Takomo Manufacturing Companysta tulee tänä vuonna Suomen suurin golftoimialan yritys - Golfpiste.com

Takomo Manufacturing Companysta tulee tänä vuonna Suomen suurin golftoimialan yritys

Takomo haluaa nousta maailman suurimpien mailanvalmistajien joukkoon.

Teksti
Jere Jaakkola
Julkaistu

(Juttu on julkaistu alunperin Golflehden numerossa 1/2024)

Kun on tarpeeksi uteliaisuutta ja uskallusta ja riittävästi ymmärrystä liiketoiminnan lainalaisuuksista, yhdestä pienestä oivalluksesta voi syntyä jotain hämmästyttävän suurta. Jopa silloin, kun se johtaa yrityksen perustamiseen kiivaasti kilpaillulle ja matalakatteiselle toimialalle, kuten golfmailojen valmistukseen.

Kaarinalainen Sebastian Haapahovi oli aloittanut golfin harrastamisen teini-iän kynnyksellä. Aktiivisempien vuosien jälkeen pelimäärät alkoivat lukiovuosina pienentyä, ja yliopistossa opiskellessaan Haapahovi pelasi enää satunnaisia kierroksia. Sitten yrittäjyys vei kaiken ajan, ja golf jäi.

Kun Haapahovi oli ollut noin viiden vuoden ajan kokonaan pelaamatta, kaverit saivat houkuteltua hänet mukaan yritysgolftapahtumaan. Haapahovi piti kokemastaan, ja kipinä golfiin syttyi uudelleen.

Innostuttuaan Haapahovi halusi hankkia uudet golfmailat, sillä vanhoilla välineillä oli ikää jo viitisentoista vuotta. Hän löysikin sopivan setin, mutta järkyttyi sen hinnasta. Mailat maksoivat yli kaksin-kertaisesti verrattuna siihen, mitä hän muisteli mailasettien aiemmin, aktiivisina harrastusvuosina maksaneen. Inflaatio ei Haapahovin mielestä voinut selittää niin huomattavaa hinnannousua. Hän alkoi selvittää, miten golfmailojen hinta muodostuu.

Haapahovi otti selvää, missä ja miten mailoja valmistetaan. Pian ilmeni, että golfmailoja valmistavia tehtaita oli maailmassa vain muutamia, ja että suuret välinevalmistajat käyttivät samoja Aasiassa sijaitsevia tehtaita. Osa välinemerkeistä teki mailojen kokoonpanon joiltakin osin itse, mutta kaikki muu oli alihankintaverkoston tuottamaa.

Haapahovi selvitti myös, miten golfmaila teknisenä tuotteena toimii. Miten fysiikka määrittelee pallon liikettä ja lentorataa, ja mitkä kaikki tekijät golfmailan teknologiassa asiaan vaikuttavat. Hän luki alan kirjallisuutta ja aihetta käsitelleitä artikkeleita – ja ryhtyi suunnittelemaan golfmailoja.

Sen sijaan, että Haapahovi olisi etsinyt avukseen meritoituneen mailasuunnittelijan ja kertonut tälle toiveensa, hän ryhtyi hommaan itse.

Ensimmäinen 200 mailasetin tuotantoerä tuli myyntiin huhti–toukokuussa 2021. Se myytiin loppuun alle puolessatoista viikossa.

Ensimmäiset luonnokset hän hahmotteli piirtämällä paperille. Sitten hän skannasi piirtämänsä kuvat ja viimeisteli ne tietokoneella.

Pelkillä suunnitelmilla ei vielä voinut golfia pelata. Mailat piti myös valmistaa.

Haapahovi otti yhteyttä useaan mailoja valmistavaan tehtaaseen. Osa ei yhteydenottoon reagoinut, mutta osa vastasi, ja sopiva yhteistyökumppani löytyi. Alkoi puolisentoista vuotta kestänyt tuotekehitys ja iteratiivinen suunnitteluprosessi.

Mailojen prototyypit kulkivat edestakaisin Aasian tehtaan ja Suomen konttorin välillä. Takomon toimistolla suunnitelmia tulostettiin 3D-printterillä, jotta nähtiin, miltä maila oikeasti näyttää. Kun mailan ulkonäkö oli hiottu toivotun kaltaiseksi, optimoitiin sen sisuskalut tehtaan insinöörien avustuksella.

Ensimmäinen 200 mailasetin tuotantoerä tuli myyntiin huhti–toukokuussa 2021. Se myytiin loppuun alle puolessatoista viikossa.

”Siinä kohtaa tajusin, että tässä saattaa todella olla jokin markkinarako”, Haapahovi sanoo.

Valmistavan teollisuuden liiketoiminnalle erikoinen seikka oli, että vaikka ensimmäinen erä mailoja oli jo kaupattu, Haapahovi ei ollut vielä koskaan käynyt mailoja valmistavalla tehtaalla Kiinassa. Sen estivät koronapandemian aikaiset tiukat matkustusrajoitukset. Perille olisi voinut vielä jotenkin päästä, mutta varmuutta siitä, milloin maasta olisi päässyt pois, ei ollut.

Mailat saatiin myyntiin ilman tehdas-visiittejäkin.

Ensimmäisen tuotantoerän nopean myynnin jälkeen Takomon tilausmäärät tehtaalta suurenivat, mutta myös seuraavat erät vietiin melkein käsistä.

Iron 101 oli Takomon ensimmäinen mailamalli.

Kuluttajia Takomon mailoissa on puhutellut välineiden yksinkertainen, vahvalinjaisen tyylikäs muotokieli. Mailojen muotoilu on saaristosta vaikutteita ottanutta skandinaavista designia, josta syntyy voimakas laatuvaikutelma.

Toinen seikka, joka tekee mailoista houkuttelevat, on hinta. Takomon mailasetit ovat satoja euroja edullisempia kuin vastaavat mailat suurilla, vakiintuneilla mailamerkeillä.

Takomon oivallus on ollut pudottaa mailojen myyntiketjusta kaksi lenkkiä, tukkuri ja jälleenmyyjä, kokonaan pois. Yritys myy mailojaan ainoastaan verkossa. Takomon mailat toimitetaan tuotannosta varastoon ja sieltä kuriireilla suoraan kuluttajille. Tuotteiden myyntihinnoista puuttuvat tukkurien ja jälleenmyyjien kymmenien prosenttien katteet.

Haapahovi on seurannut niin kutsutun direct-to-consumer-liiketoimintamallin (D2C) yrityksiä jo pitkään. Yhdysvalloissa D2C-mallilla myydään jo isoilla volyymeilla tuotteita, joita ei perinteisesti ole ostettu verkon välityksellä. Muun muassa silmälasi-valmistaja Warby Parker ja sänkyjä tekevä Casper ovat kasvaneet suuriksi yrityksiksi ja muuttaneet alojensa toimintamallia.

Haapahovi alkoi pohtia, voisiko sama toimia myös golfmailoissa.

”Kaikki sanoivat, että ei tietenkään voi, koska mailoja halutaan ensin kokeilla. No, se nyt ei pidä ihan paikkansa. Valtaosa mailoista ostetaan suoraan hyllystä”, Haapahovi sanoo.

Voimakas ja kiihtyen kasvava kysyntä on osoittanut Takomon valinnan oikeaksi. Toisin kuin vakiintuneemmat toimijat, joiden liikevaihto nojaa vahvasti jälleenmyyntiverkostoon, Takomo on rakentanut liiketoimintansa heti alusta alkaen D2C-mallin varaan. Se on tuonut heille selvän kilpailuedun.

”Hintaetumme ei ole mikään uniikki kilpailuetu, mutta on se sellainen, joka voi olla alan suurille toimijoille vaikeaa toteuttaa, ainakaan oman brändin alla”, Haapahovi arvioi.

”Heille liiketoimintamallin nopea suunnanmuutos D2C:ksi voi olla mahdotonta tehdä, koska iso ketju ottaisi siitä niin pahasti nokkiinsa.”

Liiketoimintamallin ansiosta Takomo on onnistunut pitämään mailojensa hinnat huokeina. Edullisimman Iron 101 -rautasetin hinta on vain 469 dollaria eli noin 435 euroa. Kalleimman Iron 301 -setin kokoonpanot maksavat 649 dollaria eli noin 600 euroa.

Golfarit ovat toisinaan kysyneet, Takomon tasokkailta näyttävät raudat nähtyään, että onko kyseessä mailakohtainen hinta. Moni ostopäätös on syntynyt pian sen jälkeen, kun on selvinnyt, että hinnalla saa koko rautasetin.

Takomo Manufacturing Company Oy

Toimiala: golfvälineiden valmistus
Perustettu: 2021
Kotipaikka: Kaarina, toimisto Turussa
Toimitusjohtaja: Sebastian Haapahovi
Työntekijöitä: 9 Suomessa, 5 ulkomailla
Liikevaihto: 10,1 miljoonaa euroa vuonna 2023. Liikevaihtoennuste vuodelle 2024: 20–30 miljoonaa euroa.

Takomon ensimmäisen tuotantoerän myynnistä on aikaa vajaat kolme vuotta. Sen jälkeen yrityksen kasvuvauhti on ollut hurja.

Vuonna 2022 Takomon liikevaihto oli 2,7 miljoonaa euroa, vuotta myöhemmin jo 10,1 miljoonaa euroa. Tänä vuonna yrityksen liikevaihto voi Haapahovin mukaan nousta jopa 30 miljoonaan euroon, mikä tekee Takomosta Suomen suurimman golftoimialan yrityksen.

”Meillä on ollut ennustamisen kanssa vähän vaikeuksia, koska olemme kasvaneet niin nopeasti”, Haapahovi sanoo.

Nopean kasvun takana on ollut rohkea ratkaisu keskittyä heti alusta alkaen ensisijaisesti Yhdysvaltain ympärivuotiseen ja kooltaan valtavaan golfmarkkinaan.

”Se on ollut yksi parhaista päätöksistämme. Jos olisimme lähteneet Suomesta liikkeelle, voi olla, että myisimme vieläkin ensimmäistä erää autotallista. Golfin iso markkina ei ole Suomessa, eikä edes Euroopassa”, Haapahovi sanoo.

Takomon liikevaihdosta yli 70 prosenttia tulee tällä hetkellä Yhdysvalloista.

”Vaikuttajien kautta markkinointi on ollut meille huomattavasti nopeampaa ja tavoittanut sekä laajemman että sitoutuneemman yleisön.”

Yhdysvaltoihin yritys on kohdistanut myös lähes kaiken markkinointinsa – ja tehnyt siinäkin poikkeavuudessaan rohkean ja oikeaksi osoittautuneen ratkaisun keskittyen vaikuttajamarkkinointiin.

Joonas Laasila aloitti Takomon kumppanuuksista ja vaikuttajamarkkinnoinnista vastaavana johtajana kesällä 2022. Hän kertoo tehtäväkentästään innostusta huokuen.

”Koska olemme puhtaasti netissä ostettava tuote, myös yleisömme on toden­näköisesti sellaista, joka kuluttaa sisältöä ja tekee ostopäätöksiä verkossa. Influenssereilla (vaikuttajilla) on verkossa vakiintunut yleisö ja heihin luotetaan, ja jos he tykkäävät meidän tuotteestamme, heidän on helppo siitä myös puhua. Kokemus on silloin autenttinen”, Laasila sanoo.

Tulokset puhuvat puolestaan.

”Teimme taannoin kuluttajatutkimuksen, johon vastasi noin 800 asiakastamme. Vastanneista noin puolet kertoi, että heidän ostopäätökseensä oli vaikuttanut joku YouTube-vaikuttaja”, Laasila sanoo.

Golfaiheisesta YouTube-sisällöstä on tullut erityisesti Yhdysvalloissa huomattavaa liiketoimintaa. Tarjonta on laajaa, ja sen kokonaisnäkyvyys on tavalliseen PGA Tour -kilpailuun verrattuna jo moninkertainen. Silti erityisesti suurten välinevalmistajien markkinointitoimen-piteet nojaavat vahvasti kilpagolfiin.

”Kilpagolfissa näkyvyys pyörii voittojen ympärillä, ja näkyvyyspiikki on tosi lyhyt. Vaikuttajien kautta markkinointi on ollut meille huomattavasti nopeampaa ja tavoittanut sekä laajemman että sitoutuneemman yleisön”, Laasila kertoo.

Takomo aikoo kuitenkin jatkossa panostaa enemmän myös kilpagolfiin. Takomon talliin kuuluvat kilpapelaajista jo LIV-kiertueen Kalle Samooja sekä PGA Tourilla pelaava ja kiertueella jo kertaalleen voittanut Wesley Bryan.

Samoojan bägillä moni tour-pelaaja on jo käynyt kurkkimassa Takomon mailoja.

”Ne ovat hyvännäköiset mailat, jotka herättävät kiinnostusta. Pelikaverit ovat tulleet rangella niistä kyselemään. Oman ratkaisuni olen tehnyt suorituskyky edellä. Takomon mailoilla luvut ovat parempia kuin vanhoilla mailoillani”, Samooja sanoo.

Joonas Laasila vastaa Takomolla kumppanuuksista ja vaikuttajamarkkinoinnista.

Takomon kovaa kasvua vauhdittavat tänä vuonna aukeavat uudet tuotevarastot, jotka sekä helpottavat että nopeuttavat tuotteiden toimitusta kuluttajille. Helmikuussa yritys avasi Pohjois-Amerikan markkinoita palvelevan varaston Dallasiin. Euroopan varasto aukeaa kesällä Hollannin Amsterdamiin. Tuotannon riskienhallintaa Takomo parantaa hajauttamalla valmistusta useisiin tehtaisiin.

Rautamailoista liikkeelle lähtenyt yritys laajentaa vähitellen myös tuotevalikoimaansa. Jo tällä hetkellä myynnissä ovat rautasettien lisäksi väyläpuut, draiveri, wedge-mallisto ja utility-rauta. Hybridit ovat kehitysputkessa, ja putteritkin jo suunnitteilla. Varustepuolella Takomo-brändin tuoteperhe täydentyy muun muassa bägillä, golfhanskalla ja vaatemallistolla.

Kansainvälisyys on rakennettu Takomon dna:han alkumetreiltä asti, mutta yritys haluaa pitää jatkossakin kiinni suomalaisuudestaan.

”Takomo on nimen perusteella arvioitu usein japanilaiseksi brändiksi, mutta kiinnostus on herännyt heti, kun on selvinnyt, että kyseessä onkin suomalainen tuotemerkki. Suomalaisuutta arvostetaan maailmalla”, Joonas Laasila sanoo.

Sebastian Haapahovin mukaan tuotteiden design tehdään jatkossakin Suomessa.

”Suomalainen design ja suomalainen yritys. Siitä halutaan pitää kiinni”, Haapa-hovi sanoo.

Yrityksen tavoitteet ovat kuitenkin korkealla, kansainvälisillä markkinoilla. Takomo haluaa mukaan keskusteluihin, joissa vertaillaan sellaisia merkkejä kuin TaylorMade, Titleist, Callaway, Ping, Mizuno ja Srixon. Sisäisesti yrityksessä on jo lausuttu ääneen tavoite nousta viiden suurimman välinevalmistajan joukkoon.

Haapahovi painaa toimitusjohtajana hieman jarrua, mutta vain kevyellä jalalla.

”Oma henkilökohtainen tavoitteeni on, että olemme jatkossa yksi household-merkeistä. Brändi, jonka golfarit kaikkialla maailmassa tunnistavat.”

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Bryson says:

    Kaikkea hyvää Takomolle. Kerrassaan hieno tarina. Ei oo helppoa saada aikaiseksi rautoja, jotka kelpaavat pelaajille. Mut uskoisin, että puttereissa on vielä isompi jack pot saatavilla jos tuote on huippu ja aidosti vastaa asiakkaiden tarpeisiin. Näkisin, että putteripuoli on ehkä uinuvin osa golf välineistä. Putti on jämähtänyt juurilleen. Kun katsoi miten hitaasti tour pelaajat vaihtoivat riisipuikkogripit paksumpiin niin näkee missä mennään.

    LYCKA TILL TAKOMO!