14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][13]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Golfkentät

Nilsiän golfkentän entinen vetäjä sai tuomion useista törkeistä rikoksista  

Tiirinlahteen vuonna 2010 valmistuneen kentän toiminnasta vastaa nykyään Syväri Golf. Kuva: Tero Vihavainen

Kenttäyhtiön puheenjohtaja oli laiminlyönyt kirjanpidon ja muun muassa antanut Verohallinnolle vääriä tietoja.

Nilsiässä sijaitsevan Syväri Golfin edeltäjän Tiirin Golfin konkurssin jälkimainingit johtivat vielä rikossyytteisiin ja vankeusrangaistukseen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi kenttäyhtiön entisen puheenjohtajan Armas Karppisen vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tämän lisäksi Karppiselle lankesi yli 27 000 euron edestä korvauksia ja kuluja.

Tiirin Golfin entiset vetäjät, oopperalaulajat Satu ja Ilkka Vihavainen luopuivat vuonna 2010 avatun kentän toiminnasta vuonna 2013. Vetovastuu siirtyi seuraavana vuonna kenttäyhtiön hallituksen jäsenenä olleelle Karppiselle, joka valittiin myöhemmin kenttäyhtiön puheenjohtajaksi.

Karppinen oli Savon Sanomien mukaan laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten kirjaamisen neljän vuoden ajalta. Kenttäyhtiön tehtyä konkurssin vuonna 2018 kävi ilmi, että yhtiölle oli jälkeen päin tehty harhaanjohtavaa kirjanpitoa. Yhtiöstä oli ilmoitettu myös Verohallinnolle ja työeläkevakuutusyhtiölle vääriä tietoja.

Tuomio tuli törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta sekä törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Karppinen sai myös neljän vuoden liiketoimintakiellon.

Talousrikossyytteen sai myös toinen henkilö, joka oli syyttäjän mukaan vastuuasemassa yhtiössä. Henkilö väitti olleensa vain työntekijä. Oikeus päätyi kannalle, jonka mukaan toisella henkilöllä ei ollut vastuuroolia kenttäyhtiössä. Hänen syytteensä hylättiin.

Tiirin Golfin maksukyky heikkeni viime vuosikymmenen puolivälissä ja yritysrahoittaja Finnvera velkoi siltä yli 100 000 euroa. Velkoja ei saatu hoidettua ja Pohjois-Savon käräjäoikeus asetti kenttäyhtiön konkurssiin syksyllä 2018.

Kentällä oli pelattu edellisen kerran virallisesti vuonna 2017, kun sen toiminta käynnistettiin uudelleen Syväri Golf -nimisen Golfliiton jäsenseuran toimesta kesällä 2021. Kenttää oli koko ajan hoitoleikattu, mikä helpotti huomattavasti pelitoimintojen aloittamista vuosien tauon jälkeen.

Tiirin Golfin kenttäyhtiön entisen puheenjohtajan Ilkka Vihavaisen suvun omistusosuus kentän kaikkiaan noin 30 hehtaarin suuruisesta maapohjasta on kaksi kolmasosaa. Syvärijärven välittömässä läheisyydessä olevan yhdeksänreikäisen kentän on suunnitellut Jari Rasinkangas.

Lähde: Savon Sanomat

Lue seuraavaksi: Kaksi vuotta hiljaiseloa viettänyt Nilsiän ysireikäinen kenttä on saamassa uuden elämän

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje