Viisumiseikkailut ympäri Eurooppaa tekivät Svahnin lähtövalmisteluista ikimuistoiset. Nyt kaikki pitäisi olla kuitenkin valmista seuraavaan elämänvaiheeseen.
Asioilla on tapana järjestyä. Matilda Svahnin kohdalla usko asioiden järjestymiseen horjui kuitenkin moneen kertaan viimeisten kuukausien aikana. Mutta nyt kaikki pitäisi olla valmista, ja Svahn on valmiina lähtemään valloittamaan Yhdysvaltojen yliopistogolfmaailmaa Texas State Universityn joukkueessa.
Yhdysvaltoihin matkustamisessa on korona-aikana ollut monenlaisia haasteita, ja viisumin saanti on yksi niistä. Svahn törmäsi tähän seinään keväällä, kun hän laittoi viisumihakemuksen vireille Yhdysvaltojen Suomen-suurlähetystössä. Vaikka Svahn oli ajoissa liikkeellä, hän sai viisumihaastatteluajan vasta marraskuulle.
”Soitin saman tien suurlähetystöön, että mikä homma tämä on? Koulu alkaa kuitenkin elokuun lopulla, ja haastattelu olisi ollut vasta marraskuussa. Suurlähetystöstä pystyy anomaan sellaista hätäaikaa viisumihaastatteluun, kun koulun alkuun on 60 päivää. Tein hakemuksen, mutta sieltä ei ole vieläkään kuulunut mitään vastausta siihen hakemukseen”, Svahn, 19, kertoo ja pyörittelee päätään.
Sinne on päästävä keinolla millä hyvänsä.
Tuon jälkeen Svahn oli jo henkisesti valmistautunut siihen, että hän aloittaa koulunsa vasta kevätlukukaudella. Seuraava kuoppa oli kuitenkin odottamassa jo nurkan takana.
”Meillä oli liiton leiripäivä Vuosaaressa, kun minulle tuli viesti, että se marraskuun haastatteluaika on peruttu. Mitään syytä perumiselle ei annettu, ja seuraava vapaa aika olisi ollut vasta ensi vuoden maaliskuussa. Se olisi tarkoittanut, että olisin päässyt aloittamaan koulun vasta ensi syksynä.”
Svahn ei kuitenkaan suostunut luopumaan unelmastaan, vaan alkoi selvittää mahdollisuutta mennä muihin Euroopan kaupunkeihin haastatteluun. Tämäkään vaihtoehto ei alkuun toiminut, vaan Svahn sai pelkkiä kielteisiä vastauksia kyselyihinsä. Lopulta hän sai viestin, että Suomen suurlähetystö on aloittanut yhteistyön Pariisin suurlähetystön kanssa.
”Varasin heti ajan sinne. Minulla ei ollut lentoja eikä mitään muutakaan varattuna, mutta ajattelin, että sinne on päästävä keinolla millä hyvänsä”, Svahn nauraa.
Pariisissa Svahnista alkoi lopulta tuntua siltä, että monien pettymysten, kymmenien puhelinsoittojen ja lukemattomien sähköpostien jälkeen hän saattaisi sittenkin päästä aloittamaan opintonsa tänä syksynä.
Seikkailusta Pariisissakin saisi tehtyä melkein oman kirjan, mutta nyt Svahnilla on tuore opiskelijaviisumi kädessään ja edessä neljän vuoden mahtava kokemus San Marcosin kaupungissa Teksasissa.
Svahn lähtee Yhdysvaltoihin sillä ajatuksella, että golf on etusijalla, ja toisena tulee opiskelu. Porvoon lukiosta keväällä ylioppilaaksi valmistunut Svahn on innoissaan tulevasta opinahjostaan ja sen tarjoamista mahdollisuuksista akateemisellakin puolella.
”On iso juttu, että pääsen opiskelemaan radio- ja tv-alaa. Se oli se, mitä halusinkin opiskella. Mutta ajattelen asian niin, että se on kiva bonus tässä golfin vierellä. Golfin ehdoilla sinne lähden”, heinäkuussa uransa ensimmäisen Audi Finnish PGA Golf Tour -voittonsa saavuttanut Svahn sanoo päättäväisenä.
Vaikka Svahn lähtee golfajatus edellä matkaan, tulevat vuodet Yhdysvalloissa ovat paljon muutakin kuin vain golfia. Suurimmat haasteet liittyvät itsenäistymiseen ja elämään ilman töitä.
”Olen tehnyt 12-vuotiaasta asti töitä vanhempieni ravintolassa. On varmasti outoa, että voi keskittyä vain golfiin ja opiskeluun. Olemme tämän kesän aikana pikkuhiljaa myös siirtäneet harjoittelua siihen suuntaan, että teen enemmän asioita omatoimisesti, ettei se sitten tule yllätyksenä siellä”, Svahn sanoo porvoolaisen uimahallin ravintolassa.
Haluan olla seuraava Matilda, Matilda 2.0.
Koulun golfjoukkue on tällä hetkellä varsin kansainvälinen, ja pelaajia on Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Filippiineiltä, Ranskasta ja Ruotsista. Myös golfjoukkueen valmentaja on ruotsalainen.
”Meillä on vain kaksi jenkkiä. Se on mielestäni hienoa, että joukkue on niin kansainvälinen. Eikä tule mitään isoa kulttuurishokkia, kun on niin paljon eurooppalaisia joukkueessa”, suomenruotsalainen Svahn sanoo.
Svahn on imenyt yliopistogolfilmaa Selänne & Piltz Golf Academyn harjoituksissa jo usean vuoden ajan. Samassa akatemiassa on useita yliopistogolfareita, joilta Svahn on pystynyt kysymään vinkkejä tulevaan elämäänsä Yhdysvalloissa. Muun muassa vakuutuksista ja puhelinliittymistä on tullut puhuttua, Svahn sanoo.
”Ne ovat kuitenkin niitä asioita, jotka pitää hoitaa kuntoon.”
”Oikeastaan siitä asti, kun aloitin akatemiassa, olen kuullut muiden pelaajien tarinoita yliopistomaailmasta. Juuso (Kahlos) oli jo silloin siellä, ja meiltä on koko ajan lähtenyt pelaajia sinne. Nyt on makeaa, kun pääsee itsekin tutustumaan siihen maailmaan”, Virvik Golfia edustava Svahn sanoo kiitollisena.
Neljän vuoden aikana Svahnilla on tarkoitus nousta golfjoukkueensa kärkipelaajaksi. Alkuun hänellä on tavoitteena päästä pelaamaan riittävä määrä kilpailuja, mutta kokemuksen karttuessa hän haluaa ottaa joukkueen haltuunsa.
”Ja kun valmistun yliopistosta, haluan olla niin hyvä pelaaja, että voin alkaa pelata siellä ammatikseni. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa, että tulisin sieltä takaisin. Haluan olla seuraava Matilda, Matilda 2.0.”
Solheim Cup -pelaaja Matilda Castren on saamassa seuraajan, jos se on Matilda Svahnista kiinni.