yritystoiminnan. He ryhtyivät valmistamaan yhdessä golfbägejä.

Mutta miten ihmeessä Lisette päätyi sanomaan Johanille kyllä?

”Olin juuri samaan aikaan etsimässä Johanille sopivaa, yksinkertaista bägiä antaakseni sen hänelle joululahjaksi. Mitään kivannäköistä, kätevää ja sopivan hintaista ei kuitenkaan ollut tarjolla, enkä halunnut ostaa mitään kiinalaista tuotantoa. Etsin jotain kivaa ja käsintehtyä. Vastasin siis kyllä, koska näin bägeille markkinan”, Lisette kertoo.

”Arvaa, kumman suunnittelemat  bägit ovat myyneet paremmin?”

Syksyllä 2022 Laurinit alkoivat miettiä toteutusta ja suunnitella vaihtoehtoja. Tavoitteena oli kehittää tyylikäs, toiminnallisesti hyvin suunniteltu ja käsityönä valmistettu designtuote, niin kutsuttu ”sunday bag”, sunnuntaibägi. Lisette ja Johan ryhtyivät etsimään ruotsalaista valmistajaa, mutta kukaan ei innostunut.

Johanin vanhemmat asuivat Portugalissa, jossa on paljon käsityöteollisuutta. Pariskunta lähti Portugaliin etsimään yhteistyökumppania – jälleen tuloksetta. Portugalilaisten mielestä nahkabägien valmistus olisi ollut liian vaikeaa.

Lisetten juuret olivat äidin puolelta Puolassa, josta hänen äitinsä vinkkasi seuraavaksi etsimään. Laurinit matkustivat Puolan itäosassa sijaitsevaan Bialystokin kaupunkiin, jossa on paljon nahkateollisuutta. He löysivät pienen työpajan, joka valmisti suunnitelmien perusteella bägin ensimmäisen prototyypin.

”He eivät tienneet golfista mitään, mutta heidän pääsuunnittelijallaan oli todella hyvä ote. Ensimmäinen prototyyppi oli niin hyvä, että totesimme sen voivan mennä tuotantoon vaikka sellaisenaan”, Lisette kertoo.

Lisette ja Johan jatkokehittivät vielä bägiä. Johan vastasi bägin toiminnallisuudesta, Lisette suunnitteli materiaalit, värit ja kuosit. Johan irtisanoutui työstään, ja toukokuussa 2023 Laurinit aloittivat Pine Coast Golf -brändillä tuotannon neljällä eri bägimallilla.

”Alku oli tosi hidasta. Sitten tapasin onnekseni valokuvaaja Christopher Hansby Reisin, joka otti meille bägistä upeita kuvia ja halusi palkkioksi ainoastaan yhden bägin. Marraskuussa, viikko ennen Black Weekiä, tapahtui jotain. Bägien kysyntä lähti lentoon ja jatkui myös Black Weekin jälkeen. Syytä emme vieläkään tiedä, mutta sana alkoi levitä”, Johan sanoo.

Golfiin on viime vuosina syntynyt runsaasti uutta pienimuotoisempaa lifestyle-tuotteita valmistavaa teollisuutta. Lajin uudistuessa ja kuluttajien tarpeiden muuttuessa kysyntää on syntynyt nopeasti, ja suurten valmistajien hallitsemalta väline- ja varustemarkkinalta on löytynyt tilaa erottua. Pine Coastin käsityönä valmistetut bägit ja hiljalleen laajeneva oheistuotetarjonta ovat jatkumoa tälle ilmiölle.

Sosiaalisesta mediasta on tullut lifestyle-kuluttamisen tehokas markkinointikanava. Pine Coastin bägit kuuluvat sarjaan tuotteita, joihin törmääminen somen visuaalisessa virrassa pysäyttää. Bägit erottuvat selkeästi siitä, mitä golfbägien kuvastossa on totuttu näkemään. Ne ovat golfin varhaisiin vuosiin viittaavaa retroa ja näyttävät yhtä aikaa sekä vintagelta että oman aikamme identiteettituotteelta. Laatu ja käsityön leima paistavat kaikesta.

Bägien merkityksestä ostajalleen kertoo paljon se, että Johan Laurinin mukaan suuri osa asiakkaista ottaa Pine Coastiin ostonsa jälkeen yhteyttä kertoakseen tyytyväisyydestään hankintaansa. He ovat myös tuotteiden parhaita markkinointikasvoja. Jokainen bägin hankkinut haluaa kertoa ostoksestaan ystävilleen ja sana leviää. Golfkierroksella olalla keikkuva designtuote on kuin Pine Coastin mainoskyltti – mutta vielä tehokkaampi.

”Laboratoriossa päätökset on tehtävä nopeasti, muuten jotain kuolee.”

Johan ja Lisette ovat työskennelleet yhteisessä yrityksessään runsaan vuoden ajan. Aika on ollut antoisaa, mutta asetelmaan piti aluksi tottua.

”Olin työskennellyt huippujohtajana suuressa yhtiössä, ja yhtäkkiä tein kotona töitä vaimoni kanssa, joka tiesi asioista enemmän kuin minä”, Johan sanoo.

Myös työntekemisen tavat olivat erilaisia. Johan näki vaimostaan puolen, jota ei ollut aiemmin siinä määrin kohdannut.

”Hän meni työmoodiin, johon en ollut kotona tottunut. Kysyin Lisetteltä alussa usein, miksi hän haastaa minua jatkuvasti”, Johan sanoo.

”Olin tottunut olemaan suora”, Lisette jatkaa. ”Laboratoriossa päätökset on tehtävä nopeasti, muuten jotain kuolee.”

Yhdessä työskentely on kasvattanut avioparia ja opettanut heitä näkemään toistensa vahvuudet.

Ensimmäisiä bägejä suunnitellessaan Johan ja Lisette sopivat, että kumpikin sai suunnitella kuosit kahteen malliin.

”Arvaa, kumman suunnittelemat ovat myyneet paremmin?” Johan sanoo nauraen.

Varsinkin Lisetten suunnittelemaa The Brook -mallia myydään ympäri maailmaa varastot tyhjiksi.

”Minä puolestani olen hyvä myyntityössä. En kuitenkaan koe sen olevan ensisijaisesti myyntityötä, vaan olen kiinnostunut ihmisistä. Olen kiertänyt maailmaa, tavannut paljon ihmisiä erilaisista taustoista ja ollut kiinnostunut heistä. En puhu edes asiakassuhteista, vaan ihmissuhteista. Koen, että sellainen minä olen”, Johan sanoo.

Lisette Laurinin olkapäällä keikkuu kettukuosinen Fox-bägi.

Mielenterveyden edistämisestä on tullut Lisettelle ja Johanille Pine Coastin yritystoimintaan tärkeä teema. Lisette koki aiemmalla työurallaan pahan burnoutin, kunnes löysi lopulta joogan avulla itsensä uudelleen. Johanille pandemia-aika oli puolestaan kova koettelemus. Myös Laurinien lähipiirissä on kamppailtu vaikeiden mielenterveyden ongelmien kanssa.

Laurinit ovatkin lahjoittaneet suuren osan bägien myyntituotoista mielenterveyden edistämiseen – silloinkin, kun yrityksen toiminta oli vielä tappiollista – ja tehneet kampanjoita, joissa myös bägien ostajat voivat osallistua hyväntekeväisyyteen. Toukokuussa Pine Coastin bägit myytiin puoleen hintaan, jos ostajalla oli esittää kuitti vähintään sadan dollarin lahjoituksesta mielenterveystyöhön.

Mielenterveyttä on edistänyt Pine Coastin bägien ostamisen lisäksi myös niiden käyttäminen – golfin pelaaminen. Golf on mielenterveyden edistämisen työkalu myös suunnittelijapariskunnalle itselleen. Lisette on aloittanut aktiivisen golfin harrastamisen, ja Johanin suhde golfiin on kokonaan muuttunut.

”Olen erittäin kilpailuhenkinen, mutta katsantokantani golfiin muuttui, kun tajusin, ettei golfissa ollut kyse tasoituksen alentamisesta tai ylipäänsä lajin kilpailullisesta aspektista”, Johan sanoo.

”Jos haluat joskus kilpailla golfissa, se on ihan ok, mutta ei golfissa lopulta ole kyse tuloksesta. Golf on ulkoilua, kävelemistä ja ennen kaikkea olemista oman itsensä kanssa omien ajatusten kera – tai ajattelematta mitään, mikä on joskus vielä parempi.”

Lue seuraavaksi: Jussipaitaa mailan päälle – Suomalaisyritys hakee mailahupuilla markkinarakoa maailmalta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)