Aihe: Golf vaatteiden pesu? - Golfpiste.com

31.12.–6.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista

Golf vaatteiden pesu?

Etusivu Foorumit Yleistä Golf vaatteiden pesu?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Uno

    Olin viikonloppuna ostoksilla Tammiston golfsky:ssä, 30..50% alennettuja vaatteita katsomassa.

    Tarkistin useamman golf vaatteen pesuohjeet ja yllätyin.

    Toki muutamassa vaatteessa oli 30 asteen normaali pesuohje, joka on alhainen, mutta ehkä OK (itselleni vain villavaatteissä OK)

    40 asteen pesuohjeella oli vain muutama Nike puuvilla T-paita.

    Erikoisinta oli, että useiden vaatteista pesuohjeena on käsinpesu tai kylmällä vedellä pesu.

    Kylmällä vedellä pesu oli mm Travis Mathew, sekä JL kaikissa vaatteissa oli käsinpesu.
    Samalainen tilanne oli lähes kaikkien merkkien vaatteissa.

    En tiedä pelaajien pesukertoja, mutta itselleni olisi haasteellista pestä golf vaatteet käsin tai saada vaatteet kylmällä vedellä puhtaaksi.
    Pesen aina kierroksen jälken vaatteet, erityisesti paidat.

    Eikö muut golfarit hikoile?
    30 asteen pesulla ei hajuja saa pois.

    Lopuksi päädyin ostamaan vaatteet viereisestä urheiluliikkeestä, kun niitä vaatteita oli mahdollista pestä 40 asteessa.

    Huomionarvoista, että golf vaatteiden hinnat olivat kohtuullisen korkeat Vaikka niissä oli noin 40% alennus, niin hinnat pyörivät noin 55 e..85 per e/kpl

    Kiertäessäni huomasin, että osa golf vaatteista oli minusta tehty 1-2 kertaa käytettäväksi, vaikka merkki olisi ollut tunnettu ja hankintahinta kohtuullisen korkea.

    Onko golf vaatetukseen tulossa tai tullut H&M kulttuur esim.ulko-ovella vaate nukkaantuuntuisi auringon valosta?

    Pyrin ostamaan laadukkaita materiaaleja, vaikka hankintahinta olisi selkeästi arvokkaampi kuin huonompi laatuiset.

    Käytän itse vain ja ainoastaan UnderArmourin golfpaitoja.
    Kangas, koko ja laatu ovat minun mieleen.

    Mutta olen pessyt niitä aina 40 asteessa tai jopa 50 asteessa eikä ole menneet miksikään.
    Ei edes värit haalistuneet. Pari paitaa on aurinko haalistanut

    Käytössä jopa yli 12 vuotta vanhoja UAn paitoja

    Rumpukuivata niitä teknisiä paitoja ei saisi ettei ”sula”
    Meillä vain kuivauskaappi niin ei ole sulamisongelmaa

    KL1

    Monet tekstiilitehtaat ovat alkaneet käyttää 30 asteen tai jopa kylmän veden pesusuositusta ollakseen muka ympäristöystävällisiä. Kuluttaja luulee, että kyseisen tekstiilin saa puhtaaksi moisissa pesuolosuhteissa ja energiaa (lue: ympäristöä) säästäen, mutta totuus on aivan toinen. Vuosituhannen alkupuolella työskentelin noiden asioiden parissa ja trendi oli jo silloin nostamassa päätään. Kuten ketjun aloittaja totesi, hiki ei lähde tekstiilistä kylmässä vedessä.

    Täyskeinokuidut voi huoletta pestä 40 asteessa eivätkä ne edes päästä väriä (koska väriaine on osa kuitua eikä vain imeytetty siihen). Puuvillakuidun voi myös pestä 40 asteessa, mutta se päästää väriä ja myös imee sitä jonkin verran itseensä. MUTTA jos värillisessä puuvillatekstiilissä on pesuohje 60 astetta, niin sitä on syytä noudattaa, se ei siis ole mikään maksimilämpötila, vaan todellakin suositus. Esimerkiksi Marimekon tekstiilit on värjätty sellaisella tekniikalla, että ne saattavat päästää väriä, jos ne pestään alemmassa lämpötilassa kuin mitä on pesuohjeessa. Tästä minulla on useamman kuluttajavalituksen tuoma omakohtainen kokemus.

    Oma (myös hikiset) paidat tulee pesukoneen urheiluvaatteille tarkoitetulla 30° pikapesuohjelmalla 10/10 kuntoon.

    Käytössä jopa yli 12 vuotta vanhoja UAn paitoja

    Meillä härmässä näkee todella usein golffareilla näitä auringon polttamia vanhoja paitoja.

    PG

    Meillä härmässä näkee todella usein golffareilla näitä auringon polttamia vanhoja paitoja.

    Ympäristöystävällistä. Hatunnosto härmäläisille.

    KL1

    Oma (myös hikiset) paidat tulee pesukoneen urheiluvaatteille tarkoitetulla 30° pikapesuohjelmalla 10/10 kuntoon.

    Varmasti oman aistinvaraisen arviosi perusteella tulevatkin. Kevyesti likaantuneet tekstiilit tulevat kohtuullisen hyvin puhtaiksi 30 asteen pesussa, joskin 30 asteen pikapesu ei varmasti ole se paras eikä puhtainta tulosta tuottava pesuohjelma. Valitettavasti pidemmän päälle tekstiileihin jää (lue: kertyy) likaa (ja käytetystä pesuaineesta riippuen pesuainejäämiä), joka heikentää tekstiilin kuituja ja lyhentää sen käyttöikää.

    Kylmässä eli huoneenlämpöisessä vedessä ei edes pesuaine huuhtoudu kunnolla pois tekstiileistä lian irtoamisesta puhumattakaan. Toisaalta jos pesuaine sisältää entsyymejä, ne toimivat paremmin kylmässä kuin kuumassa vedessä. Normaalissa pesusyklissä entsyymit toimivatkin aivan pesutapahtuman alkuvaiheessa parhaiten pilkkoen likapartikkeleita pienemmiksi, jotta pesuaineen sisältämät tensidit pystyvät irrottamaan ne ja pitämään ne pesuliuoksessa (asia hyvin karkeasti kuvattuna).

    Minulla on ongelma erityisesti valkoisten keinokuituisten t-paitojen kohdalla, kun aurinkorasva+hiki aiheuttavat kaulukseen ja hihansuuhun tummuman, joka vielä aurinko ”polttaa” kiinni. Tämä ei lähde 30-40 asteen pikapesussa.

    Eikä oikein lähde edes 60 asteessa. Kokeilin kerran 95 asteen puuvillapesulla, joka toimi jotenkuten … mutta paita muuttui ryppyiseksi ja ilmeisesti elastaani ei kestä noin kuumaa.

    Toistaiseksi paras ratkaisu on käyttää liotusainetta ensin tunnin tai pari ja sitten pesukoneessa. Toimii suht hyvin, paitsi jos aurinko on polttanut hiki-rasvan kiinni.

    PG

    P-P, oletko kokeillut sappisaippuaa? Minulla kuvaamasi ongelma on hoitunut aika hyvin sillä.

    Sappisaippua, pala, 100 g

    KL1

    Sappisaippuasta voin kertoa sen verran, että Saksassa Gallseife on todellinen ikoni monen mummon, tyttären ja tyttärentyttären silmissä. Sen pesuteho verrattuna vaikkapa oliiviöljysaippuaan perustuu kuitenkin enemmän vahvaan uskoon kuin todellisuuteen, ainakin mitä puolueettomien tutkimuslaitosten tutkimustuloksiin on uskominen (mm. Stiftung Warentest). Saippua on kuitenkin perin yksinkertainen tuote, pelkkä rasvahappojen natrium- tai kaliumsuola. Rasvahappojen ketjun pituus ja haarautuneisuus toki vaikuttavat saippuan käyttäytymiseen puhdistustapahtumassa, mutta ainakin vuosituhannen alkupuolella alalla työskennellessäni erot eri tuotteiden välillä olivat koko lailla mitättömiä. Todelliset erot syntyvät aivan muista tekijöistä.

    Tekstiilien pesemisestä kiinnostuneiden kannattaa tutustua tähän mielenkiintoiseen perusasiaan. Se selittää mm. sen, ettei 30 asteen pikapesu voi toimia kovin hyvin. Myös pesukoneiden energialuokituksen perusteet löytyvät sieltä.

    PG

    Sappisaippua on tahranpoistoaine. Sitä on montaa sorttia ja monta eri valmistajaa. Itselläni on kokemusta vain Sonettin palasaippuasta, johon edellisessä viestissäni viittasin. Sen valmistusaineet [asetuksen (EY) No:648/2004 mukaisesti] ovat:

    >30% palmuöljy-saippua
    15-30% kookosöljy-saippua
    1-5% tuore naudansappi
    <1% klorofylli, suola, natriumtiosulfaatti

    Eri valmistajien sappisaippuoiden koostumukset näyttävät eroavan toisistaan jonkin verran, mutta kaikki ne sisältävät naudan sappea. Sappisaippuasta on netissä paljon juttua ja kokemukset siitä ovat lähes poikkeuksetta erittäin myönteisiä – jopa ihmeaineeksi mainitaan. Tässä blogissa Mitä on sappisaippua ja mihin tahroihin se tehoaa? ei sentään ihan ihmeaineesta kirjoiteta, mutta kirjoittaja on ollut sappisaippuaan tyytyväinen. Ehkä kannattaa kokeilla. Ei maksa paljon, on riittoisaa ja löytyy monesta päivittäistavarakaupastakin.

    P.S.
    Sanotaan, että suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Olen suomalainen, mutta uskoin vasta sitten, kun en enää nähnyt… (likaa pesemässäni paidan kauluksessa sappisaippuakäsittelyn jälkeen).

    Sappisaippua tehosi oikein hyvin paitojen kauluksiin. Golf-vaatteisiin en ole (vielä) kokeillut.

    KL1

    Pinttyneen kaulus- ja hihansuulian poistoon on meillä riittänyt esikäsittely nestemäisellä pyykinpesuaineella, sitä kun on muutenkin kotona. Joskus on käytetty myös liottamista vahvassa pesuaineliuoksessa, joka on valmistettu jauhemaisesta pyykinpesuaineesta. Alhaisempi pH tehostaa esikäsittelyä ja viileässä vedessä entsyymit pääsevät aloittamaan toimintansa. Olennaista pinttyneen lian irrottamisessa on esikäsittely.

    Paitojen kainaloihin antiperspirantin ja hien yhteisvaikutuksesta pinttyneet kellertävät tahrat kannattaa esikäsitellä oksaalihappoliuoksella (oksaalihappoa saa apteekista). Kyseinen happo sitoo tehokkaasti antiperspiranttien sisältämän alumiinin, joka on suuri syy kyseisten tahrojen syntyyn.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Golf vaatteiden pesu?

Etusivu Foorumit Yleistä Golf vaatteiden pesu?