Mailan uusi elämä vaatii käsityötä - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt - Välineet

Mailan uusi elämä vaatii käsityötä

Kunnostettu Odysseyn putteri näyttää upealta.

Teemu Sjöberg harrastaa golfia nykyään muutenkin kuin pelaamalla: hän loihtii ajan hampaan puremista luottomailoista kiiltäviä taideteoksia.

Golf on kuulunut Teemu Sjöbergin elämään yli parinkymmenen vuoden ajan. Nuorempana hän pelasi ja harjoitteli vähintäänkin puolitosissaan, mutta nykyään enemmän omaksi ilokseen. Edelleen kierroksia kertyy 2–3 viikossa enimmäkseen kotikentällä Aura Golfissa.

Golfharrastus on viime vuosina saanut uusia muotoja, kun Sjöberg on alkanut kunnostaa ja entisöidä vanhoja golfmailoja. Se oli aika luonteva harrastus, sillä Sjöberg kertoo rakennelleensa ja näperrelleensä kaikenlaista pienestä pitäen.

”Ensimmäinen maila taisi olla draiveri tai spooni, jonka nuppi oli vähän kolhiintunut. Sitä vähän kiillottelin, ja seuraavaksi kunnostin sellaisen vanhan putterin, jolla sitten pelasinkin aika pitkään”, hän muistelee.

Ja tästä hapettuneesta metallin palasesta lähdettiin liikkeelle.

Sjöbergin verstas sijaitsee Kaarinassa, vanhempien omakotitalossa. Toistaiseksi mailasepän harrastus on tauolla, sillä koronaepidemian takia hän ei vieraile vanhempiensa luona.

Varsinaista bisnestä Sjöberg ei pyri mailoillaan tekemään. Se olisikin hankalaa, sillä työtunteja yhden mailan kunnostamiseen uppoaa melkoisesti, mallista riippuen 10–15 tuntia.

Työvaiheita on useita. Ensin mailasta poistetaan maalit, sitten naputellaan kolhut pois. Jos materiaali on hiiliterästä, se värjätään kemiallisesti eli mustataan. Ruostumaton teräs hiotaan ja kiillotetaan. Lopuksi mahdollinen lakkaus tai maalaus.

Putterit ovat joskus niin vaikean muotoisia, että ahtaimpiin kohtiin on todella vaikeaa päästä käsiksi.

Erilaisia hionta ja kiillotuskoneita Sjöbergillä on useita. Silti etenkin puttereiden lavat ovat niin hankalan mallisia, että kaikkiin kohtiin ei tahdo päästä käsiksi konevoimin, vaan viimeistelyt on hoidettava käsipelillä. Lopuksi Sjöberg maalaa lavan tekstit uudelleen.

”Olen aika tarkka, haluan tehdä aika hyvää. Se kestää”, hän sanoo.

Rautamailoissa lavan urat voidaan teroittaa. Testimielessä Sjöberg käänsi vanhan wedgensä 70-asteiseksi ja teroitti urat niin teräviksi, että parikymmentämetriseen chippiinkin tuli niin paljon alakierrettä, että pallo spinnasi taaksepäin.

Ensimmäinen entisöity putteri, jonka hän raaski laittaa myyntiin, meni kaupaksi viidessä minuutissa.


”Ostin niillä rahoilla muutaman vanhan putterin briteistä ja kunnostin. Ne menivät kaupaksi puolessa tunnissa.”

Sen jälkeen Sjöberg on saanut useita kyselyjä, joissa häntä pyydetään kunnostamaan erilaisia mailoja. Jonkin toimeksiannon hän saattaa ottaa, mutta hän haluaa pitää toimintansa pienenä, eikä tavoitteena ole niin sanotusti lyödä rahoiksi.

Itse Sjöberg pelaa, tietenkin, kunnostamallaan Scotty Cameronin putterilla. Klassikkomalleista saa pulittaa käytettynäkin usein tuntuvan summan, mutta kustannus pienenee huomattavasti, kun viimeistelee itse mailansa priimakuntoon.

”Moni, jonka mailan olen kunnostanut, on sanonut, ettei hän raaski pelata mailalla enää ollenkaan, vaan se menee seinälle koristeeksi. Itse sanon aina, että käyttöön vaan! Jos tarvitsee, niin kunnostetaan sitten uudestaan.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje