Kaske tunsi ajautuneensa kilpagolfin vangiksi, ja halusi puhaltaa pelin poikki.
Janne Kaske menetti korttinsa Asian Tourille viime vuoden lopulla, eikä onnistunut uusimaan karsintojen kautta pelioikeutta kiertueelle. Porvoolaislähtöisen pelaajan olisi pitänyt hakea vauhtia uralleen Asian Development Tourilta, mutta se ei tuntunut houkuttelevalta ajatukselta.
”Olin pelannut kaksi vuotta huonosti, ja ajauduin rehellisesti sanoen burnoutiin. Mieli oli mentaalisesti niin solmussa, ettei itselläni ollut edes mahdollisuutta pelata hyvin. Olin itseni pahin vihollinen kentällä, ja päätin sitten, että otan etäisyyttä kilpagolfiin”, Kaske sanoi.
Viimeisen puolen vuoden aikana hän ei ole turnauksia pelannut.
Kaske onnistui mukavasti DP World Tourin karsinnoissa koronavuosien alla. Hän sai vahvan kortin Challenge Tourille, mutta pandemiasta johtuneet poisjäännit avasivat paljon paikkoja pääkiertueen turnauksiin.
”Pelasin DP World Tourilla ja Asian Tourilla lähinnä velvollisuuden tunnosta. Koetin koko ajan löytää peliäni, mutta homma meni väkinäiseksi. Tunsin itseni kahlituksi ja koin olevani kilpagolfin vanki.”
Bangkokissa asuva Kaske jätti pelaamisen tauolle, ja alkoi etsiä Thaimaasta opetustöitä. Hän kuuli Asian Tourilla pelaavalta Berry Hensonilta Saudi-Arabiassa tarjolla olleesta valmennuspestistä, ja on helmikuun alusta lähtien toiminut Jeddassa erään viisihenkisen perheen yksityisprona.
”Opetan kokopäivätoimisesti perheen vanhempia ja heidän kolmea alaikäistä lastaan. Sopimuksen mukaan olen kolme viikkoa kuukaudessa Saudi-Arabiassa ja yhden viikon vapaalla.”
Kaske lähti viiden päivän kuluttua ensikontaktista Saudi-Arabiaan, ja halusi kokeiluajan jälkeen ottaa tehtävän vastaan. Työn hän sanoo olevan taloudellisesti kannattavaa.
”En viettäisi Saudi-Arabiassa kolmea viikkoa kuukaudessa, jos näin ei olisi. Vaikea olisi ollut tähän väliin keksiä parempaa juttua. Eikä tätä mahdollisuutta toisaalta olisi avautunut, jos en olisi kohtalaisen hyvin menestynyt ammattilaispelaaja.”
Kun pelaa ammattilaisena eri puolilla maailmaa, ei elämässä ole paljon muuta kuin kilpaileminen.
Hän muistuttaa, ettei kyseessä ole mikään eläkepesti, ja pitää tärkeänä saada jalkaa oven väliin Saudi-Arabiassa, jossa saattaa tulevaisuudessa avautua valmentajan paikkoja esimerkiksi paikallisilla golfklubeilla.
”Tiedän, että Saudi-Arabian toimet ja politiikka herättävät monissa negatiivisia ajatuksia, enkä ole halunnut tästä työstä kovin paljon huudella sosiaalisessa mediassa ja muualla. Mutta tämä on yksi homma muiden joukossa.”
Kaske koki parin ensimmäisen kuukauden ajan vieroitusoireita oltuaan sivussa kilpakentiltä. Hän katseli Asian Tourin kisojen tuloksia, ja ihmetteli, miksi on Saudi-Arabiassa, kun pitäisi olla pelaamassa.
”Nyt on jo sen verran kulunut aikaa edellisistä kisoista, että mentaalinen taakka on vähentynyt, ja voisin lähteä pelaamaan hymyssä suin. Turnauksia olisi mahdollista sovittaa vapaaviikoille, mutta vietän silloin mieluummin aikaa tyttöystäväni kanssa.”
Hän aikoo katsoa seuraavan kerran ensi vuoden alussa, tunteeko kipinää kilpailemista kohtaan vai jättääkö hyvästit turnausgolfille.
”Kun pelaa ammattilaisena eri puolilla maailmaa, ei elämässä ole paljon muuta kuin kilpaileminen. Pienen tauon jälkeen asia avautuu toisella tavalla – tajuaa, että voi tehdä oikeasti sitä mitä haluaa, eikä tarvitse ryhtyä väkisin mihinkään.”
Kaske, 37, on voittanut kaksi turnausta Asian Development Tourilla. Lähellä oli voitto myös vuonna 2019 Korean ja Asian Tourin yhteiskilpailussa, jossa hän koki värikkäiden vaiheiden jälkeen playoff-tappion Taehee Leelle.
Samanlaisella intensiteetillä suhtaudun tähän kuin omaan peliuraani.
Jannella on pelioikeus Royal Greens Golf Clubin kentälle, jossa hän voi harjoitella ja pitää pelituntumaa vireänä. Siellä hän myös opettaa ja pelaa oppilaiden kanssa pari kertaa viikossa, muulloin valmennustunnit pidetään perheen kotiin rakennetussa golfstudiossa.
”Välillä teemme ulkomaanmatkoja, ja olen käytettävissä, kun on sopiva paikka ja hetki harjoitella.”
Hän arveli aluksi, että tehtävänä olisi kouluttaa työnantajan lapsista kilpapelaajia, mutta pian ilmeni, että kysymys on perheen yhteisestä harrastuksesta ilman urheilullisia tavoitteita.
”Samanlaisella intensiteetillä suhtaudun tähän kuin omaan peliuraani. Ennen pohdin illat pitkät, miten kehittäisin omaa svingiäni. Nykyään katselen oppilaiden lyöntejä videolta, ja mietin, mikä on seuraavan päivän agenda.”
Kasken intohimo golftekniikkaa kohtaan on ollut hänen kollegoidensa tiedossa. Pelaajat ovat usein käyneet vetämässä häntä hihasta rangella kysyäkseen mielipiteitä ja vinkkejä lyöntiin. Samalla hän on hyötynyt itsekin voidessaan jäsentää svingijuttuja vaihtelevista näkökulmista.
Hän kertoo menneensä aina hieman tuulen mukana. Kaske lähti parikymppisenä Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan college-golfia. Ryhdyttyään ammattilaiseksi hän muutti lähes viideksi vuodeksi Englantiin, jossa pelasi paikallisella satelliittikiertueella ja välillä myös Nordic Liigaa ja Challenge Touria. Viimeiset kahdeksan vuotta tukikohtana on ollut Bangkok.
”Olen ottanut tilaisuudesta kopin, kun on ollut mahdollisuus lähteä mihin tahansa. Samaan sarjaan tämä Saudi-Arabiakin kuuluu. Paluuta kotimaahan tulevaisuudessa en ole sulkenut pois, mutta pelaavana ammattilaisena Suomeen en muuta.”
Kaske kävi tällä viikolla hoitamassa Helsingissä Saudi-Arabian lähetystössä viisumiasioita. Ensi viikolla on paluu työn pariin Jeddaan, jossa viisihenkisen perheen golfharjoitukset jatkuvat opettajansa johdolla.
Lue seuraavaksi: Janne Kasken unelma sortui uusinnassa − veikö käsittämätön reiänpaikka voiton suomalaiselta?
LIV Golfin vastustajat (lue Saudi rahan), mitä nyt kommentoidaan?
Range, mielestäni hyvä päätös. Vie golfin ilosanomaa eteen näin eräänlaisena lähetyssaarnaajana. Koen että hän on oikea mies tähän ja kuka ties ehkä kipinä syttyy ja DP Wild Tour, Pga Tour yms suuret kiertueet vielä kutsuvat
Onko Kaskella mitään tutkintoa golfopetuksesta? Ei ole edes Suomen PGA:n jäsen.
Hei, suomi on liian tutkintokeskeinen maa! Ei sitä tarvits! Elon muskillakaan ei ole insinöörintutkintoa. Omillakin avuin voi oppia! Ja eiköhän tää poika tiedä svingistä enemmän kuin joku finninaamainen pga-kirjekurssin käynyt