Tarkastelimme, miten Nordic Leaguen ja Pro Golf Tourin pistejako poikkeaa toisistaan.
Pohjoismaalaiset ammattilaispelaajat pyrkivät Challenge Tourille pääsääntöisesti Nordic Leaguen kautta. Se on luonnollista, sillä valtaosa kiertueen kilpailuista pelataan pienellä maantieteellisellä alueella Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa.
Myös suomalaispelaajat ovat omaksuneet mahdollisuuden ja joka vuosi iso joukko kotimaisia ammattilaisia yrittää raivata tiensä satelliittikiertueelta Euroopan toiseksi korkeimmalle tasolle.
Helppoa haastajakiertueen kortin saaminen vaativasta Nordic Leaguesta ei ole, sillä se edellyttää sijoittumista rankingissa viiden parhaan joukkoon. Suomalaisista kuluneella vuosikymmenellä vahvan kategorian Challenge Tourille NL:n kautta ovat saaneet ainoastaan Tapio Pulkkanen ja Oliver Lindell.
Suomalaisista NL:n rankingissa parhaana, sijalla 18, on Linus Väisänen, jolta löytyy kauden tilastoista kolme top 10 -sijoitusta. Kaksi sijaa alempana olevalla Lauri Ruuskalla ”top-kymppejä” on häneen verrattuna liki kolminkertainen määrä, kaikkiaan kahdeksan.
Syy Väisäsen korkeampaan ranking-sijoitukseen perustuu kahteen kakkostilaan, jotka ovat tuoneet lähes 2/3 sipoolaisen kauden mittaan kokoamista 15672 pisteestä.
Ruuskalta on puolestaan vaadittu yhden nelos- ja viitossijan ohella kolme kuudetta sijaa ja yksi kahdeksas sija päästäkseen lähelle sitä pistemäärää, jonka Väisänen on koonnut kahdessa mainitussa kilpailussa.
Pääpaino Nordic Liigassa onkin vahvasti top 3 -sijoituksissa. Esimerkiksi viime viikolla Tanskassa pelatussa Willis Towers Watson Mastersissa neljä kakkossijan jakanutta pelaajaa saivat 3074 pistettä, kun lyönnin päähän kyseisestä nelikosta jäänyt ja kuudenneksi sijoittunut Ruuska sai ainoastaan 1613 pistettä.
Top 3:n ulkopuolelle, kuten sijoille 4–10 jääminen ei näy pistetaulukossa riittävän hyvänä saaliina.
Kärkisijoituksista avokätisesti palkitseva pistejako tarkoittaa käytännössä sitä, että ilman muutamaa top 3 -sijoitusta pelaajan olisi taottava liukuhihnalta heikompia top 10 -sijoituksia, jotta hänellä olisi realistisia mahdollisuuksia kiilata rankingissa kauden päätteeksi top 5:een.
Ruuskalla onkin kyseenalainen kunnia olla tällä hetkellä kiertueen rankingin paras pisteiden kerääjä ilman top 3 -sijoituksia.
On toki hyvä muistaa, että pari-kolme top 3 -sijoitustakaan ei riitä kamppailemaan rankingin top 5 -paikasta, jos pelaajan sijoitusrunko on muuten latteahko. Esimerkiksi Väisänen on kahden top 3 -sijoituksensa ohella saavuttanut tällä kaudella vain yhden muun top 10 -sijoituksen, mikä on Challenge Tourin korttia ajatellen auttamattoman vähäinen määrä.
Nordic Leaguen turnausten pelaajamäärät liikkuvat tämän tästä 130 kilpailijan tuntumassa. Kisat ovat kovatasoisia, joten kymmenen joukkoon sijoittuminen pienten marginaalien turnauksissa on melkoisen työn takana. Top 3:n ulkopuolelle, kuten sijoille 4–10 jääminen ei kuitenkaan näy pistetaulukossa riittävän hyvänä saaliina.
Miten toimii Pro Golf Tour?
Suomesta katsoen toiseksi lähimmällä satelliittikiertueella Pro Golf Tourilla pistejako on hieman toisenlainen. PGT:llä kaikki karsintarajan selvittäneet pelaajat saavat vähintään 100 ranking-pistettä, kun Nordic Leaguessa vastaava pistemäärän kokoaminen edellyttää yltämistä sijan 40 tuntumaan.
Mikäli Pro Golf Tourilla sijoittuu 30:n tai 20:n tuntumaan, kumuloituvat pisteet samassa suhteessa Nordic Liigaa korkeimmiksi. Tämä on omiaan kannustamaan pelaajaa parempiin suorituksiin myös silloin, kun kärkipään sijoitukset ovat jo karanneet.
Sijoitukset 20–40:n paikkeilla eivät varsinaisesti ole käänteentekeviä Pro Golf Tourillakaan, jossa viisi parasta saa NL:n tavoin kortin Challenge Tourille. Jokaisen pisteen merkitys kasvaa kuitenkin silloin, kun tilanne on tasainen rankingin top 5:n tuntumassa.
Reilumpi pistejako oli yksi keskeisiä syitä sille, että Pro Golf Tourin kolmella voitolla korttinsa Challenge Tourille heti tulokaskaudellaan varmistanut Sami Välimäki päätti valita kyseisen kiertueen Nordic Leaguen sijaan.
”Sain Pro Golf Tourilla aiemmin pelanneella, ja sieltä myös kortin muutama vuosi sitten CT:lle saaneelta Teemu Bakkerilta hyvää taustatietoa kiertueesta. Päätin sitten lähteä viime syksynä karsintoihin ja onnistuin heti saamaan paikan”, Välimäki sanoi.
Muita suomalaisia ei Bakkerin ja Välimäen ohella Saksan kiertueella ole liiemmin nähty. Kyselyjä Välimäki on kuitenkin saanut kilpakumppaneiltaan.
”Aika paljonkin on tiedusteltu. Mielenkiintoista nähdä, lähteekö joku yrittämään seuraaviin karsintoihin”, hän kertoo.
Nordic League, rankingin viisi parasta 2019
voitot – muut top 3 -sijoitukset – muut top 10 -sijoitukset
1. Christopher Sahlström, SWE: 4 – 1 – 4
2. Niklas Nørgaard Møller, DEN: 0 – 6 – 5
3. Elias Bertheussen, NOR: 1 – 4 – 7
4. Haraldur Magnus, ISL: 0 – 4 – 6
5. Nicolai Kristensen, DEN: 1 – 1 – 6
———
18. Linus Väisänen, FIN: 0 –2 – 1
20. Lauri Ruuska, FIN: 0 – 0 – 8
Pro Golf Tour, rankingin viisi parasta 2019
voitot – muut top 3 -sijoitukset – muut top 10 -sijoitukset
1. Hurly Long, GER: 1 – 6 – 6
2. Sami Välimäki, FIN: 4 – 1 – 2
3. Robbie van West, NED: 1 – 3 – 2
4. Allen John, GET: 1 – 3 – 3
5. Ondrej Lieser, CZ: 1 – 3 –2
Todellinen väylä huipulle vai kallista harrastamista?
Challenge Tourin kortin tavoittelulla on hintansa. Lennot Kööpenhaminaan, minne pelaajat Suomestakin yleensä Nordic Liigan kisoihin lentävät, ovat normaalisti edullisempia kuin Keski-Euroopan suuntaan. Hotelliasuminen ja auton vuokraaminen taas on Tanskassa ja Ruotsissa kalliimpaa kuin Pro Golf Tourin turnauskohteissa.
Kuluja voi laskea vuokraamalla porukalla isomman auton ja majoittumalla pelikaverin kanssa samaan huoneeseen. Välimäellä ei tätä etua Saksan kiertueella yksinäisenä suomalaisena tänä vuonna ollut, joten kausibudjetin hän arvioi kompensoituneen samalle tasolle kuin Nordic Liigassa eli 30 000 ja 40 000 euron välimaastoon.
Kun nuori ammattilainen lähtee tavoittelemaan paikkaa Challenge Tourille, vaatii päämäärän toteutuminen kärsivällisyyttä ja usein aikaakin. Mikäli pelaaja on asettanut itselleen tavoitteeksi nousta haastajakiertueelle esimerkiksi kolmessa vuodessa, nousevat kulut mainitussa jaksossa helposti kuusinumeroisiksi.
Eroavatko Nordic League ja Pro Golf Tour sitten keskenään siinä suhteessa, miten hyvin niiltä Challenge Tourille pelioikeuden kuitanneet pelaajat ovat menestyneet seuraavalla portaalla? Pelioikeuden uusiminen CT:llä vaatii sijoittumista 70 parhaan joukkoon kiertueen pistelistalla.
Kun vertailussa käytetään kausien 2016, 2017 ja 2018 tilastoja, on kummankin satelliittikiertueen kautta CT:lle nousseista pelaajista pystynyt säilyttämään pelioikeutensa keskimäärin kaksi viidestä. Euroopan kiertueelle pystyi etenemään kolmen vuoden tarkastelujakson aikana vain yksi pelaaja ilman karsintoja, hänen tiensä alkoi Pro Golf Tourin kautta.
Väylä satelliittikiertueelta kohti Challenge Touria ja European Touria on vaativa, mutta toimiva. Sekä Nordic Leaguessa että Pro Golf Tourilla on kuitenkin saavutettava kärkisijoja, mikäli haaveilee paikasta rankingin top 5:een.