Naisten huippukohtaaminen jää piiloon Espanjassa.
Niin kansainvälisesti huomattu ja pelaajille jopa vuoden merkittävin kisa kuin naisten huippugolfin Eurooppa–USA -kisa onkin, ei ole voinut olla huomaamatta – kun on viikon viettänyt Fuengirolan kenttiä pelaten – että Solheim Cup jää Aurinkorannikolla hämmästyttävän vähälle huomiolle. Ja kuitenkin ollaan ympärivuotisessa golfparatiisissa.
Havainto koskee niin paikallisia espanjalaisia kuin lyhyen loman turisteja ja pitempään viihtyviä pohjoisen golfaavia muuttolintujakin. Ehkä tiedetään, muttei juuri kiinnostuta.
Näin siitä huolimatta, että kisa pelataan ensi kertaa Espanjan maaperällä, ja mukana Euroopan tiimissä on myös yksi Espanjan oma edustaja, Carlota Ciganda sekä mm. iso joukko ruotsalaisia huippunaisia.
Ja siitäkin huolimatta, että aurinkoisilla kentillä ja kesäsesonginkin jälkeenkin edelleen vilkkailla klubeilla liikkuu paljon eurooppalaisia golfareita.
Mistä sen sitten huomaa, ettei Solheim Cup ole täällä kaikkien golfareidenkaan huulilla?
Ensinnäkin: Kun peliryhmässä (joka useinmiten koostuu miehistä) ottaa small talkina esiin, että tarkoitus on myös seurata Solheim Cupia, niin useimmiten kohtaa lasittuneen katseen kuin tiedostavan. Jatkokysymyksiä aiheesta ei kehkeydy, vaikka muuten jutellaan niitä näitä.
Naisiahan kentillä näkyy vähemmän – pariskuntia toki harvakseltaan, naisia pareittain tai ryhmissä ei sitäkään vähää. Se yllättää. Jos naisia olisi enemmän peliryhmissä, saattaisi vastakaikua Solheim-teemaankin kertyä.
Ehkä tämä ei ole nais-mies -kysymys ollenkaan vaan silkan kateuden synnyttämä tilanne.
Toiseksi: Voisi ajatella, että kun golfkentistään ja -turismistaan sekä lajin tärkeydestä kuuluisalla seudulla järjestetään näin merkittävä kisa, se näkyisi klubeilla, ja jonkinlainen yhteishenki nostaisi päätään. Ylpeys myös siitä, että Espanjan tyttö on mukana. Vamos Girls! Finca Cortesin mainittu! Tienvarsimainontaakin odottaisi näkevänsä.
Mutta ei.
Espanjalainen golfkenttä kuten niin moni muukin on edelleen enemmänkin miesten maailmaa.
Torstaina, viimeisenä harjoituspäivänä, Mijas Lagosin klubin suurelta telkkutaululta katsellaan porukalla..jotain miesten kisaa jossain. Vamos Boys! Ja kuitenkin tv kuvaa Solheim-viikon tapahtumia koko ajan. Materiaalia olisi varmasti riittämiin työstää ohjelmiksi asti pyörimään klubien ruuduilla, jos tällainen mieleen juolahtaisi.
Toivottavasti jossain juolahtaa.
Sama meno hotellilla: Jalkapalloa illasta iltaan jättitaululta, aulasta kaikuvien kannustushuutojen kera. Kun respan leidiltä varovasti kysyy mahdollisuutta katsoa jättitaululta golfia – ja tiedättehän, että täälläpäin on iso naisten kisa – vastaus on tylyhkö:
”Kyllä tiedämme, mutta johto on päättänyt, että täällä katsotaan jalkapalloa. Voitte katsoa golfia huoneessanne tdp-kanavalta.”
Mutta onko lopultakaan kyse siitä, että naisten huippugolfia ei edelleenkään arvosteta yhtä paljon kuin miesten? Ehkä tämä ei ole nais-mies -kysymys ollenkaan vaan silkan kateuden synnyttämä tilanne.
Kenties klubien yhteishengen ja -toiminnan puute kertoo vain rankasta kilpailusta Aurinkorannikon golftoimijoiden välillä.
Miksi nostaa Finca Cortesin -kentän tärkeääkään tapahtumaa omalla kentällä? Sehän on toisen markkinointia ja voi johtaa tulevina kuukausina potentiaalisia asiakkaita pois omalta kentältä, kun kaikki haluavat pelata Solheim-kentän. Mene tiedä.
Jonkin verran golfturisti sentään löytää klubeilta Solheim-tuotteita. Mutta ehkä sekin on vain keino pitää väki omalla kentällä pelaamassa sen sijaan että lähtisivät naapuriin kisaa seuraamaan.
Lue seuraavaksi: Eurooppa rynnisti Solheim Cupissa USA:n rinnalle
Vai niin. Minä seuraan Solheim Cupia ja kannustan Eurooppaa ihan yhtä fanaattisesti kuin Ryder Cupiakin. Vaikka olen miesoletettu. Siis siihen ryhmään kuuluva, jonka naisoletettu kirjoittaja olettaa olevan vähemmän kiinnostunut naisten huippugolfista. Koska naisoletetun kirjoittajan mielestä on ajankohtaista tai muuten intellektuellia ja tiedostavaa vetää tähän sukupuoliaspekti ja toksinen maskuliinisuus ja muu skeida. Myönnän, että ärsyttää ja vituttaakin ( sallittakoon tuo sana minullekin, koska Golfpisteen toimittajakin sitä kolumnissaan käytti).
Enpä olisi paremmin osannut sanoa. Ehkä toimittajalla oli vain huono olo ja oksennushan siitä tuli.
Kiinnostavasta aiheesta valitettavan huonosti tehty, asiantuntematon, tylsä ja täysin yllätyksetön artikkeli – misandriaa väsyneimmillään.
Näitä syntyy kun toimittaja taantuu aktivistiksi, ja päätoimittaja sekoittaa uutiset ja kielipidekirjoitukset keskenään. Tämänhän ei ollut ollenkaan ensimmäinen kerta tässäkään mediassa.
Sinänsä kannatettavaa, että Golfpisteen artikkeleihin saadaan myös tuiki harvinaisia naiskontribuutioita, vieläpä emerita-päätoimittajatasolta. Valitettavasti taso ei tällä(kään) kerralla poikennut satunnaisen podcast-isännän tuotoksista. Lisäksi tämänkertainen tuotos sopii Kilpagolf-osastoa paremmin mielipidekirjoitelmaksi Näkökulma- tai Oma peli -palstalle – tai maaliskuussa 2021 lentävän lähdön saaneen Vieraskynä-palstan kaikkien aikojen kolmanneksi kolumniksi.
Muuten, ammattitaitoinen toimittaja olisi tiennyt, että se Mijasin klubilla katseltu ”joku miesten kisa jossain” oli tulevien olympialaisten kentällä pelattava manner-Euroopan vanhin avoin golfmestaruuskilpailu. Ensimmäisen kerran se pelattiin lähes 20 vuotta aikaisemmin kuin ensimmäinen Solheim Cup, jonka senkin muuten perusti -aivan oikein- mies.
Kaikesta huolimatta jäämme mielenkiinnolla odottamaan viikonlopun hyvin levänneen varsinaisen toimituksen kisaraporttia – ja tulemme tietenkin vertaamaan sitä viikon kuluttua Ryder Cupista tehtävän uutisoinnin määrään ja laatuun.
PS. Olipa muuten harvinaisen jännittävä golfkisa täynnä urheilun draamaa ja huippusuorituksia, joita oli viihdyttävä seurata SVT:n asiantuntevan ja lähes kokonaan ummehtuneesta nurkkapatriotismista vapaan selostuksen siivillä. Erityiskiitoksen saa myös kansainvälisen tv-tuotannon (SkySports?) Kupcho-Nordqvist-paria seurannut kakkoskamerahenkilö, joka jaksoi hakea suorituksiin tavallisuudesta poikkeavia kuvakulmia ja rakensi niistä oivaltavia ja suorastaan herkullisia zoomauksia esim. suoritukseensa keskittyvän pelaajan jännittyneisiin kasvoihin – ja sai jopa tapahtumapaljouden kanssa selvästi vaikeuksissa olleen ohjaajankin ajoittain rauhoittumaan ja keskittymään olennaiseen.
Oudoista asioista ihmiset pahoittavat mielensä. Eivätkö nuo toimittajat esille nostamat esimerkit sitten nimenomaisesti kuvaa niin hotellin johdon kuin miesgolffareidenkin suhtautumista Solheim Cupiin?
Siis paikallisten miesgolffareiden (tässäkin osiossa saisi olla tekstinmuokkausmahdollisuus kuten Forumilla on).
Ei tässä todellakaan ole kyse naisgolf vastaan jalkapallo, vaan golf vastaan jalkapallo. Itse olen Fugessa useamman kerran vääntänyt urheilupubissa, josko edes yhdelle seitsemästä jalkapalloa suoltavalle ruudulle saisi meneillään olevan MIEstEN majorkisan kuvaa.
Kannattaa tosiaan tutustua Espanjalaiseen kulttuuriin syvemmältikin, niin aika nopeasti hoksaa mikä laji siellä on se ykkösjuttu. La-liga pyörii telkkareissa riippumatta oliko miesten major, Solheim cup tai Ryder cup.
Osaako joku viisas sanoa, miksi on niin, että (Ping) Junior Solheim Cup -joukkueessa on vain tyttöjä, mutta Junior Ryder Cup -joukkueessa puolet tyttöjä, puolet poikia? Itse ajattelen nin, että on hyvä ja rakentava ajatus koota juioritapajtuman joukkueet sekajoukkueista, ja luonnollisesti niin, että osallistuminen ei edes määrity binäärisesti, vaan osallistuminen mahdollistuu myön muunsukupuolisille, eikö vain? Mutta eikö Junior Solheim Cup -joukkuekin voisi olla sekajoukkue? Vai onko mielestänne naisten ja miesten kilpagolfin erillään pitäminen jollain selvällä ja erityisellä tavalla se jokin, joka tekee golfista modernin ja tavoitellun urheiluyhteisön ja lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta halutun tavan viettää aikaa?