Uuden sukupolven golfarit ovat valveutuneita ottaamaan oppeja vastaan ja ymmärtävät datan päälle.
Korona satoi golfin laariin uusien harrastajien muodossa. Yhtenä ryhmänä kentille tiensä ovat löytäneet alle 30-vuotiaat pelaajat. Jo ennen koronaa oli havaittavissa, että tähän ikäryhmään kuuluvat nuoret olivat opiskelleet itsenäisesti lajin saloja.
Kun YouTubeen kirjoittaa hakusanaksi golfswing tai suomeksi golflyönti, alkaa tavaraa tulla niin paljon vastaan, että popcorneja menee useampi kulhollinen ennen kuin edes murto-osa on katsottu.
Samoin Instagramissa saa seilata vaikka kuukausitolkulla erilaisia golfopetusvideoita katsellen. Nämä eivät ole tietenkään ainoat kanavat, joista nuoriso ja nuoret aikuiset vinkkejä etsivät, mutta ainakin tunnetuimmat. Itsenäisen opiskelun jälkeen pelaajat ovat joka tapauksessa saaneet jo jonkinlaisen käsityksen siitä, miten mailaa kannattaisi golflyönnin aikana heilauttaa.
Ilmiö on havaittu golfopettajien keskuudessa. Silmiinpistävää on etenkin nuorten miesten valistunut tietämys golfista ennen kuin he tulevat alkeiskursseille tai yksityisopetukseen.
“He ovat seuranneet joitain golfmaikkoja ja tietävät varsin hyvin miten esimerkiksi backsvingin tai painonsiirron pitäisi mennä. He ovat siis opiskelleet tätä asiaa paljon syvällisemmin kuin 10–15 vuoden takainen sukupolvi, joka ei ollut niin paljon perehtynyt golfiin”, sanoo PeGo Golf Schoolin Juha-Pekka Peltomäki.
Erilaiset lyöntianalysaattorit ovat jo arkipäivää golfharjoittelussa. Niistä ei tosin ole hyötyä, jos ei osaa tulkita laitteen antamaa dataa. Niin sanottu “TrackMan-sukupolvi” on hyvin perillä ainakin perusteista.
“He tietävät, mitä numeroita pitää seurata ja mitä missäkin lyönnissä haetaan. Kun alan puhumaan club pathista tai face to pathista, jotka ovat tärkeitä lukuja svingiä ajatellen, niin he ymmärtävät heti mitä tarkoitan”, Peltomäki tarkentaa.
“Tämä TrackMan-sukupolvi ymmärtää paremmin lavan asennon ja kulkusuunnan merkitystä kuin aikaisemmat golfarit”, hän tiivistää.
Golfopettajien työ helpottuu, kun heidän ei tarvitse alkaa opettamaan lukuja ja kertomaan niiden perusteella, että lyönti lähtee slaissina, koska lapa on näin monta astetta auki osumassa. Opetuksessa ollaan siten jo askel pidemmällä heti lähtötilanteessa.
“Monella on jotain urheilutaustaa. Siihen kun yhdistää sen, että heillä on jokin käry, mitä tässä pitäisi alkaa tekemään, niin oppiminen ja kehittyminen on paljon nopeampaa”, Peltomäki kertoo.
Peltomäki on nähnyt pelaajia, jotka ovat vain muutamassa vuodessa saaneet tiputettua tasoituksen singeliin, mikä oli ennen suhteellisen harvinaista.
Aikaisemmin oli sellaisia oppilaita, jotka eivät oikeasti tienneet, että golfissa lyödään väylillä lippua kohti
Netistä oppimisessa on luonnollisesti toinenkin puoli johtuen loputtomasta määrästä vinkkejä ja videoita. Golfvalmentajien neuvot voivat poiketa toisistaan huomattavasti. Vasta golfiin tutustuvalla ei yleensä ole suodatinta, jolla hän pystyisi löytämään sen olennaisen asian. Silloin golfopettajan apu on tarpeen.
“Eräs vanhempi rouva sanoi minulle kerran, että teillähän vähenevät nyt asiakkaat, kun kaiken voi opiskella ilmaiseksi netistä. Minun mielestä se on päinvastoin lisännyt opetukseen tulevien määrää. Tämä uusi sukupolvi ottaa helpommin opetusta vastaan.”
Golf Talman head pro Lasse Tynkkynen on havainnut saman asian kuin Peltomäki. Tänä vuonna green card -kurssille tuli nuori mies, joka löi heti kättelyssä 250 metrin draiveja. Urheilullisuus ja svingin omatoiminen opettelu loivat pohjan tykkidraiveille.
“Nuoret kundit ja naiset osaavat jo lyödä palloa, kun he tulevat opetukseen. Monesti tullaan vain hakemaan se green card. He ovat nähneet vaivaa lyömisen eteen ennen kuin tulevat kurssille”, Tynkkynen sanoo.
Tynkkysellä on pitkä ura golfopettajana ja hän on nähnyt aloittelevia golfareita laidasta laitaan. Yleistettynä ero nykyisen ja aikaisemman vasta-alkajan kohdalla on huomattava.
“Aikaisemmin oli sellaisia oppilaita, jotka eivät oikeasti tienneet, että golfissa lyödään väylillä lippua kohti. Tietämys golfista oli ihan nolla tai jopa sen alapuolella.”
“Nyt ei tarvitse taistella koko kurssia sen kanssa, että oppilas lyö ohi pallosta. Monelle voi opettaa edistyksellisempiä juttuja, kuten pelitaktiikkaa.”
Autuaaksi golfin oppiminen videoista ei tee. Tässä asiassa vain videoista lajin oppinut pelaaja voi mennä harhaan. Itse oppimalla voi toistaa samaa – jo opittua – virhettä pidemmän aikaa, vaikka se olisi voitu korjata pron toimesta aiemmin.
Golfvideoviidakossa seikkailevalle golfarille Peltomäki antaa kirkkaan neuvon.
“Etsi se suosikkityyppi, jonka metodit toimivat sinulle ja pysy siinä. Jos vaihtelee koko ajan vinkkejä antavien henkilöiden välillä, niin se ei ole kovin hyvä juttu.”