Srixonin huippupallo, Z-Star on valloittanut Suomessa erittäin vankan jalansijan. Oman, täysin epävirallisen kenttätestini mukaan niitä löytyy golfkenttien pusikoista kenties eniten, etenkin jos pallomarkkinoiden tunnustettu ykkönen, eli Titleistin Pro V1 jätetään laskuista.
Tähän väliin pieni perustelu siitä, miksi Pro V1 mainitaan Srixonin palloista kertovassa jutussa, siksi että ”provikkaan” kaikkia huippupalloja aina väistämättä verrataan.
Siinä vertailussa Z-Star tuntuukin pärjäävän hyvin, ainakin sillä mittarilla, että paljon sillä pelataan. Osaltaan suosio on hinnoittelukysymys. Z-Staria on pitkään saanut varsin kilpailukykyiseen hintaan. Halvin vaihtoehto se ei tietenkään ole, onhan kyseessä uretaanikuorinen tour-tason peliväline.
Z-Star -pallon tai oikeammin pallosarjan uudistuminen vuosi sitten meni ohi liian vähällä huomiolla. Liian vähällä siksi, että Srixon toi markkinoille perinteisen Z-Starin ja sitä kovemman ja pitkälyöntisemmän Z-Star XV:n rinnalle uuden Z-Star Diamondin.
Ominaisuuksiensa suhteen se asettuu kahden pitkään markkinoilla olleen sisaruksensa väliin. Monille Z-Starin miellyttävimmät ominaisuudet ovat sen pehmeä lyöntituntuma ja oivalliset lähipeliominaisuudet. XV on pitkälyöntisempi, mutta tuntumaltaan selkeästi kovempi.
Diamond asettuu näiden väliin. Merkittävin ero syntyy ytimestä. Kaikissa palloissa ydin muuttuu kovemmaksi ulkopintaa kohti siirryttäessä, mutta Z-Starissa ytimen kompressio on pehmein, XV:ssä kovin ja Diamondissa siis näiden väliltä. Pallon ytimet on niin sanotusti päivitetty tämänvuotisiin versioihin, mutta perusasetelma niiden välillä säilyy samana.
XV:n kova kompressio sopii lujaa lyöville pelaajille, jotka saavat siitä lyöntiinsä lisää mittaa. Niin sanotusti tavanomaisemmalla mailanpäännopeudella operoiville harrastajille Diamond sen sijaan sopii XV:tä paremmin, mutta auttaa tuottamaan juuri sopivasti potkua draiveihin Z-Stariin verrattuna.
Olennaisin ero on kuitenkin alakierteen määrä: Diamond tuottaa eniten kierrettä pitkillä raudoilla lyötäessä. Sekin on ominaisuus, josta tavallinen harrastaja hyötyy; pallo pysyy pidempään ilmassa, nousee hieman korkeammalle, lentää pidemmälle ja pysähtyy viheriöllä nopeammin.
Ero on merkittävä etenkin XV-versioon verrattuna, eikä XV oikein tahdo ideaalilla tavalla toimia pelaajilla, joiden mailanpään nopeus draivissa jää alle 100 mailin tunnissa. Toisaalta Diamond on spinnaavampi myös Z-Stariin verrattuna.
Esimerkiksi My Golf Spy on testannut koko kolmikon, ja sen tulokset vahvistavat Srixonin markkinointipuheet.
Kaikkien pallojen hinta on sama, joten Diamond on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, joka hyvinkin voi sopia omaan peliin paremmin kuin pallosarjan tutummat vaihtoehdot.
Uutuudet tulevat kauppoihin 24. helmikuuta. Suositushinta tulee olemaan 58 euroa tusinalta.
Mites nämä kovaa lyövät (>100mph draiverin mailanpäänopeus) hyötyvät sitten kovista palloistaan kun pitää lyödä mailalla jolla se nopeus on alle 100mph. Eli ne loput 90% kierroksen lyönneistä? Ja toimiiko siis silloin nämä hissuksiin lyövien (alle 100mph) pallot paremmin?
Juu, kiitos hiljaisuudesta – ei tähän golfkaupan myyjätkään ole osanneet vastata. Kunhan katsovat että mitähän tuo kypsän keski-iän kääkkä puhuu ja yrittää meidän hyvää boogia hämmentää… No kun se draiverin pää liikkuu just 100mph vielä näissäkin käsissä niin onhan tämä mielenkiintoista. Välineurheilu on mielikuvia ja täynnä epäloogisuuksia.