mainosTeema: Tallink Golf

Tapahtumien Tallinnasta suloiselle Saarenmaalle

Golfloma voi olla paljon muutakin kuin golfia. Viron parhaiden kenttien läheisyydessä voi kesäisin nauttia myös runsaan tapahtumatarjonnan anneista.

Kun kotimaan rockfestivaalit, tangomarkkinat, kaustiset, kuhmot, oopperajuhlat ja jazzit on riittävän monta kertaa koettu, on hyvä aika ryhtyä katselemaan muitakin vaihtoehtoja. Ja miksi edes odottaa niin pitkään?

Suomenlahden eteläpuolella matkailijaa odottaa varsinkin kesäisin monipuolinen tapahtumatarjonta. Monissa festivaaleissa ja juhlissa on mukana annos sellaista eurooppalaista välitöntä yhteisöllisyyttä, jota suomalaisissa tapahtumissa vain harvoin tapaa.

Selitys on yksinkertainen: Viron ja eteläisemmän Euroopan välillä ei ole ollut Suomenlahden kaltaista kulttuurivaikutteiden leviämistä hidastanutta estettä. Yhteydet muualle ovat olleet suoremmat, kunhan neuvostovallan aika muistetaan sulkea pois.

Moni virolainen tapahtuma on matkan arvoinen jo itsessään. Ja vaikka matkalla ollaan esimerkiksi golfin merkeissä, tapahtumakalentereita silmäilemällä voi löytää elämyksiä, jotka ovat omiaan rikastuttamaan matkaa entisestään. On hyvä myös muistaa, että suosituimpien tapahtumien aikana majoitustarjonta voi olla rajallinen, jos ei ole ollut ajoissa liikkeellä varauksineen.

Tallinnan tärpit

Tallinnaa pitemmälle ei välttämättä tarvitse lähteä. Kevään tulosta voi nauttia Kalamajan päivillä (18.–19.5.), jolloin kadut täyttyvät ihmisistä, pop up -kahviloista ja erilaisista tapahtumista musiikkiesityksineen.

Jos kirjallisuus kiinnostaa, kesän voi aloittaa vaikka HeadRead-kirjallisuusfestivaalilla (22.–26.5.). Vieraaksi on tulossa muun muassa Julian Barnes. Seuraavana viikonloppuna ovatkin jo vuorossa Vanhankaupungin päivät (30.5.–2.6.), varsinainen kesäkauden avaus. Luvassa on jälleen rikas kulttuurikattaus konserteista teatteriesityksiin – markkinoita ja muuta mukavaa unohtamatta.

Kesäkuun loppu on omistettu rytmimusiikille. Kulttuurikattilan puistossa vietetään Sweet Spot Festivalia (28.–29.9), joka nostaa esiin tämän hetken kiinnostavimpia esiintyjiä Virosta ja maailmalta eri musiikkilajeja rohkeasti sekoitellen.

Laulu- ja tanssijuhlat (4.–7.7.) ovat yksi Tallinnan kesän kohokohdista. Joka viides vuosi järjestettävä tapahtuma viettää 150-vuotisjuhliaan. Teemana on juhlaan sopivasti ”Isänmaani–rakkauteni”.

Tuulahdus eurooppalaisesta karnevaaliperinteestä saadaan myöhemmin heinäkuussa (11.–14.7.), kun Tallinnan keskiaikapäivät pyörähtävät käyntiin. Keskipisteenä on vanhankaupungin Raatihuoneentori, jolla kauppiaat ja käsityöläiset esittelevät tuotteitaan muun ohjelman ohessa. Koko perheen ohjelmaa on tarjolla myös samaan aikaan järjestettävillä Meripäivillä (12.–14.7.).

Iltojen jo alkaessa pimetä Tallinna kutsuu baletin ja oopperan ystäviä Birgitta-festivaalille (9.–18.8.). Tunnelmalliset esitykset pidetään keskiaikaisen Piritan luostarin raunioissa.

Pärnun kesä

Pärnu on opittu tuntemaan Viron kesäpääkaupunkina, ja tapahtumatarjonta on sen mukainen.

Liikkeelle lähdetään komeasti kaksipäiväisillä grillijuhlilla. Grillfest (7.–8.6) on perheiden ja hyvän ruoan juhla, jonka aikana noin 300 ruoanlaittajaa esittelee osaamistaan ja mielenkiintoisia uusia tuotteita kymmenilletuhansille kävijöille. Kauniissa puitteissa ulkoilmassa järjestettävä tapahtuma huipentuu molempina iltoina ilotulitukseen.

Kesäkuun lopulla siirrytään keskiaikaisiin tunnelmiin. Hansapäivillä (28.–30.6.) päästään tutustumaan keskiaikaiseen elämänmenoon vuosisatojen takaisten perinteiden ja tapojen hengessä. Mukana ohjelmassa on myös markkinat ja turnajaiset.

Heinäkuussa Pärnussa kuunnellaan musiikkia. Ensin on vuorossa erinomaisesta festivaaliorkesteristaan tunnettu Pärnun musiikkifestivaali (15.–21.7.). Laadukkaassa ohjelmistossa on orkesteriteosten ohella runsaasti myös kamarimusiikkia. Kuun lopulla vetovastuu siirtyy Pärnun Bluespäiville (23.–27.7.). Eri puolilla kaupunkia järjestettävien konserttien ohella ohjelmaan sisältyy joukko workshopeja.

Lapsiakaan ei ole unohdettu. Iloisten lasten festivaalilla (20.7.) Pärnun rantapuistoon kokoontuu perheitä isovanhempineen viettämään yhteistä aikaa, oppimaan uutta ja nauttimaan kesästä iloisissa tunnelmissa.

Elämyksiä Saarenmaalla

Saarenmaalainen luonto ja kulttuuriympäristö ovat elämys jo itsessään. Kesäaikana bonuksena ovat vielä lukuisat tapahtumat, joista ensimmäiset osuvat jo varhaiseen kevääseen.

Linnapihalla ja Kuressaaren kaupunginpuistossa järjestetään säännöllisesti konsertteja, minkä lisäksi elävää musiikkia voi kuulla ravintoloissa eri puolilla kaupunkia.

Heinäkuun lopulla piispanlinna toimii Baltian suosituimman oopperafestivaalin näyttämönä. Saarenmaan oopperapäivien (23.–27.7.) kesän 2019 ohjelmistoon sisältyy muun muassa Pjotr Tsaikovskin Patarouva. Myös Georg Otsin perintöä muistetaan.

Kuressaaren meripäivät (8.–10.8.) ovat toinen Saarenmaan kesäisistä kohokohdista. Konserttien ja käsityötorin ohella ohjelmaan kuuluvat itseoikeutetusti suositut koko perheen markkinat.

Myös Muhun saarella tapahtuu. Heinäkuun alkupäivinä järjestettävällä ennakkoluulottomalla Juu Jääb -festivaalilla (5.–7.7.) lavalle nousee muun muassa Suomen Timo Lassy.