Miksi tehdä uusi draiveri joka vuosi, tai ainakin parin vuoden välein? Kysymykseen on vaikea löytää vastausta, mutta niin mailavalmistajat toimivat, eikä Titleist tee poikkeusta.
Parissa vuodessa pyörää ei keksitä uudelleen. Kehitys kuitenkin kehittyy jatkuvasti, ja hyötyjä on tavallinen harrastaja. Mailavalmistajien lupaus on sama; uusi on nopeampi, pitkälyöntisempi ja suorempi. Mutta onko se edes mahdollista?
Titleistin mukaan on, mutta se tarjoilee tuotekehitykselle muitakin syitä. Niin hyvä kuin Titleistin kuutisen vuotta sitten lanseeraama 917-malli olikin, se vaati optimaalisesti toimiakseen paljon säätöä, siis fittaamista. Kaikkinensa sitä oli hieman liian vaikeaa saada toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Sitä seurannut ja uutta TSr-mallia edeltänyt TSi oli iso askel oikeaan suuntaan. Se nousi kiertueilla isoon suosioon, mutta kärsi edeltäjänsä synneistä ja maineesta. Siksi Titleist halusi räjäyttää pakan ja suunnitella uuden draiveri- ja väyläpuumalliston kokonaan uudestaan puhtaalta pöydältä. Niin se teki, ja syntyi TSr.
Malleja julkaistiin tänä syksynä kolme, ja keväällä kauppoihin tulee neljäs. Valinnanvaraa siis on, ja tavoitteena onkin se, että maila toimii niin sanotusti hyllystä napattuna mahdollisimman hyvin ilman sen suurempaa säätämistä. Säätövaraa kaikissa malleissa on, mutta 917-mallin kaltaisesta säätösirkuksesta halutaan päästä kertaheitolla eroon.
TSr-driverit ja väyläpuut nähtiin PGA Tourin huippupelaajien bägeissä ensimmäistä kertaa Travelers Championshipissä heinäkuun lopussa. Heti seuraavalla viikolla J.T. Poston voitti John Deere Classic -kilpailun TSr-draiveri bägissään, joten toimiva ja niin sanotusti ”tour tested” malli siis jo on.
Kuluttajien ulottuville uutuudet saapuvat syyskuun lopussa.
Mallit noudattelevat edeltäjiensä linjaa, TSr2 on helpoin, korkeaa lentokaarta tuottava malli, joka on myös erittäin anteeksiantava. Sen osumapinta on rakennettu siten, että pallon lähtönopeus kärsii mahdollisimman vähän, vaikka palloon ei osuta lavan keskikohdan sweet spotilla.
TSr3 taas on suunnattu pelaajalle, joka osuu palloon toistuvasti hyvin lavan keskikohdalla. Se myös tuottaa vähemmän alakierrettä. TSi3 oli ammattilaisten eniten käyttämä malli, ja TSr3 todennäköisesti perii manttelin.
TSr4 on erityisesti kovaa svingaaville sopiva vaihtoehto. Sen lapa on pienempi (430cc), eikä siis yhtä vakaa kuin muissa malleissa, siksi osumapinta on sama kuin TSr2:ssa, eli anteeksiantavuutta on saatu lisättyä.
TSr4:n saa nostokulmilla 8°, 9° ja 10°. Muista malleista löytyy myös 11-asteinen vaihtoehto. Vasureille valinnanvaraa on huomattavasti rajoitetummin, mutta 9-asteinen löytyy kaikista malleista.
Vaikka lähtökohta on ollut vähentää säädettävyyden tarvetta, on sitä edelleen reilusti saatavilla kaikille sitä kaipaaville. Draivereissa painoruuvien sijoittelulla pystyy pelaamaan paljon ja Titleistin hosel tarjoaa runsaasti säätöjä. Ilman ohjeita hoselin säätämisestä ei kuitenkaan tule mitään. Monen muun merkin hoseliin verrattuna Titun säätäminen on edelleen työlästä, plussana toki vaihtoehtojen paljous.
Materiaalivalinnat ovat tuttuja, eli titaania ja hiilikuitua, painoruuveissa terästä ja volframia. Ulkonäkö Titleistille tyypilliseen tapaan konservatiivinen ja pelkistetyn tyylikäs.
Varsivaihtoehtoja on runsaasti; Tensei AV Blue, Tensei 1K Black, Hzrdus Red CB ja Hzrdus Black eri painoisina, sekä Tour AD:n mallit erikseen tilattavina. Varren perusmitta on 45,5 tuumaa.
Ne harvat, jotka ovat uusia TSr:iä pääseet kokeilemaan ovat suitsuttaneet uutuuksia lähes varauksetta. Titleistin pajalta ei toki segundaa ole totuttu saamaankaan. Uutuuksien hintalappu on kova, eikä uutukainen lähde kaupasta uuteen kotiin alle kuuden sadan. Euroopassa jälleenmyyjähinta tulee todennäköisesti olemaan 649 euroa. Jos mailaan valitsee Tour AD-varren, nousee hinta päälle kahdeksan sadan euron.
TSr-sarja pitää sisällään myös väyläpuut. TSr2 on todellinen jokapaikan höylä. Sillä on helppo lyödä väylältä ja tarjolla on reilusti nostokulmaa. TSr2+ on erityisesti tiilyönteihin suunniteltu malli, josta saatavilla on myös 13-asteinen versio, joka sopii monelle draiverin korvikkeeksi. TSr3 puolestaan on monipuolisesti säädettävä, pienilapaisempi malli (175cc, muut mallit 190 cc).