mainosTeema: Tallink Golf

Taianomainen Tallinna

Suomenlahden etelärannalta löytyy vahvoilla eurooppalaisilla juurillaan uutta luova kaupunki. Lyhyt välimatka tai alhaisempi alkoholivero eivät suinkaan ole ainoat syyt siihen, että Tallinnasta on tullut suomalaisten ykköskohde ulkomailla.

Merimatka Helsingistä Tallinnaan kestää vain kaksi tuntia, mutta samalla tehdään aikamatka vuosisatojen taakse. Tallinnassa voi yhä aistia jotain keskiajan tunnelmasta kaupungin kujilla ja kukkuloilla.

Kulttuurien kerrostumia on paljon. Vallanpitäjät ovat moneen otteeseen vaihtuneet, viimeksi 1990-luvun alussa neuvostovallan kukistuttua. Uudelleen löydetty itsenäisyys ja vapaus ovat nopeasti uudistaneet Viron kaunista pääkaupunkia ja sen ilmapiiriä. Uuden vuosituhannen tuulet puhaltavat raikkaasti.

Värikäs Kalamaja

Perinteistä rikkaan ja Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1997 otetun vanhankaupungin rinnalle on noussut useita mielenkiintoisia kohteita. Vahvimmin nousussa on ollut värikkäistä puutaloistaan tunnettu Kalamajan kaupunginosa vanhoine ja nyt uudelleen henkiin heränneinä teollisuusrakennuksineen.

Berliinin maineikkaan Kreuzbergin paikka paikoin mieleen tuovasta alueesta on tullut luovan kulttuuritoiminnan ja erilaisten vaihtoehtoliikkeiden rikkaasti kukkiva keidas. Joku puhuu boheemisuudesta, joku toinen hipstereistä.

Kalamajan ytimessä sijaitseva Telliskiven alue kätkee sisäänsä suuren määrän jännittäviä ravintoloita, teattereita, klubeja ja katettuja kauppakatuja myymälöineen. Asemantori eli hiljattain remontoitu Balti jaama torg tunnetaan katuruoastaan, tuoretuotteistaan ja erikoisruokakaupoistaan.

Kalamajasta löytyy myös Lentosatama merimuseoineen ja Patarein merilinnotus. Ensin mainittu kertoo kiehtovasti virolaisten suhteesta mereen, jälkimmäinen puolestaan historian synkemmästä puolesta.

Ruokapaikkojen runsaudensarvi

Lukuisat ravintolat, kahvilat, olut- ja viinibaarit kutsuvat kävijöitä puolensa eri puolilla kaupunkia. Miljöö ja tunnelma ovat usein sellaisia, että vastaavaa pääsee Suomessa vain harvoin kokemaan. Hintatasokin on säilynyt Suomeen verrattuna edullisena. Itseään voi hemmotella hyvällä omallatunnolla.

Oluen ja kahvin ystäviä muistetaan myös alan harrastajia yhteen kokoavilla festivaaleilla. Tallinn Coffee Festivalilla huhtikuun lopulla pääsee maistelemaan huippukahveja ympäri maailman ja tutustumaan vaikkapa uusimpiin välineisiin. Olutharrastajia kiinnostaa toukokuun ensimmäiseen viikonloppuun ajoittuva Tallinn Craft Beer Weekend. Tapahtuman osallistuu lähes 50 maailman huippuihin lukeutuvaa käsityöläisoluisiin erikoistunutta panimoa.

Kulttuurin kirjoa

Kulttuurinälkäisille Tallinna tarjoaa ohjelmaa ja tapahtumia ympäri vuoden. Estoniassa, Viron kansallisoopperassa, alku- ja loppukesäkin ovat työntäyteisiä. Ennen juhannusta ja jälleen elokuun puolivälistä alkaen Tallinnassa pääsee kokemaan esimerkiksi Lemmenjuoman, Lentävän hollantilaisen, La Traviatan, Romeon ja Julian, West Side Storyn tai Prinsessa Ruususen.

Kuuluisa Laululava on yksi kaupungin sykkivistä sydämistä. Se koetaan esimerkiksi sunnuntaina 2.6. jolloin lavalle nousee Bon Jovi kiertueellaan. Kannattaa pitää mielessä myös yli sata konserttia vuodessa järjestävä Rock Cafe, Viron suurin elämän musiikin klubi.

Jazzin ystävät suuntaavat kenties mieluummin Vapaudenaukion kupeeseen, jonne jazzklubi Philly Joe’s on muutama kuukausi sitten muuttanut uusiin suurempiin tiloihin.

Hyvää jazzia Tallinnassa pääsee kuulemaan ympäri vuoden. Maineikas Jazzkaar-festivaali ajoittuu huhtikuulle, minkä lisäksi konserttitarjontaa on Winter Jazz-, Autumn Jazz- ja Christmas Jazz -tapahtumissa.

Kuvataiteista kiinnostuneelle Tallinnasta löytyy runsaasti koettavaa gallerioissa ja museoissa. Viron taidemuseo Kumun laajojen kokoelmien äärellä vierähtää helposti pitempikin tovi. Nigulisten kirkossa voi tutustua keskiaikaiseen taiteeseen ja vaikuttua Bernt Notken kuuluisan Kuolemantanssin ja Hermen Roden kuvitetun kullanhohtoisen alttarikaapin äärellä. Modernin taiteen ystävä suuntaa esimerkiksi Tallinnan taidehalliin.

Kaupunki kaupungissa

Rotermannin kortteli, Rotermann City, vanhankaupungin ja sataman välissä yhdistää kiehtovalla tavalla vanhaa ja uutta. Tänne voi suunnata ihastelemaan modernia arkkitehtuuria, tekemään ostoksia tai vain aistimaan kiireettömästi tunnelmaa lasillisen tai hyvän ruoan äärellä.

Alueen toistakymmentä ravintolaa ovat hyvä syy tutustua kortteliin vaikkapa lounasaikaan. Keittolounaan saa 3–4 eurolla, ruokaisamman vaihtoehdon 6–7 eurolla.

Entäpä turvallisuus ja siisteys? Ei huolta. Suomen poliisin yhdysmiehenä Virossa toimiva Lars Henriksson esitti äskettäin omana mielipiteenään, että Tallinnan katukuva on nykyisin rauhallisempi ja viihtyisämpi kuin Helsingissä.

visittallinn.ee

Gourmet-mielellä liikkeellä

Arvostetun White Guiden mukaan Baltian maiden 30 parhaasta ravintolasta 20 sijaitsee Virossa ja niistä 15 Tallinnassa. Suositeltuja ravintoloita oppaan uusimpaan, vuoden 2017 lopulla julkaistuun, laitokseen pääsi Tallinnasta yhteensä 64.

Global Masters Level
Noa Chef’s Hall
Alexander Chef’s Table

Masters Level
Ö
Juur

Very Fine Level
NOA
Horisont Restaurant & Bar
Art Priori
Ribe
Cru
Bordoo
Leib Restoran
Farm
Parrot MiniBar
Tchaikovsky
Salt
Moon
Mon Repos, pääkokin kerros
OKO
Kaks Kokka
MEKK

Fine Level
Umami Resto
Tuljak
Enoteca Lucca
Tai Boh
Paju Villa
NOK NOK
Kolm Sibulat
Konrad
Pull
Chedi
Mon Repos
Haku
Mix
Lyon Viru
Mon Ami
Kohvik Kalambuur
Kadriorg
Aed
MEAT Resto & Butchery

Also Recommended
Aparaat
Apelsini Raudtee
Balthasar
Clayhills Gastropub
DOM
FREDO Köök&Baar
Frenchy Bistro
Gloria Veinikelder
GRENKA
Kaja Pizza Köök
Kohalik
Kopli Restoran
La Bottega
Manna la Roosa
Mehed Köögis
Mimosa
Nõmme Jaamarestoran Elsa
Platz
R14 Veinirestoran
Riis
Rucola restoran & pizzeria
Sardiinid
Seller
Stenhus
The Quarter
Uulits

Hampurilaisia hakevalle

Kun nälkä iskee ja tekee mieli syödä tukevasti ja hienostelemattomasti, hampurilainen on aina varteenotettava vaihtoehto. Ravintola Uulitsilla on eri puolilla Tallinnaa kolme ruokapaikkaa, joissa voi käydä testaamassa, mistä ketjun paljon puhutuissa hampurilaisissa on kysymys.

Pieni Burger Box Asemantorin lähellä on sekin usein esillä Tallinnan parhaista burgereista puhuttaessa. Puitteet jakavat mielipiteitä, mutta annokset ovat saaneet puolelleen myös lukuisat kasvissyöjät.

Pizzan ystävälle

Millainen on aito pizza? Napolilainen, sanoo asiantuntija, ja lisää painokkaasti: ”Ei ole muita pizzoja.”

Kaja Pizza Köök Pelgulinnassa puu-uuneineen vannoo aitouden nimeen ja on päivittäin auki niin pitkään kuin taikinaa riittää. Istumapaikkoja on niukasti, ja jono on usein pitkä. Useimpien mielestä oman vuoron odottaminen on vaivan arvoista.

Vakuuttiko? Siinä tapauksessa kannattaa kokeilla samojen omistajien hampurilaisia Telliskiven OneSixtyssä.

Pikapyrähdys vai miniloma?

Lukuisat päivittäiset edestakaiset laivavuorot tuovat joustavuutta matkasuunnitelmiin. Perillä voi viettää aikaa muutamasta tunnista lähes koko päivään oman valinnan mukaan. Lyhyessäkin ajassa ehtii paljon, vaikka jalkaisin.

Yöpyminen Tallinnassa auttaa ottamaan kaupungin tarjonnasta vielä enemmän irti. Iltamenoille kulttuurielämyksineen tai kulinaarisine seikkailuineen jää aikaa. Vilkas paikallinen yöelämäkin pääsee kunnolla vauhtiin vasta vuorokauden vaihtuessa.

Tallinkilta saat laivamatkat hotellipaketteineen vaivattomasti. Kaupungin perinteiset ja uudet nähtävyydet löytyvät helposti yhteistyöhotellien läheisyydestä.

www.tallinksilja.fi/tallinna