Ensin golfkengistä katosivat piikit, kohta niissä ei ole enää edes ruusukkeita - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Ensin golfkengistä katosivat piikit, kohta niissä ei ole enää edes ruusukkeita

Ruusukkeettomat kengät ovat nykyään mukavat, pitävät ja kestävät.

Ruusukkeettomat kengät ovat kehittyneet vuosien saatossa valtavasti.

Vuoden ensimmäinen major-turnaus Augusta Nationalissa on aina ollut tarunhohtoinen. Vuonna 2010 Mastersissa alkoi todellinen golfkenkien evoluutio, jonka alku ja juuri oli Fred Couples. Ruusukkeettomien kenkien tarinan voidaan katsoa alkaneen kyseisestä turnauksesta.

Golfmaailma hieraisi silmiään nähdessään Couplesin tanssahtelevan Augustan kirkkaanvihreillä viheriöillä vuoden 2010 Mastersissa. Ei sen takia, että tuolloin 50-vuotias golflegenda pelasi ensimmäisen kierroksen 66 lyönnillä johtaen kilpailua. Katseet kääntyivät tuloskortin sijaan Couplesin kenkiin, jotka näyttivät “tenniskengiltä”.

Ilman sukkia pelanneen Couplesin jalassa olivat Ecco Golf Street -kengät. Ne poikkesivat huomattavasti klassisista golfkengistä ja tuon kisan jälkeen golfkenkämarkkinat mullistuivat käytännössä yhdessä yössä.

Ecco pääsi tienraivaajana mellestämään golfkenkien uudella aikakaudella ensimmäiset vuodet lähes mielinmäärin. Muut merkit seurasivat niin nopeasti perässä kuin mahdollista, mutta tuotekehittely otti aikansa. Nykyään kaikilla valmistajilla on mallistoissaan enimmäkseen ruusukkeettomia kenkiä.

Reilu kymmenisen vuotta sitten suurin kritiikki ruusukkeettomien kenkien kohdalla kohdistui niiden pito-ominaisuuksiin. Toinen arveluttava seikka oli kenkien kiertojäykkyys ennen muuta painavilla ja kovaa lyövillä pelaajilla. Couples tunnetaan lempinimellä “Boom-Boom”, joten jos hän on pystynyt pelaamaan tennarimaisilla kengillä ilman sukkia majoreista lähtien, niin oli lähinnä ajan kysymys milloin nämä ongelmat saataisiin taklattua.

Edellisten vuosien aikana materiaalit, teknologia ja tietämys ovat kehittyneet sille tasolle, että nykyään ruusukkeettomia kenkiä myydään selvästi enemmän, mitä ruusukkeellisia.

“Miesten kohdalla jossain kohti mentiin noin 80–20 -suhteessa ruusukkeettomien hyväksi. Nyt se on hieman tasoittunut ja arvioisin, että suhde on jotain 75–25″, Golf Center Tapiolan myymäläpäällikkö Mika Gylden sanoo.

“Naisten puolella suhde on edelleen selvästi enemmän. Ruusukkeellisia kenkiä menee enää noin 5–10 prosenttia ja osa merkeistä ei enää edes tuo sellaisia markkinoille.”

Fred Couples vuoden 2010 Mastersissa. Kuva: Getty Images

Golfkengissä, kuten Couplesin esimerkki osoittaa, tour-pelaajat näyttävät suuntaa ja sen jälkeen samanlaisia alkavat käyttämään harrastajatkin. Esimerkiksi FootJoyn kengät ovat monen kiertuepelaajan suosiossa ja ne ovat myös haluttua tavaraa Golf Centerin hyllyllä. Toki on muistettava, että huippupelaajien kengät valmistetaan usein yksilöllisesti, jolloin niihin voidaan lisätä tukea ja vakautta tuovia elementtejä.

Ruusukkeellisten kenkien pito-ominaisuudet sivuttaissuunnassa ovat niiden parhaita puolia. Sitä samaa on haettu ruusukkeettomissakin kengissä. Erilaisia pohjan kuviointeja on lukuisia.

“Kenkien pohjan pitää olla kestävä ja pitävä. Kengissä on käytetty erilaisia kumiseoksia ja TPU:ta (termoplastinen polyuretaani) lisäämään pitoa ja tukea sivuttaissuunnassa. Pohjissa on usein erikovuisia kuviointeja”, Gylden selventää.

Kenkien pohjien kuvioinnin kuluminen riippuu hyvin pitkälti niiden käytöstä. Asfaltti ja sepeli ovat omiaan kuluttamaan kengänpohjia. Varsinkin ruusukkeettomia kenkiä on helppo käyttää koko “golfreissun” ajan, kun taas ruusukkeelliset otetaan jalasta pois heti kierroksen jälkeen.

Ennen vanhaan golfkengät painoivat merkittävästi enemmän verrattuna tähän päivään. Monet vaikkapa 90-luvulla golfia pelanneet muistavat sen valtavan nautinnon tunteen, kun sai ottaa kilojen painoiset kengät jalastaan kierroksen päätteeksi.

“Ruusukkeettomat kengät ovat helpompi valmistaa kevyiksi. Muovirakenteet, joita tarvitaan ruusukkeiden kiinnittämiseksi lisäävät aina myös painoa. Nykyään ero ei välttämättä ole kauhean iso, mutta sitä väkisinkin on”, Gylden kertoo.

Jos kiertojäykkyys on ollut “pommittajien” huolenaiheena joskus ennen, niin siihen on puututtu esimerkiksi hiilikuituisilla pohjilla. Jämäkän pohjan tuntee käsissään ja jaloissaan, kun sellaisen eteensä saa. Vaikka ruusukkeet ovat myös kehittyneet ja muun muassa madaltuneet, niin ruusukkeettomilla kengillä saa edelleen paremman tuntuman lyöntialustaan.

Tietyt valmistajat ovat tehneet eräänlaisia yhdistelmiä kahdesta kengästä, eli lisänneet kiinteät ruusukkeet pohjiin. Näillä on haettu parhaita ominaisuuksia molemmista kengistä. Adidas ja Nike ovat olleet tämän kehityksen etujoukoissa.

Mukavuus, pito, kiertojäykkyys ja tyyli ovat vauhdittaneet ruusukkeettomien kenkien suosiota. Tällä hetkellä merkkien valikoimista löytyy yleistettynä kaikille sopiva ratkaisu. Tulevaisuus näyttää, kuka mullistaa kenkämarkkinat Couplesin jalanjäljissä. Vai nähdäänkö golfkengissä samanlaista murrosta enää lainkaan?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)