mainosTeema: Tallink Golf

Ahvenanmaa kutsuu merihenkiselle golflomalle

Lumoudu merestä ja nauti Ahvenanmaan antimista. Laadukas golf on vain yksi maakunnan valttikorteista.

Meren lumovoimaa on vaikea vastustaa. Kun vetää laivan kannella keuhkot täyteen ilmaa ja tähyää kaukaisen horisonttiin, tietää mitä on olla vapaa.

Silja Linen Ahvenanmaan-risteilyillä silmä lepää merellisissä maisemissa. Ainutlaatuinen saaristo tuhansine saarineen tarjoaa alati uutta ihasteltavaa. Kaiken kruunaa aurinko, joka Ahvenanmaalla paistaa toukokuusta elokuuhun varmemmin kuin missään muualla Pohjoismaissa.

Kun astuu Turussa aamulla kello 8.20 lähtevään laivaan, on Maarianhaminassa jo 13.35. Jos on nauttinut laivalla maittavan lounaan, rentoutunut mieli on heti valmis uusiin seikkailuihin. Suunta siis golfkentälle tai muihin aktiviteetteihin. Valmiit retkipaketit ovat hyvä vaihtoehto.

Majoituksissa on mistä valita. Silja Line tekee yhteistyötä keskeisellä paikalla Maarianhaminassa sijaitsevan hotelli Pommernin kanssa, mutta mökkejä, huviloita ja vieraskoteja löytyy eri puolilta Ahvenanmaata.

Kun viipyy saarilla pitempään, oppii paremmin ymmärtämään maakunnan ainutlaatuisuutta. Leudon sään ansiosta luonto meren sileiksi hiomine rantakallioineen on hyvin erilainen kuin mannermaalla. Eläminen meren ehdoilla on synnyttänyt kulttuurin, jossa omavaraisuudesta on tullut hyve. Se näkyy myös paikallisessa lähiruokaa painottavassa ruokakulttuurissa.

Syö hyvin

Ruoasta onkin 2000-luvulla tullut yksi Ahvenanmaan vahvimmista vetovoimatekijöistä. Pääsaarelta löytyy useita huippuravintoloita, ja sen lisäksi maakunta tunnetaan innovatiivisista artesaanituotteista. Ruokakäsityöläiset kehittelevät maukkaita herkkuja kestävän kehityksen ehdoilla. Lukuisat palkinnot kertovat onnistumisesta.

Kun käy Suomen parhaaksi museoksi joitakin vuosia sitten valitussa Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, hyvän ruoan ystävä tarttuu tilaisuuteen ja tutustuu samalla museon ravintolaan, Nauticaliin. Varsinkin à la carte on kansallista huippua.

Toinen huippuravintola löytyy Kastelholman linnan kupeesta. Smakbyn on enemmän kuin pelkkä ravintola, ruokatoreineen ja tislaamoineen eräänlainen makumatka Ahvenanmaan perinteikkääseen ja jatkuvasti uudistuvaan ruokaperinteeseen. Moneen kertaan palkittu ja TV:stä tuttu Michael Björklund on paikan sielu ja toteuttaa ruokalistalla tinkimätöntä filosofiaansa.

Golfarin kannalta ilouutinen on se, että Björklund vastaa vaimonsa kanssa ravintolatoiminnasta myös läheisellä Ålands Golfklubbilla. Ja mikä parasta, etenkin Slottsbanan tunnetaan myös golfillisena herkkupalana.

Slottsbanan uudistui!

Ålands Golflubb valittiin Golflehden vuoden 2017 kenttärankingissa koko Suomen viihtyisimmäksi golfkeskukseksi. Parhaiden kenttien listauksessa Slottsbanan, kenttäkaksikosta vanhempi, komeili toisella sijalla. Kungsbanan säesti kuudennella tilallaan.

Tällä kaudella Slottsbanan avautuu uudistettuna ja ehostettuna kaksi kautta kestäneen remontin jälkeen. Odotukset ovat korkealla ja ”soft opening” 3.7. Kenttä on edelleen niillä samoilla sijoilla, joilla Kustaa Vaasa kävi hirvimetsällä 1500-luvulla. Lähes kaikki muu on muuttunut.

Jannik Svahnström golfyhtiön hallituksesta kertoo, että yhteys mereen on entisestään vahvistunut tanskalaisen Philip Spogárdin suunnitelmien myötä. Neljä väylistä suorastaan syleilee merta.

”Merinäkymistä voi nyt nauttia jokaisella reiällä, ja myös Kastelholman linna näkyy paremmin. Kaikki griinit ja grinialueet ovat täysin uusia, ja myös bunkkerit ovat saaneet uuden ilmeen. Tiiauspaikat on uudistettu, ja meri on entistä lähempänä viheriöitä. Reititys on aivan toinen kuin ennen. Slottsbanan on käytännössä aivan eri kenttä kuin tähän asti, Slottsbanan 2.0.”

Suunnittelijakin on innoissaan.

”Uskon, että tästä tulee ikoninen projekti ja että kenttä nousee valmistuttuaan Euroopan Top 25 -kenttien joukkoon. En keksi ainuttakaan toista eurooppalaiskenttää, jolla on niin monta seikkaa puolellaan”, Spogárd sanoi Golf Course Architecture -julkaisun haaastattelussa vuoden 2019 alkupuolella viitaten meriluontoon ja historialliseen linnamiljööseen.

Ålands Golfklubb tarjoaa erinomaiset puitteet myös lajikokeiluun. Kuusireikäinen Prinsessan toivottaa laadukkaille par 3 -rei’illeen tervetulleiksi nekin, jotka eivät aiemmin ole pitäneet golfmailaa kädessään.

Myös kaudeksi 2015 uudistettu Eckerö Golf antaa hyvät eväät 18-reikäiseen golfkokemukseen noin puolen tunnin päässä Maarianhaminasta. Aivan kentän tuntumasta löytyy perhepuisto SmartPark.

Kesä 2021 täynnä tapahtumia

Kesän 2020 tapahtumakalenteri on tavanomaista tyhjempi koronaepidemian vuoksi. Koettavaa löytyy silti useallekin päivälle.

”Golfmatkailijat viipyvät Ahvenanmaalla tyypillisesti 2–3 yötä”, sanoo Niko Micklin Visit Ålandista. ”Golf on kokonaiselämys, josta saa eniten irti stressittömästi ja vaikka molemmilla klubeilla rauhassa vieraillen.”

Jos golf ei ole kaikki kaikessa, Micklin suosittelee ohjelmaan myös patikointia.

”Saaresta löytyy kolme pidempää vaellusreittiä ja lukematon määrä elämyksellisiä luontopolkuja. Kolmekymmentä luontopolkua on tänä vuonna uudistettu.”

Ensi kesän vierailujakin on Micklinin mukaan pikkuhiljaa hyvä alkaa suunnitella.

”Ahvenamaa on ensi kesänä yksi isäntäkaupungeista Tall Ships Races -tapahtumassa. Heinäkuun 22.–25. päivä Maarianhaminassa vierailee satakunta alusta ja kaupunki on täynnä erilaisia tapahtumia. Kannattaa myös pitää silmällä, millaisia tapahtumia ensi kesänä käynnistyvän itsehallinnon satavuotisjuhlan merkeissä järjestetään.”

Kun paluumatka koittaa, laivalla voi tehdä tuliaishankintoja tax free -hinnoilla ja nauttia vielä kerran hyvästä ruoasta. Paluu Turkuun onnistuu joka päivä kello 13.45.

Ahvenanmaasta kiinnostuneet voivat suunnata Maarianhaminaan päiväksi myös Helsingistä. Erikoisristeilyt tehdään Tallinkin Baltic Queenilla neljänä peräkkäisenä perjantaina alkaen 3.7.

____________________________________________________

Tallink Caddiemaster palveluksessasi

Tallink tarjoaa asiakkailleen mutkattoman ja matkavalmisteluja helpottavan Caddiemaster-palvelun. Golfiin perehtyneet myyjät räätälöivät toiveiden perusteella yksilöllisiä golfpaketteja. Matkojen lisäksi kokonaisuuteen voivat kuulua esimerkiksi majoitukset, ruokailut ja lähtöajat golfkentille.

Voit ottaa yhteyttä tarjouspyyntölomakkeella, käyttää hyväksesi netin chat-palvelua tai tarttua perinteisesti puhelimeen. Tavoitteena on tehdä matkan suunnittelemisesta ja yksityiskohtien hiomisesta mahdollisimman helppoa. Säästä turha vaiva ja tartu rohkeasti tilaisuuteen.