Gumbölen pienosakkaat vaativat seuraa lunastamaan osakkeet ja ottamaan velat niskaansa - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Gumbölen pienosakkaat vaativat seuraa lunastamaan osakkeet ja ottamaan velat niskaansa

Gumböle Golf on Suomen nopeimpia kenttiä pelata. Siellä on kierretty viime vuosina yli 30 000 kierrosta vuosittain.

Keskuskauppakamarin lunastuslautakunta käsittelee marraskuussa hakemusta, jossa Gumböle Golf ry:tä vaaditaan lunastamaan pienosakkaiden osakkeet euron hintaan.

Puolenkymmentä espoolaisen Gumböle Golf Oy:n osakasta on jättänyt Keskuskauppakamarin lunastuslautakuntaan hakemuksen, jossa vaaditaan Gumböle Golf ry:tä lunastamaan hakijoiden omistamat osakkeet yhden euron hintaan. Samalla ry ottaisi hoitaakseen osakkeisiin liittyvän 11 500 euron velkaosuuden.

”Tällainen hanke on vireillä. Me järjestämme siksi ylimääräisen yhtiökokouksen ja ylimääräisen ry:n kokouksen pikaisella aikataululla. Asioista on voitava keskustella osakkaiden ja jäsenten kesken ennen kuin prosessi etenee välimieskäsittelyyn”, vahvistaa Gumböle Golfin toimitus- ja toiminnanjohtaja Markku Ignatius.

Gumböle Golf ry:llä on aikaa oman lausuntonsa jättämiseen Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnalle 9. marraskuuta asti. Sen jälkeen asia etenee käsittelyyn.

Hakijoiden joukossa on mm. Gumböle Golfin torstaina tehtävästään eronnut hallituksen puheenjohtaja Tapio Potila ja entinen toimitusjohtaja Hannu Koskeno. Asiasta uutisoi ensimmäisenä GoGolf. Se kertoo uutisessaan, että hakijoiden joukossa on tiettävästi myös kaksi kenttäyhtiön hallituksessa aikaisemmin istunutta henkilöä.

Hakijoiden tausta selittää osaltaan sen, että koko hakemus ylipäänsä on osattu laittaa liikkeelle. Hakemuksen mahdollistaa osakeyhtiölain 18. luvun ensimmäinen pykälä, jonka mukaan osakkeista yli 90 prosentin enemmistöosuuden omistava yhtiö on velvollinen lunastamaan pois vähemmistöosakkaiden osakkeet, jos he niin vaativat.

Markku Ignatius on saanut hoitaakseen visaisia pulmia Gumbölessä. Pari viikkoa sitten työllistivät tulvat, sitä ennen kentänhoitoon liittyvät järjestelyt ja nyt pienosakkaiden lunastusvaade. Kuva: Gumböle Golf

Gumbölessä seura eli Gumböle Golf ry omistaa kenttäyhtiön kokonaisosakemäärästä I-sarjan kautta yli 97%. I-sarjan osakkeissa ei ole vastikevelvollisuutta. Suurin omistaja käyttää luonnollisesti myös yhtiössä määräysvaltaansa.

Pienosakkaat ovat IIA-osakesarjan osakkeiden kautta vastikevelvollisia, jonka lisäksi heillä on kannettavanaan 11 500 euron velkaosuus. Sitä he pienentävät vuosittain rahoitusvastikkeen muodossa korot huomioiden yhteensä 250 000 euroa vuodessa. Pienosakkaisen äänivalta on kuitenkin Gumböle Golf ry:n nähden olematon.

Hakijoiden motiiveja voi vain arvailla, mutta ilmeisesti yksi motiivi on päästä eroon osakkeen velkataakasta. Myös valtasuhteisiin ja vallankäyttöön liittyvät seikat ovat herättäneet yhteisössä tyytymättömyyttä viime vuosina.

GoGolfin artikkelissa Tapio Potila, joka hakemuksen jättämisen jälkeen jätti eropyyntönsä yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta, kertoo, että hakijoiden intressit ovat yksityisiä, eikä yhteistä agendaa ole taustalla.

Hakemuksen mahdollistava porsaanreikä on ollut olemassa koko kenttäyhtiön olemassaolon ajan.

”Seura on perustanut osakeyhtiön 2000. Vanhentunut osakeyhtiölaki muuttui pari vuotta aikaisemmin ja uuden lain tarkistaminen on ilmeisesti tuossa rytäkässä yksinkertaisesti unohtunut eikä tällaista seikkaa ole osattu ottaa huomioon”, Markku Ignatius tulkitsee.

Kokonaisuudessaan kenttäyhtiöllä on velkaa lähes 3,8 miljoonaa euroa. Jos vireillä oleva vaatimus menee läpi sellaisenaan, saattaa se käynnistää prosessin, jossa pienosakkaat hankkiutuvat osakkeestaan eroon lunastuspykälän avulla ja velka siirtyy suurelta osin tai kokonaan ry:n kannettavaksi.

On kuitenkin varsin ennenaikaista olettaa, että osakkeiden velka kokonaisuudessaan voitaisiin kaataa ry:n kannettavaksi. Ignatius näkee, että nykyisellä toimintamallilla toimivalla seuralla ei olisi realistisia mahdollisuuksia selvitä velkataakasta.

Välimieskäsittelyn päätös tehdään yleensä 3–9 kuukauden aikana.

Ignatiuksen mukaan Keskuskauppakamarin välimiesmenettelyssä on tavoitteena selvittää, onko lunastusolosuhde olemassa, ja jos on, mikä on osakkeen käypä hinta.

Käytännössä Gumböle Golf Oy:n osakkeille määritetään asian vireille tuloa edeltävän ajankohdan mukainen käypä hinta, jolla osake tulee vaadittaessa lunastaa. Tähän prosessiin liittyy paljon ongelmia, sillä golfkenttäyhtiön osakkeen arvon määrittäminen on erittäin hankalaa jo siksi, ettei golfosakkeita viime vuosina ole myyty juuri lainkaan.

Ignatius pitää harmillisena sitä, että prosessin kustannukset tulevat nousemaan huomattavaksi. Välimieskäsittelyssä päätetään siitäkin, kenen kannettaviksi ne kaatuvat. Hän näkee laajamittaisemman spekuloinnin Gumbölen tulevaisuudella ennenaikaisena, onhan prosessi vasta alkuvaiheessaan. Välimieskäsittelyn päätös tehdään yleensä 3–9 kuukauden aikana.

Välimiesoikeuden ratkaisu on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Mikäli asia käsiteltäisiin käräjäoikeudessa valitusoikeus syntyisi, mutta käsittelyaika olisi merkittävästi pidempi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje