mainosTeema: Tallink Golf

Pärnu: hiekkaa, hoitoja ja hemmottelua

Kesäkaupunki sopii koko perheelle. Omalla autolla siirtymiset hoituvat vaivattomasti.

Kun jättää Tallinnan taakseen, ajaa Via Balticaa noin 130 kilometriä etelään ja saapuu Pärnuun, huomaa tunnelman vaihtuneen vajaassa kahdessa tunnissa aivan toiseksi. Pärnu houkuttelee niitä, jotka hakevat lomaltaan jotain muuta kuin pääkaupungin sykettä ja kuhinaa.

Pärnun hiekkarannoille ja niiden tuntumaan tullaan vetämään henkeä, oli kyseessä sitten vilkas kesäsesonki tai pysähtyneisyyttä henkivä talvikausi. Kylpylät maineikkaine mutakylpyineen ja muine hoitoineen palvelevat ympäri vuoden – myös silloin, kun ranta talvisin huutaa autiuttaan ja terassien puheensorina on muisto vain. Talven pakkasten jumittamille lihaksille kunnon hieronta voi tehdä erityisen hyvää.

Monet suomalaiset palaavat Pärnuun uudelleen ja uudelleen. Kenties siksi, että Pärnussa tulee vallan mainiosti toimeen suomen kielellä. Tai siksi, että matkaesitteiden mainostama rentous ei Pärnun kohdalla ole pelkkää sanahelinää.

Tien päälläkin voi rentoutua, sillä päätiet ovat hyviä eikä liikenneturvallisuudestakaaan tarvitse kantaa huolta. Kun oma auto on käytettävissä, Pärnun ympäristön monipuoliseen luontoon ja kulttuuriperintöön on helppo tutustua.

Sopii perhekohteeksi…

Lapsiperheille Pärnulla on paljon annettavaa varsinkin kesäkaudella. Pärnua ei suotta kutsuta Viron kesäpääkaupungiksi. Rantaelämä on vilkasta, loivasti syvenevä ranta on turvallinen, ja vesikin lämpenee nopeasti auringon paistaessa.

Vesileikkejä voi jatkaa Tervise Paradiisissa, Viron suurimmassa leikkipuistossa. Päiväretki teemapuisto Lottemaahan kaupungin ulkopuolelle kuuluu myös useimpien lapsiperheiden ohjelmaan. Puistossa on kymmeniä mielenkiintoisia tutustumiskohteita ja laitteita. Ja kun vauhtiin on päästy, omia rajoja voi käydä kokeilemassa Valgerannassa sijaitsevassa seikkailupuistossa.

…tai parisuhteen hoitamiseen

Jos on liikkeellä kahdestaan, Pärnu tarjoaa miellyttävät puitteet romanttiselle irtiotolle arjesta. Kiireetön kävely rantakadulla tai puistossa tekee hyvää niin itselle kuin parisuhteellekin. Auringon laskiessa askelet voi suunnata vaikkapa rannan aallonmurtajalle, joka viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhliaan. Aallonmurtajalle johtavasta uudesta lautapolusta on lyhyessä ajassa tullut paikallisten keskuudessa hyvin suosittu kohde.

Kun ranta on koettu, keskustan laajalla puutaloalueella voi kuunnella historian siipien havinaa ja pistäytyä välillä lasilliselle johonkin mukavalta näyttävään kahvilaan tai baariin. Kaupunki on jännittävä sekoitus hansa-ajan ja Venäjän vallan ajan jälkeensä jättämää perintöä, ajatonta kylpyläkulttuuria, neuvostovallan aikaista ankeutta ja tulevaisuuteen kurkottavaa nykyisyyttä.

Ruokakulttuuri kehittyy

Ruokapaikkoja Pärnusta löytyy nykyisin lähes jokaiseen makuun. Virolainen keittotaito on saavuttanut 2000-luvulla runsaasti mainetta, ja usea tallinnalaisravintola on avannut ruokapaikan myös Pärnussa. Kaikkea on tarjolla pizzasta sushiin ja muihin aasialaisiin herkkuihin. Myös joidenkin entisten neuvostotasavaltojen keittiöt ovat edelleen hyvin edustettuina. Kokonaisuutena tarjonta ja palvelu kehittyvät vuosi vuodelta, aivan kuten kaupungin paikoin nuhruinen yleisilmekin.

Varsinaisten kylpylöiden ja hotellien ohella Pärnusta löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Kannattaa pitää mielesssä, että halutuimmat kohteet varataan täyteen jo hyvissä ajoin ennen kesää.

Ostoksille mielivä löytää Pärnusta muun muassa laadukkaita ja edullisia paikallisia käsityötuotteita. Kannattaa pitää silmät auki etenkin Rüütli-kadulla ja sen tuntumassa. Martensin aukion kauppakeskuksissa pääsee nopeasti tutustumaan muuhun tarjontaan.

Pärnun matkailutoimistolla on netissä laaja tietopaketti, myös suomen kielellä. Käy tutustumassa: visitparnu.com/fi

Auton varustus kuntoon

Omalla autolla matkustava joutuu Viroon suunnatessaan ottamaan huomioon paikalliset määräykset. Puuttuva varustus johtaa usein sakkoihin.

Matkalle tarvitaan:

  • voimassa oleva ajokortti
  • alkuperäinen rekisteriote
  • voimassa oleva vakuutus (kannattaa pyytää mukaan omasta vakuutusyhtiöstä saatava Green Card)
  • auton turvavarustus: varoituskolmio, ensiapuvälineet, kaksi rengasstopparia, jauhesammutin

Muista myös 0,2 promillen rattijuopumisraja. Käytännössä se tarkoittaa nollatoleranssia. Raja koskee myös pyöräilijöitä.

Ruokapaikkojen parhaimmistoa

The Baltic Guide nosti helmikuun 2017 erikoisnumerossaan esiin joukon Viron parhaiksi lukemiaan ja suosittelemiaan ravintoloita. Pärnun ravintoloista mukaan pääsi kaksi. Ne olivat vanhalla torilla sijaitseva kalakahvila Kalamajaka Kohvik ja hotelli Frostin alakerrassa toimiva ravintola Mon Ami.

Baltian ravintoloita säännöllisesti arvioivassa White Guidessa Very Fine Level -tasolle yltää Rannahotell Restoran. Fine Level -tasolta löytyvät Raimond ja Villa Wesset. Suosituksen saavat lisäksi seuraavat: Akord, Hea Maa, Kalamajaka Kohvik, Lime Lounge, Mahedik, Piparmünt ja Noo.