Suomen ykköspelaajalla on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa nousuaan naisten Rolex Rankingsissa.
Tokio olympialaisissa jaetulle 18. sijalle päätynyt Matilda Castren on noussut ensimmäistä kertaa naisten maailmanlistan, Rolex Rankingsin, 50 parhaan joukkoon. Castren ohitti maanantaina päivittyneellä listalla Irlannin Leona Maguiren, ja on nyt sadasosapisteen paremmalla keskiarvolla listan sijalla 50.
Castren rikkoi aiemmin kesällä Minea Blomqvist-Kakon entisen Suomen ennätyksen, joten uusi noteeraus on samalla luonnollisesti myös uusi suomalaispelaajien ennätys naisten maailmanlistalla.
Huippuvireinen Castren voi hyvin ottaa tällä kaudella haltuunsa suomalaisten sijoitusennätyksen myös miehet mukaan lukien. Mikko Ilonen ylsi urallaan parhaimmillaan miesten maailmanlistan sijalle 37.
Ilosen sijoituksen ohi noustakseen Castrenin on kasvatettava kokonaispistepottiaan noin 11–12 pisteellä, mikä yksittäisessä kisassa tarkoittaisi suunnilleen esimerkiksi top 3 -sijoitusta LPGA Tourin osakilpailussa tai noin top 10 -sijoitusta ensi viikolla pelattavassa majorissa, Women’s British Openissa. Castrenin ei kuitenkaan tarvitse kerätä pisteitä yhdessä kisassa.
Castrenilla on edelleen huomattavaa nousupotentiaalia, sillä hän on kerännyt peräti 78 % kokonaispisteistään viimeisen kymmenen viikon aikana ja 84 % viimeisen neljän kuukauden sisällä. Maailmanlistalla huomioidaan viimeisen kahden vuoden aikana kerätyt pisteet, joten Castrenin viime aikojen huippupisteet säilyvät vielä pitkään, vaikka kerroinvaikutus alkaakin niitä ennen pitkää hitaasti pienentää.
Heinäkuun 2019 ja heinäkuun 2020 välillä Castrenin kokonaispotti on vain 0,59 pistettä, joten seuraavien kilpailujen mahdolliset korkeammat pisteet nostaisivat hänen kokonaispistepottiaan. Castrenin viimeisen kahdeksan kisan pistekeskiarvo on hurja, 9,21 pistettä. Jos hän pelaisi samalla tasolla kahden vuoden ajan, Castren taistelisi jo listan kärkisijoituksista. Listan kärjessä on tuore olympiavoittaja Nelly Korda pistekeskiarvolla 10,49. Kolme viimeisestä neljästä kilpailustaan voittanut Korda on ollut niin ikään hurjassa vireessä. Hänen viimeisen kahdeksan kilpailun keskiarvonsa on peräti 27,96 pistettä.
Miehissä top 50 -sijoitus on tavoiteltu rajapyykki, sillä se avaa ovia muun muassa major-turnauksiin ja WGC-kilpailuihin. Naisten puolella käytäntö on kuitenkin toinen, ja majoreihin pääsee maailmanlistan perusteella pääsääntöisesti vasta top 30 -sijoituksella. Rolex Rankingsin sijalla 30 olevan Korean Hae Ran Ryun keskiarvopisteet ovat tällä hetkellä 2,93, kun Castren on kerännyt pisteitä 2,37 pisteen keskiarvolla.
Matilda Castren on naisten maailmanlistalla paras pohjoismaalainen pelaaja. Eurooppalaisista hänen edellään ovat Saksan Sophia Popov (27.), Espanjan Carlota Ciganda (35.) sekä englantilaistrio Charley Hull (38.), Georgia Hall (43.) ja Melissa Reid (45.).
Myös olympiaturnauksessa 20. sijaa jakanut Sanna Nuutinen teki uuden rankingennätyksensä ja on nyt Rolex Rankingsissa toiseksi parhaana suomalaisena sijalla 209.
Kolmantena suomalaisena omaa sijoitusennätystään paransi Tiia Koivisto, joka otti viime viikolla uransa toistaiseksi parhaan LET-sijoituksensa oltuaan Sotogranden osakilpailussa seitsemäs. Koivisto on nyt Rolex Rankingsin neljänneksi parhaan suomalaisena sijalla 395. Nuutisen ja Koiviston väliin mahtuu hyvää kautta pelaava Ursula Wikström, jonka sijoitus on 303:s.
Lue seuraavaksi: Castren teki jälleen uuden ranking-ennätyksen – pohjoismaalaisista edellä enää major-voittaja Nordqvist
Rankingit ovat korotauon takia hiukan epänormaalit. Tällähetkellä ainakin naisten puolella viimmeiset huomioonotettavat kisat ovat edelleen 2018 vuoden puolelta, eli rankingin kesto on yli 2,5 vuotta. Castrenin ensimmäinen huomioon otettava kisa on huhtikuulta 2019, joten hänen pitää kerätä hiukan enemmän pisteitä miltä näyttäisi, koska hänen turnausmäärä eli jakaja jatkaa kasvua.
Tällähetkellä taidetaan vaatia yli 16 pistettä 36ksi nousuun, jos pisteet tulevat seuraavassa kisassa. Jos pisteet tulevat kolmen kisan päästä on jakaja 43 vaadittava pistemäärä lienee 21-22 pistettä.
Tämä ei huomioi mahdollista pisteiden laskua tai muiden pisteiden muutoksia, mutta en usko niiden olevan kovin merkittäviä.