-
JulkaisijaArtikkelit
-
Kun nyt Korona aikana ei ole noita haravia ja useilla kentillä on paikallissääntönä määritellä nuo korjaamattomat jäljet repairiksi. Tällöinhän vapautuksen saa myös, jos jalat lyödessä ovat tälläisellä alueella (antaa sääntötuntijalle oivan porsaanreiän). Ja toisaalta alueesta on vapauduttava kokonaan, jos vapautuksen haluaa (ja jos yhden hiekkaesteen kaikki jäljet tulkitaan samaksi rapairiksi niin, johtaa todennäköisesti sääntörikkomuksiin ja väärästä paikasta pelaamiseen)
Voisiko täsmällinen ja reilu paikallissäännön muotoilu olla esim. seuraavanlainen (vrt. siirtonurmen sauma):
Pelaajan pallon ollessa tai koskiessa korjaamatonta aluetta hiekkaesteessä tai alueen haitatessa pelaajan aiotun svingin vaatimaa tilaa, pelaaja voi vapautua säännön 16.1c mukaisesti.
Mutta haittaamista ei ole , jos korjaamaton alue haittaa ainoastaan pelaajan lyöntiasentoa.PS. Toivottavasti tätä ei kauaa enää tarvita ja haravat palaavat bunkkereihin.
Kyselin taannoin liitosta virallista ja täsmällistä sanamuotoa ko. paikallissäännölle, mutta sellaista ei ole saatavilla. Itse kylläkin olen alusta asti mieltänyt tuon vapautumisen koskevan pallon paikkaa ja mailan heilahdusta eikä stanssia, siis juurikin mallia siirtonurmen saumat.
Näyttää siltä, että tästäkin on saatu erilaisia tulkintoja eri kentillä, vaikka paikallissäännön tarkoitus lienee aika selvä, eli antaa pelaajalle reilu mahdollisuus lyödä palloaan, Toisaalta, niin Jenkkilässä, Briteissä kuin Ausseissakin sallitaan tasoituskierroksilla myös siirtosääntö bunkkereissä, mikä taasen meillä ei R&A:n suositusten mukaisesti käy päinsä.
Onko tuo Golfliiton suosittelema hiekkaestesääntö oikeasti ongelma? Minusta sillä ”normalisoidaan” varsin hyvin bunkkerit, joita ei ole haravoitu. Minulle ei ole kertaakaan tullut tilannetta tänä vuonna, jossa olisi voinut oikeasti hyötyä tästä säännöstä … ja vaikka olisikin, onko se iso ongelma kun samalla kentällä tämä sääntö koskee kaikkia. Aika harvoin siis on tilanne, jossa saisi jotain oikeaa hyötyä verrattuna siihen, että pelattaisiin hoidetuilla bunkkereilla, varsinkin kun meillä ei juurikaan ole ns. pot-bunkkereita jossa pääsi tämän säännön vuoksi pois ”lipan alta”.
Eli minusta hyvä sääntö, vaikka tätäkin sääntöä (kuten kaikkia muitakin sääntöjä) osa käyttää hyväksi. Silti olen Falconin kanssa samaa mieltä siitä, että toivottavasti haravat saadaan palautettua peliin ja tämä väliaikainen paikallissääntö voidaan poistaa – mutta toistaiseksi mennään siis tällä.
Minulta meni ohi P-Pn viestin punainen lanka. Ei kukaan ole ainakaan vielä sanonut, että tuo paikallissääntö olisi jokin ongelma. On vain keskusteltu sen sanamuodosta ja laajuudesta.
Mitä tulee ko. säännön tuottamaan hyötyyn, niin kyllä tasaiselle hiekalle polven korkeudelta dropattu pallo on aika lailla helpommin pelattavissa kuin jalanjäljessä köllöttävä. Näitä tilanteita on jo tullut minullekin vastaan. Valitettavasti omalla kotikentälläni paikallissääntöä ei ole otettu käyttöön kovin kummallisesta syystä, josta ei tässä sen enempää.
NimetönTänä vuonna huomannut, että lyönnin kannalta paras makuu hiekassa syntyy kun pallo vierii paikalleen. Varsinkin väyläbunkkerissa, pehmeässä hiekassa, polvenkorkeudeltakin dropattu pallo on oleellisesti syvemmällä kuin vierinnästä pysähtynyt. Skotti minussa haluaisi aina pelata pallon niinkuin se on, mutta tavallaan koronabunkkerisääntö on myös hengen mukainen: Jäljet bunkkerissa pitäisi korjata, jos näin ei ole tehty niin kyseessähän on korjausalue?
Samaan henkeen olisi mukava jos keskellä väylää olevasta syvästä divotista saisi pallon dropata pois. Satunnaisuus kuuluu lajiin olennaisesti, mutta joskus harmittaa kun minttu drive päätyy erittäin syvään kuoppaan johon tekijä ei ole malttanut tehdä korjausta. Korjausalue?
Vapautus lyöntijäljestä tulee puheeksi silloin tällöin, mutta ajatus sellaisesta vapautumisesta kaatuu siihen mahdottomuuteen, joka syntyy kysyttäessä milloin lyöntijälki ei enää ole lyöntijälki.
NimetönVapautus lyöntijäljestä tulee puheeksi silloin tällöin, mutta ajatus sellaisesta vapautumisesta kaatuu siihen mahdottomuuteen, joka syntyy kysyttäessä milloin lyöntijälki ei enää ole lyöntijälki.
Tuo on kyllä ongelma, tulkintayritys päätyisi ikuiseen siirtosääntöön. Mennään näillä mielummin, ei se nyt kovin usein käy, sattui vain juuri viimekierroksella.
KL: Toisaalta, niin Jenkkilässä, Briteissä kuin Ausseissakin sallitaan tasoituskierroksilla myös siirtosääntö bunkkereissä, mikä taasen meillä ei R&A:n suositusten mukaisesti käy päinsä.
Golfliitto antaa 2 vaihtoehtoista ratkaisua hoitamattomille bunkkereille:
A. Kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa bunkkerit julistetaan osaksi yleistä pelialuetta. Näin pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia pelin jatkamiseen sääntöjen 16 ja 19 mukaisesti ja säännön 12 rajoitukset eivät ole voimassa. (Bunkkereista tulee waste-alueita)
B. Vaihtoehtoisesti kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa huonosti tasoitetut/tasoittamattomat kohdat bunkkerissa katsotaan kunnostettaviksi alueiksi, jolloin pelaaja voi vapautua ilman rangaistusta pudottamalla pallon sellaiseen kohtaan bunkkerissa, jossa ”kunnostettava alue” ei häiritse.
Jos siis kenttä määrittää A-kohdan mukaisesti ja lisäksi siirtosäännön koko yleiselle pelialueelle, eikö silloin siirtosääntö saada voimaan bunkkereissakin?
Kun luet tuon A-kohdan tekstin oikein tarkaan, niin siinä bunkkerit muutetaan waste-alueiksi, jotka eivät siis ole bunkkereita (koska niissä eivät päde bunkkereita koskevat säännöt).
SGL on myöskin tuossa samaisessa dokumentissa julkaissut tämän tekstin, jonka pitäisi vastata kysymykseesi varsin selväsanaisesti:
’ Jos kenttä julistaa kaikki bunkkerit kokonaan kunnostettaviksi alueiksi tai sallii siirtosäännön bunkkereissa, tuloksia ei hyväksytä tasoitustarkoituksiin’Tarkennan vielä viimeisenkin epäselvyyden välttämiseksi, että siirtosääntö bunkkereissa poistaa tasoituskelpoisuuden.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)